Det verdensomspændende betalingskort, MasterCard, er udviklet og administreres af MasterCard Worldwide. MasterCard Worldwide er et multinationalt selskab, som holder til i Purchase, New York i USA, hvor de har deres hovedsæde.
Der findes mange forskellige typer af MasterCard hos de forskellige banker. Tjek f.eks. “Supreme Card World” kortet fra Resurs Bank, som bl.a. giver 60 dages fri kredit, samt 0 kr. i valutavekslingsgebyr og 0 kr. i kontanthævningsgebyr. Det gør kortet til en god følgesvend på alle rejser, lige som det også giver en masse fordele her i Danmark.
Du finder Supreme Card World her
Over 25.000 finansielle institutioner i hele verden udsteder MasterCard til deres endnu flere kunder, og det gælder både kredit- og debetkort, da MasterCard fås i begge former.
Virksomheden bag MasterCard blev grundlagt tilbage i 1967, og den hed dengang United California Bank. Siden da har virksomheden gennemgået en lang række fusioner med andre udbydere, herunder Eurocard, samt skiftet navn flere gange undervejs.
Siden 2006 blev MasterCard Worldwide børsnoteret og har fondskoden MA på børsen i New York. Op til børsnoteringen var MasterCard som betalingskort faktisk en medlemsorganisation, som var ejet af de mere end 25.000 finansielle institutioner og partnere, som udstedte det populære kort.
Indholdsfortegnelse
- 1 Fordele ved MasterCard kreditkort
- 2 Ulemper ved MasterCard kreditkort
- 3 Forskellige typer af MasterCard kreditkort
- 4 MasterCard Standard
- 5 MasterCard Gold
- 6 MasterCard Platinum
- 7 World MasterCard og World Elite MasterCard
- 8 Andre former for MasterCard
- 9 MasterCard Debit
- 10 MasterCard Direct
- 11 Hvad koster et MasterCard kreditkort?
- 12 Hvordan får jeg et MasterCard?
- 13 Læs mere her
Fordele ved MasterCard kreditkort
Med et MasterCard får du et kreditkort, som du kan bruge i hele verden og til alverdens gøremål. Du kan både hæve kontanter, betale på nettet, og du kan betale direkte i butikkerne eller på caféerne og restauranterne – hvad enten du er ude at rejse eller bare vil bruge kortet herhjemme i Danmark.
MasterCard har udstedere over hele verden, og som et af verdens førende betalingskort er det næsten umuligt at finde en butik, som ikke tager imod MasterCard.
En anden fordel ved MasterCard som kreditkort er, at du kan vælge mellem en lang række forskellige kort til individuelle behov. Længere nede i artiklen kommer vi ind på de enkelte kort, herunder MasterCard Standard, Gold og Platinum. Vi tager også et kig på de to overordnede debetkort fra MasterCard bagefter.
Afhængig af din bank eller kortudsteder kan du få op til 45 dages rentefri kredit på op til DKK 50.000 med dit MasterCard. Størrelsen på din kredit kommer også an på, hvilken korttype, du vælger.
MasterCard kan også bruges til kontaktløs betaling i flere og flere butikker rundt omkring. Du skal dog være opmærksom på, at når du anvender dit MasterCard kreditkort til kontaktløs betaling, så fungerer det som debetkort, og pengene bliver trukket fra kontoen umiddelbart efter købet. Ønsker ud købe på kredit, skal du køre kortet igennem betalingsterminalen, som du ellers har været vant til.
Ulemper ved MasterCard kreditkort
Det er svært at finde ulemper ved MasterCard, men som det gælder for kreditkort i al almindelighed, så kan en af ulemperne netop være kreditten.
Har du behov for at kunne handle på kredit i ny og næ, så er dette naturligvis en fordel, men hvis du oplever dig selv som en, der har svært ved at styre dine penge, så er kreditten måske en ulempe.
Hvis du vil undgå at købe på kredit og eventuelt trække over på kortet, så bør du overveje et debetkort i stedet for. Her kan MasterCard også tilbyde et par varianter, hhv. MasterCard Direct og MasterCard Debet.
Da MasterCard som udgangspunkt er et kreditkort, så vil du også opleve, at du ikke kan følge dine køb med det samme – netop fordi du handler på kredit, når du bruger kortet. Transaktionerne vil derfor først optræde senere hen, og det kan blive svært at følge med i dine økonomiske aktiviteter. Så igen; hvis dette er vigtigt for dig, bør du vælge et debetkort i stedet for.
Forskellige typer af MasterCard kreditkort
Der findes en håndfuld former for MasterCard kreditkort, foruden de forskellige debetkort, som vi kommer ind på senere i artiklen.
De enkelte MasterCard kreditkorttyper har hver sine fordele og priser. Helt generelt kan man sige, at jo mere du vælger at betale for dit kort, desto højere kreditbeløb og forskellige ekstrafordele får du, herunder rejseforsikringer o. lign.
I denne guide fokuserer vi på de 5 overordnede kreditkort, som MasterCard tilbyder – hhv. MasterCard Standard, MasterCard Gold, MasterCard Platinum, World MasterCard og World Elite MasterCard.
MasterCard Standard
MasterCard Standard er kreditkortet til dig, som bare har brug for de helt grundlæggende ting dit kredit- og betalingskort.
Du får 45 dages rentefri kredit som på de andre kort, men kreditbeløbet kan være en anelse lavere end på f.eks. et MasterCard Gold eller Platinum – det afhænger af din bank.
Som udgangspunkt har du som minimum op til DKK 10.000 kredit, som du kan bruge på dit MasterCard Standard.
Du kan sagtens bruge dit MasterCard Standard som betalingskort eller hævekort i hele verden, og det virker hurtigt og nemt i både butikker og hæveautomater. Du behøver derfor ikke længere at skulle bekymre dig om at have kontanter nok med på turen, eller om at huske at få brugt alle dine kontanter, inden du skal hjem igen.
Der følger ikke rejseforsikring eller andre fordele med til MasterCard Standard. Hvis du ønsker dette, skal du opgradere dit kort til en af de følgende modeller.
MasterCard Gold
Har du behov for lidt mere, end hvad et MasterCard Standard kan give dig, så kan du overveje guldversionen, MasterCard Gold.
Her får du først og fremmest et forhøjet kreditbeløb på minimum DKK 50.000, og du har stadigvæk en rentefri kreditperiode på op til 45 dage. Kortet kan ligeledes bruges i hele verden til både betalinger og kontanthævninger, og du kan anvende det i fysiske såvel som digitale butikker.
MasterCard Gold giver dig også mulighed for at få tilknyttet en rejseforsikring. Som udgangspunkt dækker forsikringen til Gold-kortet i hele Europa. Forsikringen er helårsdækkende, og den dækker i tilfælde af sygdom eller skader.
Prisen for et få et MasterCard Gold er højere end Standardversionen, men til gengæld får du som nævnt også adgang til et højere kreditbeløb – det kan bl.a. være en fordel, hvis du har en familie at skulle betale for, fx på ferier o. lign.
Tjek f.eks. “Supreme Card Gold” kortet fra Resurs Bank, som kun koster 195 kr./år.
Du finder Supreme Card Gold her
MasterCard Platinum
Hvis hverken Standard eller Gold er nok til dine behov, så findes der også MasterCard Platinum. Platinum-kortet kan give dig adgang til en rentefri kredit på op til 45 dage med et beløb på minimum DKK 50.000 – nogle gange op til DKK 100.000.
Det eksakte kreditbeløb afhænger af dine bank eller kortudsteder, og du bør derfor undersøge hver enkelt udbyder for at finde det kort, som matcher dine økonomiske behov bedst muligt.
MasterCard Platinum har alle de samme fordele, som Gold og Standard har – bare flere og bedre. Du får bl.a. udvidet rejseforsikring, som dækker dig og dine nærmeste hele året rundt, og i hele verden. Derudover kan du med MasterCard Platinum tilvælge forskellige ekstra forsikringer afhængig af din korudsteder.
Du kan bl.a. vælge ekstra forsikringer af bagage, flyforsinkelser o. lign. Endvidere har du tit mulighed for at få adgang til VIP-lounges i lufthavne over hele verden, rabatter på diverse services både i Danmark og i udlandet og meget mere.
De enkelte ekstra tilvalg og fordele fremgår af den konkrete kortudsteders hjemmeside. Hvis du har tænkt dig at bestille dit MasterCard Platinum gennem din bank, kan du med fordel klikke dig ind på bankens hjemmeside og læse om deres særlige tilbud og tilvalg til Platinum-kortet eller de øvrige kort.
World MasterCard og World Elite MasterCard
MasterCard tilbyder også udvidet kreditkort til dig, som rejser meget og har særlige behov til dine køb i hele verden. World MasterCard og World Elite MasterCard fås typisk i form af fx et Platinum-kort hos de enkelte banker.
Med et World eller World Elite-kort får du som regel adgang til opgraderede rejseforsikringer, specialtilbud og bonusser på dine køb rundt omkring i verden. Med World Elite MasterCard får du endvidere direkte adgang til mere end 850 lufthavnslounges i hele verden, og som noget ekstra særligt har du adgang til omkostningsfri concierge-service hele døgnet rundt – uanset hvor i verden, du rejser.
Andre former for MasterCard
Foruden de ovenstående kreditkort tilbyder MasterCard som sagt også nogle debetkort til dig, som enten gerne vil have saldokontrol på dit kort, eller som bare ikke ønsker at købe på kredit.
Da denne guide primært omhandler MasterCard kreditkort, runder vi kun lige kort de to primære debetkort, MasterCard Debit og MasterCard Direct.
MasterCard Debit
MasterCard Debit fungerer sådan set ligesom MasterCard Standard, da det faktisk også er et MasterCard Standard-kort. Forskellen er blot, at du her får et kort, som udelukkende fungerer som debetkort, og altså ikke som kreditkort.
Når du kontakter din kortudsteder og bestiller et MasterCard Standard, skal du vælge, om det skal være et MasterCard Debit eller et MasterCard Standard kreditkort.
MasterCard Debit giver dig adgang til utallige hæveautomater og mere end 29 mio. butikker og restauranter i Danmark og resten af verden.
MasterCard Debit har saldokontrol, hvormed du kun kan handle eller hæve for et beløb svarende til det, der rent faktisk står tilgængeligt på den tilknyttede konto.
Du kan hæve op ti DKK 5.000 pr. døgn og købe for op til DKK 30.000 pr. døgn i diverse fysiske og online butikker, restauranter, caféer mv..
MasterCard Direct
MasterCard Direct er det nye hæve- og debetkort fra MasterCard, som i Danmark udstedes af Danske Bank. Når du vælger et MasterCard Direct fra Danske Bank, får du et betalingskort med indbygget sikkerhedschip for øget kontrol og sikkerhed, når du hæver og handler.
MasterCard Direct har saldokontrol, så du kan ikke handle eller hæve for mere, end hvad der står på kontoen. Ydermere adskiller MasterCard Direct sig fra det almindelige MasterCard ved at være et debetkort – hvilket betyder, at dine betalinger bliver trukket på kortet umiddelbart efter transaktionen.
Et MasterCard Direct kan være en fordel for dig, som har svært ved at styre dit forbrugsmønster, og som måske nogle gange kommer til at hæve over, så din saldo kommer i minus. Dette forhindrer du med et MasterCard Debit eller MasterCard Direct, da du ikke kan handle på kredit.
Læs her mere om debetkort generelt, samt find links til andre debetkort.
Hvad koster et MasterCard kreditkort?
Prisen for et MasterCard kreditkort afhænger af to primære faktorer:
- Hvilken type kort vil du have?
- Hvilken udsteder vælger du?
Det giver sig selv, at prisen for et MasterCard Platinum eller Gold er en del højere end et MasterCard Standard. Dette skyldes de forbedrede vilkår og fordele, samt muligheden for at kunne købe på kredit for et langt højere beløb end ellers.
For at finde frem til den konkrete pris for netop dig, skal du ind på din banks eller kortudsteders hjemmeside og se deres individuelle priser.
Vi har samlet nogle priser fra Danske Bank og deres udvalg af MasterCard-kort herunder, så du kan danne dig et indtryk af prisforskellen på hhv. MasterCard Standard kreditkort og MasterCard Gold.
MasterCard Basis (MasterCard Standard hos Danske Bank):
- Årligt kortgebyr: DKK 250
- Ekspresbestilling: DKK 200
- Betalingspåmindelse ved manglende betaling: DKK 100
MasterCard Guld (MasterCard Gold hos Danske Bank):
- Årligt kortgebyr: DKK 795
- Ekspresbestilling: DKK 0
- Betalingspåmindelse ved manglende betaling: DKK 100
Du bør altid sammenligne fordele og priser på de enkelte kort hos din udvalgte udsteder eller bank, så du nemmere kan danne dig et overblik over de egentlige priser og forskellene imellem disse.
Hvordan får jeg et MasterCard?
Du får dit MasterCard ved at kontakte din foretrukne udbyder. Det vil typisk være din bank, men du kan også få et MasterCard gennem en række andre udstedere, herunder forsikringsselskaber, som typisk samarbejder med pengeinstitutter.
Hvis du skal have et MasterCard kreditkort, skal du være kreditværdig. Definitionen af at være kreditværdig varierer fra udsteder til udsteder, men det vil typisk betyde, at du fx ikke må være registreret i RKI som værende dårlig betaler.
Du kan bestille dit MasterCard hos følgende udstedere i Danmark:
- Alm. Brand Bank
- Arbejdernes Landsbank
- Basisbank
- Broager Sparekasse
- Coop Bank
- Danske Andelskassers Bank
- Danske Bank
- Den jyske Sparekasse
- Djursland Bank
- Dragsholm Sparekasse
- Dronninglund Sparekasse
- Fanø Sparekasse
- Falster Andelskasse
- Frørup Andelskasse
- Frøs Herreds Sparekasse
- Frøslev-Mollerup Sparekasse
- GrønlandsBANKEN
- Handelsbanken
- Hvidbjerg Bank
- Jyske Bank
- Kreditbanken
- Københavns Andelskasse
- Langå Sparekasse
- Lollands Bank
- Lån & Spar Bank
- Merkur Andelskasse
- Middelfart Sparekasse
- Morsø Sparekasse
- Møns Bank
- Nordea Bank
- Nordfyns Bank
- Nordjyske Bank
- Nordoya Sparekassi
- Nykredit Bank
- Østjysk Bank
- Ringkjøbing Landbobank
- Rise Spare- og Lånekasse
- Rønde og Omegns Sparekasse
- Salling Bank
- Santander Consumer Bank
- SEB Kort
- Skjern Bank
- Spar Nord
- Sparekassen Balling
- Sparekassen Bredebro
- Sparekassen Den lille Bikube
- Sparekassen Djursland
- Sparekassen for Nr. Nebel
- Sparekassen Kronjylland
- Sparekassen Sjælland
- Sparekassen Thy
- Sparekassen Vendsyssel
- Suduroyar Sparikassi
- Sydbank
- Totalbanken
- Vestjysk Bank
Som du kan se af listen ovenfor, så findes der rigtig mange forskellige udbydere. Mange danskere vælger derfor også bare at placere deres bestillinger af deres betalings- og kreditkort i den bank eller pengeinstitut, hvor de i forvejen har bankforretning. Typisk kan dette også give nogle rabatter på kortet eller ekstra fordele.
Læs mere her
Et MasterCard er et kreditkort. Læs her mere om kreditkort eller mere overordnet om betalingskort.
Læs også om andre udbydere af kreditkort: