Der er mange ting, der skal vedligeholdes på en bil. Vedligeholdelsen er vigtig, hvis du ønsker at forlænge bilens levetid og spare penge på reparationer.
Især besparelsen på reparationer er en god motivationsfaktor for, hvorfor du bør bruge penge på vedligeholdelsen. Vedligeholdelsen er nemlig ofte billigere end reparationen.
Der er mange forskellige ting, du bør huske at vedligeholde på din bil. Én af de ting er undervognen. Det er vigtigt at vedligeholde denne, fordi du ellers kan få problemer med rust og generel ødelæggelse.
Herunder kan du læse alt det, du bør vide om undervognsbehandling; en vigtig del af vedligeholdelsen af din bil.
Indholdsfortegnelse
- 1 Hvad er en undervognsbehandling?
- 2 Hvor lang tid tager en undervognsbehandling?
- 3 Hvorfor skal bilen undervognsbehandles?
- 4 Hvordan hænger det danske klima sammen med undervognsbehandling?
- 5 Priser på undervognsbehandling
- 6 Skal alle biler rustbehandles?
- 7 Hvor ofte skal bilen undervognsbehandles?
- 8 Hvordan finder man den bedste undervognsbehandling?
- 9 Hvad skal du være opmærksom på inden undervognsbehandlingen?
- 10 Hvilke udbydere af undervognsbehandlere findes der?
- 11 PAVA-undervognsbehandling
- 12 SUVO-undervognsbehandling
- 13 Tectyl-undervognsbehandling
- 14 Dinitrol-undervognsbehandling
- 15 Sådan finder du den billigste behandler
- 16 Læs mere her
Hvad er en undervognsbehandling?
En undervognsbehandling er kort fortalt en behandling, der har til formål at beskytte din bils undervogn og hulrum mod rust. Undervognen og hele hulrummet bliver altså behandlet med en rustbeskyttelse.
Undervognen er et svært sted at komme til, og det er derfor også svært – hvis ikke helt umuligt – selv at foretage en undervognsbehandling af din bil. Du bør derfor altid sørge for at få en faglært, der har kendskab til lige netop din bilmodel, til at gøre det. Dette skyldes ikke mindst, at bilens undervogn skal skilles ad, for at behandlingen med rustbeskyttelsen kan blive foretaget alle de nødvendige steder.
Hvor lang tid tager en undervognsbehandling?
Det er ikke nødvendigvis selve undervognsbehandlingen, der tager tid, men hele processen tager omkring et par dage. Du skal altså regne med, at din bil skal holde stille på værkstedet i et par dage, før du kan køre i den igen.
Inden undervognsbehandlingen for alvor sættes i gang, er det vigtigt, at din bil bliver vasket grundigt. Herefter vil den faglærte sørge for at gennemgå den og tjekke den igennem for rust og skader, hvorefter selve behandlingen med rustbeskyttelsen kan starte. Efter behandlingen er det vigtigt, at bilen får tid til at tørre, inden alle huller forsegles. Når bilen er tør, og alle huller er forseglet, kan bilen samles igen – og du kan få den tilbage på vejene. Ofte vil du altså skulle vente 1-2 dage med at kunne køre i bilen igen efter en undervognsbehandling.
Hvorfor skal bilen undervognsbehandles?
Vi har allerede været en smule inde på det. Ikke desto mindre er det vigtigt at gøre klart for dig, hvorfor det er vigtigt, at din bil får en undervognsbehandling. Rust er enhver bilejers værste mareridt, og med den rette undervognsbehandling kan du undgå, at rusten rammer din bil på de mest udsatte steder – nemlig i undervognen og i hulrummet. Det er utrolig vigtigt for bilens levetid, at den ikke rammes af rust. Det er også vigtigt med undervognsbehandlinger, hvis du vil forbedre bilens gensalgsværdi og mindske udgifterne til reparationer. Uden en undervognsbehandling kan udgifterne til rustreparationer og udskiftning af mekaniske dele nemlig løbe op i et meget bekosteligt beløb.
Du skal altså ganske enkelt sørge for at rustbehandle din bil, hvis du ønsker, at den skal leve længere, forbedre sin værdi, og hvis du ønsker at spare penge på reparationer på bilen. Med en rustbehandling af undervognen vil reparationerne med større sandsynlighed kunne holdes på et minimum, og bilens indvirkning på privatøkonomien være mindre.
Hvis du vil læse mere om biler i henhold til privatøkonomien, kan du læse med på vores side her.
Hvordan hænger det danske klima sammen med undervognsbehandling?
Det danske klima er meget fugtigt. Fugten og saltet på vejene om vinteren har en indflydelse på din bils undervogn. Det fugtige vejr er nemlig med til at øge risikoen for rust, ligesom saltet på vejene er det. Det danske klima gør, at danskere måske er nødt til at rustbeskytte bilen oftere end i andre lande. Det gør også, at bilen altid skal rustbehandles, når den er fabriksny. Der er nemlig ikke mange biler, der er fremstillet med henblik på at skulle køre i det danske klima.
Priser på undervognsbehandling
Det kan være dyrt at være bilejer. Selvom det naturligvis også koster penge at få lavet en undervognsbehandling af bilen, er pengene som regel godt givet ud. Hvis du investerer i at få lavet en undervognsbehandling af bilen, vil du nemlig kunne spare penge på andre parametre, som vi har været inde på; især reparationer og udskiftning.
Det er svært at fortælle om helt konkrete priser på undervognsbehandlinger. Prisen på undervognsbehandlingerne afhænger nemlig af flere ting. Først og fremmest afhænger prisen på undervognsbehandlingen af tilstanden på din bil. Hvis bilen er i ringe tilstand, vil prisen naturligvis være højere, end hvis bilen er i bedre tilstand. Derudover afhænger prisen på undervognsbehandlingen af biltypen. En større bil er selvsagt typisk dyrere at få undervognsbehandlet, end en mindre bil er.
Undervognsbehandlingspriser ifølge Dinitrol ligger på omkring 4.000-6.000 kr., men dette tal kan variere meget. Sørg derfor altid selv for at undersøge din pris på undervognsbehandlingen, inden du får den foretaget.
Skal alle biler rustbehandles?
Som udgangspunkt er det altid en god idé at rustbehandle bilen. Det forlænger dens levetid, så du kan beholde den i længere tid. Man kan argumentere for, at du ikke nødvendigvis behøver at rustbeskytte din bil, hvis du kun skal beholde den i få år. Hvis dette er tilfældet, kan den næste ejer selv få lov til at stå for at få lavet en undervognsbehandling. Dog kan det være et godt salgsargument, at bilen er undervognsbehandlet – dette især, hvis du sælger bilen til en privatperson.
Hvis du ikke ved, hvor længe du vil beholde din bil, er det som udgangspunkt en god idé at give den en undervognsbehandling, medmindre den er meget gammel. Når bilen når en vis alder, kan det sjældent betale sig at kaste penge efter en undervognsbehandling. Dette gælder, hvis du regner med, at bilen alligevel ikke kan køre mere end et par år.
Hvor ofte skal bilen undervognsbehandles?
Der er forskel på, hvor ofte biler bør rustbehandles. Dette afhænger nemlig af flere ting. Først og fremmest afhænger det af, hvordan dit kørselsmønster er. Hvis du kører meget, og du eksempelvis ofte kører på veje med salt og sne, skal din bil undervognsbehandles oftere. Dette skyldes, at saltet især er meget hårdt for bilens undervogn, og at det giver større risiko for rust. Hvis du ofte kører på grusveje, skal du også regne med, at din bil bør undervognsbehandles oftere.
Som udgangspunkt bør du altid sørge for at få din bil undervognsbehandlet, når den er fabriksny. Dette skyldes, at langt de fleste nye biler ikke er produceret til at skulle køre i det danske klima. Efterfølgende bør du overveje at få foretaget en undervognsbehandling af din bil hvert andet eller tredje år. Det er dog en god idé at få en uvildig til at foretage et tjek af undervognen inden undervognsbehandlingen, for at se om undervognsbehandlingen overhovedet er nødvendig på det givne tidspunkt.
Hos FDM kan du blive klogere på, hvor ofte din bil bør undervognsbehandles.
Hvordan finder man den bedste undervognsbehandling?
Det er svært at vide, hvilken én der er den bedste undervognsbehandling. Dog er der nogle særlige råd, du kan gå ud fra, hvis du ønsker at finde den bedste undervognsbehandling – eller det bedste sted, hvor den kan foretages:
- Det første råd er, at du vælger et sted, der foretager en adskillelse af bilens bundplader, undervogn og inderskærme. Dette sikrer nemlig den bedste rengøring, som er nødvendig for det bedste resultat.
- Det andet råd er, at du vælger en udbyder, der yder fotodokumentation af det udførte arbejde. Det ses mere og mere hyppigt, at udbydere vælger at gøre dette. Det er en god idé, fordi du så kan se, hvad der er blevet gjort, og på den måde kan du ”kontrollere” arbejdet.
- Det tredje råd er, at du vælger en udbyder, der har et såkaldt sprøjteskema. Sprøjteskemaet viser, hvilke dele der skal skilles ad, samt hvor lyddæmpende svampe i bilen er placeret. Det er vigtigt, at disse svampe kommer ud, så der kan rustbeskyttes ordentligt bagved. Svampene suger nemlig en masse fugt, der øger risikoen for rust.
Hvad skal du være opmærksom på inden undervognsbehandlingen?
Der er i virkeligheden ikke så meget, du selv skal være opmærksom på inden undervognsbehandlingen. Du bør først og fremmest være opmærksom på at få din bil undervognsbehandlet i tide. Det er derfor en god idé at opsøge en uvildig, der kan lave en kontrol af undervognen, for at se om en undervognsbehandling er nødvendig. Måske kan du få et estimat på, hvornår det vil være passende at få bilen rustbeskyttet. Derudover kan du sørge for at sikre dig, at din bil bliver gjort ordentligt rent inden. Snavs på bilen gør, at rustbeskyttelsen ikke bliver lige så dækkende, og at undervognsbehandlingen ikke bliver ligeså effektiv.
Hvilke udbydere af undervognsbehandlere findes der?
Det er en rigtig god idé at sørge for at finde en faglært udbyder, når din bil skal undervognsbehandles. En faglært vil udføre behandlingen efter alle forskrifter. Hvis behandlingen udføres, som den bør og skal, behøver den måske ikke udføres ligeså ofte. Det gælder altså om at vælge den helt rigtige udbyder. Herunder kan du læse om nogle af de udbydere af undervognsbehandling og rustbeskyttelse, der findes på det danske marked.
PAVA-undervognsbehandling
PAVA er en af de udbydere, der findes på det danske marked. PAVA har udviklet og produceret materialer til rustbeskyttelse og undervognsbehandlinger i mange år – faktisk siden år 1974. Det er måske på grund af den mangeårige erfaring, at PAVA i dag har mere end 60 rustbeskyttelsescentre rundt om i Danmark. En PAVA-undervognsbehandling er altså én af de behandlinger, du kan gå efter, hvis du vil vælge den bedste undervognsbehandling til din bil.
SUVO-undervognsbehandling
SUVO er endnu en udbyder af rustbeskyttelse og undervognsbehandlinger på det danske marked. Noget af det, der er fordelagtigt ved SUVO, er, at de er tilknyttet FDM. FDM fungerer som en uvildig kontrollant for SUVO. Det betyder, at FDM hvert år udtrækker omkring 500 af SUVOs kunder til en stikprøvekontrol af undervognsbehandlingen. Dette kan du se som en garanti for, at undervognsbehandlingen bliver udført efter alle regler. Desuden er det vigtigt at understrege, at du naturligvis ikke skal betale for kontrollen, og at du blot skal se den som en ekstra service og kontrol af din bil.
Tectyl-undervognsbehandling
Tectyl laver også rustbeskyttelse og undervognsbehandlinger af biler. Tectyl har nogle forskellige muligheder, som du kan vælge imellem, når din bil skal undervognsbehandles. Hvilken mulighed du skal vælge, afhænger i høj grad af alderen på din bil. En af fordelene ved Tectyl er, at de også tilbyder en miljøvenlig undervognsbehandling. Den mere miljøvenlige rustbeskyttelse, der bruges til undervognsbehandlingen, er lavet næsten uden opløsningsmidler. Derudover giver rustbeskyttelsen ikke de lugtgener, der typisk kan forekomme efter en undervognsbehandling, ligesom der ikke er skadelige stoffer, der drypper fra bilen.
Dinitrol-undervognsbehandling
Dinitrol blev stiftet på baggrund af en erfaring om, at kirurgiske instrumenter ruster, når de kommer i forbindelse med væske. Observationen satte tanker i gang hos stifteren af Dinitrol, der producerede et rustbeskyttelsesmiddel. Dette middel er naturligvis blevet udviklet meget siden, men det har bestemt hele tiden været et kvalitetsprodukt. Dinitrol blev første gang brugt som undervognsbehandling i 1960, og Dinitrol kom til Danmark i 1965 – og det har været her lige siden. Dinitrol har altså stor erfaring med at producere kvalitetsprodukter til – blandt andet – undervognsbehandling af biler. Derfor er det også en af de udbydere, du kan vælge, hvis du ønsker et godt resultat af undervognsbehandlingen.
Sådan finder du den billigste behandler
Der er nogle forskellige ting, du kan huske, inden bilen bliver rustbehandlet. Dette gælder især, hvis du vil finde den billigste eller bedste behandler. Hvis du vil finde den bedste behandler, bør du sørge for at kende alle behandlernes behandlingsteknikker. Det kan dog være utroligt svært at danne sig et overblik over, men her er nogle af de ting, du kan undersøge:
- Sammenlign prisen hos forskellige udbydere. Hvis du vil finde den billigste udbyder, er det vigtigt, at du sammenligner nogle forskellige. Når du sammenligner udbyderne, er det vigtigt, at du sammenligner behandlinger, der er ens eller ligner hinanden meget.
- Undersøg altid, om udbyderen har et sprøjteskema, der passer til din bil. Dette er noget af det vigtigste, da det er sprøjteskemaet, der gør, at udbyderen kan se, hvor de forskellige ting i bilen befinder sig.
- Udførelsen er typisk vigtigere end produktet. De produkter, vi har gennemgået ovenfor, er alle af høj kvalitet, og de er generelt lige gode. Derfor er det også vigtigt, at du sikrer dig, at udførelsen af behandlingen bliver udført, som den skal. Det er også vigtigt, at du gør behandleren opmærksom på, hvilken behandling din bil har fået før. Det er behandlerens ansvar at sørge for, at produkterne er forenelige med hinanden, men det skader aldrig at gøre ham/hende opmærksom på det alligevel.
Læs mere om her, hvad du skal huske at undersøge, inden bilen behandles.
Læs mere her
Se desuden vores store guide om hvad det koster at have bil.