Tinglysning er domstolenes offentliggørelse af forskellige rettigheder. Dvs. et juridisk bindende udsagn, som hører under den gældende lov, så længe udsagnet findes i tingbogen. Tinglysning kendes ofte fra bolighandler, hvor realkreditlånet tinglyses. Dette betyder at dit lån er juridisk bindende, og at det er offentligt kendt at realkreditinstituttet har sikkerhed i din bolig.
Betaler du ikke realkreditlånet tilbage, så kan realkreditinstituttet kræve at boligen kommer på tvangsauktion, så realkreditinstituttet kan få det lånte beløb tilbage (eller så meget som muligt af det lånte beløb).
Det er dog ikke kun fast ejendom der kan tinglyses. Der findes i dag 4 overordnede områder som kan tinglyses. Disse registreres i følgende 4 tingbøger:
- Tingbogen over fast ejendom
- Andelsboligbogen
- Bilbogen
- Personbogen
Indholdsfortegnelse
Hvorfor hedder det tinglysning?
Oprindeligt var tinglysninger offentliggørelser på tinge. Deraf navnet tinglysning. Det var ikke kun lån og lignende der blev offentliggjort, men også mange love blev offentliggjort via en tinglysning.
Digitalisering af tinglysningen
I dag foregår alle tinglysninger digitalt. Det er dog overraskende nyt at tingbogen er blevet digital. I 2003 tog daværende justitsminister Lene Espersen initiativ til en digitalisering af tinglysningen. Dette blev til en konkret lov i 2006, hvorefter den digitale tingbog kunne åbne i 2009.
Tinglysningsafgift
Det er ikke gratis at tinglyse i tingbogen. Priserne er forskellige alt efter hvad man ønsker at tinglyse. Er der tale om et realkreditlån, som vi beskriver tidligere i denne artikel, så er prisen i dag (2016) på 1.660 kr. samt en afgift på 1.5 % af pantebrevets værdi (oprundet til nærmeste 100 kr.).
Man kan dog forhøje beløbet på en tinglysning af et pantebrev mod at betale 1.660 kr. samt en afgift på 1.5 % af pantebrevets forhøjelse (oprundet til nærmeste 100 kr.). Køber du et hus, hvor der allerede er et pantebrev tinglyst, så kan der altså spares en del penge ved ikke at afmelde den gamle tinglysning, men i stedet overtage tinglysningen og kun betale afgift af forhøjelsen. Du behøver normalt ikke selv at være opmærksom på dette, da din ejendomsmægler vil sørge for korrekt tinglysning.
Ægtepagter, samt servitutter og byrder koster 1.660 kr. at få tinglyst.
Skifteretsattest lyst som adkomst for arving(er) koster 1.660 kr. samt en afgift på 0.6 % af boets værdi (oprundet til nærmeste 100 kr.).
Skøder koster 1.660 kr. samt en afgift på 0.6 % af ejerskiftesummen eller ejendomsværdien (oprundet til nærmeste 100 kr.).
Aflysninger fra tingbogen er gratis. Det koster altså ikke noget at fjerne tinglysninger fra tingbogen.
Tinglysning af bil
Som tidligere beskrevet, så er tinglysning ikke kun relevant for bolighandler. Der findes ligeledes et register der hedder bilbogen. I bilbogen finder man tinglysning af pant i motorkøretøjer. Skal du købe en brugt bil (eller andet motoriseret køretøj), så er det en god ide at tjekke om der er registreret pant i køretøjet. Hvis du køber en bil med gæld, så hænger du på gælden. Så sørg for at tjekke om køretøjet er fri for gamle lån. Dette tjek kan du foretage her.
Forespørgsel på tinglysning
Tinglysning i Danmark foregår ved Tinglysningsretten i Hobro. Du skal dog hverken troppe op i Hobro eller skrive et brev til Tinglysningsretten for at foretage en tinglysning. I dag er tinglysningen digital. Du kan lave nye tinglysninger, samt forespørge på eksisterende tinglysninger via tinglysning.dk. Priserne for at tinglyse kan du læse om længere oppe i denne artikel. Priserne for at lave forespørgsler i tingbogen er i dag 0 kr. Det var også gratis at lave forespørgsler inden digitaliseringen, men da tingbogen blev digitaliseret blev der indført et gebyr på mellem 30 kr. og 120 kr. for at lave forespørgsler. Disse gebyrer blev dog afskaffet i 2013, hvorefter det igen er gratis at forespørge i tingbogen.
Se også vores andre begrebsforklaringer
AfdragAfdragsfrie lån
Annuitetslån
ÅOP
Betalingsperiode
Debitorrente
Effektiv rente
Etableringsgebyr
Fast rente
Friværdi
Hvad er et SMS lån?
Højkonjunktur
Inflation
Kreditomkostninger
Kreditorrente
Kreditværdighed
Lavkonjunktur
Løbetid
Morarente
Nominel rente
Quicklån
Renter
Restgæld
RKI, Ribers Kredit Information
Tinglysning
Variabel rente
Ydelse