Et andelsboliglån gør det muligt for boligejeren at tage lån i en andelsbolig på samme måde, som det er muligt at tage lån i en ejerlejlighed. Du sidestilles altså som andelshaver med andre, der besidder en ejendom. For lån i andelsboliger, er der dog en række ting, som man bør være opmærksom på. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Derudover findes der en lånetype der hedder renteswap som er særligt tiltænkt andelsboligforeninger. Læs her mere om renteswap.
Ønsker du et tilbud på et andelsboliglån med det samme, så kan vi anbefale LendMe og Letfinans. Her sendes sendes din forespørgsel ud til flere banker, så du får flere tilbud på én gang.
Find tilbud på andelsboliglån fra Lendme
Find tilbud på andelsboliglån fra Letfinans
Hvad er en andelsbolig?
I en andelsbolig betaler man, ligesom ved ejerlejligheder, et engangsbeløb ved køb af boligen. Men i forhold til en ejerlejlighed er der dog den store forskel, at du ved køb af en andelsbolig køber dig ind i en andelsboligforening. Når du køber en andelsbolig køber du altså andel i en forening, og du betaler det beløb, der svarer til din andel af foreningen.
I hver forening er der en bestyrelse, som udvælges blandt andelshaverne, og som derfor skal repræsenterer andelshavernes interesser. Her varetages især foreningens økonomi og andre administrative opgaver. En andelsforening skal holde møde for alle foreningens medlemmer mindst én gang om året. Fordi det er et foreningsforetagende, som du opnår en andel i, er det altid en god idé at søge indsigt i andelsforeningen og dens økonomi, før du køber. At komme ind i en dårligt administreret andelsforening, kan komme til at koste dig en del penge på den lange bane, selvom foreningen er billig at komme ind i lige nu og her. Hvis andelen ikke har styr på økonomien og tager ufinansierede lån, kan det få stor betydning for din fremtidige boligydelse.
Når du køber andelslejlighed er der nemlig ligeledes en boligafgift, som skal betales månedligt. Boligafgiften går til andelsforeningen og dækker administrative afgifter, afdrag på lån, renovering af fællesarealer mm.. Til forskel fra en almindelig ejerlejlighed er dine udgifter derfor ikke overstået, så snart du har købt din bolig. Den månedlige udgift kan sammenlignes med en lejeafgift af en lejet lejlighed, bare at du her betaler til en slags fælleskasse og ikke en udlejer. Gennemsnitligt set er boligafgiften også ofte lavere end du finder lejeafgiften ved en tilsvarende lejelejlighed.
Prisen på en andelsbolig fastsættes ligeledes delvist i andelsforeningen. Ifølge andelsboligloven skal prisen på en andelsbolig fastsættes efter nogle bestemte metoder, hvor værdien beregnes. Loven indeholder forskellige mulige metoder, og her er det op til foreningen og ikke sælger personligt, med hvilken metode de vil fastsætte boligens værdi. Prisen fastsættes altså ud fra nogle bestemte direktiver og ikke altid efter begrebet om udbud og efterspørgsel som andre boliger. Når en andelsbolig skifter ejer, sker betaling også gennem foreningen, som modtager kontantbeløb fra køber og giver det videre til sælger.
Hvordan optager jeg lån til en andelsbolig?
Som sagt er det ligesom ved andre former for boligkøb også muligt at optage et boliglån i en andelsbolig. Der er dog visse regler, som man bør kende.
Ved køb af en ejerlejlighed eller anden ejerbolig tages størstedelen af et eventuelt lån oftest som et realkreditlån. Her tager du et lån direkte i din bolig i form af obligationer. Renten sættes ofte mere fordelagtigt for låntager end ved almindelige boliglån i banken. Som andelsboligkøber er det ikke muligt for dig at oprette et sådant realkreditlån, da selve ejendommen i realiteten ikke ejes af dig men af din andelsforening. En andelsbolig betales kontant, og køber skal selv finansiere beløbet eventuelt ved at optage et boliglån i banken.
Selvom du ikke kan optage et realkreditlån, hvor du udlodder din bolig i obligationer, har du stadig ret til at optage et boliglån i et pengeinstitut, hvor du pantsætter din andel.
Hvis du vil oprette et boliglån i en andelsbolig skal du først have udstedet en ”erklæring om adkomst”. Dette udstedes af foreningens bestyrelse og er et bevis for, at du har råder over brugsretten til andelsboligen. Ligeledes skal du bruge et andelsboligskrift, der definerer ejerforholdene i andelsforeningen. Denne kan oftest findes og udskrives fra nettet.
Foreningen har ikke ret til at blande sig i, om du tager lån i din andel. Når du tager lån i din andelsbolig, skal du dog være opmærksom på, hvad der eventuelt kan stå skrevet i andelsforeningens vedtægter angående dette. Foreningen kan blandt andet have vedtaget, at du højest må optage lån i din andel, der svarer til 80% af din andels værdi. Hvis dette er tilfældet, skal du selvfølgelig holde dig indenfor disse vedtægter, selvom du med mange af de eksisterende låneinstanser har mulighed for at låne mere.
Når du gerne vil optage et lån, er det som altid en kæmpe fordel at afsøge hele markedet. Pengeinstitutterne udlover forskellige renter og gebyrer, ligesom hvert pengeinstitut har sine betingelser for lån. Du kan eventuelt anskaffe dig en objektiv rådgiver, som kan føre og hjælpe dig rundt i junglen af tilbud. Selvfølgelig kan du også bruge en rådgiver, som pengeinstituttet stiller til rådighed, men hvert pengeinstitut vil selvfølgelig helst sælge sine egne produkter, og du risikerer let at blive vildledt med forskellige salgsteknikker.
Ligesom med andre former for lån, kan du indhente tilbud fra banker og pengeinstitutter, og derudfra vurdere dine muligheder. Hvis du vælger at spare udgifterne til en rådgiver og finde det rette lån selv, kan du med fordel lægge mærke til disse faktorer.
-
Rentesatsen, gebyrer og andre udgifter ved at tage lånet (få et godt overblik ved at kigge på lånet ÅOP)
-
Er lånet fast forrentet eller med en variabel rente? Er der chance for at din rente stiger betydeligt inden for lånets løbetid?
Du kan se mere om lån og relevante begreber i vores begrebsforklaring.
Så snart du har fundet det rette tilbud og bestemt dig for at låne, skal pantebrevet tinglyses. Dette er som en offentliggørelse af, at pengeinstituttet har pant i din andel samt for at sikre dine og långivers rettigheder i forhold til lånet. Tinglysningen sker i dag digitalt med mindre det er en tinglysning af særlig kompliceret karakter. For tinglysningen betaler du et gebyr på 1.660 kroner samt 1,5% af det pantsikrede beløb (beløbet som du låner af långiver) rundet op til nærmest 100.
Når du optager lån i din andelsbolig kan det have flere forskellige formål. Først og fremmest kan det være et decideret købslån til at finansiere udbetalingen på din andel, ligesom du kan optage lån i din andelsbolig til at renovere, lave en ny tilbygning eller på anden måde forbedre din bolig. Men faktisk blander långiver sig ikke i, hvad du bruger dit lån på, og du sagtens kan optage lån i din bolig til formål, der intet har at gøre med selve boligen. At optage lån i din bolig betyder kun, at du stiller din boligs værdi som sikkerhed for lånet.
Derfor skal du også være opmærksom på, at långiver kan foretage et udlæg i din bolig, hvis du ikke opfylder de forpligtelser, der vedtaget ved lånets oprettelse. Det kan være, hvis du ikke afdrager som aftalt eller lignende. Rent praktisk vil dette sige, at du ikke længere har fuld råderet over din bolig. Du kan altså hverken belåne din bolig yderligere eller sælge den uden samtykke fra långiver. I sidste ende kan långiver tvinge dig til at sætte din andel på tvangsauktion.
Når andelsforeningen optager lån
Selvom du ikke har mulighed for at optage realkreditlån i din andelsbolig, betyder det ikke, at din andelsforening heller ikke kan. Da andelsforeningen er den egentlige ejer af ejendommen, er realkreditlån en mulighed for dem. Ligeledes kan din andelsforening optage andre lån til at foretage renoveringer og forbedringer af ejendommen mv..
For at sikre dig, at din boligsikring ikke stiger ukontrolleret, og at der generelt ikke tages ugennemtænkte lån, er det altid en god idé at holde dig opdateret på, hvad der sker i foreningen. Selvom det af og til kan virke som en uoverskuelig opgave, kan det komme dig til fordel og give dig mulighed for at varetage dine rettigheder som foreningsmedlem. For selvom du ikke nødvendigvis er medlem af foreningens bestyrelse, har du også noget at skulle have sagt om forhold som vedrører dig heriblandt oprettelse af lån. At bo i en andelsbolig betyder altså også at være en del af et fællesskab, hvor du bør varetage både foreningens og egne interesser.
Find yderligere informationer
Ønsker du yderligere informationer om andelsboliglån, så anbefaler vi dig at tage en snak med din bank. Du kan her finde kontaktinformationer mm. for de danske banker.
Ønsker du et tilbud på et andelsboliglån med det samme, så kan vi anbefale LendMe og Letfinans. Her sendes sendes din forespørgsel ud til flere banker, så du får flere tilbud på én gang.
Find tilbud på andelsboliglån fra Lendme
Find tilbud på andelsboliglån fra Letfinans
Ønsker du at finde andre typer af lån, så finder du her vores oversigt over forbrugslån og her vores oversigt over kviklån.