Vejhjælp er noget, man kan få brug for, når man mindst venter det. Vejhjælp er som så mange andre forsikringer noget, man håber, man aldrig får brug for. Ikke desto mindre er det nu en fordel at have en vejhjælpsforsikring, hvis uheldet skulle være ude.
Biler er efterhånden blevet meget uforudsigelige, og det er aldrig til at vide, hvornår de brokker sig eller begynder at strejke på de mest ubelejlige tidspunkter. For at være på den sikre side kan det være en god idé at have et vejhjælpsabonnement, så du hurtigt kan komme videre. Det ville være rigtig ærgerligt at havne i en situation i trafikken, hvor du ikke lige ved, hvordan du skal gribe situationen an. I denne guide hjælper vi dig med at blive klogere på vejhjælp, og hvorfor det er en god idé at have et vejhjælpsabonnement.
Hvad er vejhjælp?
Du har sikkert hørt begrebet før. Det er dog ikke alle, der er helt skarpe på, hvad vejhjælp egentlig er. Vejhjælp kaldes i nogle sammenhænge også for autohjælp. Der vil ikke være den store forskel, hvis du leder efter et vejhjælpsabonnement, men du derimod falder over et autohjælpsabonnement.
Selvom vej- og autohjælp egentlig er det samme, findes vej-/autohjælp i mange forskellige afarter. Der kan være forskellige services og betingelser, alt efter hvem du laver en aftale med. Det kan således være en fordel at vide, hvad de forskellige services indebærer. Ved mange abonnementer for vejhjælp vil der være nogle typiske services, der er inkluderet i aftalen. Derudover kan der være mulighed for at tilkøbe forskellige services, alt efter hvad man har behov for. Vi vil nu give en forklaring på, hvad nogle af de typiske vejhjælpsservices indebærer.
Starthjælp
Det kan ske fra tid til anden, at din bil ikke vil starte. Det vil ofte være et irritationsmoment, da det typisk sker, når man har allermest travlt. Mange oplever problemer med at få bilen i gang i de kolde måneder. Dette skyldes, at de lave temperaturer kan være hårde for dit bilbatteri. En vejhjælpsservice kan komme dig til undsætning og hjælpe dig med at få bilen i gang igen. Er du ikke så ferm med startkabler, vil denne service være en rigtig god fordel for dig.
Nødreparationer
Vil bilen stadig ikke starte, efter der er ydet starthjælp, kan der være behov for nødreparation. Det kan f.eks. være, hvis batteriet er nødt til at blive skiftet. Nødreparation kan dog indebære en helt del andre ting end batteriskifte. Løber du tør for benzin midt på en øde landevej, udbringer de benzin til dig for at hjælpe dig hurtigt videre igen. Derudover kan nødreparationer også indebære reparation af udstødning, relæ, sikringer, ventilatorrem osv. Nødreparationer vil typisk være noget, de kan gøre på stedet som en midlertidig løsning, der hjælper dig hurtigt videre.
Åbning af smækkede døre
Vi kender alle frygten for at komme til at smække bilnøglerne inde i bilen, hvor du bliver efterladt hjælpeløst uden for din bil uden at kunne komme nogen vegne. Det er en rigtig uheldig situation, hvor det er svært at løse problemet selv. I dette tilfælde kan vejhjælp ofte være dig behjælpelig med at få åbnet en smækket dør for at få adgang til bilnøglerne igen. Har man prøvet at smække sig ude af sin bil én gang, hvor man ikke havde vejhjælp, vil man gøre alt i verden for, at det ikke sker igen. Det er nemlig en brandærgerlig situation, hvor man typisk kun kan klandre sig selv for det.
Fritrækning
Er du endt i en grøft, eller sidder din bil fast i en snedrive, et mudderhul eller et helt andet sted, hvor bilen ikke vil rokke sig videre, kan det være en fordel med fritrækning. Denne service indebærer, at en bil kommer dig til undsætning og trækker dig fri. Denne service er især praktisk at have i vinterperioderne, hvor bilen kan ende de sjoveste steder, hvor den er svær at få derfra igen.
Hjul-/dækskifte
Man kan desværre være ude for, at et eller flere af dækkene på din bil punkterer. I dette tilfælde kan det være en fordel med vejhjælp, der dækker dækskifte. Punkterer din bil, vil der komme vejhjælp ud at skifte dækket, hvis du har et ekstra dæk i bilen. Har du ikke dette, er der også mulighed for, at de kan nødlappe dækket, hvis det ikke er alt for medtaget. Dette er dog kun en midlertidig løsning. Er dækket alt for medtaget, og har du ikke et ekstra dæk, kan vejhjælp transportere din bil til et værksted, der kan skifte dit dæk.
Bugsering
Bugsering foretages ofte, når man ikke kan afhjælpe problemet på stedet. Det vil sige, hvis der er behov for ekstra hjælp på et værksted for at få bilen i gang igen. Din bil vil ofte blive kørt til det nærmeste værksted. Med et vejhjælpsabonnement med denne service slipper du for at betale for bugseringen af din bil hen til et værksted. Du skal dog stadig betale servicen, der bliver foretaget på værkstedet.
Frit værkstedsvalg
Når din bil har opgivet helt, og det er nødvendigt at bugsere den til et værksted, er der nogle, der foretrækker selv at kunne vælge, hvilket værksted den bugseres hen til. Det kan f.eks. være, hvis man har en Volkswagen, hvor det foretrækkes, at den repareres på et autoriseret værksted, eller hvis man gerne vil have et værksted i nærheden af, hvor man bor.
Det er meget forskelligt, hvilke services der er inkluderet i de forskellige aftaler, der udbydes. Det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i de forskellige aftaler i forhold til, hvad de inkluderer, og hvad de ikke inkluderer.
Hvornår har du brug for vejhjælp?
Det kan for nogle være lidt af et dilemma at finde ud af, om man egentlig har brug for vejhjælp. Hvis man aldrig har oplevet at have behov for vejhjælp, kan det virke skørt at skulle have brug for det nu. Selvom det måske ikke virker åbenlyst at skulle kaste penge efter, kan det dog være en fordel at have. Du kan få brug for det, når du mindst venter det.
Vejhjælp er som sådan ikke bestemt for en bestemt type mennesker – ud over at du skal have en bil. Har du ingen bil, er vejhjælp selvfølgelig ikke noget, du skal bekymre dig om. Har du derimod en bil, kan det dog være noget, du skal overveje, hvis du ikke allerede har det. Du har sikkert en nabo, ven eller en i familien, der engang har oplevet at have brug for vejhjælp. Forhåbningen om, at det altid er naboen, det sker for, kan dog ikke blive ved med at være en realitet. Det kan nemlig også ske for dig.
Kører du mange kilometer i løbet af en dag eller uge, vil det klart være en fordel for dig at have vejhjælp. Det giver dig en forsikring om, at du hurtigt kan komme videre igen, hvis der skulle opstå problemer med din bil. Har du et mere moderat kørselsforbrug, kan vejhjælp stadig være en god ting at have. Det er især at foretrække, hvis du ikke rigtig har forstand på biler, og du altid bliver bekymret, når bilen begynder at sige mærkelige lyde. Med en vejhjælpsaftale er du sikker på, at der er hjælp at hente, hvis der skulle være problemer med din firehjulede følgesvend.
Et andet tidspunkt, det er godt at have vejhjælp på, er, hvis I skal på en længere kør-selv-ferie. Nogle vejhjælpsaftaler gælder i Danmark og Europa. Har I planer om at køre et smut på ferie til f.eks. Italien, vil det være brandærgerligt at skulle sætte ferien på standby, fordi bilen ikke vil samarbejde. Vil man være 100 % sikker på, man kommer afsted på ferie, kan vejhjælp være en fordel.
Det er meget forskelligt, hvornår den enkelte person føler, at det er bedre at være på den sikre side ved at have en vejhjælpsaftale. Det er derfor meget op til dig selv, hvornår du ikke længere vil tage chancen med din bil.
Kan det betale sig at have vejhjælp?
Dette spørgsmål er altid lidt tricky. Det er nemlig ikke så ligetil at svare på. Et vejhjælpsabonnement er, ligesom en forsikring, noget, du håber, at du aldrig får brug for. De fleste mennesker har f.eks. en ulykkes– og indboforsikring. De betaler gladeligt til den hver måned eller hvert kvartal, selvom det er en service, de håber, de aldrig nogensinde får brug for. Skulle der ske noget, er det dog rart at vide, at der er hjælp at hente.
Dette er lidt det samme med en vejhjælpsaftale. Det er derfor meget op til dig selv, om du vil tage chancen, eller du hellere vil være på den sikre side. Det kan jo være, du aldrig får brug for vejhjælp, men hvis du gjorde, er det rart at vide, at der er nogen, der kan hjælpe dig godt videre. Man kan derfor ikke konkret svare på, om det kan betale sig at have vejhjælp. Det afhænger lidt af dine egne præferencer, og om man overhovedet får brug for den. Det er noget, du er nødt til at gøre op med dig selv.
Hvordan vælger du den rigtige vejhjælp for dig?
Har du besluttet dig for, at du skal have et vejhjælpsabonnement, er det bare med at få fundet en udbyder. Det er dog ikke altid lige til. Der kan være mange ting at sætte sig ind i, når man skal lave en vejhjælpsaftale. Der er nemlig forskellige services, der kan være inkluderet eller ekskluderet i de forskellige aftaler. Derudover er der visse betingelser og vilkår, der er en god idé at sætte sig ind i.
Hvor skal vejhjælpsaftalen dække?
Noget af det første, der er en god idé at beslutte sig for, er, hvor aftalen skal dække. Her tænkes der geografisk. Der findes flere forskellige vejhjælpsabonnementer, som dækker forskellige geografiske områder. Du finder typisk nogle, der dækker Danmark, Europa eller begge dele. Du er nødsaget til at kigge på, hvor du typisk kører henne, og hvor du kunne få brug for en vejhjælpsaftale.
Kører du meget på de europæiske veje, eller kører du på kør-selv-ferie i Europa i ny og næ, skal du være opmærksom på, at der kan være inkluderet vejhjælp i Europa i din kaskoforsikring. Det er kun lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin bil. De fleste vælger dog også at have en kaskoforsikring, hvilket er en tilvalgsforsikring til ansvarsforsikringen. Mange danske forsikringsselskaber er medlem af en ’Rødt Kort-ordning’. Dette betyder, at kaskoforsikringen ofte vil inkludere vejhjælp i Europa. Det er derfor en god idé at undersøge, om din kaskoforsikring inkluderer denne ordning, inden du investerer i en vejhjælpsaftale, der gælder i Europa.
’Rødt Kort-ordningen’ inkluderer bl.a. services som:
- Vejhjælp på stedet
- Bugsering af din bil til nærmeste værksted
- Udlejningsbil
- Fremskaffelse og forsendelse af reservedele
- Hotel og lokal transport, hvis det er nødvendigt
- Hjemrejse
- Transport af din bil hjem til Danmark
Hvis du har en kaskoforsikring, der er med i ordningen, men du har behov for yderligere services i Europa, kan der være behov for et ekstra vejhjælpsabonnement. Dette er selvfølgelig noget, du selv skal vurdere, om der er behov for.
Din bilforsikring kan også inkludere vejhjælp til Danmark. Det er dog meget forskelligt, hvilke services den inkluderer, og om det overhovedet er tilfældet. Det er derfor en god idé at undersøge nærmere, da du ellers kan ende med at være dobbeltforsikret. Det vil du selvfølgelig helst undgå.
Hvad skal den dække?
Hvis du skal have en vejhjælpsforsikring, er det en god idé, at du sætter dig nøje ind i, hvad du egentlig har brug for, og hvad der er mindre vigtigt. Dette gælder også, når du skal vurdere, hvilke aftaler der muligvis allerede er en del af din bilforsikring. Det kan være, der er vejhjælp tilknyttet forsikringen, men måske inkluderer det ikke de services, du har brug for. I dette tilfælde er det en god idé at lave en vejhjælpsaftale som en udvidelse af de services, der evt. måtte være en del af din forsikring. Det kan jo også være, at din forsikring ikke inkluderer nogen former for vejhjælpsservices. I dette tilfælde skal du udelukkende kigge på vejhjælpsudbyderne, og hvad de kan tilbyde.
Der kan være en del ligheder imellem mange af vejhjælpsudbyderne. Du skal dog være opmærksom på, at der sikkert er en eller anden form for forskel. Dette kan være i betingelserne eller vilkårene. Det er derfor en rigtig god idé at sætte sig godt ind i dem, inden du vælger en vejhjælpsudbyder.
Hvor meget må det koste?
Der er en del forskellige vejhjælpsudbydere at vælge imellem i Danmark. Det betyder også, at der er en god konkurrence i branchen, hvilket giver dig fornuftige priser at vælge imellem. Der vil derfor ikke være graverende store forskelle mellem de forskellige udbydere, når det kommer til vejhjælp. Der, hvor der typisk er forskel i prisen, er i forhold til de forskellige aftaler, du kan vælge imellem inden for en specifik udbyder. Aftalerne varierer typisk i forhold til, hvilke services der er inkluderet i aftalen.
Når du skal have lavet en vejhjælpsaftale, er det en fordel at have gjort sig nogle tanker om, hvor meget det må koste. Det skal selvfølgelig kunne hænge sammen med, hvad du gerne vil have den skal dække, når man tænker på de services, der er inkluderet. Det kan være en fordel at prioritere sine ønsker til services. På den måde kan du gå efter en aftale, der som minimum har de vigtigste services inkluderet. Er der budget til at vælge en aftale, hvor der er flere services inkluderet, er dette jo bare ekstra godt.
Eksempler på vejhjælpsudbydere
Som sagt findes der mange forskellige udbydere af vejhjælp i Danmark. De tre mest populære vejhjælpsudbydere i Danmark er:
- Falck
- FDM
- SOS Dansk Autohjælp
Der findes dog også mange andre, du kan vælge imellem, når du skal have en vejhjælpsaftale. Undersøg markedet, og find den udbyder, der matcher dine behov bedst.
Læs mere her
Læs yderligere informationer om autohjælp på autohjælpinfo.dk