Udgifterne forbundet med at have hund kan variere meget. Der er for eksempel forskel på, om man anskaffer sig en stor eller lille hund, om man tager hunden med på udstillinger, hvilket foder man giver den og hvor meget, man bruger på udstyr. Der er dog en række udgifter, som man ikke kommer uden om. Og generelt kan man sige, at det er dyrt at have hund.
I en beregning lavet af Nordea når de frem til, at en hund koster omkring 100.000 kr., hvis den lever i 12 år. En anden beregning lavet af Samvirke når frem til, at beløbet for en gennemsnitlig familiehund som en labrador løber op i 187.000 kr. i en levetid på 12 år.
I det følgende gennemgås nogle af de udgifter, der er forbundet med at have hund.
Indholdsfortegnelse
Anskaffelse
Prisen på en hund varierer meget alt efter, hvilken race man vælger og om hunden har en stamtavle.
Køber man en blandingshund kan prisen være fra 1.000 kr. og op, mens en hund med stamtavle koster fra 4-5.000 kr. og op – alt efter race og aner. Dette er eksempler på de billigste tilfælde. Forvent at skulle give minimum 5.000 kr. for din hund, samt 10.000 kr. eller mere, hvis det skal være en hund med stamtavle.
Historiens dyreste hund – den Tibetanske Mastiff ”Big Splash” – blev solgt til en kineser i marts 2011 for 10 mio. kinesiske yang, hvilket svarer til mere end ni mio. danske kroner.
Udstyr
Kurv, vand- og madskål, halsbånd, snor, hundetegn, legetøj og børster er nogle af de ting, man som nyslået hundeejer skal ud at anskaffe sig. For alle tingene gælder det, at der er adskillelige prisklasser, og det kan derfor være svært at komme med et præcist bud på en samlet udgift. Man må dog beregne minimum 1.000 kr., hvis man skal ud at købe alle tingene fra nye.
Foder og godbidder
Foder er en af de tunge udgiftsposter, når man har hund. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor meget indkøbet af foder løber op i hver måned alt efter, om man har en lille eller stor hund og hvilket mærke, man køber. En lille hund spiser mindre og er derfor en del billigere i kost.
Ifølge en beregning lavet af Samvirke koster det lidt over 12 kr. om dagen at fodre en labrador med mærkevaretørfoder, hvilket bliver til mere end 4.400 kr. om året. Man kan dog nedsætte det beløb ved at købe billigere mærker.
Dyrlæge
Dyrlægebesøg er også en af de tunge poster, når man har hund. Her skal man indregne udgifter til vaccinationer, sterilisering/kastration, årligt tjek og evt. aflivning. Derudover kan der nemt komme uforudsete udgifter, hvis ens hund bliver syg eller kommer til skade.
Et almindeligt dyrlægebesøg løber hurtigt op i 1.000 kr. Sker der noget uforudset som eksempelvis et brækket ben, kan det hurtigt løbe op i 15.000 kr. Ved de første to besøg hos dyrlægen skal hvalpen vaccineres to gange, chipmærkes og registreres i Dansk Hunderegister og have ormekur, hvilket koster omkring 2.000 kr.
Sundhedsforsikring
Uforudsete udgifter til dyrlæge kan løbe op i store summer og derfor tegner flere og flere en sundhedsforsikring til deres hund. Sundhedsforsikringer til hunde minder om dem til mennesker. Den skal tegnes, mens hunden er sund og rask og dækker som hovedregel de fleste behandlings- og operationsudgifter. En sundhedsforsikring koster ca. 100 kr. om måneden.
Lovpligtig ansvarsforsikring
Ifølge den danske hundelov skal alle hundeejere tegne en lovpligtig ansvarsforsikring til deres hund. Forsikringen dækker, hvis hunden gør skade på andre og deres ting (herunder deres hund), men ikke, hvis den gør skade på sin ejer og dennes ting. Den dækker heller ikke, hvis ens hund bliver syg eller kommer til skade.
Nogle gange kan det være nødvendigt at tegne en udvidet ansvarsforsikring i stedet for den lovpligtige. Hos nogle forsikringsselskaber skal du tegne udvidet ansvarsforsikring hvis du går til hvalpetræning eller tager på udstilling. Derfor skal man altid undersøge nærmere hos sit forsikringsselskab, hvad der dækkes i forsikringen.
Et eksempel er Alka Hundeforsikring. Her kan du tegne den lovpligtige forsikring, men du kan også udvide forsikringen med en hundesygeforsikring. Med en hundesygeforsikring har du tryghed, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade.
Læs her mere om hundeforsikringer.
Undersøg forsikringspriserne
Når du skal forsikre din hund, så kan der være penge at spare ved at undersøge markedet. Uanset om du nøjes med den lovpligtig ansvarsforsikring, om du ønsker en udvidet ansvarsforsikring og om du yderligere ønsker sundhedsforsikring, så kan det anbefales at undersøge flere forskellige forsikringsselskaber. Ved at undersøge priserne kan du måske også blive mere afklaret omkring hvilke forsikringer du har behov for.
Vi har her fundet 2 sammenligningstjenester. Fælles for begge to er at du kan vælge hvilke områder du ønsker tilbud på. Du kan dermed selv vælge om du kun vil undersøge hundeforsikring, eller om du samtidigt vil have undersøgt din bilforsikring eller måske din indboforsikring. Når du ansøger om tilbud, så vil tre forskellige forsikringsselskaber give et pristilbud. Dette er naturligvis helt uforpligtende. Du bestemmer selv om du vil benytte et af tilbudene, eller om du kun vil bruge det til research.
Tjek selv priser på forsikringer her:
Træning
Om man vil gå til træning med sin hund er helt op til den enkelte hundeejer. En hvalp kan starte i hundetræning allerede fra den er 9-10 uger gammel. Den skal blot være vaccineret. En træningspakke med 10 gange koster 3-400 kr. gennem en forening, mens priserne hos private trænere oftest er lidt højere.
Pleje
Udgifterne til pleje dækker ting som tandrens, pelspleje, loppekure, shampoo og kosttilskud. Igen kan der være stor forskel på udgifterne alt efter, hvilken hund man har og hvor meget pleje racen kræver eller man selv synes er nødvendig. For nogle vil det for eksempel være nok at børste hunden regelmæssigt, mens andre har brug for at komme til en frisør.
Hundepension/pasning
Det koster typisk 100 til 150 kroner i døgnet at få sin hund passet i en hundepension. Holder man derfor bare en enkelt uges ferie uden hund om året, bruger man hurtigt 1.000 kr. på pasning.
Diverse
Den sidste post dækker alle de andre udgifter, der kan være forbundet med at have hund. Det kan for eksempel være medlemskab af en stambogsførende klub eller skader forårsaget af hunden.
Det er svært at komme med et entydigt beløb for denne kategori, men rådet vil være, at man afsætter et beløb hver måned til uforudsete udgifter.
Skriv et svar