I denne artikel vil vi kigge nærmere på begrebet kreditværdighed, samt hvad der til for at blive kreditværdig.
Kreditværdighed er helt kort fortalt en persons eller virksomheds evne til at tilbagebetale et lån. Som privatperson har du større chancer for at få lov til at optage et lån, hvis din kreditværdighed er god. Er din kreditværdighed dårlig, så vil du næppe kunne få et billån eller et banklån.
Forbrugslån og specielt kviklån er lidt mere lempelige, men du skal fortsat have en nogenlunde kreditværdighed for at kunne låne penge.
På samme måde kan dårlig eller ingen kreditværdighed resultere i, at du bliver afvist af den ene långiver efter den anden.
En god kreditværdighed er med andre ord et tegn på en god og stabil økonomi, og det er alfa omega, hvis du har planer om at optage større lån til f.eks. bolig, bil, virksomhed eller andet.
I denne guide kigger vi nærmere på nogle af de spørgsmål, du måske måtte brænde ind med, når vi taler kreditværdighed.
Indholdsfortegnelse
Hvad vil det sige at være kreditværdig?
Du er kreditværdig, hvis banken eller andre kreditorer vurderer, at din økonomi er god nok til, at de tør låne dig penge. Når du er kreditværdig, kan du få lov til at optage lån eller på anden vis købe på kredit.
Hvis du har stor gæld, som du ikke betaler tilbage på, og hvis du måske endda er registreret som dårlig betaler i RKI, så vil du typisk blive stemplet som værende ikke-kreditværdig. Du vil med andre ord have en dårlig kreditværdighed, og du vil som regel blive afvist, hvis du ansøger om lån hos banken eller andre långivere.
Vær opmærksom på, at nogle enkelte långivere tilbyder lån til personer med dårlig kreditværdighed. Dette kan være en farlig vej at gå ned ad, da du som regel vil have en dårlig kreditværdighed i forbindelse med anden misligholdt gæld – og som bekendt er det en ringe idé at optage nye dyre lån for at betale af på andre gældsposter.
Hvordan får jeg en god kreditværdighed?
Du kan godt have en dårlig eller relativ ligegyldig kreditværdighed, selvom du ikke har gæld nogle steder. Det kan bl.a. være tilfældet, hvis du har en lav eller ingen indkomst. Det betyder nemlig, at f.eks. banken ikke har tillid til, at du har råd til at tilbagebetale et lån, og dermed er du ikke kreditværdig.
Hvis du ikke skylder nogle penge væk, men stadig ikke er kreditværdig, så bør du fokusere på at øge din indtægt. Jo højere en disponibel indkomst, du har, desto bedre vil du være til at opretholde afdragene på et lån, og dermed stiger din kreditværdighed.
Du kan øge din indtægt ved at arbejdere med eller forhandle en højere løn. Du kan også investere i virksomheder, ejendomme eller lignende for at skabe en stabil fast indtægt ved siden af din løn.
Har du derimod en stor gæld i forvejen, som du mangler at betale af på, så bør du fokusere på dette som det allerførste, hvis du vil opnå en god kreditværdighed. Stab en god og stabil indkomst, spar penge, hvor du kan, og få nedbragt din gæld hurtigst muligt.
Dernæst kan du vælge at sætte yderligere fokus på at maksimere din månedlige indtægt ved førnævnte metoder for at forbedre din kreditværdighed yderligere.
Hvordan påvirker min kreditværdighed min økonomi?
En god eller dårlig kreditværdighed kan være altafgørende for dig, når du skal ud at træffe nogle af de helt store økonomiske beslutninger i løbet af livet.
Skal du købe dit første hus, så vil en god kreditværdighed være nødvendig for at få lov at låne pengene. Skal du købe en ny bil, vil det samme være tilfældet.
Du kan med andre ord ikke få lov at låne penge til at købe større livsændrende ting eller ejendomme, hvis du ikke er kreditværdig. Sørg derfor altid for i så tidlig en alder som muligt at tænke over din fremtidige kreditværdighed. Undgå unødvendig forbrugsgæld, og sørg for at skabe en høj og stabil indkomst.
En dårlig kreditværdighed fører også til stress og bekymringer hos mange. Dette kan skyldes, at man bliver frustreret over f.eks. ikke at kunne få lov til at låne penge til drømmeboligen eller en ny bil, når den gamle står helt af. Det kan give rod i hovedet i en allerede travl hverdag, og det kan hurtigt blive en ond spiral.
Så hvis du har en dårlig kreditværdighed, så forsøg så vidt muligt at få rettet op på din økonomi så hurtigt, du kan. Og hold ved, indtil du er oven vande igen.
OBS: En god kreditværdighed hos bankerne og realkreditinstitutterne vil ikke kun betyde, at du kan få lov at optage lån. Det vil typisk også betyde, at du kan få lånene til mere favorable renter og bedre vilkår generelt. Jo mere kreditværdig du er, desto bedre forhandlingsmuligheder har du, når du skal tale med din bankrådgiver næste gang.
Tjek kreditværdighed
Hvis du vil tjekke din kreditværdighed selv, så har Experian – selskabet bag RKI – skabt et værktøj, som lader dig gøre netop dette direkte online. Værktøjet hedder KreditStatus, og du kan komme i gang med tjekke din kreditværdighed med KreditStatus her.
KreditStatus har kort fortalt til formål at give långiver mulighed for at foretage en grundig vurdering af låntager. KreditStatus samler gæld og kreditter for en privatperson, som så f.eks. ønsker at optage et lån hos en given långiver. Långiver kan i dette tilfælde så anvende KreditStatus til at danne dig et overblik over låntagers egentlige økonomi og dermed kreditværdighed.
Fordelen ved at bruge KreditStatus som låntager er dels, at du kan foretage et hurtigt tjek af din kreditværdighed selv, dels at mange långivere måske stiller krav om at kunne finde dig i registret. Ydermere giver værktøjet dig et bedre overblik over dine egne lån og kreditter, så du har nemmere ved at holde styr på den samlede privatøkonomi.
Se også vores andre begrebsforklaringer
AfdragAfdragsfrie lån
Annuitetslån
ÅOP
Betalingsperiode
Debitorrente
Effektiv rente
Etableringsgebyr
Fast rente
Friværdi
Hvad er et SMS lån?
Højkonjunktur
Inflation
Kreditomkostninger
Kreditorrente
Kreditværdighed
Lavkonjunktur
Løbetid
Morarente
Nominel rente
Quicklån
Renter
Restgæld
RKI, Ribers Kredit Information
Tinglysning
Variabel rente
Ydelse