Sikkerhed, tryghed og ro er nogle af de mest essentielle ting, der skal være opfyldt, før vi har det godt i vores hverdag. Det er umuligt at helgardere sig imod alt, men med gode og dækkende forsikringer har du i hvert fald gjort dit. Vi er fortalere for, at alle tilbydes den rette oplysning, så alle kan træffe de rigtige beslutninger omkring deres forsikringer. Derfor har vi sammensat denne grundige artikel om indboforsikringen, så du i hvert fald er helt sikker på, at du har den rigtige af den slags.
Indhent gratis tilbud på dine forsikringer her
Læs derfor med her og bliv meget klogere på indboforsikringen. Vi besvarer spørgsmål som, hvorfor er en indboforsikring vigtig? Hvad dækker den? Hvad hvis du er studerende, ung, single eller familie – hvordan påvirker det prisen? Og hvordan finder du den billigste indboforsikring? Når du har læst denne artikel, skulle du meget gerne kunne svare på alle de spørgsmål selv.
Vi starter med de overordnede emner, hvorefter vi dykker ned og ser helt specifikt på indboforsikringen. Vi guider dig naturligvis også til at finde lige netop din nye indboforsikring.
Indholdsfortegnelse
- 1 Forsikringens historie
- 2 Hvor mange danskere er forsikrede?
- 3 Det lille opslagsværk
- 4 De mest gængse forsikringstyper
- 5 De store forsikringsselskaber
- 6 Hvad dækker en indboforsikring?
- 7 Hvorfor er indboforsikring vigtig at have?
- 8 Billige forsikringer til unge og studerende
- 9 Hvad koster en indboforsikring?
- 10 Opsummering: Din indboforsikring afhænger af…
- 11 Skifte forsikring
- 12 Guide: Find den rette indboforsikring for dig
- 13 Hvad kan du ellers gøre for at sikre dig og dit indbo?
- 14 Afslutning
Forsikringens historie
Det er ikke en ny tendens at ville forsikre de ting og mennesker, vi har kær. Tværtimod. Idéen om forsikring har eksisteret i flere hundrede år, men dengang så tingene en smule anderledes ud. Forsikringstankerne er grundlagt på datidens ønske om at sikre bygninger og ægtefæller i forbindelse med dødsfald. Sidenhen er termen ”forsikring” blevet udvidet gevaldigt, og i dag er det muligt at forsikre alt fra hinanden til vores hjem og vores mest skattede genstande.
Fleksible forsikringer
Forsikringer i dag er væsentligt mere fleksible, end de var dengang. I dag er der mange flere udbydere, og der er et stort antal knapper, du kan skrue på, så du får lige præcis den forsikring, der passer bedst til dig, din situation og dine ønsker. Om du er enlig, en del af en storfamilie, ældre, studerende eller noget midt imellem, så er der med garanti en forsikring, der passer til dig.
Hvor mange danskere er forsikrede?
Statistikker viser, at langt de fleste danskere er forsikrede i én eller anden grad. Nogen har hele pakken – indbo-, rejse-, hus-, udvidet cykel-, livsforsikring og så videre – mens andre nøjes med det, de nu engang synes, er det allervigtigste.
Statistikker viser dog også, at særligt de unge falder lidt af på den, når det kommer til forsikringer. Rigtig mange unge har nemlig slet ikke nogen forsikring. Nogen mener, at denne mangel bygger på uvidenhed, mens andre mener, at de unge sparer på lige netop dette punkt.
Det er dog som udgangspunkt en rigtig dum idé at spare her, da det kan give dig langt større udgifter i tilfælde af ulykker, indbrud eller røveri. I dag er det endda også en mulighed at få rabatter som studerende, ligesom lige netop din forsikring også er tilpasset dig. Det betyder, at din pris naturligvis ikke er den samme som storfamilien på 5.
Det lille opslagsværk
Inden vi fortsætter, vil vi klæde dig endnu bedre på. Idet du får din debut i forsikringsverdenen, vil der helt sikkert være ord og vendinger, som du ikke har hørt før. Der vil også være processer, som du ikke kender til. Derfor har vi sammensat et lille opslagsværk, som heldigvis ikke behøver at være ret langt. For selvom forsikringsverdenen måske er ny for dig, så er termerne faktisk ikke så svære at forstå. Vi nøjes derfor med at sætte dig ind i følgende fire termer og processer:
- Policenummer: Ved første øjekast kan du godt foranlediges til at tro, at et policenummer har noget med politiet at gøre. Det har det dog slet ikke. Et policenummer er det nummer, din forsikring har, så at sige. Det er også det nummer, du skal oplyse, hvis du skal ændre i dine forsikringer, eller hvis du skal anmelde en skade. Gem nummeret et sted, du kan huske – så er du på den sikre side.
- Selvrisiko: Langt de fleste – hvis ikke alle – forsikringsselskaber har en selvrisiko. En selvrisiko er det beløb, som du selv hæfter for i forbindelse med eventuelle skader. Har du eksempelvis en selvrisiko på 1.000 kroner, kan det altså ikke betale sig at anmelde skader med en værdi på under 1.000 kroner. Får du derimod stjålet en cykel, som du har givet 10.000 kroner for, vil du med en selvrisiko på 1.000 kroner angiveligt få de 9.000 kroner tilbage i en erstatning. Vær derfor opmærksom på din selvrisiko – både når du vælger dit forsikringsselskab, og når du anmelder en skade.
- Forsikringssum: Det næste ord, vi skal forklare lidt nærmere, er den såkaldte forsikringssum. Du skal have en indboforsikring med en forsikringssum, der matcher dit indbo. Har du mange dyre ejendele, skal din forsikringssum være højere, end hvis du ikke har så mange dyre ejendele. Det var den korte version.
- Skadeanmeldelse: Skulle du være så uheldig rent faktisk at få brug for at anmelde en skade til dit forsikringsselskab, skal du lave en såkaldt skadeanmeldelse. Det foregår som regel online, hvor du skal logge ind på dit selskabs hjemmeside. Her skal du beskrive skaden eller ulykken, og det er også her, du skal vedhæfte kvitteringer og andet ”bevismateriale”. Er du i tvivl om, hvad og hvor meget du skal have med, anbefaler vi dig altid at kontakte dit selskab telefonisk. På den måde kan de vejlede dig, inden du går i gang med anmeldelsen.
De mest gængse forsikringstyper
Indboforsikringen er naturligvis ikke den eneste forsikring, du bør have. Langt fra. Vi bruger derfor lidt spalteplads på at ridse nogle af de andre, mest populære, forsikringstyper op. Måske opfrisker vi bare noget af det, du allerede ved og har. Måske minder vi dig om noget, du havde glemt.
- Rejseforsikring: En rejseforsikring dækker i forskellige rejsesituationer. Den dækker både inden afrejse, hvis du eller et familiemedlem skulle blive syg, og hvis denne sygdom betyder, at du ikke kan rejse alligevel. Den dækker også under rejsen, hvis du skulle risikere at blive syg og dermed have behov for hjemtransport. Når du rejser udenlands, er du automatisk på udebane, og i uheldssituationer er det trygt og rart at have en rejseforsikring, der kan hjælpe dig.
- Husforsikring: Husforsikringen er – som den opmærksomme læser garanteret har gættet – kun for husejerne. Hvor indboforsikringen dækker dit indbo, altså indmaden i huset, dækker husforsikringen selve huset, altså skallen. Selvom det danske vejr ikke er ekstremt sammenlignet med så mange andre steder, er der altid risiko for vand-, el- eller brandskader, og i disse tilfælde er en husforsikring det oplagte valg.
- Bilforsikring: Ejer du en bil, skal du have en bilforsikring. Dermed er der nemlig altid hjælp at hente, hvis din bil går i stykker, eller hvis du skulle risikere at blive involveret i et uheld. Går du i stå på vej til konfirmation, tilbydes du i mange tilfælde også en lånebil, hvis du er ordentligt forsikret.
- Ejerskifteforsikring: Igen henvender vi os til hus- eller lejlighedsejerne. Ejer du en ejendom, har du sikkert stiftet bekendtskab med ejerskifteforsikringen. Denne forsikringstype gælder kun i den periode, hvor selve ejerskiftet sker. Altså enten i perioden, efter du har solgt eller købt. Forsikringen dækker uopdagede skader, som ikke var opdaget inden overtagelsen, ligesom den også dækker pludselige skader. Skillelinjen mellem en husforsikring og en ejerskifteforsikring kan være svær at få øje på, men under alle omstændigheder er den god at have.
- Livsforsikring: Vi slutter med at nævne det, som mange vil pege på som det vigtigste, nemlig livsforsikringen. Har du tegnet en livsforsikring, sikrer du både dig selv og dine nærmeste i tilfælde af tabt arbejdsfortjeneste, sygdom eller i værste tilfælde død. Du får forhåbentligt aldrig nogensinde brug for denne forsikring, men hvis du gør, så er det lige præcis den, som kan redde dig og din familie.
Har du en båd, en motorcykel eller en dyr cykel, findes der også forsikringer herfor. Disse fungerer ofte som tillægsforsikringer, men er det relevant for dig, anbefaler vi dig at undersøge markedet for hvert enkelt område.
Se en oversigt her over andre vigtige forsikringer.
De store forsikringsselskaber
Der er rigtig, rigtig mange spillere på forsikringsselskabsholdet. I bund og grund tilbyder mange af dem mere eller mindre det samme, og derfor kan det være svært at skelne dem fra hinanden.
Vi har lavet en liste med de mest kendte forsikringsselskaber. Du kan vælge at se den som en hjælpende hånd, hvis du ikke helt ved, hvor du skal starte din research. Er du den grundige type, kan du også tage dem fra en ende af og undersøge dem enkeltvis:
- Alka
- Tryg
- Codan
- GF
- Aros
- TopDanmark
- Brand
- Gjensidige
- IF
- … og mange flere.
Disse selskaber er formentligt blandt dem, du allerede kender til. Særligt hvis du ønsker at samle alle dine forsikringer ét sted – hvilket vi kommer ind på fordelene ved senere – er det en god idé at vælge et større selskab, idet de netop har mange forskellige forsikringer. Nogle gange er din beskæftigelse og uddannelse pejlemærket for, hvilken forsikring der passer bedst til dig. Andre gange er det ikke så let.
Hvad dækker en indboforsikring?
Inden vi går videre, må vi hellere lige slå helt fast, hvad en indboforsikring i virkeligheden er, og hvad den som udgangspunkt dækker.
Helt grundlæggende er en indboforsikring dækningen af dine materielle ting. Nogle steder er den såkaldte ansvarsforsikring også en del af indboforsikringen, og den dækker, hvis du skulle risikere at skade et andet menneske eller deres ting. To af de kategorier, hvor du skal være ekstra opmærksom, er henholdsvis elektronik og cykler. Det er nemlig meget forskelligt fra forsikring til forsikring, om disse ting er dækket i indboforsikringen. Her skal du tage udgangspunkt i, hvad du ejer inden for de forskellige kategorier. Har du særligt meget elektronik eller flere, dyre cykler, kan det godt være, du skal have en udvidet forsikring på det punkt.
I det hele taget kan du ikke sætte én fast pris på en indboforsikring. Din personlige pris afhænger af mange ting. Den afhænger af, om du bor alene eller ej. Den afhænger også af, hvor mange værdifulde ting du ejer. Hvis du har huset fuld af Wegner-stole og PH-lamper, har du én pris, og bor du blandt hjemmesamlede IKEA-møbler, vil din pris sandsynligvis blive en anden.
Forsikringssummen er også noget, du skal være meget opmærksom på. En forsikringssum betyder i bund og grund den værdi, du har indbo for – altså den værdi, du forsikrer. Dette tal læner sig naturligvis op ad førnævnte skel om, hvorvidt du har en overvægt af designermøbler, eller om du overvejende har IKEA-møbler. Du kan nøjes med en mindre forsikringssum, hvis du ikke har så mange ejendele af høj værdi. Modsat skal du gå efter en høj forsikringssum, hvis du ejer mange værdigenstande.
Lad os lige opsummere. Som udgangspunkt er følgende ting dækket af en indboforsikring:
- Dit indbo – det vil sige tingene i dit hjem
- Din cykel – op til et vist beløb
- Mindre både og kanoer
- Elektronik – op til et vist beløb
- Ansvar – skade på andre personer eller andre personers ting
- Skade på dine ting
Mange steder kan du vælge forskellige såkaldte tilvalgsdækninger. Det omfatter blandt andet:
- Dyrere cykler
- Avanceret elektronik
- Pludselig skade – hvis du eksempelvis spilder rødvin i din computer eller på dit spritnye, hvide tæppe
Du kan sikkert allerede se, hvor meget en indboforsikring kan variere fra person til person. Både i sammensætningen og i forsikringens pris. Ovenstående opremsning er altså bare et eksempel, og det skal ikke ses som noget endeligt. Men derfor er de ovennævnte kategorier alligevel gode at gå ud fra, idet de er en del af langt de fleste indboforsikringer.
Hvorfor er indboforsikring vigtig at have?
Du er garanteret allerede fuldstændig klar over, hvorfor en indboforsikring så er så vigtig at have, men derfor skærer vi det alligevel lige ud i pap en gang.
Dit liv uden en indboforsikring
Forestil dig dette scenarie. Du har sparet indboforsikringen væk, og du er måske glad og tilfreds, fordi du ingen problemer har haft endnu, og fordi du har lidt ekstra penge mellem hænderne hver måned. Men en dag vender dit held. Du taber en kop te ned i din computer. Du glemmer at låse din cykel, og når du kommer ud af Føtex, er den væk. Du kommer hjem efter en lang arbejdsdag til et hus, hvor der har været ubudne gæster, og din yndlingsstol er væk. Alle disse ulykker sker sandsynligvis ikke på én og samme dag, men én er også mere end nok. Lad os tage udgangspunkt i computeren. Den varme te fik skærmen til at gå i sort, og du prøver alle de velkendte redningsforsøg. Intet virker, og du skal til eksamen dagen efter. Du er med andre ord nødt til at gå ud og købe en ny, og her er der altså ingen hjælp at hente. Du må pænt punge op med hele beløbet selv, fordi du ikke er forsikret.
Dit liv med en indboforsikring
Lad os prøve et andet scenarie. Du har lige fået en lille ny, og du lever i en sød og bekymringsfri barselsboble. Du er på vej ud af døren for at få din lille baby vaccineret hos lægen, men da du kommer ud i skuret, ser du, at din svinedyre barnevogn er væk. Stjålet i nattens mulm og mørke. Lige i øjeblikket er du naturligvis nødt til at komme ned til lægen på anden vis, men så snart du er hjemme igen, kan du trygt kontakte dit forsikringsfirma. Fortæl dem om situationen, og kort tid efter du har anmeldt skaden, står der penge på din konto til en ny barnevogn.
Det er heldigvis hverken hver eller hver anden dag, at du vil finde dig selv i sådanne situationer, men hvis og når det sker, er der en helt enorm tryghed i at have et forsikringsselskab i ryggen, som hjælper dig videre.
Indhent gratis tilbud på dine forsikringer her
Billige forsikringer til unge og studerende
Nu lærte vi tidligere, at det primært er de unge, som vælger forsikringen fra. Denne kedelige tendens vil vi gerne tage del i at vende, og derfor berører vi også emnet her. Der er nemlig i høj grad tænkt på de studerende på dette område, lige så vel som der er på mange andre områder.
Er du som ung eller studerende interesseret i at få en indboforsikring, kan du det til en væsentlig lavere pris, end hvis du ikke var ung og studerende. Med andre ord er der rent faktisk ikke noget, der taler for ikke at tegne forsikring, mens du studerer eller er ung. Du er nemlig nøjagtigt lige så udsat, og der er nøjagtigt lige så stor chance for, at du får brug for forsikringsmæssig hjælp. Tegner du en indboforsikring som ung studerende, er der endda mange selskaber, der i én og samme omgang tilbyder dækning af dine roomies også. Der er altså i høj grad gjort noget for at tiltrække de studerende til forsikringsstatistikkerne.
Det allerbedste råd, vi kan give her, er at afsøge markedet og de forskellige forsikringsselskaber. De er alle sammen forskellige, men der er altså gode besparelser at hente mange steder.
Hvad koster en indboforsikring?
Har du læst med så langt, ved du garanteret godt, at der ikke er et entydigt svar på det spørgsmål. Priserne kommer an på dig og din personlige situation. Der er dog flere nemme måder, hvorpå du kan spare penge på din indboforsikring samt på dine øvrige forsikringer.
Saml dine forsikringer
Er du interesseret i at spare penge på dine nuværende forsikringer eller få dine kommende forsikringer til den bedste pris, kan du med stor fordel samle alle dine forsikringer ét sted. Samler du dem alle ét sted, vil langt de fleste selskaber nemlig give dig en klækkelig rabat, frem for hvis du kun havde én forsikring hos det pågældende selskab.
En anden fordel ved at samle dine forsikringer ét og samme sted er, at du altid kun skal henvende dig ét sted i tilfælde af uheld. Du har ét telefonnummer, du skal ringe til, og én hjemmeside, du skal anmelde skader på. Det gør det både lettere og hurtigere for dig at anmelde de pågældende skader og få den hjælp, du har brug for.
Brug online prisberegnere
En anden god metode til at få dine forsikringer til den bedst mulige pris er at bruge de online prisberegnere, som næsten alle forsikringsselskaber har på deres hjemmeside. Disse prisberegnere kræver kun dine svar på få spørgsmål, før de kvitterer med en cirkapris på dine forsikringer. Det er med vilje, at vi skriver cirkapris, for vil du gerne have den nøjagtige pris, før du beslutter dig, anbefaler vi altid at tage personlig kontakt. Kun igennem en personlig samtale – eventuelt bare over telefonen – kan du få den nødvendige hjælp og den rette pris.
Prisberegnerne er under alle omstændigheder en nem og hurtig måde at danne sig et overblik på. Med disse kan du hurtigt sortere de dyreste fra, og derfra kan du tage kontakt til dem, som tiltaler dig mest, og til dem, der har de bedste priser.
Opsummering: Din indboforsikring afhænger af…
Så langt, så godt. Allerede nu er du forhåbentligt blevet meget klogere på, hvad du skal med en indboforsikring, og hvad du skal være særligt opmærksom på, inden du tegner én. Lad os lige tage en hurtig opsummering, så du får de vigtigste ting med herfra:
- Indboforsikringen er én blandt mange. Du er kommet lang vej med en indboforsikring, men du er ikke i mål. Forsikringstyper som husforsikring, rejseforsikring, bilforsikring og livsforsikring er også værd at læse lidt op på, hvis du vil have fuld tryghed i hverdagen.
- Din forsikringspris er ikke den samme som din bedste vens. Der er nemlig mange faktorer, der spiller ind: Bor du alene? Er du studerende? Ejer du mange dyre ting eller ej? Har du en eller flere cykler? Og så videre.
- Du kan få billigere forsikring, hvis du er ung/studerende, og hvis du samler alle dine forsikringer ét sted
Skifte forsikring
Valget af forsikringsselskab og –type er ikke et endegyldigt valg, som du skal trækkes med for evigt. Falder du over et bedre tilbud end det, du har i forvejen, kan du sagtens skifte forsikring. Tiderne skifter, og forsikringsselskaberne skifter med dem. Det kan også være, at din egen situation er ændret, og at der derfor er noget andet, der passer bedre til dig nu end for 10 år siden.
Det er ikke videre omstændeligt at skifte forsikring. Der er rigtig mange, der gør det, og i særlig grad sker det i forbindelse med et ønske om at samle flere forsikringer ét sted.
Indhent gratis tilbud på dine forsikringer her
Når du skifter fra ét selskab til et andet, har du en fordel. Du har et godt kort på hånden, og det er prisen på din nuværende forsikring. Mange forsikringsselskaber kan nemlig godt lide at konkurrere og være konkurrencedygtige, og det betyder nogle gange, at de er villige til at konkurrere mod den pris, du har i forvejen. En sådan forhandling kommer ikke dumpende, og du skal altså selv føre den. Er du i forvejen den krejlende type, er der garanteret penge at spare på forsikringsområdet også. Bare giv den gas.
Guide: Find den rette indboforsikring for dig
Selvom du nu har denne artikel at støtte dig op ad, når du skal finde din nye indboforsikring, så skal du stadigvæk gøre en indsats selv, før du kan finde den helt rette indboforsikring for dig.
Vi vil dog gerne gøre det så let for dig som overhovedet muligt, og derfor har vi sammensat en guide, som du sådan set bare skal følge. Indrømmet – det kræver stadig arbejde og indsats fra din hånd, men du skal ikke tænke så meget over processen selv.
Følger du vores guide her, er du garanteret, at du ikke glemmer nogle væsentlige trin eller overvejelser. God fornøjelse!
- Behovsafklaring: Det allerførste, du skal gøre, er at klarlægge dine behov. Med andre ord – se på dig selv udefra. Hvor gammel er du? Hvordan er din boligsituation? Hvilken type indbo har du? Hvor højt vil du prioritere din kommende indboforsikring? Kan du svare på disse spørgsmål, er du kommet et godt stykke vej. Din kommende indboforsikring er nemlig fuldstændig afhængig af din personlige situation, og som udgangspunkt får du ikke ret meget ud af at snakke priser med dine venner eller bekendte. I har garanteret ikke den samme pris alligevel. Netop derfor er det vigtigt, at du selv er opmærksom på, hvad du ejer, og hvad du ønsker.
- Snak med venner og bekendte: Selvom vi lige har slået fast, at man ikke altid kan sammenligne forsikringer prismæssigt, kan du godt rådføre dig hos dine venner og bekendte på andre områder. Her taler vi hovedsagligt om erfaringer. Hvis du er helt ny i forsikringsverdenen, har du af gode grunde aldrig stået i en forsikringssag før. Tag derfor kontakt til dem i din omgangskreds, som, du ved, har stået i en forsikringssag før. Spørg dem om processen, og om der var noget, de manglede, eller som de var særligt positive over for. Når du ikke har dine egne erfaringer at trække på endnu, kan det give meget god viden at trække på andres.
- Research: Når først du har din personlige behovsafklaring klar, er du klar til den egentlige research. Vælg som udgangspunkt fem forskellige forsikringsselskaber, som du vil se nærmere på. Start med at læse om dem på nettet. Læs anbefalinger og det modsatte, så du bliver lokket væk fra de eventuelle brodne kar, allerede inden du har spildt mere energi på dem. Derefter er det en god idé at benytte dig af de online prisberegnere, som langt de fleste af selskaberne har på deres hjemmeside. Her får du et billede af den pris, du vil ende op med på din indboforsikring. På baggrund heraf er det en god idé at indsnævre feltet til måske tre forskellige selskaber, som du efterfølgende tager personlig kontakt til. Når du tager den personlige kontakt, har du meget bedre muligheder for at få den egentlige pris, idet vedkommende, som du får i røret, stiller dig en række uddybende spørgsmål. Disse uddybende spørgsmål har til formål at personliggøre lige netop dit forsikringsbehov mest muligt, så du får den rigtige dækning. Du vil typisk få spørgsmål som, har du dyre møbler? Har du børn? Hvis ja, har de briller? Hvordan bor du? Hvor mange kvadratmeter er der? Hvad med din cykel – hvad har du givet for den? Og så videre og så videre. Hvis du gerne vil gøre dit forarbejde så godt som overhovedet muligt, skal du sætte god til af til disse samtaler. På den måde får du det optimale ud af dem.
- Forhandlingens time: Nu har du fået personlige tilbud fra tre forskellige selskaber, og du har altså rigtig gode kort på hånden. Du står nemlig i den situation, at du kan forhandle med de tre selskaber. Forsikringsselskaber vil – ligesom alle andre selskaber – gerne have så mange kunder som muligt, og hvis det betyder, at de ind i mellem må give en særligt god pris, så er rigtig mange villige til det. Prøv derfor at presse de forskellige selskaber og se, hvem der er villig til at gå længst og dermed give dig det allerbedste tilbud. Hvis du har det svært med den slags, skal du huske, at selskaberne udmærket ved, at konkurrencen er hård, og at de må være forandringsparate. Vi lover dig, at det ikke er første gang, de har haft en forhandlingsklar kommende kunde i røret.
Nu er vi efterhånden kommet igennem vores lille mini-guide til at tegne den rette indboforsikring. Der er også andre, lignende guides at hente inspiration fra. Følger du ovenstående simple råd, er du i hvert fald kommet et godt stykke ad vejen mod at finde den allerbedste og billigste forsikring for dig.
Hvad kan du ellers gøre for at sikre dig og dit indbo?
I starten af artiklen talte vi om, at man aldrig kan helgardere sig mod ulykker eller indbrud, men at du trods alt kan gøre noget – blandt andet ved at tegne en indboforsikring. Vi vil dog også gerne præsentere dig for en række andre ting, du kan gøre, for at stå endnu stærkere og forhåbentligt have mindre risiko for nogensinde at gøre brug af din indboforsikring. Vi vil slå fast, at vi ikke mener, at du kan erstatte indboforsikringen med følgende idéer, men at du står rigtig stærkt ved at kombinere dem.
Bliv her inspireret til, hvordan du med endnu større sikkerhed kan have dine ting i fred.
Suppler din indboforsikring med en alarm
Vil du gerne gøre endnu mere end at forsikre dig, kan du også gå en anden vej – nemlig at anskaffe dig en alarm. Statistikker viser nemlig, at alene alarm-klistermærkerne i vinduerne og på postkassen virker afskrækkende på tyvene. Og skulle uheldet så ske, at du får indbrud, og at tyvene slipper væk med værdifulde ejendele, så er der med en alarm også bedre chancer for at fange de ansvarlige. Både hvis du har en alarm med kamera, hvor du rent fysisk kan se tyvene, men også fordi at de får kortere tid til tyveriet, fordi alarmen går, og der med det samme tilkaldes vagter eller politi.
Der er mange forskellige alarmtyper, og ligesom med selve indboforsikringen kræver det en indsats fra dig at finde frem til den rigtige alarm. Vi vil ikke tale mere for noget end andet, men vi vil blot nævne muligheden for at supplere din forsikring med et alarmsystem i dit hjem.
Tænk over placeringen af dine værdifulde ejendele
En anden ting, du kan gøre for at undgå indbrud i det hele taget, er at tænke over, hvor du placerer dine mest værdifulde ejendele. Tænk på, om du kan stille dem steder, der er mindre synlige end andre. Tyvene kan se direkte ind ad vinduerne, og har du noget stående enten i vinduerne eller i den direkte synslinje, er de naturligvis synlige for de potentielle tyveknægte. Har du en førstesal, og kan du placere nogle af de mest værdifulde ting der, er det måske en overvejelse værd. Det er trods alt sværere at se derop for tyven, end det er at kigge ind i stueetagen.
Nabohjælp
Bor du i et villakvarter eller lignende med gode naboer, er nabohjælp bestemt også en god mulighed som sikkerhed. Nabohjælp kan betyde mange ting. Det kan betyde, at man har Nabohjælp-skiltet på sin postkasse, så en eventuel tyv ved, at han bliver holdt øje med. Det kan også betyde mere avancerede overvågningsmetoder, hvor man på skift ”patruljerer” i området. Man kan naturligvis selv – i samråd med sine naboer – skrue op og ned og vurdere, hvad der er nødvendigt hos jer. Men det er klart; hvis en eventuel tyv har en formodning om, at der bliver holdt bedre øje med ham ét sted end et andet, så vælger han måske sine steder derefter.
Lad boligen se beboet ud
En sidste ting, der helt klart er med til at skræmme en eventuel tyveknægt væk, er beboede boliger. Modsat er ferie-forladte boliger ét af de mest oplagte steder at begå indbrud, fordi det er nemt og uforstyrret. Sørg derfor altid for at lade huset se beboet ud, når du er væk. Lad en lampe stå tændt, få din nabo til at tømme postkassen og parkere i indkørslen, og få måske endda også en nabo til at låse sig ind og skifte mellem de tændte lamper. I mange tilfælde holder tyvene øje med deres bytte et par dage, inden de slår til.
Igen – du kan desværre ikke sikre eller helgardere dig fuldstændig mod noget som helst; heller ikke tyveri og indbrud. Men tegner du en indboforsikring, og følger du endda nogle af de ovenstående råd her, så er du altså rigtig godt på vej. Og skulle du så blive ramt af uheld alligevel, sikrer du dig, at du står med gode kort på hånden i form af, at du får en del af pengene igen, og at der er mulighed for at fange tyvene.
Afslutning
Vi har allerede været langt omkring indboforsikringen, og vi håber så sandelig, at du er blevet bare en lille smule klogere. Vi håber også, at du føler dig lidt mere rustet til at træffe beslutningen om, hvilken forsikring der er den bedste for dig.
Vi startede artiklen med at se på, hvordan den type forsikringer, som vi kender i dag, så ud for flere hundrede år siden, og hvordan forsikringsområdet har ændret sig. Dengang forsikrede man primært ejendomme og hinanden, mens der altså i dag findes en forsikring for de fleste større investeringer, som det moderne menneske gør sig i dag; biler, motorcykler, cykler og elektronik.
Er du passende forsikret?
Rigtig mange danskere er forsikrede. Statistikker viste os imidlertid, at særligt de unge ikke fylder så meget i statistikkerne, som man kunne ønske. Læser der nogle unge eller studerende med her, minder vi endnu en gang om, at der findes gode forsikringsrabatter til både unge og studerende. Tegner du en indboforsikring som ung, dækker den også dine roomies. Det er altså smart.
Vi dykkede desuden ned i selve indboforsikringen og så, hvad den som oftest dækker over, og du blev præsenteret for nogle af de områder, hvor du skal være særligt vågen. Opmærksomhedsområderne var blandt andet cykler og elektronik, hvor du skal være sikker på, at dine ejendele dækkes ordentligt, eller om du skal have fat i en udvidet forsikring eller to. Desuden skal du være opmærksom på selvrisikoen og den samlede forsikringssum. Det skal alt sammen passe til det, du i virkeligheden ejer. Du skal hverken betale for meget eller for lidt for din forsikring.
Hold løbende øje med prisen
Indboforsikringens pris var også noget, der fyldte meget i artiklen. Vi lagde gentagne gange vægt på, at der ikke findes én pris på indboforsikringer. Alle indboforsikringer er forskellige, fordi alle mennesker og deres hjem er forskellige. Prisen på din indboforsikring afhænger i høj grad af, hvad du ejer, og hvor meget det er værd. For nogle afhænger det også af ens livssyn. Har du en det-skal-nok-gå-indstilling til verden, er du måske tilbøjelig til at tage lidt lettere på alt det her med forsikring. Er du derimod en mere forsigtig og påpasselig type, vil du måske gerne investere lidt mere i trygheden – også selvom du måske aldrig får brug for lige netop det sikkerhedsnet.
Forsikringer er nemlig en skør størrelse. Hvorfor betale penge for noget, du forhåbentligt aldrig kommer til at bruge, tænker du måske. Betyder tryghed meget for dig, besvarer spørgsmålet sikkert næsten sig selv. Har du ikke et så stort tryghedsbehov, ser du måske anderledes på dette punkt.
Et af vores absolutte mål med artiklen var vores guide til at finde den rette indboforsikring. Vi håber, du ser det som en håndsrækning og en hjælp til, hvordan du kommer bedst muligt i mål med at bestemme dig for den helt rigtige indboforsikring. Vi delte “hvordan-finder-jeg-den-rette-indboforsikring”-processen op i flere dele og forsøgte at gøre hver enkelt del så overskuelig og gennemsigtig som mulig. Først en klarlægning af egne behov, så en snak med venner og bekendte, research og slutteligt forhandlingen, der tager dig i mål.
Sagt på den måde lyder det meget simpelt, og det er det faktisk også. Det allervigtigste og det mest tidskrævende i processen er faktisk første del; at blive klar over egne behov. At blive klar over, hvad du har brug for. Lige præcis denne del har mange tendens til at undervurdere og måske endda helt glemme. Men det ér altså vigtigt. For det er netop disse overvejelser, der danner grundlag for hele den indboforsikring, du ender op med, og som skal give dig den nødvendige tryghed i din hverdag.
Til allersidst gav vi dig nogle alternative måder, hvorpå du kan supplere din ny-tegnede indboforsikring. Det betyder, at du får en endnu mere sikker dækning. Disse måder omfattede et alarmsystem, nabohjælp, en bevidsthed om hvor du placerer dine værdifulde ejendomme og at lade dit hjem se så beboet ud som muligt – især når du ikke er hjemme.
Vi understregede, at vi absolut ikke råder til at erstatte indboforsikringen med disse metoder. Faktisk mener vi ikke, at nogen af dem kan eller bør stå alene, hvis du vægter din sikkerhed og tryghed højt.
Alt i alt har vi – forhåbentligt og formodentligt – præsenteret dig for en kortlægning af indboforsikringen og alle de emner umiddelbart i berøring hermed. Forhåbentligt ved du nu ikke kun, hvordan du finder den bedste indboforsikring. Vi håber også, at du har fået en større forståelse for, hvordan forsikringer virker. Hvem de mest kendte forsikringsselskaber er. Og selvfølgelig hvilke andre typer forsikringer der er gode at have.
Desuden har du måske også husket vores pointe med, at det giver rigtig god mening at samle alle de forsikringer, du har, ét sted. På den måde er det ikke kun nemmere for dig at finde rundt i, det er også væsentligt billigere. Ved at lade ét selskab stå for alle dine forsikringer afgiver du for alvor ansvaret til nogle, som er eksperter på området. Du behøver ikke at bekymre dig om noget som helst.
Til dig, der har læst med indtil nu – tak for opmærksomheden. Du kan passende bruge noget af din nyfundne viden om indboforsikringer til at uddanne dine venner og bekendte en smule. God fornøjelse med det.
Læs mere generelt om forsikringer i vores overordnede artikel om forsikringer
Læs desuden beskrivelser af de forskellige forsikringsselskaber
Tilbud på forsikring: