Drømmer I om at holde et kæmpestort bryllup på et slot med live band og overnattende gæster? Eller tiltaler det jer mere at holde en lille intim fest for de allernærmeste hjemme hos jer selv? Uanset hvad er det en rigtig god ide at lægge et budget for jeres bryllup. På den måde kommer det ikke bag på jer, hvad jeres fest vil komme til at koste jer.
Vi vil i denne artikel se nærmere på, hvordan I kan opstille et budget for jeres bryllup. Vi vil også dykke ned i de enkelte poster i budgettet og se på hvilke overvejelser, I kan gøre jer, hvis I gerne vil have alle omkostningerne ned.
Indholdsfortegnelse
- 1 Meget mere end en fest
- 2 Eksempel: gennemsnitligt bryllups-budget
- 3 Download bryllups-budgetskema
- 4 Hvordan kan du skrue ned for de enkelte poster?
- 4.1 Selskabslokaler
- 4.2 Kuvertpris
- 4.3 Bordpynt og blomster
- 4.4 Musik
- 4.5 Tøj og sko til bruden
- 4.6 Tøj og sko til brudgommen
- 4.7 Vielsesringe
- 4.8 Brudebuket
- 4.9 Frisør og make-up til bruden på dagen
- 4.10 Transport fra kirken
- 4.11 Fotograf
- 4.12 Bryllupskage
- 4.13 Invitationer og takkekort
- 4.14 Ægtepagt
- 4.15 Dansetimer til at øve brudevals
- 4.16 Bryllupsrejse
- 5 Jeres drømmebryllup er muligt
Meget mere end en fest
Når I skal giftes, vil en af de dyreste poster være selve festen med mad og drikke til jeres gæster. Der er dog også rigtig mange andre omkostninger ved at blive gift, som også vejer tungt i pengepungen. Det kommer i mange tilfælde bag på brudeparret, hvor meget det hele løber op i samlet set. Og dette er blandt andet, fordi omkostninger til tøj og ringe nemt kan koste det samme som selve festen.
Hvis I lægger et budget for jeres bryllup, kan I nemmere styre de mange omkostninger. Det vil ikke i samme grad komme som en ubehagelig overraskelse for jer, hvor mange penge I reelt skal have skrabet sammen, før I kan holde jeres drøm af et bryllup. De enkelte poster kan selvfølgelig justeres undervejs, mens planlægningen skrider frem. Et budget kan dog i grove træk give jer et billede af de samlede omkostninger ved jeres bryllup.
Eksempel: gennemsnitligt bryllups-budget
Det er meget forskelligt, hvor mange penge et bryllup kommer til at koste. Det afhænger ikke bare af, hvor mange gæster, der skal med, men også af maden og tøjet, som brudeparret vælger. Ligeledes kommer det også an på, om der skal være live band eller anden musik.
Vi vil i det nedenstående opstille et budget for, hvad et gennemsnitligt bryllup vil koste for at give jer et billede af, hvad I kan forvente at skulle bruge penge på, når I holder jeres bryllupsfest. Det er klart, at I kan vælge at skrue op eller ned for hver enkelt budgetpost. De tal, vi har sat ind, behøver ikke passe på netop jeres bryllup.
Målet med vores budget nedenfor er at hjælpe jer med at opstille et budget for jeres eget bryllup. Vores budget tager udgangspunkt i en bryllupsfest, som afholdes i et selskabslokale, hvor der er 50 gæster med.
Budget for Marie og Martins bryllupsfest lørdag den 28. August 2017 | |
Leje af selskabslokale | 2.000 |
Kuvertpris 50 personer | 50.000 (1.000 x 50) |
Bordpynt og blomster | 3.000 |
Musik (leje af jukebox) | 1.800 |
Tøj og sko til bruden | 10.000 |
Tøj og sko til brudgommen | 6.000 |
Vielsesringe | 8.000 |
Brudebuket | 1.000 |
Frisør og makeup til bruden på dagen | 1.200 |
Transport fra kirken | 2.000 |
Fotograf | 6.000 |
Bryllupskage | 2.500 |
Invitationer og takkekort (med porto) | 2.600 |
Dansetimer (brudevals) | 600 |
Bruderejse | 0 |
Omkostninger i alt | 96.700 |
Er budgetposterne i overensstemmelse med det forestående bryllup, er det bare at udskifte tallene. Ellers kan der tilføjes og fjernes poster, som det passer.
Det kan være, I skal supplere med flere poster til jeres budget, hvis I nu for eksempel har børn, der også skal have nyt tøj til jeres bryllup, eller hvis I også vil betale tøj til brudepiger.
Download bryllups-budgetskema
Vi har udarbejdet et bryllups-budgetskema til dig. Download budgetskemaet og indsæt dine egne tal for de forskellige poster. Dette er en nem måde at lave et personligt bryllupsbudget, uden at skulle starte fra bunden.
Bemærk: Du må frit afbenytte budgetskemaet, men budgetskemaet må ikke videredeles uden kildeangivelse.
Læs her mere om at lave budget til bryllup
Hvordan kan du skrue ned for de enkelte poster?
Når I planlægger jeres bryllup, står det jer frit for, om I vil købe ringe til 20.000, eller om I vælger en billigere løsning. Det kan også være, at man selv laver maden og derfor ikke køber dyre kuverter. Der vil ikke være to bryllupper, der er ens. Derfor vil der heller ikke være to bryllup-budgetter, der er ens.
De fleste poster vil dog gå igen ved stort set alle bryllupper. Vi vil nu se nærmere på hvilke muligheder, I har for at justere og spare penge på de enkelte budgetposter, og hvilke overvejelser I kan gøre jer ud fra et økonomisk perspektiv.
Selskabslokaler
En af de første ting I skal overveje, når I skal i gang med at planlægge jeres bryllup, er hvilken setting, der skal danne rammerne for jeres store dag. Vil I leje jer ind i et selskabslokale hos et slot eller hos jeres yndlingsrestaurant? Eller foretrækker I at holde en havefest hjemme hos jer selv?
Der er ingen tvivl om, at det umiddelbart vil være dyrere at leje jer ind et sted end at holde det hjemme i jeres egen have. Men I skal huske på, at det heller ikke er gratis at holde det hjemme hos jer selv, da andre omkostninger så vil dukke op:
- Leje af telt, hvis festen skal foregå i haven
- Leje af borde og stole
- Leje af service
- Betaling af køkkenhjælpere og serveringspersonale
- Eventuelt opstilling af toiletvogn, så der er toiletter nok til de mange gæster
- Eventuel hjælp til klargøring og oprydning
Kuvertpris
Kuvertprisen afhænger helt og holdent af hvilket mad og hvilke vine, I gerne vil servere for jeres bryllupsgæster. I kan vælge at få mad helt ned til en kuvertpris på 300 kroner eller at få mad til en kuvertpris på flere tusinde kroner. Det er et valg, I skal træffe, men et godt råd er at bede om en ‘prøvemiddag’. Her kan I kan smage de retter, I kan vælge mellem, så I træffer det rigtige valg for jeres gæster.
Det er også en mulighed at lave maden selv og eventuelt uddelegere opgaver til forældre eller venner. En af jeres mødre vil sikkert gerne bage nogle lækre kager til kaffen. En god veninde vil måske gerne hjælpe med at bage en tærte eller lave en lækker salat. Om der er penge at spare ved at lave maden selv er uvist, da det igen afhænger af hvilke retter, I vil servere, og hvilke råvarer I vil bruge. Er I ikke vant til at lave mad til mange mennesker, kan det også være svært at vurdere hvor store mængder af mad, I skal lave. Og dette kan medføre en del spild.
En anden mulighed er at hyre en ‘madmor’ til at lave maden i jeres køkken. I kan altså betale hende for at lave maden, så I ikke selv skal i køkkenet. I kan også vælge at lave noget af maden forinden og så få hende til at lave det mad, der skal laves på dagen. Igen skal I påregne udgifter til råvarer og også løn til hende for at stå i køkkenet og lave maden.
En alternativ måde at invitere til bryllupsfest på er ved at arrangere et sammenskudsgilde. Her får alle gæsterne besked på at medbringe en ret, og så bliver alle retterne sat på bordet, så alle kan smage på hinandens mad. Her skal I ikke medregne andre udgifter end til de retter, I selv skal trylle frem i køkkenet.
Bordpynt og blomster
Er du kreativt anlagt, er der mange penge at spare ved selv at lave jeres bordpynt og jeres blomsterdekorationer. Det kan dog være en tidskrævende opgave op til en bryllupsfest, da I sandsynligvis også har mange andre ting, der skal ordnes, inden I er klar til den store dag.
Har I ikke tiden til det, kan I købe masser af smuk bordpynt og dekorative bordkort. Hos nogle restaurationer er bordpynt inkluderet i prisen, når I holder et selskab hos dem. Det er absolut værd at forhøre jer om, når I er på lokalejagt efter et perfekt sted at holde jeres store fest.
I kan også vælge at bruge penge på at lade en professionel blomsterdekoratør tage sig af jeres blomsterdekorationer. Bruger I den samme forhandler til at binde brudebuketten, kan I måske forhandle jer til et nedslag i prisen.
Musik
Drømmer I om en bryllupsfest med et live band og et fyldt dansegulv, skal I have en del penge op af lommen. Det afhænger selvfølgelig af, hvilket band I gerne vil hyre. Det kan godt derfor oftest betale sig at forhøre sig hos forskellige bands, så I har lidt at sammenligne og forhandle med. Men I skal nok ikke forvente at slippe med mindre end 10.000 kroner, hvis I skal have et orkester ud at spille.
En anden meget klassisk mulighed er at leje en jukebox, som kan skaffes til cirka 2.000 kroner. Med den har jeres gæster indflydelse på, hvilke sange I skal høre til festen.
En anden mulighed er, at I laver en playliste på en enhed, der kan spille musik. Hernæst skal I sikre jer, at festlokalet har et musikanlæg, der kan kobles dertil. Det er både nemt og gratis, og I kan selv sammensætte det musik, I gerne vil have til at køre til jeres fest.
Tøj og sko til bruden
Der er himmelvid forskel på hvor mange penge, der bruges på en brudekjole. De kan købes for få tusind kroner til over 20.000 kroner. Drømmer bruden om en helt speciel kjole, kan hun også få den specialsyet hos en skrædder. Udover brudekjole skal der også påregnes udgifter til sko, eventuelt slør og handsker. Skal det være helt nyt og fint det hele, skal der også købes lingeri og smykker.
Der er i dag et stort marked for brugte varer og tøj. Der er flere og flere, der vælger at købe en vintage brudekjole. Det er med andre ord en brugt brudekjole, som stadig er lige så smuk som ny. Der er mange penge at spare ved at vælge den løsning, og det er på samme måde også en mulighed at sælge kjolen igen efter den store dag. Der er få, der kommer i deres brudekjole igen efter brylluppet, og for nogle har det større værdi end for andre at have kjolen hængende i skabet.
Tøj og sko til brudgommen
De fleste mænd vil gerne ud og købe et nyt sæt tøj og sko til brylluppet. Her kan der igen fås et flot sæt til nogle få tusind kroner eller et, der koster langt over de 10.000 kroner. Det er helt og holdent et spørgsmål om præferencer, men i alle tilfælde er det godt at tænke på at købe et sæt tøj, som gommen også kan bruge efter brylluppet.
Der er også mænd, der vælger at bruge en habit eller et jakkesæt, de allerede har, for blot at supplere med en ny matchende skjorte. Det er også en mulighed at søge på brugtmarkedet efter et flot jakkesæt til den store dag.
Vielsesringe
Når I skal ud at se på vielsesringe, vil I opdage, at I kan købe ringe i et enormt prisspænd. Det er ikke usædvanligt at bruge omkring 4.000 per ring. Skal der sten i en af ringene, skal I endnu højere op. Det er svært at sætte en øvre grænse for, hvor meget I kan betale for jeres vielsesringe. Det kommer naturligvis helt an på jeres budget og jeres behov for eksklusivitet og luksus.
Nogle brudepar vælger, at kun bruden skal have en ring. Der er flere mænd, for hvem det ikke falder naturligt at gå med en vielsesring, og som egentlig helst vil være fri. Det giver mulighed for i stedet at bruge flere penge på brudens ring, så hun kan få den ring, hun drømmer om.
Brudebuket
Til ethvert bryllup hører også den berømte brudebuket, som alle de ugifte kvinder står i kø for at gribe. Den er et must, men hvordan den skal se ud er helt op til den enkelte brud. Nogle er til en klassisk bundet brudebuket, mens andre er til en mere diskret håndplukket buket med markblomster.
Vil du gerne have bundet din buket hos en professionel, skal du regne med en pris på 600 kroner og opefter. Du kan sagtens få en buket til flere tusinde kroner, hvis du ønsker det. Prisen afhænger af, hvilke blomster du gerne vil have, årstiden og af den enkelte blomsterhandler. Det vil derfor være en rigtig god ide at tage en snak med forskellige blomsterhandlere, så du kan fornemme, hvor meget du kan få for pengene de forskellige steder.
Frisør og make-up til bruden på dagen
Vil du gerne have sat dit hår og lagt make-up på dagen, skal du regne med at betale cirka 1200 kroner hos en frisør. Tit og ofte hører der også en prøvesætning af hår og prøvelægning af make-up med i købet. På den måde kan du være sikker på, at alt bliver, som det skal være til dit bryllup. Det er meget forskelligt fra frisør til frisør, hvor meget de tager for at sætte hår på brude. Ring gerne rundt i nærområdet og undersøg prislejet, før du beslutter dig.
Har du en god veninde eller en bekendt, der kan hjælpe dig på dagen, er det en nem måde at spare penge på, så du kan undgå at skulle en tur forbi frisøren.
Transport fra kirken
Vil I gerne hentes i en romantisk hestevogn, en cykeltaxa eller en fed sportsvogn, når I træder ud af kirken? Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan I kan blive transporteret fra kirken og til den næste destination. Drømmer I om at blive hentet i en limousine, skal I forvente at betale omkring 2.000 kroner. Men har I en bekendt, der kører i en fed vogn, kan I måske også slippe med en flaske god rødvin som tak for en vennetjeneste.
Fotograf
Det er vigtigt at få taget en masse gode billeder på jeres store dag, så I har dem at mindes og glæde jer over. Vil I gerne have en fotograf, der er med hele dagen, og som altså både er til stede i kirken og til jeres bryllupsfest, skal I forvente at betale omkring 6.000 kroner eller mere. Har I en yndlingsfotograf, som I ved er dygtig, kan det være en god ide at forhøre jer hos ham eller hende. Ellers kan I indhente tilbud på andre fotografer, som I har hørt godt om.
Har I en god ven eller bekendt, der er dygtig til at fotografere, og som har det rette udstyr, kan I også spørge, om han eller hun vil tage billeder til jeres bryllup. Det vil dog være synd at spørge en af jeres gæster, da de jo gerne skal have lov til at nyde dagen og aftenen i stedet for at have ansvaret for at tage billeder.
Bryllupskage
Drømmer I om at få en bestemt konditor til at fremtrylle jeres bryllupskage? Eller har I en bekendt, der er dygtig til at bage flotte kager? Et godt bud på en gennemsnitlig pris er 2.500 for en kage til 50 personer. Det er en post, som I kan justere rigtig meget på, alt efter om I vælger en dyr konditor, eller om I har en bekendt, der gerne vil gøre det for en lavere pris.
Invitationer og takkekort
Der er mange forskellige måder, I kan sammensætte invitationer på. I kan vælge at købe jer til nogle fine bryllupsinvitationer, som I selv sætter navn og lokation på. Det vil være den dyreste løsning. En anden måde at gøre det på er ved at designe jeres egne invitationer på nettet og gøre dem personlige med egne billeder med videre.
De billigste og de mest personlige invitationer og takkekort er de hjemmelavede. Her har I selv frit spil, og I kan bruge jeres kreativitet frit og finde masser af inspiration på nettet. Laver I dem selv, skal I huske stadig at beregne penge til materialer og til porto, når I sender dem ud.
Ægtepagt
En lidt mere kedelig udgift og kedelig opgave er at lave ægtepagter. Måske netop derfor er der kun få kommende ægtefolk der laver en ægtepagt. Selvom man forventer at være gift resten af livet, så er det alligevel en god ide overveje om man skal oprette en ægtepagt. Som udgangspunkt, når man bliver gift, så får man fælleseje. Det betyder at I har fælles økonomi og skal dele alt ligeligt, hvis I bliver skilt.
Dog er pensioner personlige, og det betyder at den ene part alligevel kan ende med langt mere end den anden, hvis pensionerne er forskellige. Udgangspunktet, hvis man ikke laver en ægtepagt er derfor en mystisk sammenblanding af at dele økonomi, uden at gøre det fuldt ud.
I forhold til dette standard setup, så kan I ændre jeres økonomi med ægtepagter på følgende 3 måder:
- Fuldstændigt særeje.
Med fuldstændigt særeje, så deler I ikke økonomi, men beholder hver især jeres egne formuer. Dette gælder også hvis én af jer skulle gå hen og dø.
Læs her mere om fuldstændigt særeje. - Kombinationssæreje.
Med kombinationssæreje, så beholder I fortsat hver især jeres egne formuer. Bliver I skilt, så skal I ikke dele. Men hvis en af jer skulle gå hen og dø, så vil den afdøde ægtefælles formue blive til formuefællesskab. Dermed beholder I jeres egne formuer ved skilsmisse, men sikrer fortsat ægtefællen ved dødsfald. Af denne grund er kombinationssæreje den mest populære form for særeje.
Læs her mere om kombinationssæreje. - Deling af pension.
Som tidligere beskrevet, så deler I jeres formue ved skilsmisse, men ikke pensioner, som er personlige. I kan dog lave en ægtepagt om deling af pension. Dermed deler I jeres formue ligeligt inklusiv jeres pensioner. Dette er nok det mest logiske skridt for mange. Ønsker I at have fælles økonomi og dele jeres formuer, så giver det mening at gøre det fuldt ud inkl. pensionen.
Læs her mere om deling af pension.
Dansetimer til at øve brudevals
Mange brudepar vælger at bruge penge på dansetimer for at lære den populære brudevals, som I ikke kommer udenom til jeres bryllupsfest. Skal I have en eller to lektioner hos en danselærer, skal I forvente at bruge omkring 600 kroner.
I kan dog også sagtens øve jer på jeres brudevals hjemme i stuen til danselektioner, der koster 0 kroner. I kan finde mange forskellige videoer på nettet, som er lavet til nybegyndere, der gerne vil øve sig derhjemme. Det er en nem og gratis måde at lære at danse brudevals på.
Bryllupsrejse
Vil I gerne ud at rejse efter jeres bryllup, skal I huske at lægge penge til side hertil også. Prisen afhænger naturligvis af, hvor I vil hen. Der er stor forskel på, om turen går til Bali eller til Island. Der er flere, der vælger at udsætte deres bryllupsrejse, da de ikke har råd til en dyr rejse efter at have holdt et bryllup. Vælger I at lave et budget, som rejsen også er en del af, giver I jer selv bedre betingelser for at foretage de rigtige økonomiske beslutninger.
Jeres drømmebryllup er muligt
Det er en stor opgave, men også fantastisk at planlægge et bryllup sammen med din udkårne. Det vigtigste er, at I får en god dag, som I aldrig vil glemme, og som lever op til jeres drømme og forventninger.
Ved at lægge et budget for jeres store dag finder I ud af, hvordan I skal bruge de penge, I har til at holde bryllup for. Drømmer bruden eksempelvis om en dyr designer brudekjole, kan det være, I kan skære på ringenes pris eller musikken til festen for, at det hele kan gå op i en højere enhed.
Et budget giver jer et overblik over, hvad de forskellige ting koster. Det kan hjælpe jer med at finde ud af, hvordan I gerne vil prioritere, og hvad det betyder mest for jer at bruge penge på. Vil I hellere holde et brag af en fest og udskyde jeres bryllupsrejse, eller vil I hellere skære i gæstelisten, men til gengæld have et live band? Det er op til jer. Brug vores oversigt, som du finder længere oppe, til at udregne priserne på de forskellige poster. Tilføj, fjern og rediger poster, så de passer til det forestående bryllup.
Skriv et svar