Et betalingskort er vel bare et betalingskort, eller er det?
Betalingskort er små plastikkort, som kan benyttes ved betaling i butikker, på restauranter og på nettet samt ved hævning af kontanter i hæveautomater. Listen over eksisterende betalingskort er lang, hvorfor det er værd at undersøge alternativerne, før man vælger, hvilket betalingskort man vil have.
Indholdsfortegnelse
Typer af betalingskort
Der findes som allerede nævnt mange forskellige betalingskort, men ved du reelt, hvilke korttyper der findes? Helt overordnet findes der to forskellige korttyper bestående af følgende:
- Kreditkort – Du kan med et kreditkort få kredit, så pengene ikke bliver trukket på din konto med det samme. Kreditkortet kan bruges i stort set alle lande i verden, og der kan tilmed være inkluderet rejseforsikring og diverse rabatordninger. Langt de fleste voksne danskere er i besiddelse af et kreditkort.
- Debetkort – Du vil med et debetkort opleve, at betalingen vil blive trukket på din bankkonto umiddelbart efter brug. Det er som udgangspunkt ikke muligt at bruge flere penge, end der står på kontoen. Dog giver enkelte debetkort mulighed for at trække over. Debetkort bliver i stigende grad udstedt til børn og unge.
Der er fordele og ulemper ved både kreditkort og debetkort, hvorfor du af naturlige grunde kan have svært ved at træffe en beslutning. Det er langt hen ad vejen en smagssag, om man er mest til den ene eller anden korttype.
Foruden den direkte betaling med betalingskort, så er det blevet meget almindeligt at betale med Mobilepay. Mobilepay er ikke et alternativ til betalingskort, men en betalingsløsning hvor du kan tilknytte betalingskort. Du benytter dermed dine betalingskort igennem Mobilepays løsning.
Er det vigtigt for dig at have et godt (og konstant) overblik over dit forbrug og din økonomi, så vil et debetkort være det mest nærliggende for dig. Debetkortet gør det nemlig muligt for dig at overvåge dit forbrug døgnet rundt. Det er ikke på samme måde muligt med et kreditkort, hvor selve hævningen først sker på et senere tidspunkt.
Såfremt din konto er gået i nul, og der dumper en uforudset regning ind ad brevsprækken, så vil det være en fordel, hvis du er i besiddelse af et kreditkort. Kreditkortet kan meget vel gå hen og blive din redning, hvis alting brænder på.
Hvorfor skal jeg eje et betalingskort?
I dag er det fortsat ganske frivilligt, om man ønsker at eje et betalingskort eller ej, men føler du, at du kan undvære et betalingskort? Det er kun en meget lille procentdel af danskerne, som ikke ejer et eller flere betalingskort.
Checks er stille og roligt ved at udgå, men det er fortsat muligt at bruge kontanter i langt de fleste butikker. Der er fordele og ulemper ved alle betalingsmåder, men hvilken betalingsmåde passer bedst til dit temperament?
Læs om de vigtigste fordele ved betalingskort herunder:
- Det er nemt og sikkert – Du er ikke længere tvunget til at skulle have tegnebogen fyldt op med kontanter. Du kan nemlig nøjes med at bestille et betalingskort, som du fremadrettet kan bruge i alle de butikker og supermarkeder, som du besøger i din dagligdag. Betaling med betalingskort er desuden en sikker løsning.
- Du kan nemmere holde styr på dit forbrug – Det er svært at holde styr på sit forbrug, hvis man udelukkende bruger kontanter i hverdagen. Bruger du hovedsageligt dit betalingskort til betaling, så har du altid det komplette overblik over dit løbende forbrug. Glemmer du at få kvitteringen med dig, så kan du nemt finde betalingen via din netbank.
- Du kan få kredit – Får du et kreditkort, så kan du bruge penge, som du ikke har. Det kan der være både fordele og ulemper ved, da kreditmuligheden kun er en fordel, hvis du har en vis økonomisk sans.
Din bankrådgiver vil helt sikkert også kunne nævne endnu flere fordele ved betalingskort, hvorfor det godt kan betale sig at aftale et møde.
Hvilket betalingskort skal jeg vælge?
Du er nu klar over, at der findes mange forskellige betalingskort, men hvilket betalingskort skal du vælge? Det er nemmere sagt end gjort at skulle udpege det bedste betalingskort, når der er så mange muligheder.
Du skal tage højde for en lang række faktorer, når du skal finde dit ideelle betalingskort, da der kan være både fordele og ulemper ved de forskellige betalingskort. Nedenstående faktorer er værd at tage højde for:
- Årlig pris for kort
- Rejseforsikring (er rejseforsikringen inkluderet?)
- Forbrugsgrænse pr. dag
- Forbrugsgrænse pr. måned
- E-handel (kan kortet bruges på nettet?)
- Sikkerhed (hvordan er kortet sikret?)
- Kontaktløs betaling (kan kortet bruges uden indtastning af pinkode?)
- Rabatordninger (får du glæde af nogle rabatter?)
Det er desuden vigtigt at nævne, at du sagtens kan eje flere betalingskort, så du kan få glæde af det bedste fra forskellige verdener. Indser du på et tidspunkt, at du har valgt det forkerte betalingskort, så kan du altid udskifte det uden de store problemer.
Værd at vide om udstedelse af betalingskort til børn og unge
Det kan diskuteres, om det er en god idé, at børn og unge får udstedt betalingskort, men det er ikke desto mindre en reel mulighed. Du kan som ung under 18 år få udstedt et debetkort, så du kan disponere over dine egne penge. De klassiske debetkort byder på saldokontrol, hvorfor det ikke er muligt at bruge flere penge, end der står på kontoen.
Børn og unge i aldersgruppen 13-15 år: Forældre skal give samtykke
Børn og unge i aldersgruppen 15-18 år: Forældre skal informeres (samtykke ikke nødvendigt)
Det er Forbrugerombudsmanden, Børnerådet, Finansrådet, Civilretsdirektoratet og Forbrugerrådet, som står bag de tidligere nævnte regler ang. udstedelse af betalingskort til børn og unge.
Du skal som mor eller far til et større eller mindre barn sørge for at fortælle barnet om, hvilket ansvar der er forbundet med at have et betalingskort.
Læs mere her
Et betalingskort kan enten være et kreditkort eller et debetkort. Læs her mere om kreditkort og her om debetkort.
Ønsker du i stedet at læse om de konkrete betalingskort, så finder du dem i listerne herunder.
Kreditkort:
Debetkort: