Har du hørt om filmcentralen før? Ellers er det et godt bekendtskab at få sig, for filmcentralen er nemlig en gratis streamingtjeneste, som du kan bruge lige præcis, når du har lyst. Filmcentralen er en ydelse, der bliver tilbudt af Det Danske Filminstitut, der står bag et væld af kortfilm- og dokumentarproduktioner, som igennem mange år har haft stor succes på den danske filmscene.
Materialet spænder bredt, og du finder materiale af både nyere og ældre dato. Filmcentralen tilbyder dig både aktuelle film og nydigitaliserede klassikere af bedste kvalitet, og du kan desuden finde lettilgængelige informationer om den specifikke film, baggrundsartikler, temasamlinger og anbefalinger.
Disse informationer gør din færden på streamingtjenesten meget nemmere, og du kan hurtigere beslutte dig for, hvilken kortfilm eller dokumentar du har lyst til at se. Flere hundrede film ligger frit tilgængeligt for dig, og hvis ikke du kan se filmen direkte på Filmcentralen, vil du blive linket videre.
Her vil du blive navigeret videre til andre streamingtjenester, hvor filmen vil være tilgængelig. Oftest kan du også finde filmene på Filmstriben, der er de danske bibliotekers streamingtjeneste.
Indholdsfortegnelse
Hvordan blev Filmcentralen til?
Filmcentralen er som nævnt stiftet af Det Danske Filminstitut, der er en statslig institution under Kulturministeriet, der blev stiftet i 1972. Det danske Filminstitut erstattede Filmfonden med det formål at kunne administrere den statsstøtte, der blev bevilliget til danske filmproduktioner.
I 1996 indvies Filmhuset, der er beliggende centralt i København K, hvori Det Danske Filminstitut holder til sammen med andre institutioner og virksomheder som Cinemateket, Film-X og Restaurant SULT.
Efter mange år med filmproduktion, oprettede de den 10. april 2014 streamingtjenesten Filmcentralen, der udelukkende skulle indeholde kortfilm og dokumentarfilm. Filmcentralen blev derved en anderledes tjeneste for mange danskere, hvor det pludselig blev muligt at udforske andre områder end Hollywood-film og store, danske produktioner.
Formålet med Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut har ikke altid været en sammenslutning af forskellige statslige institutter, og først i 1997 bliver det sammenlagt med Statens Filmcentral og Det Danske Filmmuseum. Ifølge den danske filmlov er Det Danske Filminstituts formål at fremme filmkultur, biografkultur og filmkunst i Danmark, og dette ved at omfatte en række opgaver. Blandt andet omfatter det følgende opgaver:
- at yde økonomisk støtte til manuskriptarbejde, udvikling, produktion, lancering og forevisning af danske film og at sikre distribution af danske film
- at udbrede kendskabet til danske og udenlandske film i Danmark og at fremme salget af og kendskabet til danske film i udlandet
- at sikre bevarelsen af film og dokumentationsmateriale om film, at indsamle film- og tv-litteratur, at forske og at gøre samlingerne tilgængelige for offentligheden
- at sørge for et bredt udbud af publikumsrettede aktiviteter om film
- at sikre en løbende dialog med filmbranchen og væsentlige brugergrupper om Filminstituttets virksomhed
- at fremme professionelt eksperimenterende filmkunst og talentudvikling gennem drift af værksteder
- at sikre produktion af oplysende film bl.a. til undervisningsbrug.
Det Danske Filminstitut er samtidig opdelt i forskellige afdelinger og områder for at skabe en god og dynamisk organisationsstruktur. Her af der fire afdelinger; Stabsfunktion, Filmstøtte, Filmhus og Arkiver og Digitalisering. Hver afdeling står for en række områder inden for filmproduktion og distribution.
Filmcentralens indhold
Filmcentralen oprettes i 2014, og fra start fik streamingtjenesten et stort antal af kortfilm og dokumentarer på sit repertoire. Filmcentralen åbnede op for en række forskellige muligheder for streaming af både nye og ældre film, hvoraf de ældre versioner ofte var tilgængelige i en digitaliseret udgave.
Sådan er det stadigvæk, men udvalget er vokset gevaldigt siden. I dag finder du både børnefilm og voksenfilm på Filmcentralen, som primært er dansk producerede eller koproducerede. Der vil også kunne findes en mindre mængde af udenlandske film, som Filmcentralen har indkøbt.
Ud over indhold for både børn og voksne, så tilbyder Filmcentralen også den mulighed, at du enten kan bruge deres tjeneste hjemme eller til læring. De har to sektioner, der er tilgængeligt; ’Filmcentralen/For Alle’ og ’Filmcentralen/Undervisning’.
Filmcentralen/For Alle er tilgængelige film og dokumentarer, der kan ses online af alle borgere i Danmark. Her finder du ligeledes informationer, temasamlinger, baggrundsartikler og anbefalinger om det pågældende materiale. Sektionen fungerer desuden som en filmdatabase med specifikke oplysninger om, hvor du kan se andre kortfilm og dokumentarfilm, hvis ikke du finder dem på Filmcentralen. Her finder du en række kategorier, så du nemt kan navigere rundt på siden. Men lad os vende tilbage til dette senere.
Undervisningsmaterialer og filmleksikon til undervisningen
Filmcentralen/Undervisning er derimod for landets grundskoler og gymnasier, hvor der skal købes et abonnement fra skolens side af. Efterfølgende kan lærere og elever gøre brug af tjeneste i skoletiden via deres uni-login. Filmcentralen/Undervisning har den udvidede funktion, at der også ligger undervisningsmateriale tilgængeligt, og du kan også tilgå et online filmleksikon.
Netop disse funktioner ved Filmstriben/Undervisning er til stor gavn for skoler og gymnasier landet over, som både vil lette undervisningen, skabe variation og give børn og unge en helt ny viden inden for et specifikt felt. Undervisningsmaterialet passer på helt specifikke kortfilm eller dokumentarer, som du nemt kan lade eleverne arbejde i dybden med en relevant film, der stemmer overens med undervisningens faglige mål. På Filmcentralen kan du også sortere i materialet, idet du kan vælge et specifikt fag, som undervisningsmaterialet skal passe til. Du kan også være endnu mere præcis og vælge materialetyper, som f.eks. kan være:
- materialer til dokumentarfilm
- materialer til spillefilm
- temamaterialer
- materialer om filmanalyse
- interaktive materialer
- digital dannelse.
Filmcentralen har også angivet, hvilket klassetrin materialet egner sig bedst til. Også Filmcentralens tilbud om et digitalt filmleksikon er noget alle elever bør have kendskab til, når de arbejder med de humanistiske fag. For dette filmleksikon er et opslagsværk om filmsprog, hvor der er godt og vel 100 opslag om filmiske virkemidler og dramaturgi, der er målrettet de øvre klassetrin i folkeskolen samt gymnasielever og lærere.
Filmleksikons fokus er filmanalyse med det formål at give en enkel forklaring på en række centrale filmfaglige begreber. Også begrebers forskellige betydninger forklares via en kort definition, som bliver uddybet i en længere tekst nedenfor. Ofte vil hvert opslag være illustreret med billedeksempler. Nogle gange vil det være stilbilleder og andre gange videoklip eller lyd.
Hele grundtanken hos Det Danske Filminstitut er at skabe en større indsigt i filmens sprog og virkemidler for at skabe kendskab til et fælles fagsprog omkring filmanalyse.
Indhold for de yngste
Iblandt mere end 3000 kortfilm og dokumentarer finder du et stort udvalg af indhold til børn på Filmcentralen. Under sektionen ’Filmcentralen/For de yngste’ på forsiden finder du vejen frem til Filmcentralens app, der kan hentes gratis i App Store. Her finder du 300 kortfilm og mange sjove aktiviteter for de yngste, der tager udgangspunkt i læring ud fra film.
Målet med dette er at gøre børn til mere aktive mediebrugere og medskabere af medielandskabet. Samtidig styrkes fundamentet for deres kulturelle og digitale dannelse. Den primære målgruppe til appen er 3-6 årige i dagtilbud.
Denne app og funktion er udviklet i tæt samarbejde med pædagoger landet over samt Skoletjenesten, Kulturregion Fyn og UCC. Projektet er baseret på forskning, der viser, at aktiviteterne i appen skaber differentierende lege- og læringsmuligheder for børn, og at det træner en række færdigheder hos børnene såsom:
- at vise hentyn til hinanden
- at skabe bedre dialog
- at styrke samarbejdsevnen.
Appen er gratis og er et enkelt værktøj, der passer glimrende ind i den pædagogiske dagligdag. Den rummer guidede forløb med aktiviteter og korte film med fokus på fællesskab og kreativ leg. Aktiviteterne er enkle i sin udformning, og derfor kan børn nemt deltage i disse, uden at det kræver det helt store fra pædagogens side.
Der findes også mere avancerede aktiviteter, hvor børnene skal lave egne, små animationsfilm, som er for de ældre i målgruppen. Alle aktiviteter er designet til at passe ind i pædagogiske læreplanstemaer og kan med fordel benyttes til at opfylde læringsmål hos børnene.
Denne sektion ligger i forlængelse af Filmcentralen/Grundskolen med en ambition om at formidle filmkultur i øjenhøjde med børn og unge gennem hele deres opvækst og altså ikke kun for de ældre klassetrin.
Vil du gøre brug af Filmcentralens fantastiske tilbud til dig, så kan der være nogle gode teknikker at kende til, hvis du skal finde frem til de film, der har mest relevans for dig. Når du går fra forsiden og ind på Filmcentralen/For Alle møder du denne sektions forside som det første. Øverst vil du blive foreslået tre mulige temaer, som først og fremmest er i fokus hos Filmcentralen. Ovenfor er der et søgefelt, hvor du kan skrive nøgleord eller en eksakt titel på en kortfilm eller dokumentar, hvis du allerede har en bestemt for øje. Du kan under søgningen også vælge imellem følgende:
- Søg i alt
- Film
- Kan ses på Filmcentralen
- Nyheder
På den måde kan du hurtigt specificere din søgning, da der ofte vil komme flere resultater op, end hvad du har brug for. Ruller du længere ned på siden, kan du i højre side se nogle af de kategorier, der findes på Filmcentralen. Allerede her kan du også indsnævre dine muligheder ved at vælge eksempelvis Dokumentarfilm eller Animation, som angiver en bestemt kategori for Filmcentralens indhold.
Er du helt på bar bund, skal du vælge Mest sete, som ofte er et godt præg om, at disse kortfilm og dokumentarer har imponeret andre seere og derfor også har potentiale for det samme hos dig.
Nederst på siden finder du Artikler, der rummer et væld af anbefalinger, baggrundsmateriale og tips til at få mest muligt ud af Filmcentralen som streamingtjeneste. Du finder også temaer, der stiller skarpt på nogle helt præcise emner, og hvor du indenunder finder dokumentarer og kortfilm om lige præcis dette tema. Det kan være alt fra seksualitet og ensomhed til kendte danskere og miljøet. Og så er der ikke andet for end at sige god fornøjelse.
Fordele ved Filmcentralen
Med en gratis streamingtjeneste som Filmcentralen er der en række fordele, der er værd at drage nytte af. Først og fremmest er det ualmindeligt, at du har fri adgang til kortfilm og dokumentarer uden at betale en krone for det. Allerede her burde Filmcentralen vinde indpas i din færden på forskellige streamingplatforme, når du skal vælge dit indhold.
Samtidig griber Filmcentralen fat i en lang række andre ting end bare kortfilm og dokumentarer. De udgiver artikler, der omhandler forskellige udgivelser, anbefalinger og informationer, der ligger til grund for en produktion.
Samtidig stiller de skarpt på en lang række temaer, som du finder sammen med artiklerne i fanen øverst til højre på siden. Her bliver du mødt af en række relevante temaer, der ofte følger med samfundsdebatten, og derved bliver det endnu lettere for dig at navigere rundt, hvis du ønsker at følge med her. Det kan være temaer som:
- Tema: Den vidunderlige vilde verden
- Tema: Jørgen Leth
- CPH:DOX på Filmcentralen
- Ud af skyggerne – Tema om ensomhed
- Stemmeret og stærke kvinder.
Temaerne udvider også din horisont og interesse. For måske du støder på et tema, som du normalt ikke ville falde for med det samme, men som fanger din opmærksomhed. Og så giver Filmcentralen dig mulighed for at arbejde med andre former for filmproduktion i forhold til de mest gængse formater, som vi ser det i fjernsynet. Du vil ikke kun møde skæve historier, eksistenser og nye historier, men også mærke, hvilken forskel formatet kan gøre for din oplevelse. Måske du finder ud af, at kortfilmen er mere noget for dig, og at Filmcentralens dokumentarer er enormt lærerige og anderledes.
Streaming på Filmcentralen er altså en god mulighed for at se noget nyt og noget anderledes, end hvad man er vant til. På den måde kan du få en bredere viden omkring samfundsemner, problematikker, skæve eksistenser og kendte danskere, som er en viden, du måske aldrig havde fået, hvis du havde tænkt for amerikanske serier og film på dit fjernsyn.
Begrænsninger ved Filmcentralen
Som ved alt andet vil der altid være nogle begrænsninger ved forskellige streamingtjenester. Ligesom HBO Max gør sig godt på serier, så er de ikke med på film-bølgen, som Netflix til gengæld tager på sin kappe.
Til trods for Filmcentralens store udbud, så er mængden på ingen måde noget, der kan sammenlignes ned indholdet på Netflix, HBO og Viaplay. Både på grund af produktionens størrelse, men også grundet Filmcentralens niche-område, som er kortfilm og dokumentarer.
Samtidig kan ikke alt indhold ses på Filmcentralen, men i stedet navigeres du videre til en anden side, hvor du kan tilgå materialet. Men når det er sagt, så kan du ikke forvente meget mere af en gratis streamingtjeneste, der både rummer kultur, læring, historie og gode fortællinger. Du slipper nemlig for dyre abonnementer, så du i stedet kan købe lidt ekstra godt til dig selv, imens du ser de gode film på Filmcentralen.