ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procenter. Når ÅOP udregnes, lægges alle omkostninger for lånet sammen. Du får udtrykt en procentsats, der fortæller dig, hvad lånet vil komme til at koste dig i procent pr. år i lånets løbetid.
Konceptet minder lidt om rentesatsen (se under renter), hvor en procentdel af lånet ligeledes lægges oveni som en slags pris for at låne pengene. Forskellen er dog, at ved ÅOP indregnes alle lånets omkostninger: renter, gebyrer, opstartsgebyrer og andre eventuelle afgifter på lånet, og de lægges sammen og udtrykkes i en gennemsnitlig procentsats pr. år. ÅOP giver på den måde et mere helt billede af, hvor mange omkostninger der er, når du tager et lån. Hvor rentesatsen kun medregner renter, og kreditorer derfor kan snyde med lave renter men andre høje gebyrer, får du her et mere fuldt overblik over, hvor meget det vil koste dig at tage et givent lån.
Når procentsatsen udregnes som en gennemsnitlig procent pr. år, betyder det, at omkostningerne ikke nødvendigvis er de samme hvert år i lånets løbetid. Renten er en fast årlig udgift, men i ÅOP indregnes også mange gebyrer, som kun skal betales én gang i løbets lånetid. Derfor skal du ikke se ÅOP som en fast årlig omkostning, men mere som et udtryk for lånets fulde omkostninger pr. år.
Du skal dog være opmærksom på, at ÅOP også kan snyde i sit umiddelbare udtryk. Hvis lånet har en lang løbetid med lave afdrag pr. år, vil ÅOP ofte være en del lavere end et tilsvarende lån med en kort løbetid og høje afdrag. Dette skyldes logisk nok, at med en lang løbetid og lave afdrag er der færre årlige omkostninger. Dette er dog ikke nødvendigvis et udtryk for, at lånet i længden er billigere for dig at tage end lånet med den korte løbetid. Det er nærmest lige omvendt, da en lang løbetid indeholder flere renteår end en kort løbetid – og derfor skal renten altså lægges til tilsvarende flere gange.
ÅOP er derfor bedst til at sammenligne lån med nøjagtigt samme løbetid. Hvis du vil have fuldt overblik over omkostninger for flere forskellige lån med forskellig løbetid, er det bedre at bruge kreditomkostningerne som faktor for sammenligningen.
Se også vores andre begrebsforklaringer
AfdragAfdragsfrie lån
Annuitetslån
ÅOP
Betalingsperiode
Debitorrente
Effektiv rente
Etableringsgebyr
Fast rente
Friværdi
Hvad er et SMS lån?
Højkonjunktur
Inflation
Kreditomkostninger
Kreditorrente
Kreditværdighed
Lavkonjunktur
Løbetid
Morarente
Nominel rente
Quicklån
Renter
Restgæld
RKI, Ribers Kredit Information
Tinglysning
Variabel rente
Ydelse