Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Bolig og privatøkonomi / Isolering

Isolering

Isolering kan spare dig for varmeudgifter

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Kort sagt er isolering nødvendigt for vores hjem. Vi isolerer nemlig vores boliger, fordi vi vil holde på varmen. Boligen skal ikke kun have det dejlige formål, at det skal være vores trygge hjem; boligen skal også holde vind og vejr på afstand.

Her kan du indhente tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvilke krav stilles der til isolering?

I dag stilles der forholdsvist høje krav til, hvordan vores boliger skal være isoleret. Dette skyldes, at der stilles høje krav om at mindske samfundets energiforbrug, hvilket der især kom fokus på efter oliekriserne i 1970’erne.

I Bygningsreglementet kan du læse meget mere om, hvilke krav, der stilles til isolering i dag.

Der stilles altså nogle helt særlige krav til vores energiforbrug i dag, herunder hvor meget energi, der må bruges til både varme, køling, ventilation og vand. Derudover stilles der nogle krav til, hvordan du kan sikre sunde forhold i din bolig. På den måde kan du undgå fugt og kondens, der kan føre til svampe. De mange krav betyder, at der i dag er mange, der efterisolerer boligen. Efterisoleringen skal nemlig også leve op til visse krav og standarder, hvis der skal bygges væsentligt om, eller hvis boligen skal renoveres.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvordan foregår varmetab egentlig?

Varmetab i bygninger og boliger kan foregå på forskellige måder. Du bør kende til de to mest almindelige grunde til varmetab i boliger, fordi du således måske kan finde ud af, om grunden til, din bolig taber varmer, er manglende isolering.

  • Den ene grund til varmetab i boliger er varmeledning. Varmeledningen sker, når varmen fra boligen netop ledes ud mod ydermuren. Varmeledning kan ikke kun ske gennem muren, men også gennem lofter og gulve. Varmeledning sker i høj grad, hvis din bolig ikke er godt isoleret, idet varmen så vil ledes hurtigere ud gennem det varmeledende materiale. Varmen bliver nemlig ledt af det materiale, som boligen er lavet af. Hvis du din bolig er godt isoleret med materialer, der ikke er særligt varmeledende, vil du altså ikke opleve et stort varmetab gennem varmeledning.
  • Den anden af de to mest almindelige grunde til varmetab i boliger er varmestrømning. Varmestrømning sker, når varmen siver ud gennem utætheder, herunder eksempelvis revner og sprækker. Hvis du har utætte vinduer eller -døre, vil du opleve et stort varmetab gennem varmestrømning, idet varmen strømmer ud af utæthederne. Utætte huse har meget svært ved at holde på varmen uanset isoleringen i husene, og derfor er der også krav til boligers tæthed. Disse krav findes i bygningsreglementet.

Der er altså en god grund til at isolere boligen for at undgå varmeledning. Faktisk kan du spare mange penge på din varmeregning, hvis du får din bolig ordentligt isoleret.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hulmursisolering – hvad er det, og hvilken isolering skal du vælge?

Hulmursisolering er, som navnet antyder, isolering af hulmuren i boligen. Det er ikke alle boliger, der har en hulmur, og derfor kan hulmursisolering naturligvis kun udføres i de boliger, der har en ydervæg med hulmur. Man kan blæse isoleringsmateriale ind i den hulmur, der findes mellem boligens formur og bagmur. Derfor kan hulmursisolering også foretages meget nemt; nemlig ved blot at fjerne nogle enkelte mursten i ydermuren eller bore nogle huller, hvor isoleringen kan blæses ind.

Hvis du skal have lavet en hulmursisolering i din bolig, skal du søge professionel hjælp. Der skal nemlig laves nogle forskellige forundersøgelser og eventuelle reparationer, som kræver ekspertise.

Det er ikke alle materialer, der kan bruges til hulmursisolering. Materialet skal være i granuleret form, således det kan blæses ind i hulmuren. Derudover skal det naturligvis leve op til de krav, der er til brandsikkerhed, isoleringsevne og modstandsdygtighed overfor fugtangreb.

Indhent tilbud på hulmurisolering

Gulvisolering – hvorfor er det en god ide, og kan gulvet isoleres uden en kælder?

Isolering af gulvet er en rigtig god ide, hvis ikke dit gulv er isoleret godt nok. Hvis dit gulv ikke er isoleret godt nok, vil du med garanti opleve, at det er fodkoldt i din bolig – også når der er skruet op for varmen i rummet. Hvis gulvet ikke er isoleret, vil der blive ledt en masse varme væk gennem gulvet. Det betyder kort sagt, at du vil spilde en masse varme, der strømmer lige ud gennem dit gulv i stedet for at blive indenfor og varme boligen op. Derudover er det vigtigt med gulvisolering, fordi der kan opstå skimmelsvamp under gulvet, hvis der ikke er isoleret.

Hvis du bor i et hus, hvor der ikke er en kælder, kan du sagtens isolere gulvet alligevel. Det er dog altid en god ide at få professionel hjælp til isolering af gulve. Der findes tre udbredte måder, hvorpå du kan isolere dit gulv, hvis du ikke har en kælder:

  1. Du kan isolere direkte under stuegulvet
  2. Du kan lave et nyt terrændæk, der kan isoleres
  3. Du kan isolere husets sokkel og fundament, og dermed isoleres der altså udefra.

Du kan bruge forskellige former for isoleringsmaterialer til isolering af dit gulv alt afhængig af, hvordan der skal isoleres.

Indhent tilbud på gulvisolering

Facadeisolering – hvornår er isolering af facaden en god ide?

Facadeisolering er en udvendig isolering, hvor du isolerer ydersiden af ydervæggen. Det er generelt en rigtig god ide at lave en facadeisolering, hvis du bor i en ældre bolig, der har massive ydermure. Du kan også med fordel overveje en facadeisolering, hvis din ydervæg er dårligt isoleret, eksempelvis hvis den er opbygget af beton eller tegl. Hvis du bor i en bolig med hulmure, kan det være en bedre ide at lave en hulmursisolering, da det er lettere, hurtigere og mindre omfattende.

Hvis du oplever problemer med fugt på din facade, kan det ofte skyldes dårlig isolering. Derfor kan fugtproblemer på facaden ofte løses ved at isolere udvendigt på facaden. Den udvendige isolering forebygger nemlig både fugt og angreb af skimmelsvamp, hvilket en indvendig isolering ikke gør.

En facadeisolering vil have betydning for udseendet på din bolig – udvendigt. Du skal forestille dig, at der lægges et ekstra lag på din bolig. Derfor vil vinduer og døre være længere inde i murværket, hvis ikke disse rykkes ud sammen med isoleringen.

Hvis du har en bolig med udvendigt bindingsværk eller en villa med fine detaljer på facaden, vil det altså have store konsekvenser for facadens udtryk, idet det er svært at tage arkitektoniske hensyn, når der facadeisoleres.

Indhent tilbud på facadeisolering

Rørisolering – Hvorfor er det en god ide?

Isolering af rørene er altid en god ide. Dette skyldes især, at det er meget enkelt at gøre – du kan endda gøre det selv, selvom du ikke har ekspertise inden for feltet. Hvis dine varmerør ikke er isoleret, er det altså noget af det første, du kan gøre, hvis du vil spare på varmeforbruget.

Hvis dit fyr eller andre dele af anlægget står i et uopvarmet rum, er det især en god ide at isolere rørene eller varmeanlægget. Både fordi, det holder på varmen, men også fordi, at det kan være en fordel selv at kunne bestemme, om det givne rum skal varmes op. Fordelene ved at isolere rørene er altså mange: du sparer på varmetabet, og dermed forbedrer du også din økonomi. Du får en øget komfort og et bedre indeklima, idet du bedre selv kan justere varmen.

Indhent tilbud på rørisolering

Rørisolering
Rørisolering

Loftsisolering

Der er mange boliger, der har et uudnyttet loftsrum. De uudnyttede loftsrum er nogle af de største varmeslugere, hvis de ikke er ordentligt isoleret, fordi varmen let slipper op og ud gennem taget. Derfor kan du altså spare mange penge på varmeregningen, hvis du isolerer dit loft. Det er forholdsvist nemt og billigt at isolere loftet, da isoleringen kan lægges direkte ud på loftet. Du kan faktisk isolere dit uudnyttede loftsrum på to forskellige måder:

  1. Du kan selv lægge isoleringen ud på loftet. Du skal blot købe nogle isoleringsbatts eller -ruller, som du selv kan lægge ud på loftsrummets gulv. Hvis du selv udfører arbejdet, er denne løsning utrolig billig. Den er dog noget dyrere, hvis du får professionel hjælp til isoleringen.
  2. Du kan få blæst isoleringsmateriale ud over loftet. Dette kan du ikke selv gøre, så du skal altså have professionel hjælp. Hvis du under alle omstændigheder vil have professionel hjælp til isoleringen af loftet, er denne løsning billigere end den foregående.

Når tagisoleringen eller loftsisoleringen skal laves, er det en god ide, at du laver en gangbro på loftet. Således kan du færdes der, uden at du ødelægger isoleringen. Desuden bør du lægge en isolering, der er mindst 300-400 mm tyk, hvis dette er muligt. Der er nemlig krav til isoleringen på loftsrum om, at der skal være 340-360 mm tyk isolering ved tilbygning eller renovering af tage.

Indhent tilbud på loftisolering

Loftsisolering
Loftsisolering

Efterisolering – hvad er efterisolering, og hvordan kan det gøres?

Efterisolering er en isolering, du laver, i en konstruktion, der er lavet i forvejen. Du kan altså eksempelvis efterisolere ydermuren, loftsrummet eller gulvet. Men hvornår det kan betale sig at efterisolere? Det kan betale sig at efterisolere, når udgifterne til isoleringen bliver tjent hjem på besparelserne på varmeregningen igen.

Som udgangspunkt kan det altid betale sig at efterisolere på de steder, hvor der ikke er isoleret i forvejen. Når du efterisolerer, gør du en indsats for at holde varmen inde – og dermed også holde kulden ude. Det betyder, at du blandt andet formindsker CO2-udslippet fra din bolig, samtidig med at du sparer penge på varmeregningen.

Der er nogle former for efterisolering, der er lettere at lave end andre; eksempelvis er hulmursisolering og loftsisolering typisk forholdsvis lette isoleringer at lave, mens det er et større og mere omfattende projekt at efterisolere et gulv. Uanset hvor der skal efterisoleres, kan det dog altid betale sig, hvis du alligevel skal renovere eller bygge om. Når du efterisolerer, vil du nemlig også øge boligens værdi.

Efterisolering af ydervæggen er noget af det, du kan gøre, hvis du vil spare mange penge på varmeregningen. Ofte er det nemlig gennem væggene, at størstedelen af varmen forsvinder, og kulden kommer ud. Desuden kan det give store problemer med fugt og svamp, hvis ydermuren ikke er isoleret. Du kan efterisolere din ydervæg på tre forskellige måder:

  1. Du kan lave en indvendig efterisolering. Her er isoleringsmaterialet placeret på den indvendige side af ydervæggen. Dette forebygger ikke fugt og svamp i samme grad, som en udvendig efterisolering gør.
  2. Du kan lave en hulmursisolering, hvis din bolig har en hulmur. Her blæses isoleringen ind i hulmuren.
  3. Du kan lave en udvendig efterisolering. Her sættes isoleringsmaterialet på facadens yderside. Dette er en metode, der afhjælper problemer med fugt og svamp, men der bliver ikke taget de store arkitektoniske hensyn.

Indhent tilbud på efterisolering

Fem ting du skal være opmærksom på, når du efterisolerer

Når du skal efterisolere, er det altid en god ide at få hjælp til det af en, der har ekspertise. Det kan være kompliceret at efterisolere, og det er vigtigt, at det bliver gjort rigtigt. Hvis det ikke gøres rigtigt, kan arbejdet være spildt, og i værste fald kan det give skader. Hvis du alligevel selv vil prøve kræfter med isoleringen – eksempelvis på loftet – eller hvis du hjælper til i processen, får du her fem tips til, hvad du bestemt ikke må gøre, når du efterisolerer.

1 – du må ikke bruge fugtig isolering

Det er meget vigtigt, at din isolering er tør, når du går i gang med efterisoleringen. Hvis du bruger isoleringsmateriale, der er fugtigt, kan der opstå fugt, råd og svamp i din bolig. Derfor bør materialet altid være omhyggeligt tildækket, og det skal også gerne være løftet fra jorden. På den måde sikrer du, at der ikke trænger fugt op nedefra.

2 – pas på udluftningskanalerne

Når du efterisolerer, er det vigtigt, at du isolerer udenom ventilationshullerne og andre udluftningskanaler. Disse er lavet for at transportere den fugt, der er i luften, væk. Hvis du fjerner udluftningskanalerne med isoleringen, øger du risikoen for fugt.

3 – vær omhyggelig

Du skal være omhyggelig, når du isolerer. Det er vigtigt, at du husker at kontrollere, at dine samlinger bliver tætte. Dette gør du ved at sikre, at isoleringen ligger pænt hele tiden. Du skal ligeledes huske, at samlingerne skal ligge forskudt af hinanden.

4 – drop ikke gangbroen

Hvis du skal isolere på loftet, er det vigtigt, at du husker at etablere en gangbro. Hvis du ikke laver en gangbro, vil du kunne ødelægge isoleringen, når du træder på det. I hvert fald mister isoleringen den gode isoleringsevne, hvis det bliver sammentrådt.

5 – gør det ikke selv, hvis du er tvivl

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, eller hvordan du gør, er det vigtigt, at du får hjælp til isoleringen. Det er vigtigt, at isoleringen bliver lavet ordentligt. Ellers kan det blive en meget dyrere omgang end først beregnet.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvad koster isolering?

Hvad isolering koster, varierer meget ud fra flere forskellige faktorer; hvor stort et areal skal isoleres, hvilken type isolering er der tale om, og skal du have professionel hjælp til isoleringen. Det er muligt at finde billig isolering, og det er muligt at finde isoleringsmaterialer, der er billigere end andre. Du skal dog være opmærksom på, at der er flere faktorer end prisen, der spiller ind; blandt andet bæredygtighed.

Det er altid en god ide at indhente flere tilbud på, hvad det vil koste at få isoleret. På den måde får du mulighed for at få den billigste isolering.

Her kan du indhente tilbud på dit isoleringsprojekt.

Kan udgifterne betale sig i besparelser på varmeregningen?

Når du efterisolerer, fjerner du de kuldebroer, der findes i din bolig. Derudover får du et meget bedre og sundere indeklima. Din bolig bliver mere værd, og du udsender mindre CO2 fra din bolig. Der er altså rigtig mange fordele ved at efterisolere boligen. Den største fordel ved at efterisolere boligen er dog måske de besparelser, du kan gøre dig på din varmeregning. Hvis du efterisolerer din bolig, kan du nemlig mindske dit energiforbrug og din varmeregning betragteligt.

Som udgangspunkt siger man, at det altid kan betale sig at efterisolere, hvis du har en isolering, der er mere end 20 år gammel. Det kan også betale sig at efterisolere loftet, hvis loftsisoleringen er 200 mm tyk eller derunder. Hvis du oplever kolde vægge, eller hvis du har mørke hjørner i nogle rum, kan det typisk også betale sig at efterisolere.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvad er isoleringsmateriale?

Der findes rigtig mange forskellige slags isoleringsmateriale, som bruges til forskellige former for isolering. Der findes flere såkaldte konventionelle isoleringsmaterialer, og der findes flere såkaldte alternative isoleringsmaterialer. Fælles for isoleringsmaterialerne er, at de leder varmen dårligt.

Metal, sten og glas leder varmen rigtig godt, og derfor slipper varmen også hurtigt ud gennem disse former for materiale. I isoleringsmaterialer er der en del stillestående luft. Den stillestående luft i materialet gør, at materialet netop leder varmen utrolig dårligt. Den stillestående luft er også grunden til, at isoleringsmaterialer typisk er meget lette. Isoleringsmateriale leder altså varmen – men dette sker i en så lille grad, at det er tydeligt at mærke, om en bygning er isoleret med rigtige isoleringsmaterialer eller ej.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Konventionel isolering

Konventionelle isoleringsmaterialer bruges mange steder i byggeriet. De konventionelle materialer kaldes netop konventionelle, fordi det er de mest anvendte materialer. Konventionel isolering er typisk fremstillet af nogle uorganiske materialer, herunder eksempelvis glas eller sten. Dette være sig eksempelvis gældende for materialer af mineraluld som eksempelvis Isover og Rockwool. Andet konventionel isolering er blandt andet letklinker eller polystren.

Konventionel isolering er typisk fremstillet af nogle uorganiske materialer, herunder eksempelvis glas eller sten.
Konventionel isolering er typisk fremstillet af nogle uorganiske materialer, herunder eksempelvis glas eller sten.

Alternativ isolering

I dag får alternativ isolering en større og større plads på markedet. Dette skyldes måske især, at verdenssundhedsorganisationen WHO har risikobestemt mineraluld som værende potentielt kræftfremkaldende.

Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du arbejder med mineraluld.

Grunden til, at alternativ isolering vinder mere og mere frem skyldes dog også, at de alternative isoleringsmaterialer er blevet bedre, samt at de ikke irriterer øjne og hud, som mineralulden gør.

Alternativ isolering er fremstillet af andre materialer end de konventionelle og traditionelle. Men de indeholder dog den stillestående luft, ligesom den konventionelle isolering gør. Det er jo netop den stillestående luft, der har den fremragende isoleringsevne.

Alternativ isolering benyttes i dag især til isolering af nybyggede huse samt efterisolering. Fordi alternativ isolering ofte bruges som isolering i nybyggeri, skal producenterne være skarpe. Der stilles nemlig flere krav til energiforbruget i nybyggeri fra Bygningsreglementets side. Isoleringsevnen skal altså være mindst lige så god for alternativ isolerings som for konventionel isolering, før den alternative isolering kan ses som et egentligt alternativ.

Selvom alternativ isolering kan ses som gode alternativer til den konventionelle isolering, skal man være opmærksom på, hvordan det bruges. Det må nemlig ikke bruges ukritisk i stedet for mineraluld, da bruges af alternativ isolering kommer an på bygningskonstruktionens udformning.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvorfor skal isoleringsmaterialerne indeholde stillestående luft?

Du har måske hørt, at isoleringsmaterialer skal holdes tørre. Dette er nemlig meget vigtigt. Dette skyldes, at vand leder varmen bedre end den luft, der er i materialerne. Hvis materialet bliver vådt, vil materialet derfor ikke holde på varmen i samme grad. Det samme gælder, hvis materialet udsættes for vind, idet luften i materialet således ikke længere vil være stillestående.

For at sikre at materialet ikke udsættes for vind, er det en god ide at beskytte isoleringen med et vindtæt lag. Dette lag kaldes typisk en vindspærre. Vindspærren skal altså holde vinden på afstand, men den skal samtidig være åben nok til, at eventuel fugt kan trænge ud gennem vindspærren og væk fra isoleringsmaterialer.

Når isoleringsmaterialet placeres, placeres det med forskudte samlinger tæt op ad hinanden. Dette har til formål at sikre, at der ikke opstår kuldebroer. Kuldebroer er steder på den indvendige side af eksempelvis vægge og lofter, hvor der er risiko for kondens på grund af en lav overfladetemperatur.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Isolering af glasuld eller isolering af stenuld

Mineraluld er altså en form for konventionel isolering. I virkeligheden er mineraluld en fælles betegnelse for de to typer af isolering; nemlig glasuld og stenuld. De to typer af isolering har ikke mange forskelle rent isoleringsmæssigt. En af de forskelle, der er, er, at glasuld smelter ved 600 grader, mens stenuld først smelter ved 1.000 grader. Dette har dog ikke nogen reel betydning, da begge isoleringstyper klassificeres som ubrændbare. Derfor kan begge isoleringstyper også anvendes i alle konstruktioner og i alle de forskellige typer isoleringsopgaver, der findes.

Hvis du bruger stenuld eller glasuld som isoleringsmateriale, skal du sikre, at fibrene fra materialet ikke kan komme ud. Dette kan du blandt andet gøre ved at sikre, at materialet er overfladebehandlet eller afdækket, forseglet eller indkapslet.

Stenuld og glasuld findes med forskellige isoleringsevner, som måles ud fra Lambdaværdien. Du kan finde mineraluld, der leveres som ruller, isoleringsplader, strimler og så videre, men oftest anvendes mineraluld i form af formstykker eller isoleringsbatts, og her kan tykkelsen variere meget – fra omkring 45 mm til 245 mm.

Indhent tilbud på isolering med glasuld eller stenuld

Papirisolering; hvad er det?

Det lyder måske underligt, at du kan isolere med papir – men det kan du faktisk. Papirisolering, som også kaldes celluloseisolering, er fremstillet af genbrugspapir, eksempelvis aviser. Papiret rives i bittesmå stykker og bliver til et slags granulat. Denne form for isolering findes i isoleringspladser, ligesom mineraluld også gør det. Dog er den typiske måde at isolere med papiruld på, at papirisoleringen blæses ind i den konstruktion, der skal isoleres.

Papiruld har en Lambdaværdi, der er nogenlunde svarende til Lambdaværdien for mineraluld. Papirisoleringen er dog et mere miljørigtigt valg end mineralulden, idet det er fremstillet af organisk materiale, der kan komposteres og ikke skal deponeres, som mineralulden skal. Du skal dog være opmærksom på, at papiruld er brændbart, hvilket altså ikke var tilfældet med mineralulden.

Du skal også være opmærksom på, at der i nogle former for papiruld kan være nogle kemiske stoffer tilsat. Borater og borax er noget af det, du skal være opmærksom på i det produkt, du kigger på. Disse stoffer kan nemlig være problematiske, idet de kan hæmme menneskers forplantningsevne.

Indhent tilbud på isolering med papirisolering

Celleglas; hvad er det?

Celleglas er et isoleringsmateriale, der ikke kan eller må forveksles med celleplast, som også er et isoleringsmateriale. Celleglas produceres af kul eller genbrugsglas, der bliver opskummet. Isoleringen fås typisk som formstykker, som du selv kan justere ved at skære eller fræse i dem. Celleglas er klassificeret som et ikke brændbart materiale, ligesom mineraluld. Derudover har celleglas den gode isoleringsevne til fælles med mineralulden, da isoleringsevnen er på nogenlunde samme niveau.

Celleglas har en stor fordel, idet materialet er sikret mod råd, insekter og skadedyr. Dette er en af de ting, der er medvirkende til, at materialet har en meget lang levetid. Det betyder altså, at du ikke skal skifte isoleringen ud lige så jævnligt, hvis du vælger celleglas som isoleringsmateriale. Til gengæld er celleglas en dyr form for isolering.

Trykstyrken og de fugttekniske egenskaber ved celleglasset er utrolig, og derfor bruges dette materiale også oftest i større byggerier, hvor der stilles høje krav til netop dette. Celleglas kan sagtens bruges i enfamiliehuse, men det sker ikke så ofte, netop fordi isoleringen er meget dyr.

Indhent tilbud på isolering med celleglas

Polystyren; hvad er det?

Polystyren kendes under flere navne, blandt andet flamingo og celleplast. Dette er et isoleringsmateriale, der bruges rigtig ofte, ligesom mineralulden. Faktisk er mineraluld og polystyren de mest brugte isoleringsmaterialer i dag.

Polystyrens popularitet skyldes måske blandt andet, at det er et materiale, der er meget nemt at arbejde med. Isoleringsmaterialet er ret hårdt og meget let. Der er dog en ulempe ved polystyren, som gør, at anvendelsesmulighederne begrænset; ulempen er, at materialet findes i den mest udsatte brandklasse. Det betyder, at materialet skal beskyttes mod brand.

På grund af brandsikkerhed er det ikke lovligt at isolere med polystyren indvendigt, hvis der skal beklædes med træ efterfølgende, eller hvis der skal tapetseres direkte på materialet. Hvis du vil bruge polystyren til indvendig isolering på lofter eller vægge, skal overfladen af isoleringen dækkes af eksempelvis en gipsplade på minimum 13 mm direkte på isoleringen – altså må der ikke være hulrum mellem isoleringen og beklædningen.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er klogt eller lovligt at anvende polystyren som isolering til det formål, du ønsker, bør du altid kontakte en byggerådgiver for vejledning.

Isoleringsevnen for polystyren varierer. Du kan finde polystyren med en isoleringsevne og Lambdaværdi på mellem 0,034 og 0,041. Derudover fås materialet i mange forskellige udformninger. Tykkelsen på materialet findes fra 15 mm og helt op til 500 mm.

Indhent tilbud på isolering med polystyren

Hvilke andre isoleringsmaterialer findes der?

Der findes andre isoleringsmuligheder, end dem vi har gennemgået her. Flamingoisolering og mineraluldsisolering er de mest populære former for isolering, men der findes altså andre isoleringsmaterialer også.

Letklinker

Blandt andet findes der letklinker, som er et konventionelt isoleringsmateriale. Letklinker har, udover en god isoleringsevne, også en god evne til at spærre fugt ude. Letklinker fremstilles af en særlig form for ler, der er kalkfattig og plastisk. Når leret bliver udsat for høje temperaturer, udvider den sig, hvorefter den bliver meget let og luftig. Letklinker er altså ikke brandbare, ligesom mineraluld.

Udover letklinker findes der også porebeton, som måske bedre kendes som gasbeton. Gasbeton er et bygningsmateriale, der har en rigtig god isoleringsevne. Gasbeton er fremstillet af flere forskellige elementer, der blandes sammen under en kemisk proces; kalk, cement, aluminiumspulver og sand. Materialet udvider sig under den kemiske proces, hvor det også fyldes med den luft, der virker isolerende. Dette isoleringsmateriale benyttes oftest til opmuring af både inder- og ydervægge.

Indhent tilbud på isolering med letklinker

Perlite

Perlite er en anden alternativ isoleringsform, der er fremstillet af perlit, som er en vulkansk sten. Stenen udvider sig, når den udsættes for høj varme, og derfor indeholder materialet meget luft, der er varmeisolerende. Perlite er et materiale, der ikke er brandbart. Materialet blæses ind i konstruktioner, hvor det bruges som isolering, eksempelvis i hulrum og etageadskillelser. Udover, at det er brandsikkert, og det isolerer godt, bliver perlite ikke angrebet af svampe, hvilket gør det til et ideelt isoleringsmateriale. Perlite er nemt at arbejde med, selvom det støver en del. Det betyder, at du kan holde lønningsomkostningerne nede, hvis du isolerer med perlite. Dette er dog også en fordel, hvis man ser på prisen på selve materialet, som er forholdsvis høj sammenlignet med eksempelvis mineraluld.

Indhent tilbud på isolering med Perlite

Halm

Halm er et andet isoleringsmateriale, der må siges at være meget alternativt og meget miljøvenligt. Halm bruges ikke så ofte som isolering i Danmark, da såkaldte halmhuse ikke er særlig udbredte her. Dog er det muligt at isolere med halm.

Der er ikke noget evidens for, hvor stor brandsikkerheden for halm er. Dog formodes det, at halm er et meget brandbart materiale, når det bruges som isolering. Derfor må du også kun bruge halm som isolering, hvis det indbygges i en brandsikker konstruktion.

Der er ikke noget evidens for, hvor god isoleringsevne halm har. Det er meget svært at komme med et skøn på dette, da der ikke findes et standardiseret produkt. Halmballer kan være opbygget forskelligt, og derfor kan der ikke gives en generel konklusion på isoleringsevnen.

Indhent tilbud på isolering med halm

Hvilket materiale skal du vælge?

Brandsikring
Der er mange forskellige meninger om, hvilken isolering der er bedst. En af de ting, der har betydning for, hvilken isolering du skal vælge, er brandrisikoen for isoleringen. Dette har især betydning, hvis du skal isolere på indersiden, eller hvis isoleringen ikke skal laves i en brandsikker konstruktion.

Bæredygtighed
Derudover kan din holdning til bæredygtighed spille en rolle, når det kommer til, hvilken isolering du skal vælge. Nogle isoleringsmaterialer er mere miljørigtige end andre – især er de alternative isoleringsmaterialer som hovedregel mere miljøvenlige end de konventionelle.

Varmeledningsevne
Det sidste, der spiller ind, er naturligvis hvor godt materialet leder varme – eller nærmere hvor dårligt. For at kunne se hvor dårligt materialet leder varme, ser man på materialet Lambdaværdi (λ-værdien). Denne værdi angiver nemlig netop varmeledningsevnen, som angives i W/mK (Watt per meter af et givent materiale). Jo lavere værdien er, des bedre isolerer materialet.

Her kan du læse om sammenhængen mellem varmeledningsevnen og isoleringstykkelse.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Materialernes varmeledningsevne

Herunder kan du se et overordnet skema over forskellige materialers varmeledningsevne eller isoleringsevne. Jo højere Lambdaværdien er, des bedre er varmeledningsevnen. Og jo højere varmeledningsevne, des dårlige er isoleringsstyrken.

Materiale Lambda værdi (λ-værdi per W/mK)
Aluminium 220
Beton 0,8-1,7
Mursten 0,49-0,74
Træ 0,12
Rustfrit stål 17
Glas 0,8
Isoleringsmaterialer 0,03-0,10

De mest almindelige isoleringsmaterialers varmeledningsevne kan du se herunder:

Materiale Lambda værdi (λ-værdi per W/mK)
Celleglas 0,038-0,050
Mineraluld 0,032-0,043
Polystyren (flamingo eller celleplast) 0,034-0,041
Grå polystyren (Grå EPS) 0,031
PUR 0,021
Cellulose 0,040
Perlite 0,042
Letklinker 0,085-0,090

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Hvad er materialernes U-værdi?

Du er måske stødt på begrebet U-værdi før? U-værdien er en betegnelse for materialets varmeledningsevne og tykkelse, samt hvordan de sættes sammen. Dette kan man betegne som en konstruktions isoleringsevne, og denne kalder man U-værdien. For U-værdien gælder det samme som for Lambdaværdien: jo lavere værdien er, des bedre. Hvis konstruktionen har en lav U-værdi, betyder det, at den samlede konstruktion har en god isoleringsevne. Jo mindre U-værdien er, des mindre varme går der tabt.

Indhent tilbud på dit isoleringsprojekt

Læs mere

Vi har i denne artikel gennemgået hvordan du kan spare på varmeregningen via isolering. Men der findes også andre måder at spare på:

  • Læs her hvordan du sparer penge med en varmepumpe.
  • Læs her hvordan du får et gratis hustjek.
  • Læs her en guide til at spare på varmeregningen.
  • Se her vores overordnede sektion omkring bolig og privatøkonomi.
  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.