Når den almindelige dansker i dag vil lytte til musik, sker det i mindre grad ved at tune ind på den ønskede radiokanal. I takt med digitaliseringen og den øgede forventning om frihed til selvbestemmelse, har muligheden for at lytte til musik også gennemgået en større forandring. Det nostalgiske kassettebånd og cd’en er for længst blevet sendt til skrot, og musikstreaming har i stedet taget over.
Musikstreaming tilbydes i dag af en lang række udbydere, hvor mange af disse tilbyder egen platform til formålet. Det gør det nemmere for forbrugeren at differentiere de enkelte udbydere samt have overblik over de mange fordele, der er ved hver tjeneste af musikstreaming.
Graden af frihed og individualitet bliver mødt på forskellige måder af de mange udbydere, hvorfor der med garanti vil være mulighed for at finde en musiktjeneste, der passer til dig. I det følgende kan du læse mere om de fordele, der er ved musikstreaming, priser herpå, samt hvordan du finder den musikstreaming, der kan opfylde dine behov.
Streaming online
I år viste nye tal fra musikselskabernes brancheorganisation, IFPI, at 68% af alle danskere i alderen 16-70 år benytter en streamingtjeneste til at høre musik. Streaming af musik er blevet en helt naturlig del af langt de fleste danskeres hverdag. Unge som ældre. Derfor kan det for nogle være behjælpeligt at blive guidet gennem musikkens nye univers af streaming.
Der findes et hav af muligheder og et hav af tjenesteudbydere, hvorfor vores sammenligning af musikstreamingtjenester i denne guide kan være værd for dig at bruge et par minutter på. Den vil forhåbentligt kunne give dig et overblik over markedet på nuværende tidspunkt, hvorfor du trygt kan læse videre i denne guide.
Musikstreaming sker via internettet, hvorfor det er muligt for dig at lytte til den musik, du ønsker, lige dér, hvor du er. Om det er i toget, på løbeturen eller mens du studerer, så har du mulighed for selv at vælge den musik, du ønsker at høre.
Når du streamer din musik, slipper du for at bruge timer på at downloade en komplet playliste, da du blot kan afspille musikken på din enhed med det samme. Det, du ønsker at streame, bliver altså hentet ned på din enhed fra en ekstern udbyder, således at indholdet ikke optager plads ved at blive lagret på din telefon. Læs meget mere om streaming her.
Hvorfor vælge musikstreaming?
Musikstreaming er til dig, som elsker musik. Elsker at lytte til din yndlingsmusik. Elsker at blive inspireret til ny musik. For musik kan noget, og det kan røre ved vores følelser. Langt de fleste musikstreamingtjenester tilbyder flere millioner sange, hvorfor du med garanti altid vil kunne finde den sang, som du har i tankerne. Tjenesterne skal helst nå ud til så mange brugere som muligt.
Nogle musiktjenester tilbyder da også individuelle playlister, som er lavet kun til dig. Der bliver set på, hvilken slags musik du tidligere har lyttet til og ud fra din musiksmag, laves der en ny playliste. Det kan være med gode, gamle kendte sange, eller det kan være en playliste, der har til formål at inspirere dig.
Ligesom med alle andre vaner, kan man med musik af vane vælge de samme sange igen og igen. Nogle gange kan man dog have brug for at få udvidet sin horisont og få lyttet til nye kunstnere. Og her kan musiktjenester være særligt gode. Du behøver ikke at bruge mange timer på at finde nye kunstnere, som stadig falder i din smag. Du kan blot klikke på den playliste, som din musiktjeneste foreslår dig. Du kan på denne side læse mere om musikstreaming og blive klogere på, om det i virkeligheden er noget for dig, hvis du har en lille tvivl herom.
De i forvejen lavede playlister kan altså også indeholde al den nyeste musik – og naturligvis stadig i overensstemmelse med din musiksmag. Derfor kan du være sikker på, at du vil være opdateret på den nyeste musik. Hele tiden. Og så giver det dig muligheden for at spille den nye sang med dine venners yndlingskunstner til den næste fest. Musikstreaming tilbyder altså en lang række fordele, som du kan læse mere om i nedenstående afsnit.
Hvor kan jeg streame min musik?
Afhængig af musiktjenesten kan du som udgangspunkt lytte til din musik på alle dine enheder. Hvad enten det er din telefon, din tablet eller din computer er underordnet. Hos nogle musiktjenester er det dog ikke muligt at benytte en hvilken som helst mobil. Apple kan eksempelvis kun kobles til andre Apple-enheder, hvorimod Spotify kan hentes på alle dine enheder – og i din browser på computeren.
Inden du vælger din musiktjeneste, er det omtalte et aspekt, som du bør overveje. Er du sikker på, at du har mulighed for at lytte til din ønskede musik på dine eksisterende enheder? Det vil ikke være fedt at finde ud af, at dine enheder ikke kan kobles til den musiktjeneste, som du lige har købt. I dette tilfælde – skal du så købe ny enhed eller betale for en ny musiktjeneste?
Mange udbydere af musikstreaming tilbyder i dag også en app til netop deres tjeneste. Det betyder, at tjenesten bliver mere tilgængelig for dig, og at du altid vil have din musik lige ved hånden. Bogstavelig talt. Denne musikstreamingapp vil være mulig for dig at benytte, uanset om du har et gratis abonnement, eller om du betaler et fast månedligt beløb.
Afhængig af abonnement kan der være forskelle i antallet af tilgængelige funktioner samt hvor meget frihed, du har til at udvælge netop de sange, du ønsker. Musikstreamingtjenester i dag prioriterer altså, at du kan samle tjenesten på alle dine enheder, således at der bliver en sammenkobling heraf.
Fordele ved streaming af musik
Når man snakker musikstreaming, er der mange fordele. Blandt almindelige danskere er der en øget forventning om at kunne lytte til musik, lige når det ønskes – også selvom man er på farten. Udbydere af musiktjenester er helt med på bølgen om at tilfredsstille os danskere på denne selvstændige og frihedsbetonede måde.
De mest fremtrædende fordele, som du oplever ved musikstreaming, er:
- Friheden og selvbestemmelsen til at vælge sange
- Muligheden for at lave egen playliste
- Muligheden for at gemme din musik på dine enheder
Dette er blot et par enkelte punkter omkring, hvad musikstreaming kan gøre for dig. Efterhånden har du formentlig fundet ud af, at du opnår en stor frihed, når du vælger at streame.
Du kan altid vælge lige netop den sang, du tænker på. Det kan være en sang, som har floreret i dine tanker hele dagen, eller en sang du bare ikke kan stoppe med at høre. Og som måske har potentiale til at blive din næste yndlingssang.
Mulighed for at lave egen playliste
Du har med musikstreaming endvidere mulighed for at lave din egen playliste med al den musik, som du bedst kan lide. Det kan være musik til forfesten, til løbeturen eller til en rolig stund, hvor du har brug for at koble fra. Når du ønsker at høre musik til et bestemt formål, skal du blot klikke dig ind på din ønskede playliste.
På din playliste kan du både streame jazzmusik, popmusik eller en helt tredje genre, som lige er dig. Hos mange musiktjenester kan du også gøre dine playlister delevenlige med dine venner. Det giver både dig og dine venner mulighed for at udforske hinandens musiksmag, og muligheden for at blive inspireret bliver større.
Det kan også være, at en af dine venner har lavet en playliste, der falder lige i din smag. Du har gennem den pågældende musikudbyder mulighed for at spille netop den playliste, du vil, lige når du vil.
Mulighed for at gemme din musik på dine enheder
Musikstreaming giver dig også mulighed for at gemme al din musik på dine enheder. Det kan både være din mobiltelefon, din computer eller din tablet. Dermed har du altid din musik lige ved hånden, og du slipper for at skulle oprette samme playliste flere gange.
Hvis du arbejder ved din computer, kan du blot logge på din musiktjeneste der. Hvis du er ude at cykle, kan du bruge din mobil til at logge på musiktjenesten. Og begge steder vil du kunne se playlister og diverse ændringer, som du foretager dig. Uafhængig af din enhed.
Muligheden for dette øger din livskvalitet, da musik gør noget ved os. Musik kan give ro eller sætte gang i festen. Og musik kan hjælpe, når humøret er nede, eller når man har en dag, hvor alt spiller. Derfor er musikkens verden en kæmpe del af de fleste danskeres hverdag.
Meget mere end blot musik
Musikstreaming og musikstreamingtjenester omhandler i høj grad muligheden for selv at vælge, hvilken musik man har lyst til at lytte til. Mange tjenester tilbyder dog mere end det. Det kan eksempelvis være et varierende udbud af podcasts, lydbøger eller radiokanaler. Mange musiktjenester tilbyder dog de radiokanaler, som passer til netop din musiksmag.
Derfor mister du altså ikke muligheden for at lytte til dit yndlingsradioprogram, når du kører hjem fra arbejde eller tager opvasken fra i går. Du vil stadig opretholde denne frihed, og selvom du muligvis betaler for dit musikabonnement, går du altså ikke glip af noget ved at lytte til radioen indimellem. Radiokanaler kan du da også finde på netradio-apps, hvor du hurtigt og nemt kan finde den kanal, du ønsker at lytte til.
Priser på streamingtjenester
Når du skal streame musik, er det ikke altid, at det er helt uden omkostninger. Mange musiktjenester tilbyder et abonnement til omkring 99 kr. om måneden. Hvilke funktioner og andre tjenester du modtager, afhænger naturligvis af det enkelte abonnement. Derfor kan den månedlige pris også ligge på et højere niveau, hvis du ønsker flere fordele.
Omvendt kan prisen også findes på et lavere niveau, hvis du ikke har noget imod reklamer og andre forstyrrelser, når du hører musik. Der findes nemlig en del musiktjenester, som tilbyder et gratis abonnement, men hvor eksempelvis reklamer afspilles. De enkelte musikstreamingtjenester og de dertilhørende priser kan du også se ved en sammenligning.
Flere og flere danskere vælger at betale et månedligt abonnement for sin musiktjeneste fremfor at være gratis bruger. I dag er det knapt 40% af danskerne, som det seneste år har betalt for musikstreaming. Det svarer til cirka en ud af tre danskere. Og det er især den yngre generation, personer fra 25-29 år, som betaler sig fra at have fri adgang til musikkens verden. Disse tal kommer fra Slots- og Kulturstyrelsen i 2018.
Rabatter og andre fordele
Nogle musiktjenester tilbyder endvidere studierabat eller familierabat. Hvis du ønsker at tilmelde dig som studerende, skal du hos langt de fleste streamingtjenester være studerende på en videregående uddannelse. Familierabat betyder, at I er flere personer, som går sammen om det månedlige abonnementsbeløb.
Afhængig af musiktjeneste kan I være et bestemt antal personer, som deles. Alle medlemmer har individuelle musikkontoer, således at playlister, anbefalinger og andet holdes adskilt fra de andre medlemmer.
Få mobilabonnement og musiktjenester i et
Afhængig af mobilabonnement kan du hos nogle udbydere få inkluderet en musiktjeneste i dit abonnement. Det vil sige, at du bliver tilknyttet en bestemt musikudbyder, hvorfor du har bestemte fordele til rådighed. I nogle tilfælde kan du tilkøbe yderligere fordele, hvis de eksisterende ikke lever op til alle dine behov. Hvis du i forvejen ved, at du vil blive flittig bruger af musikstreaming, kan det være en fordel, hvis du ser efter abonnementer som disse.
I mange tilfælde vil det være en billigere løsning for dig, hvis du vælger at kigge efter et abonnement med inkluderet musikstreaming. Hos de fleste udbydere med denne løsning vil du skulle betale lidt ekstra for tale og data, men slipper til gengæld helt for at betale for din musiktjeneste. Hvis man opvejer disse to, vil et abonnement med musikstreaming stadig være billigere sammenlignet med den fulde betaling af en musikstreamingtjeneste.
Hvis du vælger denne løsning, kan du hurtigt blive forvænt med at have musik lige ved hånden, samtidig med at det føles som en gratis ekstra funktion. Hvis du på et tidspunkt vælger et andet abonnement, hvor musiktjenesten ikke er inkluderet, kan du hurtigt føle, at du ikke vil få lige så meget for pengene. Herunder skal du naturligvis være opmærksom på, at din musiktjeneste vil ophøre, hvis du opsiger dit mobilabonnement.
Nogle musiktjenester tilbyder endda også musikstreaming gennem dit TV-abonnement. Endvidere er der i dag mange, som ligeledes benytter sig af TV-streaming. Princippet ved TV-streaming er præcis det samme som ved musikstreaming. Du henter dit ønskede indhold ned på din enhed, som i dette tilfælde vil være dit TV.
Musikstreaming som gratis tjeneste
Som nævnt tilbydes der efterhånden en lang række musiktjenester, som kan benyttes gratis. Dog betyder det, at du som udgangspunkt vil miste nogle af de features, som du betaler for gennem en månedlig opkrævning. Udover at reklamer eller andet skal forventes, vil du hos nogle musiktjenester opleve at have et begrænset antal skift af sange. Det betyder derfor, at du alligevel ikke vil opnå helt den frihed til at vælge netop den sang, du ønsker. Dette alternativ minder til dels om diverse radiokanaler, hvor en forudbestemt playliste og diverse reklamer er fastlagt.
Det er dog ikke kun reklamer og sangudvælgelse, du skal tage højde for, hvis du vælger en gratis musiktjeneste. Flere udbydere af musikstreaming tilbyder sine brugere at have muligheden for at gå offline. Det vil sige, at de har mulighed for at lytte til musik, selvom der ikke er internetadgang.
Ofte vil denne funktion kun være tilgængelig, hvis du som bruger har opgraderet dit abonnement, og dermed betaler det månedlige beløb. At have muligheden for at gå offline kan være særligt praktisk, hvis du skal ud på en længere flyvetur, hvor internetadgang ikke er muligt. Om et gratis abonnement eller ingen reklamer vægtes højest, afhænger af dine individuelle behov.
Test musikstreamingtjenesten inden køb
Når du skal til at udvælge den musikstreamingtjeneste, som skal være din nye adgang til ubegrænset musik, er der flere ting, som du kan tage med i dine overvejelser. Det kan blandt andet være en god ide at gøre brug af den prøveperiode, som mange musiktjenester tilbyder. Det vil typisk være en 30 eller 90 dages prøveperiode, hvor du har mulighed for at streame musik, som var du allerede bruger. Det kan være med til at give dig det bedste indtryk af, hvad netop denne musiktjeneste tilbyder, og ikke mindst om den lever op til dine behov.
Og faktisk kan denne prøveperiode gøre dig klogere på dine egne behov. Du har mulighed for at mærke efter, om du har brug for de ekstra funktioner, som du får stillet til rådighed, hvis du vælger at betale for abonnementet. Eller om du har nok i musikken i sig selv, og dermed kan gøre brug af et gratis abonnement. Selvom de typiske 99 kr. om måneden ikke virker af meget, kan det på længere sigt få betydning. Og det er formentlig de færreste danskere, som har lyst til at betale for noget, som de alligevel ikke bruger. Der anbefales det, at du udnytter prøveperioden til fulde.
Find den rigtige musiktjeneste i god kvalitet
Efter at have læst ovenstående emner har du formentlig fået dannet dig et nogenlunde indtryk af, hvilke fordele du vil opleve, hvis du finder den rigtige tjeneste til at streame din musik. Men det er netop dette, som for mange kan være lidt af en udfordring. For hvilken tjeneste skal man vælge? Skal det være den, der har det største udvalg af sange? Eller skal det være den tjeneste, jeg kan bruge på alle mine enheder?
Disse spørgsmål er garanteret nogle af dem, som krydser dine tanker, når du tænker på musiktjenester. Derfor lægger de også op til, at du sætter dig ind i, hvilke behov du har. Selvom der på det nuværende marked for musiktjenester er nogle få dominerende spillere, betyder det ikke nødvendigvis, at disse matcher dine behov. Derfor bør du af denne grund ikke udelukke de mindre udbydere af musiktjenester.
Hvis man ser på de forskelle, der er blandt markedets musiktjenester, kan brugeroverfladen også nævnes. Nogle musiktjenester har en langt mere brugervenlig overflade end andre, hvorfor det også kan overvejes, hvor lang tid man som forbruger ønsker at bruge på at lære tjenesten at kende.
Kend dine behov
Når man snakker musikstreaming i dag, handler det i langt mindre grad om, hvorfor du bør vælge at streame din musik og i langt højere grad om, hvilken tjeneste du skal vælge. For at du kan opnå størst mulige tilfredsstillelse med din musiktjeneste, kan du tage udgangspunkt i nedenstående spørgsmål:
- Hvor ofte forventer du at skulle høre musik?
- Ønsker du frit at kunne vælge, hvilken sang du gerne vil høre?
- Hvad med reklamer?
- Desuden kan du spørge dig selv, hvor mange brugere i husstanden der har brug for at lytte til musikken?
Dette er blot et lille udpluk af eksempler på spørgsmål, du kan stille, så du forhåbentligt kan blive klogere på, hvilken musiktjeneste der passer til dig. Når du kender dine behov, kan du helt naturligt begynde at se efter de tjenester, som kan leve op til disse. Når du tror, at du har fundet den rette tjeneste, anbefales det altid, at du udnytter prøveperioden til fulde, således at du får den mest realistiske oplevelse af, hvordan det vil være at være bruger.
Musikkvalitet og streaming af lyd
Når det kommer til kvaliteten af den musik, du skal spille, kan der findes variationer hos de forskellige tjenester. Generelt set ligger udbuddet af lydkvaliteten blandt de fleste musiktjenester på et forholdsvis ens niveau. Hvis du blot ønsker at høre din musik gennem høretelefoner eller via dine højtalere på computeren, er kvaliteten af streaming sjældent en udfordring. Langt de fleste brugere kan ikke høre forskel på kvaliteten, når de streamer i disse situationer.
Det er først, hvis du skal spille musik via store højtalere, at man kan høre forskel på lydkvaliteten. Hvis du går meget op i den rette lydkvalitet, kan det naturligvis også være en grund til at sørge for høj kvalitet. Udover at spille musikken via et rigtig godt musikanlæg, kan musikkvaliteten også ændres, hvis du skal afspille din musik trådløst.
Derfor er disse blandt andet også behov, som du må tage stilling til. Forventer du som oftest at putte høretelefonerne i ørene på cykelturen, eller skal du hjem og skrue op for de nye fede højtalere, der har fået sin helt egen placering i hjørnet af stuen? Hvis førstnævnte blot er dine behov, kan du altså slippe for at betale mere for høj lydkvalitet, hvis du ikke har brug for det. Jo lavere lydkvalitet, du vælger, des mindre data skal der bruges. Derfor kan du spare penge på dit abonnement, hvis du vælger en lavere kvalitet.
Integration af musiktjenesten
I forlængelse af ovenstående behovsbeskrivelse af, hvornår musiktjenesten for det meste forventes at blive taget i brug, kan du vurdere på hvilke enheder, du vil lytte til din musik. Vil det primært være via din mobiltelefon, din computer eller måske din tablet? Hvor du kan streame din musik, kan du læse mere om i et af ovenstående afsnit.
Da det ikke er alle musiktjenester, som er bredt integreret, vil det ikke altid være en selvfølge, at du vil kunne bruge din mobil eller din browser på din computer til at spille musik. I langt de fleste tilfælde kan du hente en app til at streame din musik på din telefon.
Og naturligvis har bredden af integrationen også indflydelse på prisen. Hvis du primært lytter til din musik via appen på din mobil men har en musiktjeneste, der tilbyder meget høj lydkvalitet, vil du opleve at betale for noget, som du i princippet ikke oplever værdien af. Derfor er integrationen helt klart et punkt at tage med i dine overvejelser.
Herunder har det også betydning, hvilket mærke din enhed er. Eller sagt omvendt. Nogle tjenester kan levere bedre til bestemte mærker. En musiktjeneste er eksempelvis beregnet til iPhone, mens en anden tjeneste er bedre tilpasset Android. Derfor bør du naturligvis sikre dig, at disse stemmer overens, så du ikke pludselig står med en musiktjeneste, der ikke fungerer til din enhed.
Stort eller mindre musikudvalg?
Når man ser på de forskellige musiktjenester, vil du også opleve, at der er forskel på udvalget af musikken. Nogle musiktjenester er ofte med på den nyeste musikbølge, og andre kan være mere bagefter. De fleste musiktjenester tilbyder dog et musikkatalog fra 30 millioner numre og opefter. Udover musik tilbyder mange musiktjenester også streaming af podcasts eller lyrics på udvalgte sange. Nogle musiktjenester tilbyder endda musikvideoer.
Derfor bør du helt naturligt overveje, om du ønsker andre streaming-muligheder. Hvis du ofte lytter til musik, kan det i nogle tilfælde være dejligt med lidt afveksling. Her kunne podcasts eksempelvis være et alternativ. Der findes ofte et bredt udvalg af podcasts, som du kan vælge at lytte til, lige når det passer dig.
I forbindelse med podcasts er lydbøger også blevet meget populære blandt de danske forbrugere. Hvis man eksempelvis bruger mange timer i sin bil om dagen, kan en lydbog være særligt anvendelig. Man slipper for reklamer, men får alligevel spænding eller nyttig information alt efter, hvilken lydbog man har udset sig. Så det kan du klart overveje.
Start streaming med det samme
Musikstreaming kan altså være en helt ny verden for dig, som ønsker at have musik tilgængeligt på alle tidspunkter af døgnet – og helt uden at skulle forbinde kabler til lydanlæg eller TV. Mange udbydere har nemlig den løsning, at det hele sker trådløst. Derfor er det så nemt for dig. Når du har fundet den ønskede musiktjeneste, er det blot at oprette dig som bruger. Du kan som nævnt starte med din prøveperiode, således at du får be- eller afkræftet, om det nu også er den rette musiktjeneste.
Ved oprettelsen vil du formentlig blive spurgt efter dine kontooplysninger. Dette betyder imidlertid ikke, at du får en opkrævning, så snart du tilmelder dig. Du bliver først opkrævet, når prøveperioden er ovre, hvis du naturligvis har valgt et betalingsabonnement. Hvis du efter endt prøveperiode finder ud af, at det alligevel ikke var den rette tjeneste for dig, så frasiger du dig blot din tilmelding. Husk dog at gøre dette inden prøveperioden udløber, hvorved du undgår betaling.
Musikstreaming og privatliv skal gå hånd i hånd
Ligesom når du downloader enhver anden app til din mobil, vil du blive bedt om at skulle give tilladelse til, at den pågældende app må få adgang til eksempelvis kontakter, fotoalbum eller andet. Når du giver tilladelse til dette, vil du eksempelvis kunne tilføje et profilbillede eller finde dine venner gennem kontakter, således at du kan følge dem og deres musiksmag.
I og for sig lyder det meget harmløst, og det er det i langt de fleste af tilfældene også. Oplysningerne er simpelthen nødvendige for, at appen kan levere de ønskede funktioner til dig. Nogle andre personlige oplysninger kan dog blive anvendt i en mere målbevidst og målrettet markedsføring mod netop dig som forbruger. Dette vil typisk være informationer, som virker overflødige for appens funktion. Vi kunne naturligvis godt gå dybere ned i dette emne, men så vil vi pludselig skifte retning.
Sådan kan du beskytte dit privatliv
Hvis du ønsker at undgå ovenstående scenarie, kan du bruge et par minutter på at læse appens betingelser igennem. Her kan du være opmærksom på, hvilke informationer appen gerne vil have adgang til. Hvis en musikstreamingapp gerne vil have adgang til din lokalitet, så bør du overveje, om det i virkeligheden har noget med appens funktion at gøre. Det har det formentlig ikke.
Derudover kan du også være opmærksom på de opdateringer, som bliver tilgængelige. Hvad indeholder opdateringen, og hvad har det af betydning for de førnævnte betingelser? Selvom det kan lyde en smule uoverskueligt, så er det givet godt ud i den sidste ende.
Du kan endvidere være opmærksom på de apps, der ønsker at forbinde din profil med din Facebookprofil. Her vil du og de af dine venner, som har godkendt det samme, have adgang til hinandens profiloplysninger og en del andet. Dog kan I nemt og hurtigt dele playlister med hinanden, hvilket kan være medvirkende til at udvide jeres musiksmag. Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, om dine oplysninger kan blive delt med en tredjepart. Og herunder også om den musik du hører, bliver delt med dine Facebook-kontakter. I så fald må du gøre op med dig selv, om det er okay med dig.
Se dig for en ekstra gang
Selvom verdenen indenfor musikstreaming virker som det rene paradis for de mange musikelskere, der findes, er der alligevel et par punkter, som må få dig til at tænke over din musikstreaming en ekstra gang. Reelt set er det ikke dig, der har ejerskab over musikindholdet ved den pågældende musiktjeneste. Du kan blot lytte til musikken.
Det er nemlig sådan, at musiktjenesten til hver en tid kan fjerne et bestemt album. Det kan der naturligvis være forskellige årsager til, men det er ikke en situation, du som forbruger kan ændre på. Derfor vil der altid være en vis risiko for, at du vil miste muligheden for at høre dine yndlingssange. Omvendt ønsker musiktjenesten at tilbyde så meget forskellig musik som muligt, således at flere brugere kan finde sig til rette med tjenesten.
Derudover laves der i nogle tilfælde eksklusivaftaler med enkelte kunstnerne. Det betyder, at udvalgte albums fra en bestemt kunstner kun vil være tilgængeligt på én platform. Det er et samarbejde mellem musiktjenesten og den enkelte kunstner, hvorfor det ikke er alle tjenester, som har mulighed for at være med. Hvis du derfor vil være sikker på, at du har mulighed for at høre dit yndlingsband, må du sikre dig, at det ikke har lavet eksklusivaftaler med udvalgte platforme. I så fald kan det betyde, at du må abonnere på flere tjenester.
Streaming af musik i hjemmet gennem højtalere
Når du benytter dig af musikstreaming, skal det naturligvis gerne være tilgængeligt så mange steder som muligt. I stedet for at forbinde diverse kabler i hjemmet med TV og andre enheder, kan du blot logge på din musiktjeneste og afspille via højtalere eller måske TV’et. Det smarte ved at gøre streaming tilgængeligt i hele huset er, at du kan samle alle medier et sted.
Du vil stadig have mulighed for at afspille musikken på tværs af dine egne enheder. Herunder kan du overveje, om en komplet pakkeløsning af musik og TV kan være den bedste løsning for dig. Det afhænger naturligvis af, hvor stort et forbrug, du forventer at have.
Derudover vil dine gæster have mulighed for at logge på via deres egen enhed. Derfra kan de afspille den musik, der ønskes. Igen sker det uden brug af kabler eller andre fysiske tilslutninger. Du kan med fordel købe en musikstreamer, hvis eneste formål er at spille den musik, du streamer. Denne musikstreamer findes i både en mindre og en større størrelse, således at du frit kan vælge alt efter ønsket forbrug.
En musikstreamer giver højere brugervenlighed og forstærket lydkvalitet. Med en musikstreamer vil du ofte opnå musikstreaming i HiFi. HiFi står for high fidelity og er en betegnelse for en enhed, som er god til at levere lyd eller billeder i høj kvalitet. Denne kvalitet skulle gerne komme så tæt på den originale optagelse som muligt.
Wi-Fi eller mobilnet?
I forlængelse af ovenstående kan det nogle gange være en udfordring at holde den trådløse forbindelse stabil og uden forstyrrelser. Den trådløse tilslutning kan ofte være meget modtagelig overfor forstyrrelser, hvorfor det vil påvirke din musikkvalitet. Det kan både være via Wi-Fi, mobildata eller Bluetooth.
Wi-Fi er den forbindelse, der er mest stabil. I hvert fald som udgangspunkt. I dag kan mange nyere TV og højtalere modtage Wi-Fi-signaler, hvilket gør dem nemmere for dig at tilkoble. Wi-Fi kan transportere meget data fra en enhed til en anden – i dette tilfælde den musik, som du streamer. Jo højere båndbredde, jo bedre kvalitet vil du have mulighed for at streame. En router, der blandt andet har til formål at kunne levere ved meget streaming, skal have stor rækkevidde og høj kapacitet.
Mobilnet fungerer på samme måde som Wi-Fi. Du streamer musikken fra din musiktjeneste og ned på din mobil. Den eneste forskel er dog, at du ikke kan streame lyden videre til en anden enhed, hvis denne kræver Wi-Fi netværk. Kvaliteten af mobilnettet afhænger naturligvis af, hvor du befinder dig, og om signalet kan nå til dig. Nogle gange kan det være en udfordring at have et stærkt og solidt mobilnet, hvis du eksempelvis befinder dig et sted på landet.
Hvad med Bluetooth?
Bluetooth har sammenlignet med Wi-Fi en mindre rækkevidde og en mindre kapacitet. Det vil sige, at Bluetooth ikke er lige så hurtig at streame musik med sammenlignet med Wi-Fi. Langt de fleste enheder som computere, mobiler og tablets har mulighed for at tilslutte sig Bluetooth, hvorfor det giver dig mulighed for at streame musik, uanset hvor du er.
Desuden har mange højtalere i dag en Bluetooth-funktion, hvorfor disse kan flyttes alt efter behov. Hvis du eksempelvis skal holde en havefest, kan du nemt placere dine højtalere der og stadig være sikker på høj og god kvalitet af musikken.
Alt afhængig af hvor i landet du bor, vil det kunne påvirke dit valg af Wi-Fi, mobilnet eller Bluetooth til musikstreaming. Som nævnt er signalet for mobilnettet ikke lige stærk alle steder, mens Wi-Fi signalet kan være en begrænsning, hvis ikke den rette kapacitet er inkluderet i din router.