Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt
Sti til denne side: Lånekassen / Biler / Kan det betale sig at lease en bil?
Opdateret
Kan det betale sig at lease en bil?
Markedet for privatleasing af biler har boomet inden for de seneste år. Tendensen er før set i lande som Tyskland og England, hvor privatleasing står for en stor andel af det totale bilmarked. I Tyskland lå andelen i 2015 i underkanten af 50 procent, mens den i Danmark lå på mere beskedne 10 procent. Markedet er dog først for alvor ved at komme i gang herhjemme, så meget tyder på at antallet af folk, der vælger at lease en bil, vil gå markant op inden for de kommende år.
Men med nye tendenser følger mange spørgsmål. Det vigtigste og mest interessante er, om det virkelig kan betale sig at lease frem for at købe. Det er svært at give et klart svar på dette spørgsmål, men nedenfor kan du læse om mange af de emner, du skal forholde dig til, inden du træffer din beslutning. På den måde bliver du klædt på til selv at vælge den løsning, der vil gavne dig mest. Valget af den mest fordelagtige løsning afhænger nemlig i høj grad af din specifikke situation og dine behov.
Inden jeg vil komme ind på de forskellige overvejelser, du bør gøre dig om privatleasing, vil jeg kort forklare, hvad løsningen egentlig går ud på. Når du leaser en bil, får du stillet en bil til rådighed for et fast beløb om måneden. I de fleste tilfælde skal du først betale en engangsydelse, men flere steder kan det lade sig gøre at lease en bil til 0 kroner i udbetaling. Det er især tilfældet med de helt billige modeller som eksempelvis en Peugeot 108.
På mange måder kan det at lease en bil sammenlignes med at bo i en lejebolig. Her skal du også typisk betales et indskud, mens den månedlige husleje kan sammenlignes med det månedlige leasingbeløb. Det er måske også derfor, at mange længe har været skeptiske over for privatleasing af biler, da du i næsten alle tilfælde vil få mere ud af at være ejer af en bolig end af leje den. Dette gør sig dog ikke altid gældende ved biler, og det vil jeg komme nærmere ind på i det kommende afsnit.
Hvor længe skal du have bilen?
Om det kan betale sig at lease en bil frem for at købe afhænger meget af netop dette spørgsmål. Det gør det, fordi en bil taber en stor del af sin værdi de første tre år efter, du har købt den. Derefter falder værdien blot i mindre grad. Derfor skal du forsøge at afklare, hvor mange år du ønsker at have den pågældende bil.
Ønsker du at skifte bil ofte – måske omkring hvert andet eller tredje år – er der store fordele ved at vælge en leasing. Her behøver du nemlig ikke at bekymre dig om, at bilen med tiden bliver mindre værd, for du ejer den ikke og skal dermed ikke ud og sælge den, når du er færdig med den. Med en leasing betaler du blot den månedlige ydelse – et beløb, der minder om det månedlige afdrag, som de fleste bilkøbere betaler – indtil du ønsker en ny bil. Dog skal du dog være opmærksom på, at du binder dig til bilen over en periode, men mere om det senere.
Skal du derimod have bilen i en længere periode, er der penge at spare ved at købe. De færreste køber en bil kontant, men gennem en alternativ finansieringsløsning. Med tiden vil du ende med at betale bilen ud, og dit månedlige rådighedsbeløb vil dermed blive større. Som nævnt vil bilen efter de tre år ikke længere tabe værdi så hurtigt, og derfor slipper du også for de bekymringer, hvis du allerede fra starten er afklaret med, at bilen skal være din i mange år frem.
Hvordan ser din hverdag ud om et år?
Er det svært at svare på det spørgsmål, så er det ikke sikkert, at leasing af bil er den rette løsning for dig. Privatleasing egner sig bedst til de, der ved, hvordan deres fremtid ser ud. Årsagen er, at du binder dig til bilen for en periode, oftest mellem et og tre år, og derudover binder du dig også til et antal årlige kilometer. Din leasingpris afhænger med andre ord af, hvor mange kilometer du kommer til at køre på et år.
Derfor kan det være problematisk, hvis din jobsituation er usikker i den kommende periode. Det gælder eksempelvis, hvis du sidder i et vikariat, eller hvis du er jobsøgende. I disse situationer er det ikke altid til at vide, hvornår du skal have nyt job og ej heller, hvor det nye job befinder sig. Det er med andre ord ikke let at tegne en leasingaftale, når du ikke ved, hvor mange kilometer du skal køre årligt, eller hvor længe du har brug for den. I disse situationer det vigtigt at tænke på, at det kan være en udfordring at komme ud af en leasingaftale, når først den er lavet. Det vil ofte kræve, at du laver en ny leasingaftale, eller at du betaler et forholdsvis stort beløb i kompensation.
Kommer du til at køre mere end det aftalte antal kilometer, vil du komme til at betale ekstra. Og det kan blive forholdsvis dyrt. Derfor er det altid godt, hvis du cirka ved, hvor langt du skal køre på et år. Hvis du ved fra starten, at det kan blive problematisk at holde det inden for eksempelvis 15.000 kilometer, er det bedre at aftale 20.000 kilometer. Du får nemlig penge tilbage, hvis du kører under det aftale antal kilometer.
Bil for første gang
Står du over for udfordringen at anskaffe dig din første bil, bliver valget mellem privatleasing og køb ikke lettere. Der er mange ting at sætte sig ind i, når du skal have en bil. Det første, du har brug for at vide er, at biler sjældent er en god forretning. Og det gælder uanset, om vi taler privatleasing eller bilkøb. For næsten alle vil en bil ende med at koste dig mange penge, så det kan du ligeså godt forberede dig på fra start.
Når du anskaffer dig en bil, skal du betale penge til forsikring og vægtafgift. Det gælder både ved bilkøb og ved leasing. Den store forskel på de to løsninger er vedligeholdesen. Serviceeftersyn og reparationer er store udgiftskilder, når vi taler bilkøb, men dem slipper du for, når du leaser. Der er altid en risiko for, at der kan opstå problemer med din bil, og reparationer koster ofte mange penge. Dog har du altid to års reklamationsret, hvis du køber en helt ny bil.
Hvad koster det at lease en bil?
I dag er det ekstra svært at sige noget generelt om, hvad det koster af lease en bil. Det var langt lettere før hen, hvor de fleste der leasede primært valgte livstilsbiler. Nu leaser folk alle slags biler, hvor der især har været stor efterspørgsel på de små modeller.
Disse kan fås til et meget lavt månedligt beløb, og som nævnt endda i nogen tilfælde helt uden en indledende udbetaling. Helt konkret kan du lige nu lease en spritny Peugeot 108 til 1.795 kroner om måneden. I den aftale må du køre 15.000 kilometer årligt. Vil du eksempelvis køre 20 tusinde kilometer årligt, skal du betale 2.044 kroner månedligt.
Har du brug for en større bil, skal du forvente, at der er en førstegangsudbetaling på bilen. Dags dato kan du få en VW Passat Variant til 3.649 kroner om måneden for en 1,4 TSI Trendline. Engangsydelsen ligger på 25 tusinde kroner, og du må køre 15 tusinde kilometer årligt.
Leasing af elbil
Efterspørgslen på elbiler er stigende, men alligevel tøver mange med at investere i en. Det er der flere grunde til. En af dem er frygten for, at man ikke kan sælge dem igen, da markedet trods alt er ungt.
Her er leasing et godt alternativ. Dog er det værd at bemærke, at det er meget dyrere at lease elbiler i forhold til traditionelle.
Leasing vs. brugt bil
For mange er der ikke plads i budgettet til at købe en helt ny bil, og derfor står valget mellem en brugt eller leasing. Køb af en brugt bil kan især betale sig, hvis du gør det i en af de perioder, hvor brugtvognspriserne er lave. Det er dog vigtigt, at du overvejer det grundigt, inden du køber en brugt bil. Du bør altid tjekke markedet, så du får et indblik i prislejet på de givne modeller, som du kigger på.
Når du har lavet udregningerne for, hvad en brugt bil vil koste for et år, og hvad en tilsvarende bil vil koste ved en leasing, bør du kigge på regnestykket en ekstra gang. Har du husket, at tage højde for eventuelle problemer med bilen? Selvom du har gjort dit forarbejde godt, løber du altid en risiko ved at vælge en brugt bil. Du er nemlig ikke på samme måde dækket af en reklamationsret, som det er tilfældet med en ny bil. Går der noget galt, skal du i de fleste tilfælde betale ved kasse et.
Hvis du ønsker at slippe for den risiko, er leasing en god løsning. Her skal du kun betale ekstra, hvis du selv forårsager bilen skader. Hvis du buler eller skrammer din leasingbil, vil der komme en ekstra regning, som du skal forholde dig til. Leasingpartneren dækker, hvis der opstår et problem, som du ikke har nogen skyld i.
Kan du lease en bil, mens du står i RKI?
Det korte svar er nej. Næsten alle virksomheder vil undersøge, om dit navn står i RKI, og hvis det gør det, kan du oftest ikke få en leasingaftale. Når jeg skriver ”næsten alle”, er det fordi, at det faktisk kan lade sig gøre. Det er dog ikke noget, som kan anbefales. De virksomheder, der tilbyder bilfinansiering på trods af RKI, kræver en stor udbetaling, mens din tilbagebetaling bliver markant dyrere. Desuden vil bilforsikringen også blive dyrere.
Derfor er det bedste råd, at du skal fokusere på at komme ud af RKI, inden du tænker leasing eller køb af bil. Her skal du sørge for at lave nogle holdbare aftaler med dine kreditorer. Derudover er det hjælpsomt at sætte sig ned og bruge den tid det tager at lægge et godt og grundigt budget, der tager højde for alt.
FDM leasingkontrakt
En grund til at markedet for leasing af biler for alvor er begyndt at boome er, at der er kommet rigtig pænt styr på reglerne på området. Problemet har især tidligere været, at købelovens forbrugerbeskyttelse ikke gælder ved leasing, da du ikke køber bilen. Derfor er leasingkontrakten vigtig, da denne sikrer dine rettigheder som forbruger.
Langt de fleste bruger en leasingkontrakt, der er formidlet af de tre organisationer FDM, Finans og Leasing. Denne kontrakt sikrer dig blandt andet en fast pris, så du ikke skal bekymre dig om renteudsving. Derudover giver den dig som forbruger blandt andet følgende rettigheder:
– mulighed for opsigelse med en måneds varsel, når du har haft bilen i 11 måneder
– sikkerhed, hvis bilen går i stykker
– leasingselskabet må ikke opsige aftalen
– leasingselskabet står for service
Som tidligere beskrevet kan du blive stillet til regnskab for eventuelle skrammer og buler, som bilen er blevet påført, mens du har haft den. Det er dog urealistisk, at du afleverer en bil tilbage, der er fuldstændigt uden småskavanker. Derfor er aftalen hos de fleste leasingselskaber, at man godt må kunne se, at den har været brugt, når du afleverer den. Du har med en underskrevet leasingkontrakt ret til at være der, når bilen bliver tjekket ved aflevering. Bilen skal desuden tjekkes af en uvildig, så du bliver beskyttet mod en interessekonflikt.
Hvor efterlader det dig?
Det er altid en stor beslutning, når du ønsker at anskaffe dig en ny bil – uanset om det drejer sig om et køb eller en leasing. Derfor bør du sætte dig grundigt ind i hele processen. Svar så godt du kan på denne artikels spørgsmål. På den måde får du en langt bedre forståelse for, hvad der egentlig kan betale sig for dig.
Selvom det er individuelt, er der dog nogle ting, der går igen, og det kan du få et overblik over nedenfor.
Fordele ved privatleasing:
– Lav risiko
– Lavt behov for ekstraudstyr
– Nemt at skifte bil
– Lav udbetaling – hvis overhovedet nogen
– Leasingselskab dækker service
Ulemper ved privatleasing
– Bundet af leasingkontrakten i 11 måneder
– Bilen bliver ikke din egen
– Begrænset antal kilometer – kører du mere end det antal, der står i kontrakten, skal du betale ekstra.
Vil du hjælpe os? Anmeld Lånekassen på Google - Vi er dybt taknemmelige for din hjælp. Gode anmeldelser giver os motivation til at lave godt indhold og gåpåmod til at hjælpe dig og andre brugere i kommentarerne. Anmeld Lånekassen her
Skriv et svar