Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Abonnement / Mobilabonnement

Mobilabonnement

Find her det billigste mobilabonnement der passer til dit behov.

Se også vores andre prissammenligninger.

Valg af mobilabonnement

Der findes efterhånden utallige mobilabonnementer at vælge imellem, og det kan ofte være rigtig svært at skelne mellem de enkelte på markedet. Er du på udkig efter et nyt mobilabonnement til din telefon, er det vigtig, at du finder et, der passer til dit liv og dine behov. Ellers kan du nemlig risikere at betale for langt mere, end du egentlig bruger.

Følgende artikel forsøger at give dig et overblik over de faktorer, du skal være særligt opmærksom på, når du leder efter det bedste mobilabonnement til dig. Har du eksempelvis behov for at kunne streame musik og film, når det passer dig, eller bruger du ofte Google Maps til at finde vej, kan det være, du har brug for mere data, end du i øjeblikket betaler for i dit abonnement. Er det i stedet begrænset, hvor meget du bruger data på mobilen eller tabletten, og benytter du først og fremmest din mobil til opkald, kan det være relevant at skære ned for den data, du betaler for.

Mobilnetværk i Danmark

Der findes fire store mobilnetværk i Danmark. Det er TDC Group, Telia, Telenor og 3 Mobil. De mindre mobilselskaber i Danmark lejer netværk hos disse fire netværk. Siden 2011 indgik Telenor og Telia et netværkssamarbejde, der betyder, at de nu deler netværk, så deres kunder enten er på Telenors eller Telias netværk. Hvilket mobilnetværk, der er det hurtigste og har den bedste dækning, kan variere, og det ændrer sig hele tiden.

Er du nysgerrig, kan du her på bloggen finde information omkring dækningen for det område, du bor i. Det kan være meget relevant at undersøge de forskellige mobilabonnementers dækning, før du køber, hvis du bor i en mindre by og et godt stykke væk fra de større byer i Danmark.

Vil du vide hvor hurtig din nuværende internetforbindelse er, så tag vores hastighedstest.

Læs også vores artikel om dækningskort og tjek mobildækningen i dit område.

Hvilken mobil har du valgt?

Allerførst kan det være en god ide at gøre sig et par tanker om, hvordan du bruger din mobil i løbet af dagen, men bestemt også hvilken mobil du har. Der findes stadig enkelte, der holder sig til de helt simple mobiltelefoner, som stort set kun er i stand til at foretage opkald og sende sms- og mms-beskeder.

Er du eksempelvis en af dem, der går med en antikvitet i baglommen, skal du være særligt opmærksom på, at du anskaffer dig et mobilabonnement, hvor du kun betaler for opkald og dit forbrug af sms-beskeder og ikke for data, da du af gode grunde aldrig vil få det brugt. Det kan dog være rigtig svært at finde et mobilabonnement i dag, der ikke inkluderer data, fordi det er blevet så almindeligt at kunne gå på nettet på din mobil eller tablet.

En af fordelene ved en ældre mobilversion er, at den ikke kræver en opladning så ofte, som andre større telefoner. Til gengæld kan det være frustrerende, når man har brug for internetforbindelse til at finde det rigtige mødested, eller hvis du løber tør for taletid eller sms-beskeder. Med en ældre telefon kan det derfor oftest svare sig med ubegrænset tale og beskeder, da disse tjenester efterhånden kan fås så billigt, at det oftest er værd at vælge, hvis du ikke har mulighed for at gå på nettet på telefonen.

Langt de fleste har dog efterhånden overgivet sig til en smartphone, der giver dem mulighed for at have det hele lige ved hånden. Hvis det er tilfældet for dig, er der flere faktorer, du skal overveje, før du bestemmer dig for dit nye mobilabonnement.

Et mobilabonnement, der passer til dit arbejde

Har du et arbejde, hvor din egen private mobil bliver brugt til ekstern kommunikation som for eksempel kundeopkald, eller sidder du måske i et job, hvor du videreformidler mange interne beskeder og informationer enten over platforme på nettet eller via standard sms-beskeder, kan det være væsentligt at se på, om dit nuværende abonnement passer til dit mobilforbrug – ikke kun privat, men også i arbejdssammenhænge.

Her kan det ligeledes være relevant at undersøge dækningen i dit arbejdsområde, så du ikke får problemer med en langsom hastighed eller oplever, at du lige pludselig ikke kan videregive vigtige informationer. En for langsom hastighed kan sænke dit arbejde betydeligt, så tjek derfor altid dækningen i de områder, du befinder dig i allermest.

Arbejder du i en virksomhed, hvor du og dine kollegaer eller ansatte har arbejdstelefoner, kan du undersøge mulighederne for at lave en god handel med et mobilselskab, så de enkelte medarbejdere måske kommunikerer billigere med hinanden. Mange selskaber tilbyder en god pris, hvis du skal købe mobilabonnementer til flere på en gang, eller hvis du oveni vælger bredbånd hos samme selskab.

Dit private forbrug

Hvor meget bruger du din private mobiltelefon i løbet af din dagligdag? Har du et fuldtidsjob, hvor du kun benytter en arbejdstelefon, hvis mobilabonnement bliver betalt af dit arbejdssted, så kan det være begrænset, hvor meget du benytter funktionerne på din private telefon. Det kan også være, du bruger din mobil som en musikafspiller, hvor du streamer det meste af din musik, når du sidder i bilen eller toget, eller når du træner og laver mad.

I det tilfælde skal du sørge for, at du har rigeligt med data, da musik-streaming er en aktivitet, der kræver en hel del data. Benytter du derimod af andre mobile musikafspillere, har du måske et knapt så stort behov for data.

For privatpersoner kan det ligeledes være fornuftigt at undersøge, om der kan spares, hvis du tilbyder et teleselskab, at hele familien skifter over til dem og eventuelt køber bredbånd til hjemmet hos samme firma. Det kan være relevant, hvis I er en større familie, der har en del kontakt med hinanden.

Standard sms- og mms-beskeder

En af de første faktorer, man bør undersøge, før man bestiller nyt abonnement, er, hvor meget du reelt bruger sms- og mms-beskeder. Har du en ældre telefon, kan antallet af beskeder, man sender i løbet af måneden, godt komme bag på en, fordi det er den absolut eneste måde, du kan kontakte folk og kommunikere på, medmindre du laver et opkald hver gang. Har du en ældre telefon, og oplever du, dette er tilfældet, giver det som tidligere nævnt, rigtig god mening at bestille et abonnement, hvor tekstbeskederne er ubegrænsede – altså hvor du har fri sms og mms.

Er du til gengæld indehaver af en nyere smartphone, kan det modsat overraske dig, hvor få sms’er og mms’er, du egentlig sender, fordi du pludselig har adgang til et utal af andre chat-platforme, hvorfra du har langt lettere adgang til alle dine venner og bekendte. Det er i virkeligheden de færreste, der sender mms’er, fordi det er langt lettere at sende symboler, billeder, videoer og skøre memes på eksempelvis Messenger, Snapchat og lignende.

Oplever du også, ligesom de fleste efterhånden gør, at nye bekendtskaber ofte bliver etableret på sociale medier, arbejdsplatforme eller lignende, og har du efterhånden kun din familie og få af dine venners telefonnumre, kan det være en rigtig god ide at spare her, hvis det er muligt. Da sms- og mms-beskeder i dag er forholdsvis billige, er der dog mange selskaber, der som udgangspunkt tilbyder gratis tekstbeskeder i alle deres abonnementer. Ikke desto mindre kan det alligevel være værd at undersøge.

Hvor stort er dit behov for taletid?

Det kan variere en hel del, hvor meget folk taler i telefon, og hvor mange opkald de laver i løbet af en almindelig dag. Som nævnt tidligere, er det ikke usandsynligt, at du taler en del i telefon på din arbejdsplads, og bruger du din private telefon, kan det blive dyrt. Har du et abonnement, hvor du betaler for et vis antal timer i måneden, og ender du ofte med at overskride det, kan det faktisk blive en helt del dyrere, end hvis du blot vælger at betale for lidt mere, end du måske bruger i de fleste måneder.

Mange mobilabonnementer kræver en del mere for den taletid, data og tekstbeskeder, du overskrider med i dit abonnement, og det er man ikke altid opmærksom på som abonnent, fordi det ofte er noget, der står med småt hos mange mobilselskaber. Netop af den grund er det en god ide at undersøge, hvor højt dit forbrug præcist er, og så finde et abonnement, der passer til.

Faktisk kan det være rigtig smart at vælge et mobilabonnement med lidt større forbrugsmuligheder, end det umiddelbart ser ud, som om du har behov for, så du har en buffer, hvis du oplever, at du har talt ekstra meget i telefon i en måned. At vælge et mobilabonnement med bare lidt mere, end du måske har brug, er du på den sikre side og kan faktisk ende med at spare en hel del i sidste ende.

Er du i tvivl om, hvor mange opkald du laver, og hvor meget du snakker, er det altid muligt at logge ind og se dit præcise forbrug for hver måned hos din nuværende udbyder. Selv hvis du er nogenlunde klar over, hvor meget du forbruger, kan det være en rigtig god mulighed for at få de helt præcise tal og overblik, når du skal på jagt efter det billigste mobilabonnement for dig.

Flere og flere er begyndt at bruge forskellige programmer, hvor du taler med din familie, venner og kollegaer gratis, så længe du er koblet til et WIFI. Det er programmer som for eksempel Google Hangouts, Skype, Viber eller måske Whatsapp. De gratis taletjenester kan være en god ide, hvis du taler meget i telefon, men ønsker at spare penge, så du kan nøjes med et billigere mobilabonnementet. Dog er det næsten umuligt at finde et mobilabonnement, hvor du ikke betaler for taletid overhovedet, men det skal naturligvis også kunne lade sig gøre at ringe til diverse butikker eller institutioner, der kun kan kontaktes via et almindeligt telefonnummer.

Mange danske mobilselskaber har i de sidste år forsøgt at sælge os stadig større mobilpakker med langt mere data og taletid, end vi egentlig har behov for, så det kan efterhånden være svært at finde et mobilabonnement, der passer til dig, hvis du har et forholdsvist lavt forbrug.

Dit data-behov

Den ting, du skal være allermest opmærksom på, når du undersøger nye mobilabonnementer, er dit nuværende data-forbrug. Der kan være meget stor forskel på, hvor hvor meget data du bruger i forhold til, hvordan du bruger den. I det følgende kan du læse eksempler på, hvordan du bruger din data og gode råd til, hvor meget data du i virkeligheden har brug for i dit mobilabonnement. Husk, at du kun bruger mobildata, når din mobil ikke er koblet til en internetforbindelse, og du skal derfor kun overveje et mobilabonnement ud fra det dataforbrug du har, når du ikke har WiFi.

Når din mobil bruger mobildata, er du enten koblet på 2G-, 3G- eller på 4G-mobilmaster. Det er de færreste mobiler, der i dag bruger 2G. 2G kan kun tilbyde en meget langsom forbindelse, og har du en forholdsvis ny smartphone, kan du højst sandsynligt kun vælge imellem 3G og 4G, der byder på en rimelig hurtig netforbindelse til streaming af musik og videoer. Men med den nye teknologi kommer også et langt større dataforbrug, så det kan være en god ide at overveje, om det er her, du kan spare.

Få tjek på mobilen

Rigtig mange mennesker har vænnet sig til at kunne tjekke det meste på deres smartphone, mens de er på farten. Det kan for eksempel være, man har brug for at tjekke sine e-mails en gang imellem eller se opdateringer på sociale medier som Facebook eller LinkedIn.

Hvis du er en af de mobilbrugere, der lejlighedsvist tjekker din mail og nye beskeder og ellers kun bruger din mobil til at skrive tekstbeskeder og til at lave opkald, kan det være fornuftigt at bestille et mobilabonnement, hvor du ikke betaler for alt for meget data, som du alligevel ikke kommer til at bruge.

Du bruger nemlig minimalt med data, hvis du blot har brug for at tjekke beskeder og mails en gang imellem i løbet af dagen. Selv hvis du har brug for at sende 500 e-mails pr. måned via mobilen, bruger du kun omkring 5 MB – og det er vel at mærke kun, når du ikke er koblet til en bredbåndsforbindelse, som du oftest vil være på arbejdet og derhjemme. Er du dog meget på farten, og har du behov for at sende større filer af sted imens, kan dit forbrug naturligvis blive større.

Har du til gengæld din mobil i hånden, mere end du måske er stolt af at indrømme, er du langt fra den eneste. Faktisk er der undersøgelser, der viser, at danskere i gennemsnit tjekker deres telefon hvert 7. minut. Og selv om korte tjek stadig stjæler meget lidt af dit samlet dataforbrug, kan det lige pludselig blive til en hel del data, hvis du for eksempel ser flere videoer på Facebook og Instagram, de fleste gange, du tjekker mobilen.

Det kan også ske, at ens primære kommunikation faktisk foregår via et mobilnetværk med for eksempel Facetime og Skype, og det i virkeligheden er begrænset, hvor meget almindelig taletid, du behøver. Laver du længere opkald over netværk kan det hurtigt få betydning for dit dataforbrug, og det kan i den forbindelse være en god ide med et mobilabonnement, hvor du får meget eller ligefrem fri data, mens almindelige opkald ikke behøver at være en større del af dit abonnement.

Mobiltelefonen som spilkonsol

Mange har forskellige onlinespil på deres telefon, der bliver brugt i større eller mindre grad. Det kan være, du er gået i gang med at lære et nyt sprog eller spiller et socialt spil med vennerne. Ofte har småbørnsforældre mange spil på deres mobil, som børnene får lov til at benytte sig af. Har dit barn ofte adgang til online spil på din mobil eller tablet, kan det være en udmærket ide at tjekke, om de spil, du har downloadet kræver meget data for at fungere.

En hel del mobiler fungerer af og til som en slags spilkonsol, og mange tror fejlagtigt, at det derfor er nødvendigt at betale for et højt dataforbrug i deres abonnement, men det er ofte ikke tilfældet. For mange spil er det kun selve downloadingen, der kan være data-krævende, mens spillet ikke kræver, at man er online for at spille det.

Onlinespil er dog generelt en størrelse, der kan være lidt svær at definere, fordi nogle spil behøver en hel del data, mens andre kun kræver en lille smule af det samlede forbrug. Man kan derfor, som nævnt ovenfor, risikere at betale for langt mere data, end man egentlig behøver. Modsat kan man dog i sidste ende blive overrasket over, det nye yndlingsspil på mobilen ender med at snuppe en så stor mængde data. Tjek derfor altid dit dataforbrug jævnligt, så du ikke risikerer at få en kæmpe uforudset udgift.

Streaming af musik og videoer

Er du en af de rigtig mange smartphone-ejere, der bruger din mobil som musikafspiller eller minifjernsyn, når du skal have den lange togtur til at gå hurtigere, eller når du skal høre de nyeste løbetracks til den længere løbetur i skoven? Så skal du være ekstra opmærksom her. Streaming af musik, podcasts, YouTube-videoer eller serier på Netflix kan hurtigt bruge meget mere data, end man måske lige havde kalkuleret med.

Det skyldes dels, at streaming og selvfølgelig også downloading, af videoer, musik og andet sluger rigtig meget data generelt. Men det er også, fordi man ofte streamer i flere timer af gangen, når man for eksempel kører længe med offentlig transport, træner eller andet, og derfor ikke når at opdage et eventuelt overforbrug af data, før det måske er for sent, og du ender med en langt dyrere mobilregning, end du havde regnet med.

Flere mobilabonnementer inkluderer desuden et gratis abonnement hos en musiktjeneste som en del af prisen. Ofte er det den kendte Spotify, der er med i mobilabonnementet. Spotify har over 30 millioner numre, der gratis kan streames uden diverse reklamer, mens du er på farten. Andre tilbyder Deezer, der faktisk rummer endnu flere numre, men enkelte mobilselskaber tilbyder ligeledes deres egne musik streamingtjenester til fri afbenyttelse.

Det kunne for eksempel være Telmore Musik, der ligesådan indeholder flere millioner af numre. Inkluderer dit nye mobilabonnement en musiktjeneste, og ejer du ikke en musikafspiller, kan det godt blive nødvendigt at iberegne mere data i dit abonnement, så du ikke lige pludselig overstiger dit forbrug. Når det er sagt, kan det være rigtig fornuftigt at overveje et abonnement, der inkluderer fri brug af en musiktjeneste, da du så allerede har sparet en hel del, end hvis du skulle købe tjenesten ved siden af dit mobilabonnement.

For de fleste musiktjenester gælder det dog, at du kan downloade hele albums, så du kan lytte til disse i situationer, hvor du ikke har hverken WIFI eller er koblet til 3- eller 4G. Det kunne eksempelvis være en ide, hvis du har en længere flyvetur i vente, eller hvis du forbereder dig på at skulle besøge svigerforældrene på landet, hvor en god dækning ikke nødvendigvis er en selvfølge.

Ønsker du blot at spare lidt af dit dataforbrug, og har du nogle få yndlingsalbums, du kan høre igen og igen, kan det i den grad betale sig at downloade disse, så du kan høre dem, lige så mange gange du vil, uden at bruge data på at streame dem, hver eneste gang du ønsker at høre musik på din mobil.

Ejer du derimod en musikafspiller, skal du måske genoverveje, om det er nødvendigt at betale for en separat musiktjeneste i dit abonnement. Her kan det måske betale sig at lægge diverse albums over på din afspiller og udelukkende benytte dig af den på diverse tog- eller løbeture.

Hvad angår streaming af videoer, kan det ligeledes være svært at afgøre, hvor meget data du skal have til rådighed gennem dit abonnement. Hvis du typisk ser videoer, mens du ikke er koblet til WIFI, kan det koste dig dyrt på datafronten. Det drejer sig både om små, sjove videoer, du finder på YouTube eller ser på Facebook, men det kan også være længere film og serier, du streamer fra forskellige streamingtjenester som for eksempel Netflix, HBO Max og Viaplay.

Indgår sådanne tjenester i dit mobilabonnement, kan det være en god ide med rigelig data. Typisk er det film og serier, der sluger langt størstedelen af dit dataforbrug, så har du en tendens til at se meget tv på din mobil eller tablet for den sags skyld, kan det måske være billigst for dig med fri data inkluderet i abonnementet.

Mange oplever også at betale for streamingtjenester som dem, der er nævnt herover, uden de egentlig for det hele brugt. Det kan dreje sig om store mobilpakker, der både tilbyder gratis brug af apps som eksempelvis Mofibo eller Bookmate, har diverse streamingtjenester med serier og film og desuden e-magasiner og -aviser. I disse tilfælde kan det ende med at blive et alt for dyrt abonnement, du betaler for – også selv om du indimellem benytter dig af dem.

Har du på fornemmelsen, at du betaler for meget for din mobilpakke, kan du undersøge, hvor meget du rent faktisk benytter dig af dem i løbet af en måned, og dernæst tjekke, hvad de enkelte tjenester vil koste dig, hvis du skulle betale for dem separat. Betaler du derimod for flere tjenester som disse i forvejen, kan du helt sikkert finde flere abonnementer, hvor du kan spare en del penge, fordi du i stedet betaler for det hele samlet.

Det kan være rigtig svært at afgøre, hvor mange tjenester du egentlig har brug for, men det kan være en rigtig god ide at undersøge, hvad du har af muligheder for et billigere og bedre mobilabonnement til dig. Længere nede på siden finder du mere information om forskellige tjenester, der kan være inkluderet i diverse mobilpakker, og det kan måske være relevant for dig, hvis du i forvejen betaler for diverse tjenester og ønsker at finde det bedste mobilabonnement til dit digitale behov.

Har du i forvejen adgang til forskellige streamingtjenester, og har du svært ved at give slip på den underholdning, kan en mobilpakke helt sikkert være en god løsning til dig. I sådan et tilfælde kunne man overveje, om man i stedet for den dyre tv-pakke i stedet burde anskaffe sig en billig Chromecast, så du med blot få klik på din tablet eller mobil kan se dine yndlingsserier og film på fjernsynet direkte fra din mobil.

Downloading af podcasts, aviser og diverse magasiner

Det er også blevet mere og mere populært at læse de daglige aviser på sin mobil eller tablet, og måske har man abonnement på flere forskellige aviser, men også kataloger og magasiner, der dagligt bliver bladret igennem på enheden. Her downloader man typisk avisen eller magasinet ned på mobilen eller tabletten, hvorefter man kan læse artiklerne offline.

Det kan være en rigtig nem og smart løsning til at tjekke de daglige nyheder og modetendenser uden at skulle købe aviserne og damebladene i en fysisk forretning. Mange tænker dog ikke over, at en sådan downloading ofte kan sluge en hel del af dit forbrug, medmindre du sørger for at downloade aviserne og bladene, mens du er koblet til et WIFI.

Måske er du en af dem, der hører podcast, når du transporterer dig selv frem og tilbage på arbejdet dag efter dag, og her er der ligeledes data og altså penge at spare, hvis du blot forbereder dig lidt inden den lange køre- eller løbetur.

Der findes efterhånden et uendeligt antal af podcasts til rådighed på din smartphone, og det er der flere og flere, der udnytter, når de alligevel er på vej til job og venter i køen på motorvejen, eller når de motionerer. Der findes rigtig mange apps med podcasts, man kan downloade, og de fleste har den funktion, at de enkelte afsnit kan downloades derhjemme, før man sætter sig ud i bilen eller cykler ned i motionscentret.

For nogle af disse apps gælder det dog, at de automatisk downloader nye episoder af dine yndlings podcastprogrammer. Ønsker du at spare på dit forbrug, kan det derfor være en rigtig god ide at fjerne denne funktion, så du kun manuelt downloader nye episoder. På den måde kan du styre, at der kun downloades, når du er koblet til et WIFI.

Selv om man kan downloade aviser, magasiner, podcasts og lignende, mens man stadig er koblet til en WIFI-forbindelse og på den måde spare på sit dataforbrug, er fri data efterhånden så billigt, at det ofte kan svare sig at finde et abonnement, der tilbyder dette. Det gælder specielt, hvis du i forvejen ønsker et abonnement med forskellige tjenester, hvor du risikerer at bruge en del data, selv om du tænker over forbruget.

Ved at betale for helt fri data opstår der i hvert fald ikke ubehagelig overraskelser sidst på måneden, og du bliver mere fri til at streame, spille og downloade diverse numre, aviser og videoer på din mobil eller tablet, når du har tiden til det.

E-bøger og lydbøger

En anden efterhånden populær beskæftigelse på mobilen, er læsning af e-bøger eller lytning af lydbøger. Specielt sidstnævnte kan være en datasluger, uden du nødvendigvis opdager det. Mange er nemlig ikke klar over, at det også er muligt at downloade en hel lydbog, så du efterfølgende ikke behøver at være koblet til nettet, når du skal i gang med at høre den.

For e-bøger gælder i virkeligheden samme princip, men oftest er det lydbøgerne, der er mest populære – i hvert fald når vi diskuterer forbruget på en smartphone uden for hjemmet. E-bøgerne bliver oftere læst på tablets, da det er langt mere behageligt for øjnene at læse e-bøger med en større skærm.

Læser du en hel del, men bruger du lidt for mange penge på bøger, avisabonnementer og lignende, og overvejer du at investere i en e-bogslæser, burde du måske undersøge fordelene ved en tablet med simkort i stedet. Her får du nemlig både e-bogslæser, musikafspiller og minifjernsyn i et og med alle de mobilpakker, der i dag findes på markedet, kan det ofte være den billigste og bedste løsning for lige netop dig.

Selv om der måske ikke er plads til tabletten i lommen, som det er tilfældet med de fleste mobiler, kan det være en fordel for dig, der er meget på farten, men ønsker en god skærmstørrelse til e-bøgerne og serien på Netflix.

En GPS lige ved hånden

En af de rigtig gode fordele ved at eje en tablet med simkort eller en smartphone er, at den kan hjælpe dig med at finde rundt og guide dig frem til et specifikt sted. Den meget populære og for det meste opdaterede app Google Maps er et perfekt redskab til netop dette, og rigtig mange mobilejere har downloadet denne app på deres mobil, så de kan finde rundt i trafikken.

Det siger næsten sig selv, men denne app bliver naturligvis oftest brugt uden for hjemmet og diverse offentlige bygninger, hvor man normalt har mulighed for at være koblet til et WIFI. Hvis du er en af dem, der indimellem benytter dig af din GPS på telefonen, er det vigtigt, du har et nogenlunde overblik over, hvor tit du har den fremme, så du kan afgøre, om det er her, du evt. skal spare.

En GPS på mobilen bruger nemlig ofte en hel del data, fordi den konstant indhenter informationer om trafik, veje og tankstationer i nærheden af dig. Det kan være rigtig smart i de situationer, hvor du leder efter den hurtigste og nemmeste vej til en bestemt destination, men hvis du tit har app’en fremme, bør du holde øje med dit dataforbrug.

Surfing på nettet

Nogen gange kan det være rart at kunne finde diverse opskrifter, når du står i supermarkedet og handler, og andre gange vil man gerne kunne undersøge, om en bestemt café stadig har åben, før man går den lange omvej.

Mange tænker ikke så meget over det, men vi bruger dagligt vores mobil til søgninger som dem, der er nævnt ovenfor. Vi er blevet vant til at finde relevant information, så snart vi har brug for det. Er det primært kortere søgninger på nettet, du bruger din mobil til i løbet af dagen, behøver du ikke frygte for dit dataforbrug. Faktisk bruger du typisk omkring 1 MB ved at besøge en www-side. Det betyder, at du skal surfe rigtig meget på din mobil, før du kan mærke det i dit forbrug.

Kobl mobilnettet til computeren

Måske bruger du nærmest ikke mobilen til søgninger på nettet eller til at se film på, men rigtig mange kobler ofte deres mobilnet til deres computer, hvis de skal arbejde i toget eller andre steder, hvor der ikke er gratis WIFI. Her kan det blive rigtig farligt for dit forbrug.

For mens du måske føler, du har et realistisk billede af, hvor meget du sidder med din mobil eller tablet, kan det hurtigt blive dyrt, hvis du har et begrænset dataforbrug, men ofte er koblet op til computeren, som du måske er mere tilbøjelig til at se film, høre musik og surfe på. Derfor bliver du nødt til at tage stilling til, hvor ofte du benytter dig af din mobildata til din computer. Hvis det sker relativt ofte, at du kobler din computer eller tablet på mobildata, skal du sørge for at have nok tilgængeligt data i dit mobilabonnement.

Betaler du for streamingtjenester i dit mobilabonnement?

Er I en af de mange familier, der har droppet fjernsyn i hjemmet eller blot har sagt nej tak til en almindelig tv-pakke, og derfor udelukkende streamer programmer på andre platforme som for eksempel tablets og computere, kan det være relevant for jer at købe en abonnementspakke, hvor mange af disse tjenester allerede er en del af pakken.

For nogle abonnenter kan en sådan pakke vise sig at være en dyr udgift, fordi de simpelthen ikke har brug for alle de tjenester, de lige pludselig har adgang til, og de når heller ikke at nyde godt af dem alle. Betaler du til gengæld allerede for en digital avis og et par streamingtjenester, kan en abonnementspakke ende med at blive det billigste mobilabonnement for dig, fordi tjenester som HBO og Spotify bliver langt dyrere, hvis du abonnerer på dem separat.

Flere og flere mobilselskaber tilbyder forskellige sammensatte pakker, så du kan vælge det, der passer bedst til dig. Få andre selskaber er så småt begyndt at lade dig skræddersy dit helt eget abonnement, så du kun betaler for tjenester, du selv har valgt.

Ved første øjekast kan disse abonnementer virke en hel del dyrere end mange af de resterende mobilabonnementer på markedet, men hvis du i forvejen abonnerer på andre ting, der alligevel er en del af en af de eksisterende abonnementspakker, kan der hurtigt være sparet mange penge ved at skifte over til et mobilabonnement.

Andre relevante tjenester

Udover diverse streamingtjenester er flere teleselskaber begyndt at tilbyde mobilabonnementer, der omfatter store rabatter ved køb af eksempelvis biografbilletter. Er du i forvejen en trofast biografgænger, kunne sådan et abonnement være relevant for dig.

Desuden samarbejder en hel del virksomheder efterhånden med forskellige teleselskaber, så der kan opnås rabat ved køb af produkter eller flyrejser hos eksempelvis Matas og SAS alt afhængig af ens mobilforbrug. Udover de sædvanlige ydelser, som et mobilabonnement tilbyder, kan det altså være fornuftigt at gå efter abonnement, der byder på andre tjenester, der kan være relevant for dig og dit behov.

Hvor meget dataplads har jeg brug for på min mobil?

Det kan variere en hel del, hvor meget dataplads du har på din mobil eller din tablet, men det kan være relevant at tage med i overvejelserne, når du skal finde et godt abonnement til dig. Har du for eksempel begrænset med plads på mobilen, kan du have brug for at uploade dine billeder, videoer og andet til et online lagringssystem som eksempelvis iCloud.

At uploade filer til iCloud kan være rigtig hårdt for dit dataforbrug. Medmindre du altid husker at hente filerne ned, mens du er koblet til et WIFI, er det virkelig en datasluger.

Vær desuden ekstra opmærksom på, at din mobil ikke uploader dine filer til iCloud automatisk, når din plads på mobilen er fyldt op, for så risikerer du at bruge unødigt meget data. På samme måde skal du sørge for, at mobilen ikke opdaterer dine apps og dit styresystem uden først at have fået dit samtykke. Det her er en af de ting, som rigtig mange mobilejere glemmer, når de forsøger at spare data, fordi downloadingen ofte er sat til at køre automatisk, men har du meget store opdateringer, kan dit dataforbrug ryge direkte i vejret.

Opdateringer, downloads og uploads kan stjæle rigtig meget af dit dataforbrug, uden du nødvendigvis lægger mærke til det. Først og fremmest skal du sørge for, at dine indstillinger på din mobil er, som du ønsker dem.

Brug telefonen i udlandet

Er du ofte på ferie i udlandet, eller rejser du en del i forbindelse med dit arbejde, skal du overveje, om det ikke kan svare sig at betale for et abonnement, der stadig gør det muligt at bruge din mobil på samme vilkår som herhjemme.

Når du bruger data uden for Danmark – det vil sige, når din mobil bruger et udenlandsk netværk til at gå på nettet – kaldes det for roaming. Uanset hvilket mobilabonnement du har, skal du sørge for, at du har opdateret dine mobilindstillinger i forhold til roaming, når du rejser uden for Danmarks grænser.

Du kan vælge at slå roaming helt fra, så du slet ikke har mulighed for at bruge data i udlandet, men har du brug for at kunne gå på nettet, mens du er væk hjemmefra, skal du sikre dig, at det mobilabonnement, du leder efter, overhovedet tilbyder roaming. Langt de fleste teleselskaber tilbyder dog i dag adgang til roaming, men det kan være en god ide at undersøge de præcise betingelser i forhold til det mobilabonnement, du overvejer at bestille til din mobil.

Siden d. 15. juni 2017 er der kommet nye regler for brug af data på mobilen, når du er uden for Danmarks grænser, og det kommer dig som forbruger til gode. Det betyder nemlig, at der ud fra dit abonnement er beregnet et vis antal GB EU data, som du uden ekstra betaling kan benytte dig af, når du rejser eller er på ferie inden for EU’s grænser. Holder du dig inden for dit forbrug, risikerer du altså ikke at skulle betale mere for dit dataforbrug i udlandet.

I stedet skal dit teleselskab betale direkte til det teleskab, du i stedet bliver koblet til, mens du er væk fra Danmark. Der er desuden lavet et fastsat prisfald pr. år pr. GB data, så dit selskab betaler mindre og mindre for dit dataforbrug. Det betyder, det for dig som forbruger løbende vil blive billigere at bruge data, når du er i udlandet.

Skal du have adgang til roaming, skal du desuden sørge for, du har tilmeldt dig udlandstelefoni på din udbyders hjemmeside, ellers risikerer du, du ikke har adgang til den EU data, som du betaler for i dit abonnement.

Selv om dit abonnement betaler for et vis antal GB data for dig, mens du er på ferie, skal du være opmærksom på, hvad der sker, hvis du overstiger dette, før du er hjemme igen. For mange selskaber gælder det, at du automatisk bliver koblet af det udenlandske netværk og altså ikke længere har mulighed for at gå på nettet. Andre abonnenter får en advarsel om, at deres EU data er ved at være opbrugt, mens en håndfuld forbrugere selv skal sørge for at holde øje med deres forbrug. Det kan derfor være en god ide at tilmelde dig et såkaldt dataloft via udbyderens hjemmeside, så du selv kan styre, hvor meget data du må bruge ud over det, du allerede har, før den kobler dig af.

Uanset hvilket abonnement du vælger, skal du vurdere, hvor mange penge du vil betale for din EU data. Rejser du som sagt ofte – i hvert fald inden for EU’s grænser – kan det i den grad svare sig at have lidt ekstra EU data på kontoen. Overskrider du din EU data, kan det nemlig hurtigt blive rigtig dyrt. Rejser du en del uden for EU, er dog ekstra vigtigt, at du er opmærksom på dine roaming-indstillinger, så du ikke får dig en alt for står mobilregning.

Tjek dit mobilforbrug hos din udbyder

Det er ved lov bestemt at danske teleselskaber skal oplyse deres kunder om deres forbrug af data, hvor meget de taler i deres mobiltelefon, og hvor mange beskeder de sender. Mange selskaber har efterhånden udviklet en app, hvor du kan logge ind og altid se en opdateret information over dit dataforbrug. Tilbyder dit abonnement ikke det, er det altid muligt at gå på din udbyders hjemmeside eller via et opkald til din udbyder få oplysninger om dit private forbrug og på den måde vurdere, om du skulle overveje et andet abonnement, der bedre kunne betale sig for dig.

Det kan være rigtig svært at finde rundt i abonnement-junglen. Artiklen ovenover er et forsøg på at gøre det mere overskueligt at lede efter det bedste og billigste mobilabonnement til dig og dit behov. Mens nogle teleselskaber tilbyder meget billige mobilabonnementer, kan det for nogen betale sig at bestille en stor mobilpakke, der alligevel inkluderer nogle af de tjenester, som du benytter dig af i hverdagen – og derfor ender med at blive en billigere løsning for dig. Som der bliver nævnt flere gange i artiklen her, kan det være rigtig godt givet ud at undersøge sit mobilforbrug over et par måneder ved at logge ind på sin udbyders hjemmeside. På den måde har man et mere realistisk billede af, hvor meget data eller taletid, man reelt bruger og har behov for.

På rigtig mange hjemmesider kan du desuden sammenligne mange af de forskellige danske mobilabonnementer, og på den måde blive klogere på, hvilke mobilabonnementer der passer til din eller din families hverdag. Det kan give dig en rigtig god ide om, hvad de forskellige abonnementsydelser koster hos de forskellige selskaber. Husk endvidere at være opmærksom på tjenester, downloads og opdateringer, der ofte kan være deciderede dataslugere.

Udbyderne

Her kan du læse anmeldelser af mobiludbyderne. Se desuden vores artikel om dækningskort og tjek mobildækningen i dit område.

Udbydere på TDCs netværk:

Telmore, Fullrate, Yousee, Nettalk, Hallo, DanskNet og Unotel.

Udbydere på Telia/Telenors netværk:

Telenor, Telia, Call me, CBB, OK Mobil og Greentel

Udbydere på 3 Mobils netværk:

3 Mobil og Oister.

  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.