Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Banklån

Banklån

Et banklån er et overordnet begreb, som dækker forskellige typer af lån i banken. Eftersom hver af disse lånetyper er relativ komplekse hver især, har vi valgt at uddybe hver enkel type yderligere i guides her på siden.

Banklån. Et lån i banken med eller uden sikkerhed
Banklån. Et lån i banken med eller uden sikkerhed

I denne guide kommer vi dog alligevel vidt omkring og kigger nærmere på de primære typer af banklån, du har mulighed for at ansøge om og optage i din bank.

Læs her mere om at låne penge

Vil du beregne på dit eget banklån, så benyt vores banklån beregner.

Ønsker du tilbud på et banklån, så kan du benytte de 3 lånesamletjenester Lendme, Lånio og Letfinans. Alle 3 tjenester indhenter tilbud fra flere forskellige banker, så du kan få et samlet overblik:

  • Besøg Lendme her
  • Besøg Lånio her
  • Besøg Letfinans her

Lad os begynde med at definere, hvilke lånetyper vi kommer til at beskæftige os med i denne omgang:

Hvilke typer af banklån findes der?

Et banklån er som sagt ikke blot et banklån, men snarere en samling af flere forskellige lånetyper. I denne guide opdeler vi banklån i hhv. 4 forskellige typer:

  • Billån
  • Boliglån
  • Forbrugslån
  • Kassekredit

Hver af disse lån har sine egne vilkår, kendetegn og ikke mindst formål. Alt afhængig af, hvad du ønsker at låne penge til, så skal du vælge det rette lån.

Herunder kan du læse de overordnede kendetegn ved de 4 forskellige typer af banklån – hvis du ønsker at sætte dig endnu mere ind i et eller flere af lånetyperne, kan du læse mere om dem i vores øvrige artikler her på siden.

Billån

Et billån er et lån, som er møntet på at finansiere dit køb af en bil. Det betyder intet, om der er tale om en ny eller en brugt bil. Du kan bruge et billån til begge slags biler – der kan dog være forskellige vilkår, som gør sig gældende afhængig af, om bilen er fabriksny eller brugt.

Et billån i banken er først og fremmest kendetegnet ved, at banken typisk vil kræve sikkerhed for lånet i bilen. Dette betyder ganske kort, at hvis du ikke kan betale din gæld tilbage til banken, kan banken kræve ejerskab over bilen og dens værdi.

Dette betyder imidlertid også, at du får et langt billigere lån, end hvis du havde brugt et almindeligt forbrugslån til finansiering af bilen. Det giver også ganske god mening, da prisen for lån typisk er afhængig af, hvor stor en risiko låntager løber.

Eftersom du stiller sikkerhed i bilens værdi, når du optager et billån, så løber banken ikke en lige så stor risiko, som hvis du blot havde optaget et almindeligt forbrugslån uden sikkerhedsstillelse – derfor får du en lavere rente og et billigere lån.

Nogle banker tilbyder dig også at finansiere købet af din bil via din friværdi. Er du boligejer, vil du typisk have opnået en friværdi i boligen efter en årrække – denne friværdi kan så anvendes som en slags sikkerhed for andre lån; i dette tilfælde til finansiering af en ny bil.

Tilbagebetalingen på et gennemsnitligt billån strækker sig typisk over 10 år, og du har som regel mulighed for at benytte afdragsfri perioder, hvis økonomien er presset.
Eftersom dine lånemuligheder afhænger helt og aldeles af din bank og din privatøkonomi, anbefaler vi, at du kontakter din bankrådgiver og hører nærmere om dine personlige muligheder.

Du kan her læse mere om billån.

Boliglån

Et boliglån i banken kan deles op i primært to kategorier:

  1. Boligkøb – Den første lånetype er penge direkte møntet på finansiering af køb af ny ejerbolig. Her låner du de resterende penge, du mangler for at kunne købe din nye bolig – det kan både være en villa, en lejlighed, et sommerhus eller sågar en tom byggegrund.
  2. Boligforbedringer – Den anden type af boliglån bruges til forbedringer af en bolig, du allerede ejer. Det kan være til direkte forbedringer, ud- og tilbygninger, andre renovering af boligen og lignende.

Når du skal købe ny ejerbolig, vil du oftest henvende dig til et realkreditinstitut eller en uafhængig realkredit rådgiver for at skaffe de fleste af de nødvendige penge. Som uafhængig realkredit rådgiver kan vi anbefale Realkredit Konsulenten. Et realkreditlån er et lån, som baserer sig på udbydelser af obligationer, hvilket typisk gør denne lånetype en del billigere end et almindeligt boliglån i banken. Læs her mere om renter og kurser på realkreditobligationer.

Der er dog en speciel grund til, at du ikke kan nøjes med et realkreditlån:

Jævnfør dansk lovgivning må du nemlig højst låne op til 80% af boligens anslåede værdi gennem dit realkreditinstitut. De resterende 20% af skal altså enten lægges af dig kontant, eller de kan erhverves gennem et boliglån i banken.

Måske tænker du umiddelbart, at 20% da ikke lyder af særlig meget. Du skal dog huske på, at det er 20% af boligens markedsværdi. Så hvis boligen er anslået til at være to millioner (2.000.000) kroner værd, og du skal lægge 20% kontant, skal du altså have 400.000 kroner op ad lommen.

Eftersom det er et minimalt fåtal af os danskere, der har den slags kontanter stående parat på bankkontoen, vil løsningen som regel være at låne de resterende penge som et boliglån gennem banken.

Er der tale om køb af et sommerhus, kan du højst låne 60% af beløbet hos realkreditinstituttet, og drejer det sig om en byggegrund er det højst 40%.

Vi har skrevet dybdegående guides om netop realkreditlån og boliglån her på siden, som du bør læse, før du tager stilling til dit valg af finansiering.

Du kan her læse mere om boliglån.

Du kan her læse mere om realkreditlån.

Forbrugslån

Forbrugslån er en anden meget udbredt type af banklån. Mange forbinder typisk forbrugslån med låneudbydere på nettet. Og selvom dette ikke er forkert, så begrænser forbrugslån sig ikke kun til disse låneudbydere – bankerne tilbyder også forbrugslån i stor stil. En stor del af lånene her på siden udbydes af banker. Det er ikke til at se på navnet på lånet, men ofte er det banker som Ekspres Bank, Basisbank og SparNord der står bag.

Et forbrugslån er et lån, hvor pengene ikke er møntet på noget bestemt. I modsætning til f.eks. et billån eller et boliglån, hvor pengene skal bruges på netop en bil eller en bolig, så kan et forbrugslån bruges på lige præcis det, du ønsker.

Du bør dog være opmærksom på, at forbrugslån oftest har en relativ høj rente i forhold til andre lånetyper, da banken ikke har sikkerhed i det, du bruger pengene på. Du betaler med andre ord en pris for den valgfrihed, du får med et forbrugslån. Når banken har sikkerhed i noget af værdi hos dig, så bliver bankens risiko langt mindre, da de ikke længere risikerer at miste hele beløbet, hvis du ikke kan betale tilbage. Denne risiko har bankerne ved forbrugslån, og derfor er renten ofte højere på disse lån.

Skal du finde det et nyt forbrugslån, så anbefaler vi dig at tage et kig på vores guide til det billigste forbrugslån. Her ser du de præcise priser for et lån på 50.000 kr. Har du behov for en lånestørrelse der er markant større eller mindre, så anbefaler vi dig at læse vores guide der hedder: Hvad koster det at låne? Her kan du se hvilke udbydere der er billigst ved forskellige lånestørrelser.

I samme afdeling som forbrugslån finder vi kassekreditten, som du kan læse mere om herunder:

Kassekredit

En kassekredit minder på mange måder om et forbrugslån, og alligevel adskiller den sig mht. priser og vilkår.

En kassekredit er kort sagt en løsning, som gør det muligt for dig at lave overtræk på din bankkonto – et såkaldt lovligt overtræk.

Du har nemlig på forhånd indgået en aftale med din bankrådgiver om at oprette kassekreditten, så hvis din konto pludselig er 5.000 kroner i minus, vil det være en del af aftalen, og du hører derfor ikke fra en sur og nysgerrig bankrådgiver.

Kassekreditten kan bruges på lige præcis det, du har lyst til. Dette er også grunden til, at den minder en del om forbrugslån.

Der er dog alligevel den væsentlige forskel, at et forbrugslån bliver betalt af med faste månedlige afdrag, indtil gælden er helt væk. En kassekredit vil derimod altid stå og trække renter, så længe kontoen er i minus.

Eftersom der ikke er faste afdrag på din kassekredit, er det derfor ikke givet på forhånd, at du nogensinde slipper af med gælden.

En kassekredit har dog også sine fordele: Du kan som regel få åbnet en kassekredit i banken uden at skulle betale oprettelsesgebyrer, som du ellers ofte skal ved stiftelse af et forbrugslån.

Så hvis du står og mangler penge til mad eller uforudsete regninger sidst på måneden, kan en kassekredit være en god løsning, da du ikke skal betale ekstra gebyrer for stiftelsen af et relativt lille lån.

Ønsker du at købe større ting såsom elektronik, møbler, tøj og lignende – altså udgifter, som ikke er direkte nødvendige – så anbefaler vi, at du kigger nærmere på et forbrugslån.

Bemærk desuden at en kassekredit er nært beslægtet med kreditkort, da du ofte har et kort tilknyttet til den konto, hvor du har din kassekredit. Dette kreditkort kunne f.eks. være et MasterCard eller et Acceptcard.

Du kan her læse mere om forbrugslån.

Du kan her læse mere om kassekredit.

Du kan her læse mere om kreditkort.

Hvilke alternativer har jeg til banklån?

Eftersom begrebet ’banklån’ dækker over flere forskellige lånetyper, kan vi ikke give dig en komplet liste over alternativer til alle typerne.

Herunder kan du dog se en liste over de primære alternativer til de fire lånetyper, vi har dækket i denne guide:

  • Billån – Som alternativ til at købe din bil med et banklån, kan du bl.a. bruge et forbrugslån på nettet eller aftale en afdragsordning direkte med forhandleren. Begge løsninger kan både være billigere eller dyrere end et billån i din bank, og du bør derfor undersøge alle muligheder grundigt.
  • Boliglån – Som alternativ til det traditionelle banklån til køb af bolig, kan du i mange banker gøre brug af et prioritetslån i stedet for. Et prioritetslån fungerer i sin enkelthed som en enorm kassekredit, hvor renteudgifterne løbende falder, efterhånden som du betaler lånet ud.
  • Forbrugslån – Et forbrugslån giver som bekendt frihed til at købe lige præcis det, du ønsker. Derfor er det også svært at finde direkte alternativer til denne lånetype, da f.eks. billån og boliglån er fast afsat til at blive brugt på bestemte ting. Du kan dog bruge en kassekredit og/eller et kreditkort som alternativ til et forbrugslån.
  • Kassekredit – Beskrivelsen her er groft taget den samme som ved forbrugslån lige ovenfor. Mangler du et alternativ til en kassekredit, hvor du kan bruge pengene uden indblanding, og som du ønsker, er den eneste direkte løsning et forbrugslån. Er der tale om midlertidige udgifter – f.eks. sidst på måneden, hvor du mangler penge -, så anbefaler vi, at du kigger nærmere på de mindre kviklån. Som førstegangslåner kan du ofte optage disse kviklån helt gratis. Læs her om disse gratis lån.

For at runde guiden og oversigten af med et nyttigt bonusråd, kigger vi derfor nærmere på, hvordan du finder det billigste banklån:

Sådan finder du det billigste banklån

Vi ville ønske, at vi kunne give dig et entydigt svar på, hvor og hvordan du finder det billigste banklån.

Heldigvis findes der dog så mange forskellige banker, låneudbydere og forskellige lånetyper, at de forskellige markedstilbud ikke kan skæres over én kam.

Vi skriver heldigvis, da dette har en positiv betydning for dit næste banklån:

Eftersom bankerne ligger i tæt konkurrence mod hinanden og mod de mange nye online låneudbydere, skaber dette et øget pres på bankerne.

De vil frygtelig gerne have dig som kunde, og de vil gøre næsten alt for, at du ikke smutter ind hos konkurrenten længere nede ad gaden.

Men hvordan får jeg så de bedste tilbud?

For at lade bankerne stege lidt og komme med de bedste priser til dig, skal du sørge for at indhente tilbud fra flere forskellige banker.

Du er bestemt ikke lænket fast til din nuværende bank, og du kan frit kontakte andre banker for at høre nærmere om deres tilbud på et banklån. Dette gælder, uanset om der er tale om et boliglån, et billån, et forbrugslån, en kassekredit eller en anden lånetype.

Du kan altid alliere dig med en uvildig lånerådgiver, som har til formål at hjælpe dig i stedet for at hjælpe banken. En dygtig lånerådgiver kan hjælpe dig med at spare rigtig mange tusinde kroner ved at finde og forhandle det billigste lån frem til dig.

  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.