Hos Lånekassen guider vi generelt om privatøkonomi i Danmark. Dette betyder bl.a. at vi har skrevet om hvad det koster at låne, hvad det koster at have hund, hvad det koster at have bil og meget andet. I denne artikel vil vi forsøge at svare på hvad ting koster i Danmark. Er det et komplekst område, så linker vi til vores selvstændige artikel om emnet. Er det et emne der er lettere at svar på, så besvarer vi spørgsmålet direkte i afsnittet. Brug indholdsfortegnelsen herunder, så du nemt kan få svar på dine spørgsmål.
Hvis priserne er vigtige for dig fordi privatøkonomien er stram, så anbefaler vi dig også at læse vores artikel om budgetskemaer. Med et budget kan du bedre planlægge dine udgifter. Brug artiklen herunder til at beregne hvad de forskellige poster i budgettet koster.
Hvad koster det at låne?
Dette afhænger af både din situation og hvad du ønsker at låne til. Vil du låne til et hus, så skal du kigge på priser på realkreditlån, samt på banklån. Skal du låne til almindeligt forbrug, så kan det også være et banklån eller et forbrugslån. Grundlæggende skal du overveje disse 3 ting for du kan fastlægge hvad det vil koste:
- Hvad skal du låne til, og findes der specielle typer lån til dette formål? F.eks. realkreditlån til køb af bolig.
- Hvor stort et beløb skal du låne og hvilke muligheder giver dette? Undersøg alle de forskellige muligheder og sammenlign de samlede omkostninger.
- Hvor kreditværdig er du? Hvis banken ser dig som en meget god kunde, så har du bedre muligheder for at få et godt lån her. Ser banken dig ikke som kreditværdig, så kan der være andre muligheder der er bedre og billigere.
Læs her vores artikel om hvad det koster at låne
Find her vores forbrugslån beregner
Hvad koster TV2 Play?
Vi har her samlet priserne for TV2 Play:
- Hele pakken. Alle livekanaler + alle on demand-programmer. Pris 129 kr./mdr uden reklamer – Pris 99 kr./mdr med reklamer. Find hele pakken her.
- Basispakken. Alle on demand-programmer. Pris 69 kr./mdr uden reklamer – Pris 39 kr./mdr med reklamer. Find Basispakken her.
- Telmore Play. Med et abonnement på Telmore Play får du telefoni + adgang til mange forskellige streamingtjenester, herunder TV2 Play uden reklamer. Pris 199 kr./mdr for TV2 Play + HBO Max – Pris 259 kr./mdr for den helt store pakke. Find Telmore Play her.
Hvad koster HBO Max?
Vi har her samlet priserne for HBO Max:
- HBO Max. Køber du HBO Max direkte hos HBO Max selv, så koster det 89 kr./mdr. Find HBO Max her.
- Telmore Play. Med et abonnement på Telmore Play får du telefoni + adgang til mange forskellige streamingtjenester, herunder HBO Max. Pris 199 kr./mdr for TV2 Play + HBO Max – Pris 259 kr./mdr for den helt store pakke. Find Telmore Play her.
Hvad koster CMore?
Vi har her samlet priserne for CMore:
- CMore er gratis de første 14 dage.
- Film og serier: 99 kr./måned.
- Golf: 59 kr./måned.
- Golf + film og serier: 129 kr./måned.
- Telmore Play. Med et abonnement på Telmore Play får du telefoni + adgang til mange forskellige streamingtjenester. Pris 259 kr./mdr for den helt store pakke, som inkluderer CMore, TV2 Play, HBO Max og Min Bio. Find Telmore Play her.
Hvad koster Min Bio?
Vi har her samlet priserne for Min Bio:
- Min Bio koster 1 kr. for de første 14 dage.
- Betaling månedligt: 49 kr./måned.
- Betaling halvårligt: 45 kr./måned.
- Betaling årligt: 39 kr./måned.
- Telmore Play. Med et abonnement på Telmore Play får du telefoni + adgang til mange forskellige streamingtjenester. Pris 259 kr./mdr for den helt store pakke, som inkluderer CMore, TV2 Play, HBO Max og Min Bio. Find Telmore Play her.
Hvad koster Viaplay?
Priserne for Viaplay er følgende:
- Film og serier er gratis den første måned.
- Film og serier: 89 kr./måned.
- Sport: 269 kr./måned. (Viaplay Sport inkluderer også film og serier)
Hvad koster Netflix?
Priserne for Netflix er følgende:
- Netflix er gratis den første måned.
- Basis: 79 kr./måned. (Se Netflix på én skærm ad gangen)
- Standard: 99 kr./måned. (Se Netflix på 2 skærme ad gangen + stream i HD kvalitet)
- Premium: 129 kr./måned. (Se Netflix på 4 skærme ad gangen + stream i Ultra HD kvalitet)
Hvad koster vand?
Prisen for det vand du kan tappe fra din hane afhænger af hvor du bor i landet. Der er dog en række grundtræk der er fælles for hele landet.
- Selve vandet er kun en lille del af den pris du betaler for vandet. Du betaler en større andel i afgifter for at komme af med vandet og passe på miljøet.
- Vand afregnes i kubikmeter (m3). En kubikmeter er 1.000 liter.
- Du betaler oftest en fast abonnementspris samt en pris for dit forbrug målt i kubikmeter.
- Den samlede pris pr. liter er gennemsnitligt på knap 7 øre i Danmark i 2020 (her er både abonnement og forbrug indregnet).
Hvad koster det at have hund?
Det er et stort ansvar at have en hund. Den kræver megen tid og omsorg, men giver også mange glæder.
I grundtræk kan man sige at du skal være opmærksom på disse 3 typer af udgifter:
- Anskaffelse – Hvad koster det at købe hunden, og hvilke ting skal der købes til hunden fra starten af
- Løbende udgifter – Her er bl.a. foder og forsikringer mm.
- Uforudsete udgifter – Bliver hunden syg kan der komme dyrlægeregninger og skal du ud at rejse, så skal du tænke på hundepension eller anden pasning af hunden.
Den præcise pris for at hund er meget individuel. Læs derfor vores artikel omkring hvad det koster at have hund. I denne artikel kommer vi meget mere grundigt ind på de forskellige elementer, hvilket er vigtigt for dig at gennemgå inden du anskaffer en hund.
Hvad koster det at have bil?
Der er ikke et entydigt svar på hvad det koster at have bil. Prisen afhænger nemlig af en lang række af faktorer.
Her er 3 punkter som du bør overveje inden du anskaffer dig en ny bil:
- Skal du køre lange eller korte ture. Med flest korte ture kan det som regel bedst betale sig med en benzinbil, mens det omvendt kan være mere fordelagtigt med en dieselbil, hvis du kører mange lange ture.
- Har du behov for meget plads? Du kan spare mange penge ved at købe en af de små mikrobiler, men skal du fragte hele familien eller af anden grund har behov meget plads, så er dette ikke en mulighed.
- Er det vigtigst for dig at bilen kan accelerere hurtigt, at bilen er sikker, eller at den er skånsom mod miljøet? Det er svært at få det hele og grundlæggende må du forvente at jo højere krav du stiller til bilen, jo mere vil den koste.
Der findes naturligvis mange flere ting, som du skal tage stilling når du køber bil. Alle valgene har indflydelse på hvad det koster at have bil. Læs derfor her vores artikel om hvad det koster at have bil. I denne artikel kan du blive meget klogere på dit bilbudget.
Hvad koster det at gå på højskole?
Der er mange parametre der skal overvejes før man kan bestemme hvad det koster at gå på højskole. Her er 3 punkter som du skal overveje:
- Hvor lang tid vil du på højskole?
- Hvilken type af højskole?
- Hvor meget forventer du at benytte i lommepenge, og er der en rejse undervejs i forløbet?
Der er mange flere ting at overveje, for at kunne lægge et præcist budget. Læs derfor vores artikel omkring hvad det koster at gå på højskole. Så kan du bedre planlægge dit ophold og undgå at opholdet bliver for dyrt.
Hvad koster et bryllup?
Prisen på dit bryllup afhænger af hvad du ønsker. Hvad er din forestilling om et drømmebryllup? Et bryllup kan koste mere end 100.000 kr., men det kan også gøres langt billigere. Overvej disse 3 ting inden du udregner den forventede pris på dit bryllup:
- Festen: Hvor skal den holdes og hvor mange skal med?
- Jer selv: Vielsesringe, tøj, frisør og make-up.
- Alt det ekstra: Invitationer og takkekort, dansetimer til at øve brudevals, transport fra kirken, musik, fotograf og ikke mindst jeres bryllupsrejse.
Som du kan se herover er der mange ting at overveje og de koster alle penge. Vil du være godt forberedt på dit bryllup og ikke mindst udregne hvad det vil koste, så læs meget mere i vores artikel om hvad et bryllup koster.
Hvad koster 1 kWh?
Som grundregel kan du forvente at 1 kWh koster ca. 2 kr. i 2020. Der er dog 3 ting der har indflydelse på din pris:
- Hvor du bor. En del af elprisen går til dit lokale elselskab. Det lokale elselskab ejer elkablerne og styrer infrastrukturen ift. at kunne levere strøm til dig.
- Det frie elvalg. Du kan selv vælge din elleverandør og der kan være stor forskel på billigste og dyreste udbyder.
- Om du bruger elvarme. Har du elvarme, så får du rabat på elprisen, hvis du bruger mere end 4.000 kWh på et år. For at få rabatten, så skal dit hus være registreret i BBR registret med elvarme som primær opvarmningskilde.
Den præcise kWh pris varierer hele tiden. Vil du sikre dig at du ikke betaler for meget i elpris, så anbefaler vi selskabet Barry. Med Barry får du en app hvor du hele tiden kan se den aktuelle pris. Du betaler markedspris for din el og betaler kun et månedligt abonnement på 35 kr. Du får dermed din el billigst muligt, da Barry ikke tjener på de kWh som de sælger til dig. Deres fortjeneste er udelukkende abonnementsprisen på 35 kr./mdr.
Bruger du koden #415819, når du tilmelder dig i appen, så får du 200 kr. gratis på din konto.
Hent Barry til android her (Google Play Store)
Hent Barry til iPhone her (Apple Appstore)
Læs her mere uddybende om hvad 1 kWh koster.
Hvad koster et pas?
Prisen for et pas afhænger af din alder:
- 0 – 11 år: Pris 115 kr.
- 12 – 17 år: Pris 141 kr.
- 18 – 64 år: Pris 626 kr.
- 65 år og derover: Pris 376 kr.
Læs her mere om priserne for pas i Danmark.
Hvad koster det at sende et brev?
Breve i Danmark håndteres af Post Danmark.
- Prisen for et lille brev i Danmark (maks. 50g), koster 8 kr. at sende med normal post.
Læs her mere om hvad det koster at sende breve i Danmark.
Hvad koster licens?
Prisen for medielicens er følgende:
- 2017: 2.492 kr.
- 2018: 2.527 kr.
- 2020: 1.353 kr.
Hvad koster en Big Mac? (Big Mac index)
The Economist startede i 1986 det såkaldte Big Mac index. Dette er et indeks over hvad en Big Mac koster forskellige steder i verden, og dermed en grov indikator af prisniveauet i landet. Siden da har The Economist holdt priserne opdateret. Her er Big Mac priserne for 2017.
- En Big Mac i Danmark koster 30 kr. (4,61 USD)
- En Big Mac i USA koster 5,30 USD.
- En Big Mac i Schweiz koster 6,74 USD. (det dyreste land i indekset)
- En Big Mac i Ukraine koster 1,70 USD. (det billigste land i indekset)
Hvad koster det at få børn?
Der er rigtig mange udgifter forbundet med at få børn. Det er derfor et stort regnestykke, hvilket du kan læse om i vores artikel omkring udgifterne til at få børn.
Simplificeret og kortfattet kan du dog bruge denne tommelfingerregel:
- På et meget skrabet budget koster det ca. 700.000 kr. fra barnet bliver født til det fylder 18 år.
- På et normalt/gennemsnits budget koster det ca. 1.400.000 kr. fra barnet bliver født til det fylder 18 år.
- Bruger du mere end gennemsnittet, så er det kun din tegnebog der sætter grænser, så alt over 1.400.000 kr.
Skriv et svar