Måske tænker du, at du sparer mange penge ved at beholde dine gamle produkter i stedet for at købe nye. Der er ingen grund til at bruge penge på at udskifte noget, som fortsat virker. Dette gælder også i en del tilfælde. Men der er også tilfælde hvor det samlet er langt billigere at købe et nyt produkt med det rigtige energimærke. Det koster nogle penge her og nu, men kan spare meget løbende via en lavere elregning eller lavere vandregning. Du har sikkert allerede hørt om de største syndere, som vaskemaskine og opvaskemaskine, men der er også en lang række andre produkter, der kan være store syndere på elregningen. Her findes der også energirigtige alternativer, som kan spare på dit elforbrug.
I denne artikel vil vi først kigge på hvordan du finder ud af hvad der bedst kan betale sig. Hvilke produkter bør du udskifte nu, og hvilke kan vente. Efterfølgende vil vi gennemgå de enkelte produkter, hvor der oftest er størst besparelse ved at vælge de energirigtige modeller. Du kan dog med fordel altid tænke energiforbruget ind i din hverdag, hvis du skal købe nye produkter. Det gælder for stort set alle produkter der benytter el, at nogle modeller er større strømslugere end andre modeller.
Foruden at bruge mindre strøm (som denne artikel handler om), så vil det også give mening at kigge på din elpris. Hos nogle udbydere giver du mere end hos andre.
En god mulighed er at indhente tilbud hos flere selskaber. Dette kan Tjenestetorvet hjælpe med. Her udfylder du én ansøgning og Tjenestetorvet sørger derefter for at indhente tilbud. Gratis og uforpligtende naturligvis 🙂
Find den billigste strømaftale med Tjenestetorvet
Indholdsfortegnelse
Sådan ser du hvor meget el dine produkter bruger
Du ved godt at energirigtige produkter er billigere at benytte end energislugere. Du ved måske også godt at din vaskemaskine eller opvaskemaskine ikke er den mest energirigtige. Men du ved ikke hvor meget energi din vaskemaskine rent faktisk bruger, og derfor kan du heller ikke beregne hvad der er billigst. Skal jeg beholde min gamle vaskemaskine eller skifte til en ny? Første trin for at kunne beslutte dette er ved at oprette målinger af det faktiske forbrug.
Du kan måle det faktiske forbrug på alle dine elektriske apparater ganske nemt. Det kræver dog at du får fat i en energimåler. Dette kan du ofte gøre helt gratis på biblioteket. Biblioteket er ikke kun udlån af bøger. Ofte kan du også låne en energimåler. Det gælder dog ikke alle biblioteker. Desuden kan de energimålere, som biblioteket har, allerede være lånt ud til andre. Ring derfor til dit lokale bibliotek eller besøg biblioteket og find ud af om du kan låne en gratis energimåler. Nogle gange kaldes det også en elmåler, men det korrekte navn er en energimåler. Elmåleren er den måler du har siddende i dit hus, som hele tiden måler dit samlede elforbrug. Det er målingerne fra din elmåler, som bestemmer hvor stor din elregning bliver.
Kan du ikke låne en energimåler på biblioteket eller vil du hellere have din egen, så kan de heldigvis købes ganske billigt. Du kan f.eks. købe energimålere her. Billigste model koster lige over 200 kr.
Når du har fået fat i en energimåler, så sætter du energimåleren i stikkontakten. Det produkt du vil måle forbruget på, sætter du i energimåleren. Energimåleren har altså både et hanstik og et hunstik, og virker som en mellemstation imellem stikkontakten og det produkt du vil måle elforbruget på.
Sådan beregner du om et produkt skal udskiftes til et nyt
Om du skal udskifte et produkt der allerede virker er ikke altid helt sort på hvidt. Der er mange faktorer der bør overvejes. Udover det pengemæssige aspekt for dig, så er der også et miljømæssigt hensyn, som man kan tage. Det er naturligvis bedre for miljøet, når du har et energirigtigt produkt, og dermed bruger mindre el. Men det er også hårdt for miljøet når dit gamle produkt skal kasseres, og der skal fremstilles et nyt. Det vil derfor altid være bedst for miljøet at købe de mest energirigtige produkter, når du alligevel skal købe nyt, men ofte er det ikke bedst for miljøet at udskifte et produkt der allerede virker fortrinligt, men bare bruger lidt mere el. Er der en stor besparelse på elforbruget, så kan det dog i nogle tilfælde godt være den bedste løsning for miljøet at købe nyt.
Trin 1: Overvej det nye produkts levetid
Først skal du vurdere, hvor længe du tror det nye produkt vil holde. Vi viser om lidt hvordan du beregner, hvor meget du kan spare årligt ved at skifte til et nyt produkt. Alle besparelse er gode for din tegnebog, men de årlige besparelser skal nå at betale for det nye produkt, inden det også skal kasseres engang i fremtiden.
Kan du eksempelvis spare 400 kr. årligt, og du vurderer det nye produkt til at kunne holde i 6 år, så må det nye produkt maksimalt koste 6 x 400 kr. = 2.400 kr. Kan du tilgengæld spare 900 kr. årligt, så må det nye produkt koste 6 x 900 kr. = 5.400 kr. Koster produktet 2.800 kr., så har du i det første eksempel mistet 400 kr. over 6 år. I det andet eksempel har du sparet 2.600 kr. over 6 år.
Trin 2: Beregn den årlige besparelse i elforbruget
Du har allerede målt selve elforbruget på dit produkt. Det gjorde du med hjælp af energimåleren, som beskrevet i forrige sektion. Var det f.eks. din vaskemaskine, så har du måske målt forbruget på én vask. Vurder nu hvor mange vaske du har på et år og gange antallet op med det målte elforbrug.
Undersøg derefter elforbruget på de produkter du overvejer at købe. Derefter kan du beregne hvor mange kWh du sparer på ét år ved at udskifte produktet. Den årlige besparelse finder du nu ved at gange din besparelse i kWh med din faktiske pris pr. kWh. Denne pris kan du finde på din elregning.
Når du alligevel har fundet elregningen frem, så er det oplagt samtidigt at undersøge markedet efter de billigste elpriser. Måske har du en OK pris nu, eller måske er det på tide at skifte udbyder. Dette kan gøres ganske nemt via eksempelvis elpris.dk. Her taster du dit årlige forbrug (det finder du også via dine elregninger, som du jo allerede har fundet frem). Du taster også dit postnummer. Nu kan du se hvilke priser du kan opnå hos forskellige selskaber. Ligger det tæt på din nuværende pris, så klap dig selv på skulderen for allerede at have en god aftale. Kan du tilgengæld opnå store besparelser ved at skifte, så er det med at gøre det øjeblikkeligt.
Bemærk, hvis du skifter elselskab, at notere hvor længe den nye og billigere pris gælder. Bliver du lovet prisen i 6 mdr. eller 12 mdr. så husk at tjekke efter denne periode om du beholder denne pris, eller om prisen sættes op. Hvis prisen sættes op (hvilket desværre ses i nogle tilfælde), så sørg for at skifte udbyder igen, og hold dig fra denne udbyder i fremtiden.
Trin 3: Lav din egen samlede vurdering
Har du gennemgået trin 1 og trin 2, så ved du præcist om det kan betale sig at udskifte et produkt. Det er dog kun præcist ift. dine beregninger. Hvis dit nye produkt holder i kortere eller længere tid end beregnet, så ændrer regnestykket sig. Hvis elprisen stiger eller falder, så ændrer regnestykket sig også.
Kan du kun spare ganske lidt ved at skifte til nyt, så vurder om det måske er bedre for miljøet ikke at skulle kassere et produkt og fremstille et nyt.
Omvendt kan der være en herlighedsværdi i at få et nyt produkt i stedet for det gamle. Er din vaskemaskine f.eks. begyndt at larme, så kan du måske godt leve med at du rent faktisk taber en smule penge ved at forny produktet.
Så lav først de nævnte beregner, og tag derefter selv et valg. Nogle gange giver det måske mening at skifte et produkt, selvom der ikke er en samlet besparelse. Andre gange giver det mening at beholde dit nuværende produkt, selvom du kan opnå en mindre besparelse.
EU energimærkning
Har du benyttet ovenstående metoder til at beregne hvilke af dine produkter der skal udskiftes, så har du også undersøgt præcist hvor meget el de nye produkter forbruger. I dette tilfælde er du allerede i mål, og har gjort det så godt, som du overhovedet kan. Tillykke med det 🙂
Men står du i en situation hvor du skal købe nyt produkt, og ikke har tid til ovenstående beregninger, så er EUs energimærkning en rigtig god hjælp. Er vaskemaskinen f.eks. gået i stykker, så har du måske ikke tid til at undersøge markedet helt nøje ift. hvor mange kWh hver maskine bruger i drift. Men selvom du har travlt, så kan du fortsat lave dit nye køb energirigtigt. EU har nemlig lavet et energimærke, som bruges på rigtig mange produkter. Se energimærket herunder.
Som du kan se på billedet herover, så er energimærkningen både markeret med bogstaver og med farver. Den helt grønne A+++ er den absolut bedste maskine at købe ift. elforbruget. For langt de fleste produkter kan man nemt få A+++ eller A++. Ved nogle typer af produkter kan man ikke opnå A+++ eller også er A+++ modeller voldsomt dyre. Her kan man vælge et produkt der er knapt så energivenligt. Man bør dog aldrig vælge et produkt med ringere energimærkning end A.
Produkter du bør teste i dit hjem
Er du grundig, så tester du alle de elektriske produkter i dit hjem. Det kan dog kræve rigtig lang tid. Derfor kan det være en god ide at fokusere på de produkter, som oftest er de største syndere. Disse produkter vil vi gennemgå herunder. Vi vil i nogle tilfælde angive det årlige forbrug i kWh ved brug af produktet. Disse tal kommer fra Energistyrelsens guide til EU energimærkningen.
Vaskemaskiner
En vaskemaskine bør købes med energimærke A+++ da der findes masser af modeller, der overholder den absolut bedste energimærkning. En vaskemaskine der kan rumme 6 kg bruger årligt 154 kWh ved 220 vaske hvis maskinen er A+++. En vaskemaskine der kan rumme 8 kg bruger årligt 197 kWh. Har du et andet antal årlige vaske, så dividerer du med 220 og ganger med dit antal af vaske. Så har du dit årlige forbrug i kWh.
Opvaskemaskiner
Ved opvaskemaskiner er der også mange muligheder for at vælge A+++, så det bør du naturligvis gøre.
Tørretumblere
Ved tørretumblere kan du også sagtens finde en model med A+++. Udvalget er dog knapt så stort her, da A++ er mere almindeligt. En tørretumblere til 7 kg bruger ca. 212 kWh årligt ved A++ og ca. 159 kWh årligt ved A+++.
Vaske-tørremaskiner
Vaske-tørremaskiner er kombinerede vaskemaskiner og tørretumblere. Det er smart, da man sparer en del plads, ved kun at have en maskine. Man slipper også for udgiften til at købe 2 maskiner. Ulempen er at vaske-tørremaskiner hovedsageligt er energimærke A og B, hvilket er væsentligt dyrere end A+++. Der findes dog også vaske-tørremaskiner med A+++.
En tørretumblere til 7 kg bruger ca. 159 kWh årligt ved A+++ mens den bruger hele 505 kWh årligt ved energimærke B. En vaskemaskine til 7 kg bruger ca. 175 kWh årligt ved A+++ mens den bruger ca. 259 kWh årligt ved energimærke A.
Vi kan derfor kun anbefale en vaske-tørremaskine, hvis du kan finde den med energimærke A+++ eller hvis pladsbesparelsen er MEGET vigtig for dig.
Komfurer
Ved komfurer er energimærke A det mest almindelige. Men det kan også lade sig gøre at få A++++. Der sælges desuden komfurer med energimærke B og C, så det kan godt betale sig at være vågen, når der købes komfur.
Ovne
Ovne fås normalt ikke bedre end energimærke A+, så det er det du skal gå efter. Har du en 75 liter ovn, så vil den forbruge 0,71 kWh pr. brug ved A+. Den bruger 0,93 kWh ved A og 1,14 kWh ved energimærke B. 1 gang brug svarer til at opvarme et stykke kød fra køleskabstemperatur til 60 °C. Tallene kommer fra Energistyrelsens energimærkning af ovne.
Emhætter
Emhætter fås fra energimærke F og op til A+ og der findes stort set lige mange modeller i hvert energimærke. Så vælger du en tilfældig emhætte, så kan du nemt risikere et dårligt energimærke. Forbruget er ca. 20-150 kWh årligt alt efter energimærke. Dette er ved 1 times udsugning om dagen og 2 timers tændt lys i emhætten.
Køleskabe
Ved køleskabe findes der flest modeller med A+ og A++, men der findes også en del modeller med A+++, hvilket kan spare dig for en del penge. Et køleskab på 200 liter bruger 132 kwH årligt ved A+, 99 kwH årligt ved A++ og 66 kwH årligt ved A+++.
Frysere
Ved frysere er der endnu flere penge at spare ved det rigtige energimærke. En fryser på 300 liter bruger 359 kwH årligt ved A+, 269 kwH årligt ved A++ og 179 kwH årligt ved A+++.
Elpærer
Ved elpærer kan du spare en del penge på at bruge sparepærer og LED pærer. Halogenpærer er ofte energimærke B eller C. Sparepærer har energimærke A og LED pærer har energimærke A+, hvilket pt. er det bedste for elpærer. Det vil sandsynligvis ændre sig i de kommende år i takt med at teknologien udvikler sig.
Skifter du en 60 watt pære ud med en LED pære, så vil du typisk spare 80 kr. årligt. Skifter du mange pærer, så kan du selv udregne hvor stor din besparelse bliver. Det kan hurtigt blive en rigtig god besparelse. Hos Apaere finder du links til en lang række steder på nettet, hvor du kan købe de bedste pærer. Du finder desuden masser af informationer og ekstra viden ift. elpærer.
Støvsugere
Ved støvsugere er der knap så meget at spare ved at vælge det rigtige energimærke, selvom du trods alt kan spare lidt. En støvsuger med energimærke F bruger ca. 58 kWh årligt, mens en støvsuger med energimærke A ca. bruger 28 kWh årligt. Kig derfor gerne på energimærket, men vær mere opmærksom på sugeevne og støjniveau.
TV
TV og fjernsyn er generelt blevet meget bedre til at spare på energien end tidligere. Specielt ved standby er der meget at spare. Gamle fjernsyn brugte en del på standby, mens der stort set ikke bruges el på standby i dag. Til gengæld er TV’et blevet væsentligt større i de seneste år, og det har også indflydelse på strømforbruget. Så specielt hvis du køber et stort TV, så bør du være opmærksom på energimærket. Et 26″ TV der er tændt 4 timer/dag bruger årligt 62 kWh ved energimærke B og 23 kWh ved energimærke A++. Er der derimod tale om et 52″ TV, så bruger det årligt 210 kWh ved energimærke B og 80 kWh ved energimærke A++.
Afslutning
Foruden at bruge mindre strøm (som denne artikel handler om), så vil det også give mening at kigge på din elpris. Hos nogle udbydere giver de mere end hos andre.
En god mulighed er at indhente tilbud hos flere selskaber. Dette kan Tjenestetorvet hjælpe med. Her udfylder du én ansøgning og Tjenestetorvet sørger derefter for at indhente tilbud. Gratis og uforpligtende naturligvis 🙂
Skriv et svar