Har du mere end 12 kilometer til dit arbejde, så kan du få kørselsfradrag.
Beregn her dit kørselsfradrag for 2023, 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017 og 2016.
Hvilket transportmiddel du anvender og hvad det koster at bruge, spiller ingen rolle, så længe du selv betaler udgiften til det. Betaler arbejdsgiveren din transport eller transportmiddel, kan du ikke få kørselsfradrag, ligesom du ikke kan få kørselsfradrag mellem hjem og uddannelsessted.
Bemærk at kørselsfradrag ofte kaldes for befordringsfradrag. Kørselsfradrag og befordringsfradrag er altså nøjagtigt det samme.
Transport koster noget, uanset om du kører i din egen bil, cykler eller tager offentlige transportmidler. Har du over 12 kilometer til dit arbejde, bliver transportudgifterne så store, at du kan trække dem fra i skat. Det kaldes for dit kørselsfradrag og beregnes efter en sats, der er afhængig af, hvor langt du har til arbejde og hvor i landet du bor. Satsen opdateres hvert år baseret på, hvor meget transportudgifterne er steget eller faldet siden sidste års regulering.
Ønsker du ikke at læse om reglerne for kørselsfradrag, men udelukkende at beregne dit kørselsfradrag, så kom direkte til vore beregnere her:
Beregn dit kørselsfradrag for 2023
Beregn dit kørselsfradrag for 2022
Beregn dit kørselsfradrag for 2021
Beregn dit kørselsfradrag for 2020
Beregn dit kørselsfradrag for 2019
Beregn dit kørselsfradrag for 2018
Beregn dit kørselsfradrag for 2017
Beregn dit kørselsfradrag for 2016
Hvor meget kan jeg få i kørselsfradrag?
Dit kørselsfradrag beregnes på baggrund af, hvor langt du har til arbejde, hvorfra i landet du kommer og hvorvidt du skal over en af de faste broforbindelser over Storebælt eller Øresund.
Kører du under 24 kilometer til arbejde hver dag, får du ikke noget kørselsfradrag.
Har du fra 25 til 120 kilometer kan du trække 2,19 kroner fra pr. kilometer i 2023.
Har du over 120 kilometer til arbejde, kan du i 2023 trække 1,10 krone fra pr. kilometer, der overstiger de 120 kilometer.
Bemærk: At du altid angiver kørselsfradrag for den periode der allerede er gået. Når du i 2023 angiver kørselsfradrag, så er det på 2022 selvangivelsen, og derfor skal du bruge satserne for 2022. Når du skal planlægge dine udgifter fremadrettet, så bør du i stedet bruge tallene for 2023. Tallene for 2023 finder du i afsnittet lige nedenunder afsnittet om 2022.
Bemærk: At et fradrag er et beløb man kan tjene uden at betale skat. Fradragets størrelse er altså ikke de penge du får i hånden. Angiver du f.eks. et fradrag på 10.000 kr. på din årsopgørelse, så får du ikke 10.000 kr. tilbage i skat. I stedet får du det beløb retur, som du allerede har betalt i skat af 10.000 kroners løn. Er din skattesats i dette eksempel på 50%, så vil du få 5.000 kr. tilbage i skat.
Sådan beregner du dit kørselsfradrag
Det klart nemmeste for at beregne dit kørselsfradrag er at benytte vores beregnere. I toppen af denne side finder du alle beregnerne siden 2016. Herunder finder de 2 nyeste for henholdsvis 2022 og 2023.
Find her vores beregner til at beregne dit kørselsfradrag for 2022.
Find her vores beregner til at beregne dit kørselsfradrag for 2023.
Bemærk at din årsopgørelse normalt bliver offentliggjort i marts måned. Når du har modtaget din årsopgørelse, så bør du logge ind hos SKAT og tjekke om dit kørselsfradrag er angivet korrekt. Har du ændringer, så kan du foretage dem med det samme.
Bor du i en udkantskommune, får du højere kørselsfradrag
Bor du i en af landets udkantskommuner og har mere end 60 kilometer fra hjem til arbejde, får du fuldt kørselsfradrag for alle de antal kilometre, du kører ud over de første 24 kilometer om dagen.
SKAT opdaterer løbende hvilke kommuner, der anses for at være udkantskommuner og i 2015 er Jammerbugt, Odsherred, Skive, Slagelse, Struer, Sønderborg, Thisted, Vordingborg og Aabenraa føjet til det officielle Udkantsdanmark. Nedenstående liste over udkantskommuner er forlænget til og med 2023. Den samlede liste over udkantskommuner ser nu således ud:
Kører du over Storebælt eller Øresund, får du også højere kørselsfradrag
Kører du på tværs af landsdelene eller arbejder du i Sverige og bor i Danmark, får du et ekstra kørselsfradrag for hver passage af Storebælts- og Øresundsbroen.
På Storebælt kan du trække 110 kroner fra hver vej. Dette er hvis du kører i bil. Kører du i tog, så kan du trække 15 kroner fra hver vej.
Over Øresund kan du trække 50 kroner fra ved hver passage i bil, og du kan trække 8 kroner fra, hver gang du kører over broen i tog.
Har du en Brobizz Pendleraftale, så koster det dig pt. 2.560 kr. månedligt (op til 50 ture). For at opveje denne pris i fradrag, så skal du passere broen 23,27 gange pr. måned. Det betyder at hvis du har 12 arbejdsdage eller mere om måneden, hvor du passerer storebælt 2 gange, så får du mere i fradrag end bropassagen koster dig.
Du får kun kørselsfradrag for de dage, du har været på arbejde
Du kan kun få kørselsfradrag for de dage, du rent faktisk har været på arbejde. Du kan ikke tælle fri-, ferie- eller hjemmearbejdsdage med. Det er derfor vigtigt, at du holder styr på, hvornår du er på arbejde og hvornår, du ikke er.
Det er den reelle køreafstand, der tæller
Beregner du dit kørselsfradrag med den særlige beregner på Skats hjemmeside, tager den som standard udgangspunkt i den korteste rute, men i praksis er det din reelle køreafstand, der tæller. Det betyder, at det er de faktiske antal kilometre, du kører hver dag, der tæller – det behøver ikke være den korteste, såfremt det er mere logisk og hurtigere at køre en længere vej.
Men hvis du henter kollegaer eller skal aflevere børn på vej til og fra arbejde, kan du ikke tælle de ekstra kilometer med. Det er kun den faktiske køreafstand til og fra dit arbejde, der tæller med i dit kørselsfradrag.
Flere ture til arbejdspladsen på samme dag
Har du behov for at køre til din arbejdsplads mere end én gang pr. dag, så kan du få befordringsfradrag for alle turene. Dette forudsætter dog, at der er en reel grund til at tage turen flere gange. Eksempelvis kan du ikke få ekstra befordringsfradrag for at køre hjem i middagspausen. Men skal du på arbejde 2 gange på samme dag med flere timer imellem, så giver det mening at køre flere gange.
Bemærk her at bundfradraget på 24 km kun skal fratrækkes én gang. Du skal altså ikke fratrække bundfradraget pr. tur. I stedet skal du beregne den samlede distance for alle ture på samme dag, og derefter fratrække bundfradraget.
Du kan kun få kørselsfradrag fra din folkeregisteradresse
Du kan kun få kørselsfradrag for kørsel mellem din folkeregisteradresse og dit arbejdssted. Bor du i sommerhus noget af året, kan du ikke få kørselsfradrag for kørsel mellem det og arbejdspladsen, uanset om sommerhuset ligger længere væk eller tættere på.
Sådan indberetter du dit kørselsfradrag
Du indberetter dit kørselsfradrag via din selvangivelse på Skats hjemmeside. Oftest vil feltet godt nok være udfyldt på forhånd på selvangivelsen, men dette beløb er ikke korrigeret for eventuelle fridage og din faktiske køreafstand.
Som standard anvender Skat som sagt den korteste afstand og 216 arbejdsdage som beregningsgrundlag. De 216 dage svarer til et års arbejdsdage, hvis du har 6 ugers ferie og 6-8 fri- eller sygedage i løbet af året. Kører du længere på arbejde hver dag, har du kun 5 ugers ferie eller har du haft flere eller færre fri- eller sygedage, skal du selv beregne og angive beløbet.
Det kan du udregne med vores kørselsfradragsberegnere:
Beregn dit kørselsfradrag for 2023
Beregn dit kørselsfradrag for 2022
Beregn dit kørselsfradrag for 2021
Beregn dit kørselsfradrag for 2020
Beregn dit kørselsfradrag for 2019
Beregn dit kørselsfradrag for 2018
Beregn dit kørselsfradrag for 2017
Beregn dit kørselsfradrag for 2016
Det beløb beregneren kommer frem til, kan du efterfølgende indsætte online i rubrik 51 i selvangivelsen.
Har du glemt at indberette kørselsfradraget
Har du glemt at indberette kørselsfradrag for et år, kan du efter-indberette det i op til fem år efter det år, hvor du har været berettiget til det. Du skal indberette justeringerne i kørselsfradraget senest 1. maj i det år, der er det femte år efter året, hvor du var berettiget til kørselsfradraget. Det vil sige, at du efter 1. maj 2023 ikke længere kan indberette kørselsfradrag fra 2018.
Ekstra kørselsfradrag for lave indkomster
Har du tjent mindre end 303.000 i 2023, så kan du få et ekstra fradrag for din kørsel. Det ekstra fradrag beregnes automatisk af Skat ud fra indberetningen af dit normale kørselsfradrag. Det ekstra fradrag udbetales dog maksimalt for de første 15.400 kroner, du har i kørselsfradrag. Er du i denne indkomstgruppe, så burde dit fradrag være forhøjet med 64%.
Tjener du mere end 303.000 kr., men mindre end 353.000 kr. i 2023, så kan du fortsat få det ekstra tillæg, men du får ikke længere fuldt tillæg. Fradraget nedsættes gradvist, når du tjener mere end 303.000 kr.
Så snart du har indberettet dit normale kørselsfradrag på selvangivelsen, dukker det ekstra fradrag op.
Du kan her læse mere om det forhøjede befordringsfradrag for personer med lav indkomst.
Kørselsfradrag for studerende
Du kan få kørselsfradrag for alle former for lønnet arbejde. Derfor kan du også få kørselsfradrag for dit studiejob eller et job, hvor du får løntilskud.
Men du kan ikke få kørselsfradrag for at køre til et ulønnet praktikophold eller for at køre frem og tilbage mellem hjem og uddannelse. Heller ikke selv om du får SU. SU tæller nemlig ikke som løn.
Dog er der noget der hedder kilometerpenge for studerende. Kilometerpenge er en økonomisk godtgørelse til visse studerende. Det gives ikke til alle studerende, men kun under særlige vilkår, f.eks. hvis offentlig transport ikke er muligt eller at du har særlig lang rejsetid til dit studie.
Læs mere om kilometerpenge her
Kan jeg få kørselsfradrag, når jeg har firmabil
Stiller din arbejdsgiver en bil til rådighed for dig, som du har lov til at køre i mellem hjem og arbejdsplads, kan du ikke få kørselsfradrag. Du skal nemlig selv afholde udgifterne til dit transportmiddel, for at være berettiget til kørselsfradrag. Betaler arbejdsgiveren din bil og udgifterne til driften, kan du ikke få noget kørselsfradrag.
Derfor er en firmabil oftest en langt dyrere ordning, end folk tænker over i første omgang. For ikke nok med at du bliver beskattet af fri bil – du mister også dit kørselsfradrag!
Bemærk at dette også gælder, hvis du i en periode ikke benytter bilen. Benytter du f.eks. din motorcykel eller andet transportmiddel når der godt vejr, så beretter det dig ikke til kørselsfradrag.
Så længe du har adgang til fri bil, så kan du ikke få kørselsfradrag.
Kan jeg få kørselsfradrag, selvom jeg kører sammen med andre?
Til gengæld kan du godt få kørselsfradrag, selv om du kører sammen med andre. Selv om du kører gratis med, er du stadig berettiget til kørselsfradrag. På samme måde, kan du også få kørselsfradrag, hvis andre betaler for at køre med dig.
Andre transportformer
Indgår der færger eller fly i din normale transportvej, kan du få særligt fradrag for udgifterne til billetter til disse. Du får også kørselsfradrag for færgeudgifterne til dit transportmiddel, dersom det medtages på færgen.
Det kræver dog, at du gemmer behørig dokumentation for dine udgifter i form af kvitteringer for køb af billetterne. SKAT kan nemlig godt finde på at bede om at se dem.
Indgår fly eller færge som en naturlig del af rejsen, lægges den fulde pris til billetten oveni kørselsfradraget for den del af rejsen, der foregår på landjorden.
Hvis den del af kørslen, der foregår på landjorden, samlet set er under 24 kilometer om dagen, skal differencen mellem de 24 kilometer og det antal kilometer, der køres på landjorden trækkes fra udgiften til billetten.
Hvis du kun har udgifter til f.eks. fly eller færge, kan du trække den fulde udgift til billetten fra minus bundfradraget for de første 24 kilometer, som du ikke kan få kørselsfradrag for.
Kørsel mellem flere arbejdssteder
Arbejder du flere steder på et år, skal du indberette det antal dage og den distance, du har kørt mellem hver enkelt arbejdsplads og dit hjem i løbet af året.
Kører du mellem flere arbejdspladser i løbet af samme dag, kan du få kørselsfradrag, hvis du samlet set kører mere end 24 kilometer hver dag – også selvom du kører frem og tilbage mellem den samme arbejdsplads flere gange i løbet af dagen.
En anden mulighed er at få udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse fra arbejdsgiveren i stedet.
Kørselsfradrag vs. kørselsgodtgørelse
Ligesom du kan få kørselsfradrag for din transport fra hjem til arbejde, kan din arbejdsgiver udbetale dig skattefri kørselsgodtgørelse, hvis du anvender dit eget transportmiddel til kørsel i forbindelse med dit arbejde.
Bemærk at kørselsgodtgørelse ofte kaldes for befordringsgodtgørelse. Kørselsgodtgørelse og befordringsgodtgørelse er altså nøjagtigt det samme. Bemærk desuden at kørselsgodtgørelse/befordringsgodtgørelse ofte også kaldes for kilometerpenge.
Kørselsgodtgørelse kan udbetales for
- befordring mellem arbejdspladser
- befordring inden for samme arbejdsplads
- befordring i op til 60 dage mellem egen bopæl og en ny arbejdsplads.
Sidstnævnte regel er primært tiltænkt f.eks. for bygningsarbejdere, der kan have flere forskellige arbejdspladser inden for samme firma. De første 60 dage på hver ny plads, er medarbejderen berettiget til at få udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse. Efter de 60 dage anses arbejdspladsen for at være fast og medarbejdere kan derfor kun benytte sit almindelige kørselsfradrag via skatten.
Flytter en virksomhed, kan den dog vælge at udbetale skattefri befordringsgodtgørelse til sine ansatte for kørsel mellem deres normale bopæl og virksomhedens nye adresse i de første 60 arbejdsdage efter flytningen. Denne regel ses dog kun meget sjældent anvendt.
Der kan også udbetales befordringsgodtgørelse for kørsel i udlandet efter de samme regler, som gælder for kørsel herhjemme. Derimod kan motorvejs- eller broafgifter ikke dækkes ved hjælp af befordringsgodtgørelse. Disse udgifter skal arbejdsgiveren betale enten i form af udlæg eller ved at stille et særligt bro- eller andet betalingskort til rådighed for den kørende medarbejder.
Hvis du anvender dit eget transportmiddel som kørende sælger eller kører til møder ude i byen, kan du også få udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse af din arbejdsgiver.
Ligesom kørselsfradraget afregnes kørselsgodtgørelsen efter en fast sats, der justeres løbende i forhold til udviklingen i transportudgifterne.
Kørselsgodtgørelse 2015: I 2015 udbetales der kr. 3,70 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 2,05 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2016: I 2016 udbetales der kr. 3,63 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,99 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2017: I 2017 udbetales der kr. 3,53 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,93 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2018: I 2018 udbetales der kr. 3,54 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,94 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2019: I 2019 udbetales der kr. 3,56 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,98 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2020: I 2020 udbetales der kr. 3,52 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,96 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2021: I 2021 udbetales der kr. 3,44 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,90 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2022: I 2022 udbetales der kr. 3,51 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,98 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Kørselsgodtgørelse 2022 fra 1/5-22: Den 26/4-22 blev det besluttet at hæve satsen for kørselsgodtgørelse. Fra den 1/5-22 kan derfor udbetales kr. 3,70 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt.
Kørselsgodtgørelse 2023: I 2023 udbetales der kr. 3,73 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 2,19 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Eget transportmiddel skal forstås meget bredt. De angivne satser udbetales nemlig både for egen bil eller motorcykel, samt for delebiler og leasede biler som medarbejderen selv afholder udgifterne til. Kører du på din egen cykel, knallert eller Knallert 45 (EU-knallert), kan du også får kørselsgodtgørelse. Her er satsen dog reduceret til kr. 0,61 pr. kilometer i 2023.
Omvendt betyder eget transportmiddel også, at du ikke kan få udbetalt kørselsgodtgørelse, hvis du bruger offentlige transportmidler til arbejdskørsel.
Hej Laanekassen,
Spørgsmål vedr. firmabil.
Når man nu bliver beskattet af sin firmabil, så afholder man jo også udgiften til at bruge bilen privat, men betyder det stadig at man ikke kan få noget fradrag i sin kørsel?
I mit tilfælde er jeg bosat i Midtjylland, men med arbejdsplads i København. Jeg har firmabil fordi jeg også har en del erhvervsmæssig kørsel (udover min transport fra min bopæl) hvorfor firmabilen giver rigtig god mening for min arbejdsgiver.
Hver måned bliver jeg beskattet af bilens værdi for at kunne bruge den privat – så på den måde må det vel også kun være fair hvis jeg får fradrag for den udgift? Hvordan er reglerne på dette punkt?
Jeg får naturligvis ikke noget befordringsgodtgørelse fra arbejdet.
Jeg har tidligere læst at man godt kan selvangive det almindelige befordringsfradrag efter ligningslovens §9C for kørsel mellem hjem og arbejde uden yderligere skattemæssige konsekvenser, men at man blot ikke kan få udbetalt befordringsgodtgørelse efter statens takster for den erhvervsmæssige kørsel og man kan heller ikke selv fratrække den erhvervsmæssige kørsel på selvangivelsen – altså kun kilometerne som handler og kørsel til og fra arbejdet.
Kan I hjælpe med en opklaring?
Som jeg forstår reglerne, så gælder der følgende:
Du skal klarlægge om du bruger bilen privat eller erhvervsmæssigt når du kører på arbejde. Dette kan umiddelbart klarlægges ved at kigge på om du får løn, imens du kører på arbejde? Desuden om du privat betaler brændstofforbruget på denne tur, samt evt. broafgifter. Derudover skulle du sandsynligvis kortlægge mængden af privatforbrug og erhvervsforbrug ved beskatning af bilen. Har du allerede klarlagt dette, så må du vide om kørslen til og fra arbejde er beregnet som privatkørsel eller erhvervskørsel. Alt dette skal naturligvis hænge sammen. Enten er det privatkørsel, og så får du ikke løn i køreperioden, og du betaler privat for brændstof og broafgifter. Alternativt er det erhvervsmæssig kørsel, hvor din arbejdsgiver betaler for brændstof og broafgifter.
Er der tale om privatkørsel, så kan du fint få befordringsfradrag.
Er der tale om erhvervsmæssig kørsel, så kan du ikke få befordringsfradrag.
Bemærk at du bør spørge SKAT for at have et endegyldigt svar omkring reglerne.
Hej Erik
Spørgsmål ang. kørselsgodtgørelse.
Jeg kører fra min bopæl til kunder, hver dag i min private bil. Kunderne er forskellige og der er køres aldrig til samme kunde 60 dage i træk, dog kan der godt køres til en kunde 60 dage i løbet af et år, men aldrig i træk.
Firmaet har hovedkontor i Jylland, men et “sattelitkontor” på Sjælland, hvorfra der kan hentes og sendes varer osv..
Altså er “udøves” der som sådan ikke noget på sattelitkontoret.
Arbejdsgiver ønsker ikke at betale de første 20 kilometer i kørselsgodtgørelse pr. Dag.
Altså er der under 20 kilometer til kunden fra enten bopæl eller sattelitkontoradresse, betales der ikke kørselsgodtgørelse.
Er det ok ifølge SKATS regler?
Mvh. Søren
Hej Søren
Ja, det er OK ift. SKATs regler.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Tak for svaret.
Min aftale hedder ‘fri bil’, hvilket betyder at arbejdet betaler for brændstof, forsikring, ejerafgift m.v.
Broafgift er for egen regning.
Jeg får ikke løn for tiden i bilen.
Men det vil sådan set sige at hvis jeg blot vælger selv at betale brændstoffet på min tur til og fra arbejde (som er privat), så vil jeg være berettiget til fradrag.
Det brændstof jeg bruger i erhvervsøjemed kan firmaet så betale.
Tak for svaret
Hej Thorbjørn
Det er mit gæt at du kan gøre sådan. MEN det er vigtigt at understrege her at jeg IKKE er skatteteknisk ekspert.
Som udgangspunkt kan du ikke få fradrag, når du har “fri bil”. Læs evt. denne sektion: //www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Kan_jeg_faa_koerselsfradrag_naar_jeg_har_firmabil
Men hvis du selv betaler brændstof, så måske?
Mit forslag er at du kontakter SKAT. De kan helt sikkert svare meget præcist på spørgsmålet. Alternativt kan du bede SKAT om et bindende svar (http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=210335). Det koster 400 kr., men så er du helt sikker på at gøre det korrekt ift. SKAT. Jeg tror dog ikke at et bindende svar er nødvendigt, da reglerne burde være faste på området. Men jeg kan ikke give dig det faste svar, da jeg ikke er skatteekspert og ikke er ansat hos SKAT.
Skriv meget gerne her om resultatet, når du har snakket med SKAT, så vi kan opdatere både artikel og kommentarspor med helt korrekt data.
Hejsa.
Jeg ville ind og indberette mit kørselsfradrag for 2015 nu her, men der kommer kun årsopgørelse for 2014 frem. Så mit spørgsmål går på, hvornår kan jeg få lov at indberette for kørsel i 2015?
Hilsen Anja
Årsopgørelse for 2015 er klar den 14 marts. 2016, og du kan først rette i den fra denne dato. Du kan altså ikke indberette kørsel eller andre ting til årsopgørelsen før end første udgave ligger klar i din skattemappe den 14/3-16.
under normalt kørselsfradrag for lønmodtager står der:
Kan jeg får kørselsfradrag, selvom jeg kører sammen med andre?
Til gengæld kan du godt få kørselsfradrag, selv om du kører sammen med andre. Selv om du kører gratis med, er du stadig berettiget til kørselsfradrag. På samme måde, kan du også få kørselsfradrag, hvis andre betaler for at køre med dig.
men hvad så hvis jeg som selvstændigt erhvervsdrivende, fakturerer en kunde 3,63 pr km og trækker det fra. MEN oven idet tager en extra passager med som giver 100 kr for et lift til Jylland.
Skal jeg så i teorien betale skat af de 100 kr, eller hvordan.
Jeg ved godt at der nok ikke vil ske noget i praksis, men jeg er nysgerrig på teorien.
Hej Anders
Dit spørgsmål ligger udenfor det område vi har undersøgt i research til denne artikel, og vi kan derfor ikke svare præcist på spørgsmålet. Der må du i stedet kontakte SKAT.
Der er dog umiddelbart noget der virker forkert i dit spørgsmål. Måske har du formuleret det forkert, eller også er det mig der forstår det forkert. Du skriver at du fakturerer en kunde OG trækker det fra. Det kan du ikke. Befordringsfradraget er for din kørsel til din arbejdsplads. Det kan du ikke fakturere en kunde for. Hvis der er tale om kundekørsel, så kan du ikke få befordringsfradrag.
mvh
Erik
Jeg bor og arbejder til dagligt i Silkeborg, hvor jeg også har folkeregisteradresse. 8 dage om måneden bor jeg hos min kæreste i Århus. Kan jeg få befordringsfradrag for de 8 dage om måneden, da det jo er en reel udgift jeg har til transport mellem hjem og arbejde?
Hej Ole
Du kan ikke få befordringsfradrag for dagene hos kæresten. Befordringsfradraget er udelukkende fra din folkeregisteradresse.
Læs bl.a. afsnittet hvor vi skriver:
“Du kan kun få kørselsfradrag for kørsel mellem din folkeregisteradresse og dit arbejdssted. Bor du i sommerhus noget af året, kan du ikke få kørselsfradrag for kørsel mellem det og arbejdspladsen, uanset om sommerhuset ligger længere væk eller tættere på.”
Hejsa!
Jeg har lige et spørgsmål. Jeg havde folkeregisteradresse fra 15.09.2014-31.12.2014 i Aalborg men arbejdede i København. Jeg fik gratis lift eller tog toget nogle enkelte gange men ellers sov jeg på forskellige sofaer hos bekendte i København. Jeg fandt et sted at bo fast i København pr. 1/1-2015.
Er jeg så berettiget til at få kørselsfradrag for de måneder?
Vh. Anne
Hej Anne
Du kan få kørselsfradrag for de dage, hvor du har bevæget dig fra din folkeregisteradresse til dit arbejde. Det er ligegyldigt om du har kørt selv, om du har fået gratis lift, eller om du har kørt med toget. Du kan fint få fradrag for de dage.
Men bemærk at du ikke kan få kørselsfradrag for de dage hvor du “sov på forskellige sofaer hos bekendte i København”.
Se bl.a. disse 2 sektioner i vores artikel:
//www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Du_kan_kun_faa_koerselsfradrag_fra_din_folkeregisteradresse
//www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Kan_jeg_faa_koerselsfradrag_selvom_jeg_koerer_sammen_med_andre
Okay, super. Tak for svar!
Hvordan kan jeg dokumentere mine gratis lift? Så vidt jeg kan læse mig frem til, skal jeg kunne fremvise dokumentation, såfremt det bliver nødvendigt. Jeg har tog kvitteringer men det andet bliver måske lidt svært.
Som udgangspunkt angiver man sit befordringsfradrag uden dokumentation. Men har man ekstra lang vej til arbejde (hvilket du har), så har man udvidet pligt til dokumentation.
Citat fra Advokatfirmaet Søren Olesen:
“Man har selv som skatteyder en udvidet pligt til at dokumentere eller sandsynliggøre, at der foretages daglig befordring, hvor afstanden mellem bopæl og arbejdsplads er ekstraordinær lang.”
http://www.advokat-olesen.dk/cgi-bin/index.pl?side-1-200303.htm
Du bør derfor kontakte SKAT og udrede med dem hvor meget befordringsfradrag du kan angive på årsopgørelsen. Klarlæg hvornår du har haft transport fra bopæl til arbejde, samt hvilken dokumentation du har. Bemærk desuden at fradrag for broafgifter kun kan foretages med gyldige kvitteringer.
Tusind tak for svar – jeg kontakter SKAT og redegør for mine ture.
Hej
Jeg har netop tastet min kørsel på skat.dk´s hjemmeside og kan se på skats egen beregner at jeg har en befordringsgodtgørelse/kørselsfradrag for 2015 på godt 32.000 kroner. På min årsopgørelse betyder det at jeg for ca. 6000 mere udbetalt fra skat i april måned – hvad er det der bliver trukket fra for at beløbet bliver reduceret med så meget?
Mvh. Stine
Hej Stine
Det er svært at svare på udelukkende ud fra det du skriver. Mit gæt er at der allerede var kørselsfradrag på årsopgørelsen inden dine indtasterne. Dine indtastninger er dermed en justering af kørselsfradraget, og dette giver derefter en forhøjet udbetaling på 6.000 kr.
Men for at klarlægge det præcist, så må du kontakte SKAT og spørge dem.
mvh
Erik
Hvordan er reglerne, hvis jeg har “fri bil” hos min arbejdsgiver, men nogle gange vælger at tage motorcyklen på arbejde?
Hej Henrik. Jeg har spurgt SKAT i dag og venter pt. på afklaring.
Her er svaret fra SKAT:
“Der er ikke mulighed for at få kørselsfradrag, når du har fri bil fra arbejdsgiver, og tager din motorcykel på arbejde”
Hej
Jeg arbejder for min far´s skib og har aldrig fået kørsels penge.
kan jeg få køre penge for de dage jeg er oppe og reparere og rigge om på fiske trawleren, eller er det kun for de dage jeg er kørt der op for at tage på fiskeri jeg er berettiget køre penge?
grunden til jeg spørg er at jeg ikke får penge/løn når jeg er der oppe for at reparere skibet og rigge om, o.s.v.
Mvh
Hej Benjamin
Mit bedste bud er at du godt kan få kørselsfradrag, da reparation mv. vel er en betingelse for resten af arbejdet? Dermed er det en del af dit arbejde uanset hvilket tidspunkt du får pengene på.
Men er det udelukkende noget du gør, rent privat, for at hjælpe din far, og altså ikke en forudsætning for resten af arbejdet (fiskeriet), så mener jeg ikke at du kan få kørselsfradrag.
Du bør derfor skrive til SKAT og beskrive situationen i så mange detaljer som muligt. Du kan evt. betale dem for et bindende svar.
Mvh
Erik
Hej Erik. Jeg bor i Jylland men arbejder hver uge på Sjælland. Jeg har firmabil og min mester betaler alt vedr kørslen. Men jeg får ikke løn for de timer jeg bruger i bilen om mandagen til Sjælland og torsdag hjem igen. Kan man få km penge for de timer jeg bruger i bilen, når nu jeg ikke får løn for dem??
På forhånd tak
Lars
Hej Lars og tak for dit spørgsmål
Du kan desværre ikke får kørselsfradrag. Det står sort på hvidt i vores sektion omkring firmabil:
https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Kan_jeg_faa_koerselsfradrag_naar_jeg_har_firmabil
“Stiller din arbejdsgiver en bil til rådighed for dig, som du har lov til at køre i mellem hjem og arbejdsplads, kan du ikke få kørselsfradrag.”
Mvh
Erik
Hej,
Jeg er kørende sælger og bruger egen bil i jobbet.
Virksomheden jeg arbejder for, betaler befordringsgodtgørelse for de første 2000 km jeg kører pr. måned. Nogle måneder kører jeg 2.500 km, kan jeg få nogen form for fradrag eller godtgørelse via skat, for de resterende 500 km?.
Hej Katja
Befordringsgodtgørelsen får du, som du selv nævner, fra din arbejdsgiver. Befordringsgodtgørelse kan man få for kørsel på virksomhedens vegne.
Til modsætning er der kørselsfradrag, som du får fra SKAT. Kørselsfradraget er for kørsel mellem egen bopæl og arbejdsplads.
Da din kørsel er kørsel på virksomhedens vegne, så kan du ikke få fradrag hos SKAT. Eneste metode er at bede din arbejdsgiver om at give befordringsgodtgørelse for hele kørslen.
Bemærk at min vejledning gives på baggrund af research til denne artikel. Vil du have et 100% endegyldigt svar, så skal du kontakte SKAT direkte.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg har lige læst alt de love og regler men jeg forstår ikke en prik .
Mit spørgsmål er min datter har lige flytte til Sverige Helsingborg
men hun arbejde i Herlev KBH.
Hun har købt sådan en månedes Kort på 2600 kr med offentlig transport Hovedstadens område og Færgen til Helsingborg .
Hvordan kan afregne sine kørselsfradrag
mvh
Menderes
Hej Menderes
Jeg kender ikke reglerne ift. udland (Sverige), så her må du spørge SKAT. Der er naturligvis forskel på om der kun kan opnås kørselsfradrag for den danske del af turen, eller for hele turen. Så kontakt SKAT for at få den del afklaret. Skriv gerne svaret her i kommentarsporet.
Der kan opnås kørselsfradrag for den del af rejsen der overstiger 12 kilometer pr. vej. I denne beregning antager jeg, at der kun kan opnås kørselsfradrag for den danske del af turen. Derudover kender jeg ikke adressen i Herlev, så den præcise afstand må du selv regne ud. Ifølge Google Maps, så er der ca. 43 km fra Herlev til færgelejet mellem Helsingør-Helsingborg. Dette giver 86 km pr. dag.
I 2016 giver det 24 km a 0 kr. og 62 km a 2,05 kr.
Det samlede fradrag pr. dag er dermed 62 x 2,05 kr. = 127,10 kr.
Bemærk at beregningen er vejledende.
Mvh
Erik
Kan man få kørselsfradrag ved b- indkomst?
Hej Birgitte
Det korte svar til dit spørgsmål er: JA.
Kørselsfradraget er fra dit hjem til din arbejdsplads og modsatte vej. Har du eksempelvis 2 jobs, hvor det ene tæller som a-indkomst og det andet som b-indkomst, så kan du fint få Kørselsfradrag for din kørsel til og fra begge jobs.
Mvh
Erik
Hej Erik
Som udløber af ovenstående spørgsmål omkring kørselsfradrag til b-indkomst.
Hvordan registrerer du dit kørselsfradrag på en b-indkomst?
Mvh Mads
Hej Mads
Umiddelbart ser jeg ingen forskel her ift. a-indkomst og b-indkomst. Det angives på selvangivelsen.
Er der noget specielt du tænker på her?
Mvh
Erik
Arbejder som konsulent og har et spørgsmål omkring befordringsgodtgørelse / befordringsfradrag.
Jeg bor på Djursland og arbejder i Viby ved Aarhus.
Hvis jeg kører direkte fra min bopæl til en kunde som også har adresse i Viby og ikke er forbi min arbejdsgiver denne dag, er jeg så berettiget til befordringsgodtgørelse?
Eller skal jeg registrere kørsel fra bopæl til arbejdsgiver som befordringsfradrag og kørsel mellem arbejdsiver og kunden som befordringsgodtgørelse, selvom jeg reelt ikke kører efter det mønster?
Hej Flemming
Jeg spørger SKAT og vender tilbage.
Mvh
Erik
Så har jeg svar fra SKAT.
Citat:
“Der er fradrag for den reelle afstand, dvs. hvor man udfører arbejdet (o. 24 km om dagen), som arbejdsgiver ikke godtgør. Dvs. hvis ingen kørsel til arbejdsgivers adresse, kan der ikke tages fradrag for den rute. ^Lisa”
Så konklusionen må være at kunden er dit arbejdssted denne dag. Dvs. at du kan få fradrag for afstanden fra dit hjem og ud til kunden.
Hvordan er reglerne for kørsels/befordringsgodtgørelse når man har studiejob, og har det en påvirkning på min SU?
Får på nuværende tidspunkt befordringsfradrag for afstanden mellem hjem og arbejdsplads, dog vil jeg her i 2017 have en del kørsel for arbejdet (500+ km i måneden).
Problemet er, at jeg allerede tjener maksimums-beløbet på de timer jeg har, så vil udbetaling af befordringsgodtgørelse betyde at jeg bliver trukket i SU? ligeledes, har det nogen indvirkning på boligstøtten (tæller det med her?)
På forhånd tak
Hilsen
Martin
Hej Martin
Du blander godtgørelse og fradrag sammen. Det er to forskellige ting.
Kørsels/befordrings-fradrag er et beløb du kan trække fra på din selvangivelse for den afstand du kører imellem dit private hjem og din arbejdsplads.
Kørsels/befordrings-godtgørelse er et skattefrit beløb du kan få af din arbejdsgiver, hvis du har erhvervskørsel i din egen private bil.
Jeg har spurgt SKAT omkring dit spørgsmål og her har jeg taget udgangspunkt i befordringsfradrag. SKAT kunne dog ikke svare, da det ligger udenfor deres område, og derfor henvises der til henholdsvis SU styrelsen, samt Udbetaling Danmark. Du bør derfor selv henvende dig til de 2 instanser, hvis du vil have et endegyldigt svar. Skriv gerne svaret her, så vi andre også kan blive klogere på området.
Når det er sagt, så kommer jeg dog med min egen fortolkning på området. Bemærk at dette udelukkende er vejledende og at du skal kontakte SU styrelsen og Udbetaling Danmark for endelige svar.
Lad os tage befordringsfradrag først. Ved befordringsfradrag får du IKKE ekstra løn. Befordringsfradraget er en skattefritagelse af penge du allerede har tjent. Derfor kan jeg ikke forestille mig at det har indflydelse på hverken fribeløbet, som du må tjene ved siden af SU eller på din boligstøtte.
Ved befordringsgodtgørelse får du en EKSTRA skattefri løn udbetalt. Din arbejdsgiver godtgør dig for din kørsel i privatbil og dette sker via en skattefri lønudbetaling. Med al sandsynlighed vil befordringsgodtgørelse derfor tælle med i både fribeløbet, som du må tjene ved siden af SU, samt det beløb du må tjene for fortsat at få boligstøtte.
HUSK at kontakte SU styrelsen og Udbetaling Danmark for endelige svar.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg er pt. solgt ud til en kunde og får derfor nu skattefri kørselsgodtgørelse fra mit firma.
Min arbejdsgiver ligger imidlertid på vejen hen til kunden, så jeg kører ofte forbi om morgenen inden jeg kører videre ud til kunden (jeg kan sagtens undlade, hvis det giver nogle fordele).
Mit spørgsmål går på om hvornår jeg kan få skattefri kørselsgodtgørelse.
Er det fra hele distancen: Bopæl – arbejdsgiver – kunde
Eller kun fra: Arbejdsgiver – kunde?
Hvis det kun er fra min arbejdsgivers adresse og ud til kunden jeg kan få godtgørelsen, kan jeg så få kørselsfradrag fra min bopæl hen til arbejdsgiver, givet det er over 24km? Og ville det så ikke være mere fordelagtigt for mig at køre direkte til kunden fra min bopæl, da der jo er en længere afstand?
På forhånd tak
Mvh
Jonas
Hej Jonas
Som du beskriver det, så er denne kunde en midlertidig ny arbejdsplads (i samme stil som f.eks. bygningsarbejdere der arbejder på et byggeprojekt i en midlertidig periode). Dette er beskrevet direkte i artiklen.
Reglerne herfor er at du kan få kørselsgodtgørelse for “befordring i op til 60 dage mellem egen bopæl og en ny arbejdsplads”.
Yderligere beskriver vi: “Efter de 60 dage anses arbejdspladsen for at være fast og medarbejdere kan derfor kun benytte sit almindelige kørselsfradrag via skatten.”
Jeg håber at det besvarede dit spørgsmål.
Mvh
Erik
Hej Erik,
hvis jeg har 350 km på arbejde fra eget hjem, men min arbejdsgiver er forskellige årsager “kun” betaler km kørselsgodtgørelse for 250 km, kan jeg så lave et kørselsfradrag på de sidste 100 km ?
Mvh
Claus
Hej Claus
Din arbejdsgiver kan ikke give dig kørselsgodtgørelse for din kørsel fra eget hjem og til dit job. Kørselsgodtgørelse er udelukkende for befordring mellem arbejdspladser, befordring inden for samme arbejdsplads, samt befordring i op til 60 dage mellem egen bopæl og en ny arbejdsplads.
Du har derfor kun mulighed for kørselsfradrag. Med 350 km til arbejdspladsen, så er det næppe en tur du tager hver dag, så husk at du kun kan få kørselsfradrag for de dage hvor du rent faktisk kører turen.
Mvh
Erik
Hej jeg ville høre om man som tilkaldervagt kan trække alle kilometerne fra når man pludselig bliver kaldt på job for et vikar firma og ikke får kørepenge fra firmaet mvh finn
Hej Finn
Det burde ikke have betydning om du er tilkaldevagt eller om det er et vikarfirma. De første 12 km. hver vej kan du ikke trække fra, mens du kan trække resten fra.
Læs her mere om kørselsfradrag i 2017:
https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Koerselsfradrag_2017
Mvh
Erik
Jeg skal indberette kørsel for 2016, så jeg kan få det tilbage i denne omgang, hvornår kan jeg gøre det? Når jeg går ind på skats hjemmeside kan jeg kun rette for 2015?
Hej Thomas
Årsopgørelsen for 2016 er klar den 13/3-2017. Først derefter kan du rette i den.
Mvh
Erik
Kære Erik.
Jeg er først nu opdaget at jeg kan få kørselsfradrag, selvom jeg køre med andre i forbindelse med arbejde.
Jeg holder foredrag rundt om i landet, det har jeg gjort siden 2013.
Kan jeg få kørselsfradrag fra mit hjem til alle disse skoler og uddannelser jeg holder foredrag på?
Jeg har desværre ikke alle adresserne på de skoler jeg har været på. (det kan nok fremskaffes, fra den forening jeg er i)
Jeg må ikke blot bruge by navnet – jeg skal have den præcise adresse eller hvordan??
Mange hilsner
Christina.
Hej Christina
Hvis det er dit arbejde at holde disse foredrag, så kan du få kørselsfradrag. Du skal ifølge reglerne beregne ud fra den nøjagtige adresse. Jeg tror ikke at du kan få kompensation fra dette, men du kan forsøge at spørge SKAT.
Mvh
Erik
Det er side beskæftigelse, hvor jeg for hvert foredrag for et honorar. – Dvs jeg betaler B-skat
Okay, tænkte nok at det måtte være den eksakte adresse, de skal have.
Tusinde tak for din meget hurtige tilbagemeldning.
Mange hilsner
Christina-
Hej Erik,
Jeg håber du kan hjælpe mig til at forstår reglerne én gang for alle.
Jeg har “fri bil” (leasing via firmaet) forstået på den måde at hele den leasing ydelse som firmaet bliver opkrævet, er jeg tilsvarende gået ned i løn før skat (bruttoløns ordning).
Jeg bliver samtidig stadig opkrævet SKAT af hele leasingværdien, som var det en ren A-indkomst (i penge).
Derfor er jeg gået ned i løn samt har skatteudgiften.
Denne udgift inkluderer alt, dvs benzin, vask, service, forsikring – alles, men er jo også udregnet på baggrund af alle disse udgifter.
Kan jeg i denne situation:
1. Angive befordringsfradrag (for de +24km jeg kører hver dag)?
2. Opkræve kørselsgodtgørelse?
Der bliver jo lagt op til at fri bil ikke giver denne mulighed, men jeg betaler jo reelt set det hele via lønnedgang og beskatning af værdien (af bil).
Hvad mener du?
Mvh Rune
Hej Rune
Det er et godt spørgsmål. Som du selv skriver, så vil det være logisk, hvis du kan få befordringsfradrag, når du selv betaler udgifterne. Men om reglerne er sådan kan jeg desværre ikke svare på. Der må du kontakte SKAT. Skriv meget gerne svaret her i tråden, så artiklen kan blive opdateret med dette scenarie.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg ønsker at angive mit kørselsfradrag fra 2016.
Mit kørselsfradrag er dog højere end den løn jeg fik udbetalt den samme periode.
Er det muligt at få sit kørselsfradrag eller ihvertfald noget af den udbetalt alligevel?
VH. Marie
Hej Marie
Jeg kender ikke årsagen til at din løn har været lavere end dit mulige kørselsfradrag. Men så længe det bliver betragtet som et reelt job, så kan du få fuldt kørselsfradrag. Dette gælder også studiejob eller et job, hvor du får løntilskud.
Har du tjent mindre end 260.400 kr. i hele 2016, så får du faktisk et yderligere tillæg til kørselsfradraget på 47%. Dette sker automatisk, når du indberetter kørselsfradrag, så det er ikke noget du selv skal angive. Det kan du læse mere om her:
https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Ekstra_koerselsfradrag_for_lave_indkomster
Mvh
Erik
Hej jeg har dagligt ret til får kørselsfradrag på 272 km. Fordi jeg kører fra Lolland til arbejde i kbh. Og når jeg har regnet mit kørselsfradrag er den på 106601 Kr. Og mit årlig løn er på 267000 Om året og på min årsopgørelse passer beløbet. Men på mit årsopgørelse stå jeg skal betale 42600 Kr. Der jeg ringet til skat sagde hun det er rigtigt fordi mit kørselsfradrag er for høj og derfor er den talt som 0 for sikkerheds regler og det eneste jeg kunne gøre det er send et mail og vente med se hvad der vil ske. Kan det passe jeg skal betale på meget?
Hej Mehmet
Hvis SKAT ikke har godkendt dit kørselsfradrag, så må du følge deres retningslinjer for at få det korrekt. Når SKAT har godkendt dit korrekte kørselsfradrag, så vil det ikke længere være tilfældet, at du skal betale 42.600 kr., da det er baseret på et kørselsfradraget på 0.
Mvh
Erik
Hej,
Jeg har folkeregisteradresse i Haderslev, men arbejder pt. Som vikar i Rødovre. Jeg har kørt hjem fra job (fredag) med bus ca. 10 gange fra perioden 10-08-2016 – 31-12-2016. Mit spørgsmål er så, hvordan forholder det sig så, hvis jeg har taget bussen hjem igen om søndagen for at møde på arbejde om mandagen? Kan man få fradrag for dette eller hvordan og hvorledes?
Mvh Kathrine
Hej Kathrine
Det kan du sagtens få kørselsfradrag for. Du kan få fradrag for de antal gange hvor du faktisk har taget turen mellem hjem/arbejde. Det har ingen betydning at ud- og hjem- turen ikke er på samme dag.
Mvh
Erik
Arbejder som konsulent og har et spørgsmål omkring befordringsgodtgørelse / befordringsfradrag.
Jeg bor i Skive og arbejder i Silkeborg.
Hvis jeg kører direkte fra min bopæl til en kunde eks. i Ålborg og ikke er forbi min arbejdsgiver denne dag, er jeg så berettiget til befordringsgodtgørelse?
Eller skal jeg registrere kørsel fra bopæl til arbejdsgiver som befordringsfradrag og kørsel mellem arbejdsiver og kunden som befordringsgodtgørelse, selvom jeg reelt ikke kører efter det mønster?
Hej David
Det er samme spørgsmål som https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#comment-1121
Det korte svar:
Du kan få fradrag for afstanden fra dit hjem og ud til kunden.
Mvh
Erik
Hej,
Kan man mødes med et krav om dokumentation af sin kørsel, hvis man indberetter befordringsfradrag hos SKAT? I så fald hvilken slags dokumentation? Jeg var i virksomhedspraktik i København i ca 4 uger. Bor selv i Aarhus. Kørte i egen bil. Nu har jeg ikke gemt kvitteringer på brændstof og brobilletter…er det et problem?
Hej Minna
Du skal ikke dokumentere din kørsel, men du skal kunne dokumentere dit arbejde (virksomhedspraktik). Selve transportformen må du normalt selv om. Dog gælder der i dette tilfælde at du udover det normale kørselsfradrag også kan få tilskud for passage af Storebæltsbroen. Dette skal du kunne dokumentere, hvis SKAT spørger.
På Storebælt kan du trække 110 kroner fra hver vej i 2017.
Mvh
Erik
Hej Erik
Min søn har lige fået arbejde i københavn. Han har samtidig fået et værelse hvori han overnatter når han er i københavn, men hans adresse er på Fyn. Kan han få kørsels fradrag, hvis han tager til københavn søndag eftermiddag, altså en dag hvor han ikke tager direkte på arbejde, men først møder op på arbejdet dagen efter, for så at rejse hjem igen fredag ?
Hilsen Dan
Hej Dan
Det kan han sagtens. Det er forøvrigt samme situation som her: https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#comment-1301
Mvh
Erik
Hej Erik.
Jeg kan ikke umiddelbart finde svaret på internettet, og håber derfor, at du kan hjælpe mig.
Udgangspunktet for skattefri kørselsgodtgørelse er, at man er i ansættelsesforhold. Gælder dette også, når en ulønnet praktikant (3 måneders forløb) kører i erhvervsmæssig øjemed, for praktikstedet, hvor praktikanten kører i sin private bil, ud til virksomhedens kunder?
På forhånd tak.
Mvh. Henriette.
Hej Henriette
En ulønnet praktikant kan ikke få Kørselsfradrag. Det spørger du heller ikke om, men jeg vil lige præcisere dette.
En ulønnet praktikant kan godt få kørselsgodtgørelse som du spørger om. Kørselsgodtgørelsen er en skattefri udbetaling fra arbejdsgiveren som kompensation for kørsel i egen bil.
I 2017 udbetales der kr. 3,53 pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og kr. 1,93 pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Mvh
Erik
Hej Henriette. Jeg kan ikke selv finde et præcist svar.
jeg har delttjeneste og kører derfor til og fra arbejde 2 gange om dagen. i alt 60 km per tur. skal befordringen udregnes for hver tjeneste eller som samlet 120 km per dag?
venlig hilsen tommy
Hej Tommy
Du kan godt få fradrag for begge ture til arbejde. Hvis det kan retfærdiggøres at du tager mere end én tur på arbejdet (frem for at blive på arbejdspladsen), så kan du benytte den samlede distance for alle ture til arbejdspladsen. Derefter trækkes bundfradraget fra. Bundfradraget er på 24 km pr. dag.
For dine samlede 120 km kørsel, bliver fradraget på (120 – 24) * 1,93 kr. = 185,28 kr.
De 1,93 kr. er grundtaksten i 2017.
Kører man mere end 120 km pr. dag, så afregnes de efterfølgende kilometer med en lavere takst på 0,97 kr./km i 2017, hvis man ikke bor i en udkantskommune. Bor man i en udkantskommune, så afregnes alle kilometer efter grundbeløbssatsen.
Mvh
Erik
Disclaimer: Bemærk at ovenstående svar er rettet efter Tommys nedenstående research. Svaret er rettet for at give korrekte informationer til fremtidige læsere. Der var en fejl i det første svar, men fejlen er nu rettet.
Hej Erik og beklager navne forvirringen. Mange tak for dit svar der giver andledning til nye spørgsmål.
1. Skats kørselsberegner trækker vel selv de kilometer fra?
2. Før tastede jeg ind for hver rute dvs. jeg havde 2 befordringsforhold 1 for hver gang jeg tog på arbejde. hvis jeg forstår dig rigtigt er det, den samlede kørsel dagligt der skal tastes ind i et befodrings forhold?Der er en forskel i kroner og øre.
Venlig hilsen Tommy
Efter nærmere eftertanke som det står lige nu på min side. skat har selv trukket de første 2 gange 12. dvs jeg skal ind og reducere de 96 yderligere med 24 km hvis jeg har forstået dig korrekt. En smule uretfærdig at man skal have mindre end en der kører samme afstand bare fordi man gør det over 2 gange 🙂
Fradrag pr. dag normalsats
120 km – 24 km 96 km
96 km × 1,93 kr./km 185,28 kr.
Hej igen Erik. Efter langtids research har jeg fundet følgende. Ud fra dette skal den samtlige befordring ligges sammen og bundfradraget på de 24 km kun trækkes en gang uanset hvor mange gange du kører. Dog skal du kunne dokumentere din kørsel og pausen mellem dine arbejdstider skal kunne forsvare at du tager hjem.
A.F.3.1.3.5 Flere daglige befordringer
Fradrag kan foretages for det faktiske antal befordringer, idet der også er mulighed for at foretage fradrag for flere daglige befordringer til og fra arbejdspladsen. Det bemærkes, at bundfradraget kun fratrækkes en gang pr. arbejdsdag, jf. Skat 1988.10.610 (TfS 1988, 563 LSR).
Ved vurderingen af, om flere daglige befordringer berettiger til fradrag, lægges der vægt på længden af intervallerne mellem arbejdsperioderne og på mulighederne for at indtage måltider på arbejdspladsen. Eksempelvis vil der normalt ikke kunne gives fradrag for befordring til bopælen i frokostpausen, hvis der er kantine eller lignende til rådighed på arbejdspladsen, jf. LSRM 1982,18 LSR.
I SKM2008.636.BR fastslog retten, at det ikke var sandsynliggjort, at skatteyderen havde foretaget flere daglige befordringer mellem fast arbejdssted og freelanceopgaver. Stadfæstet i SKM2009.477.VLR
Kilde: Skat
http://skat.dk/skat.aspx?oID=2061743&chk=214580
Håber andre kan bruge dette.
Venlig hilsen Tommy
Hej Tommy
Fantastisk at du fandt ud af det. Jeg vil sørge for at få artiklen opdateret, så den indeholder informationer om flere daglige ture til arbejdspladsen. Du skal have rigtig mange tak for din research.
Mvh
Erik
Hej
Mit arbejde er i Aalborg. Jeg har folkeregisteradresse i København. Hver uge eller hver anden uge flyver jeg Aal-Kbh retur og er i Kbh 3-4 dage. Når jeg er i Aalborg bor jeg i en fremlejet lejlighed.
Får jeg fradrag for flybilletterne?
Hej Christian
Det gør du så absolut.
Du kan benytte vores beregner her:
https://www.laanekassen.dk/beregn-koerselsfradrag-2017/
Da du ikke kører på arbejde, så skal du lade “km fra bopæl til arbejde” og “Antal dage på arbejde” være tomme. Disse er til beregning af fradrag for din køretur, men det er ikke aktuelt i din situation.
Du skal angive din “Indkomst for året”, samt “Samlede færgeudgifter og flyudgifter” og derefter trykke “Beregn dit kørselsfradrag”, så får du det korrekte resultat.
Hvis du har en høj indkomst, så behøver du faktisk slet ikke beregneren, da dit fradrag er lig med dine udgifter til flybilletter.
Mvh
Erik
Hej
Kan man få kørselsfradrag, hvis firmaet har adresse et sted, men man skal møde ind et andet sted hver dag.
der er f.eks. 10 km til firma adressen, men jeg møder ind hverdag 37 km væk, kan man få for de 37, hvis der står det mødested der er 37 km i kontrakten?
Hej Kenneth
Det kan du godt. Det er samme situation som i denne kommentar: https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#comment-1166
Du kan betragte det sted du skal møde, som din arbejdsplads, og dermed kan du få kørselsfradrag til denne destination. Hvis din arbejdsgiver vil udbetale kørselsgodtgørelse til dig, så kan du få dette i op til 60 arbejdsdage i stedet for kørselsfradraget. Efter de 60 arbejdsdage, så har du kun mulighed for kørselsfradrag.
Mvh
Erik
Hej
Jeg har delebørn med en 7/7 ordning hvilket betyder at når jeg har mine børn hver anden uge skal jeg køre modsat retning af hvor jeg arbejder for at aflevere mine børn i skole og dagpleje.
Mit spørgsmål er så her om jeg kan trække kørelse fra når jeg har mine børn hver anden uge da det så er min reale kørelse til og fra arbejde når jeg skal aflevere mine børn.?
Hej Jørgen
Du kan kun trække afstanden fra hjem til arbejde fra. At du hver anden uge kører en kæmpe omvej har ingen betydning. Du kan fortsat få kørselsfradrag for de dage, men kun for afstanden mellem hjem og arbejde.
Mvh
Erik
Kan min arbejdsgiver modregne de km jeg indberetter til SKAT ifbm befordringsfradrag i de km km jeg kører for arbejde i privat bil og som giver kørepenge efter statens takster?
Fx. Jeg møder på arb adresse. I løbet af dagen kører jeg til møde og efter mødet kører jeg hjem da jeg har fri. Min arbejdsgiver siger at jeg kun får udbetalt kørepenge for fe km som ligger udover mine normale km til og fra arbejde
Mvh Tina
Hej Tina
Du kan ikke få kørselsfradrag og kørselsgodtgørelse for samme tur. I dit scenarie kan du få kørselsfradrag for turen om morgenen. Du kan få kørselsgodtgørelse for de to andre ture, hvis din arbejdsgiver tilbyder det.
Mvh
Erik
Regner man Sydslesvig med som udkantkommune når man beregner kørselsfradag?
Hej Werner
Sydslesvig regnes ikke som udkantskommune. Det er kun de nævnte udkantskommuner her der tæller med:
https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#Bor_du_i_en_udkantskommune_faar_du_hoejere_koerselsfradrag
Mvh
Erik
Hej Erik
Tak for en fin portal med masser af gode svar
Jeg har folkeregisteradresse i Thisted men arbejder i Århus
Jeg tar til Thisted i weekenden hvor jeg har en lille lejlighed og enkelte gange midt på ugen og overnatter ellers i Århus hos en veninde i hverdagene
Kan jeg uden dokumentation til skat trække den tur fra i weekenden og de hverdage jeg har kørt, og kan skat blande sig i hvilken adresse jeg overnatter på
Hvor mange år kan jeg gå tilbage mht kørselsfradrag?
På forhånd tak
Lars
Hej Lars.
Tak for ros og for dine spørgsmål.
Du kan fint få fradrag for de dage du har kørt. Det betyder ikke noget om du allerede kører i weekenden. Det er antallet af gange med transport fra din bopæl til arbejdspladsen der betyder noget.
Jeg synes ikke at man kan klandre SKAT for at ville blande sig i hvor du overnatter. Du kan kun få kørselsfradrag for den transport du rent faktisk har. Det er vel grundlæggende fair?
Det er muligt at trække fradrag fra tre år tilbage i tiden.
Mvh
Erik
Hej Erik
Hvordan forholder skat sig til min folkeregisteradresse
Jeg er der kun i weekenden og det er en lille lejlighed
Jeg betaler ikke noget i husleje da det er hos en god kammerat og lejligheden ellers ville stå Tom
Kan skat fastsætte en husleje og dermed gøre min kammerat skattepligtig af et beløb ?
Og kan skat så også gå ind og beskatte en “husleje” hos min veninde som jeg overnatter hos i hverdagene
Tak for en spændende side her
Mvh Lars
Hej Lars
I teorien kan SKAT godt blande sig i om du betaler husleje. Hvis du har et værelse til rådighed mv. på en måde, hvor det du modtager, i stedet kunne være lejet ud med en lejeindtægt, så vil det blive betragtet som en gave, at du bor gratis. Din ven og din veninde kan så blive beskattet af det beløb, som de ellers ville kunne have fået ved at udleje på anden vis. Man kan dog skattefrit have lejeindtægter for 24.000 kr. om året. Derudover lyder det som om, at du bor på vilkår, som ikke direkte ville kunne blive lejet ud til anden side.
Jeg tænker derfor ikke at SKAT vil blande sig i om du betaler husleje. Men i teorien er det en mulighed.
Mvh
Erik
Hej Erik
Hvis jeg er passager i en firma bil kan jeg så få kørselsfradrag
MVH
Britta
Hej Britta
Det må blive et måske.
Hvis din arbejdsgiver betaler din transport, så kan du ikke få kørselsfradrag. Men hvis du selv afholder dine udgifter til transport, så kan du godt. Dette uanset om du kører i egen bil, om du cykler, eller om du kører med en ven.
Så det kommer umiddelbart an på om du kører med en kollega fra samme virksomhed. Dvs. om det er din arbejdsgiver der betaler for firmabilen. I så fald kan du ikke få kørselsfradrag.
Er det din ven eller bekendte der har en firmabil, betalt af en anden arbejdsgiver, og du får lov at køre med, så burde der ikke være nogle problemer i at få kørselsfradrag.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg kan se længere oppe, at du har svaret på en kommentar, at man som ulønnet praktikant godt kan modtage skattefri kørselsgodtgørelse.
Nu får du altså lige lidt informationer om selve praktikken, så du er helt med på situationen. Jeg læser til markedsføringsøkonom, og er nu i ulønnet praktik (får SU) i en professionel fodboldklub, altså en forening (som jo angiveligt godt må betale kørselsgodtgørelse til “ulønnede medhjælpere”).
Her kører jeg i egen bil til praktikpladsen, og her er jeg godt klar over, at jeg ikke vil få dækket noget, men i løbet af arbejdsdagen bruger jeg min private bil i erhvervsmæssig øjemed. Jeg kører flere hundrede kilometer om måneden, og indtil videre har jeg været igennem hos SKAT 4 gange, og 3 ud af 4 af dem jeg var igennem hos, siger at jeg ikke må modtage kørselsgodtgørelse for dette, og at jeg kun må modtage denne sølle, og skattepligtige erkendtlighed fra min praktikplads.
Såfremt at du mener de tager fejl, hvordan kan jeg så “bevise” dette?
Jeg håber virkelig at du kan hjælpe, for jeg er meget træt af at læse op på paragraffer, og være nummer 14 i køen hos SKAT.
DBH Gustav
Hej Erik,
Jeg kan se, at du tidligere har svaret i en kommentar, at man som ulønnet praktikant må modtage skattefri kørselsgodtgørelse.
Min nuværende situation i korte træk:
Jeg læser til markedsføringsøkonom, er nu i ulønnet praktik i en professionel fodboldklub, altså en forening (som jo angiveligt godt må give skattefri kørselsgodtgørelse til ulønnede medhjælpere), jeg modtager SU under praktikopholdet.
Under min praktik, kører jeg flere hundrede kilometer i erhvervsmæssig øjemed på månedsbasis, vel at mærke i egen private bil. SKAT siger, at jeg ikke må modtage skattefri kørselsgodtgørelse for dette. Da jeg som tidligere nævnt, har set at du har skrevet en kommentar om netop dette, så kunne jeg rigtig godt tænke mig at du uddybede det lidt.
Jeg har snakket med SKAT 4 gange, og 3 ud af 4 af deres medarbejdere siger at jeg ikke må modtage dette, men kun må modtage en skattepligtig erkendtlighed på 3000, også selvom at det er en forening jeg er i praktik hos.
Hvis de tager fejl, hvordan jeg kan jeg så bevise dette?
Jeg håber virkelig at du kan hjælpe!
Du burde kunne modtage skattefri kørselsgodtgørelse.
I følge denne side hos SKAT, så står det sort på hvidt under befordring:
http://skat.dk/skat.aspx?oid=1976802
“Der kan udbetales skattefri godtgørelse til at dække udgifter til befordring i egen bil med Skatterådets satser for erhvervsmæssig kørsel”.
Der står yderligere under “rejse”:
“Der kan udbetales skattefri godtgørelse til at dække rejseudgifter”.
Der står desuden at du kan få dækket dine udgifter skattefrit, hvis du har udgifter på foreningens vegne:
“Foreninger kan udbetale skattefri godtgørelser til ulønnede bestyrelsesmedlemmer eller til frivillige, ulønnede medhjælpere, som yder bistand som led i foreningens skattefri virksomhed”
“Godtgørelsen udbetales til at dække udgifter, som modtageren afholder på foreningens vegne.”
Så jeg ser ingen problemer i at du modtager skattefri kørselsgodtgørelse. Henvis evt. SKAT til deres egen hjemmeside, hvis de mener det modsat.
Mvh
Erik
Hej Erik
Sikke en dejlig side med masser af gode svar.
Jeg har selvfølgelig også lidt spørgsmål. Jeg har nu i år besluttet mig for at undersøge nærmere mht. befordring, og jeg har læst mig frem til, at jeg rent faktisk kan få befordringsfradrag, når jeg fx er til konference i Jylland eller til foredrag, der er har relation til mit arbejde (jeg arbejder på en kræft-afdeling, så jeg har været til en del via Kræftens bekæmpelse) – jeg har i den forbindelse været inde og rette mine opgørelser for 2014, 2015 og 2017, og jeg har tillige fremskaffet en del dokumentation, som jeg kunne få fat i og sendt til SKAT. Jeg har i første omgang fået udbetalt min overskydende befordring, men nu i dag får jeg så en besked fra SKAT, at de har ændret min årsopgørelser, så nu står jeg til at skulle betale det hele tilbage……de har kun beregnet min kørsel fra hjem til arbejdsplads til trods for, at jeg har sendt dokumentation for anden kørsel….er det ikke korrekt, at man kan få befordringsfradag, når jeg fx kører fra min arbejdsplads til et foredrag i DK, der har relation til mit arbejde?
Mvh
Rikke
Hej Rikke
Hvad har SKAT givet som begrundelse?
Du kan kun få befordringsfradrag fra dit hjem og til din arbejdsplads. Din arbejdsplads kan dog godt ændre sig i løbet af året. Var du f.eks. selvstændig foredragsholder, så kunne du fint argumentere for at din arbejdsplads er de steder, hvor du holder foredrag. Ligeledes ville jeg også tro at SKAT ville godkende en konference som din arbejdsplads for denne dag, men det lader ikke til at være tilfældet her. Hvis ikke SKAT godkender konferenceadressen som din arbejdsplads, så kan du ikke få befordringsfradrag. I det tilfælde bør du snakke med din arbejdsgiver, som i stedet kan udbetale skattefri kørselsgodtgørelse.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg har en bil på papegøjeplader, som ejes privat, men jeg også kører i erhvervsregi.
Jeg skal for at få fradrag for den del jeg kører i erhvervsregi, fører kørebog for at vise hvor mange procent jeg kører henholdsvis erhverv og privat.
Mit spørgsmål er om kørsel fra hjemmet og til min arbejdsadresse er erhvervskørsel eller antages som privat?
Hilsen Jonas
Hej Jonas
Det tæller som privatkørsel. Du kan dog få kørselsfradrag for disse ture. Men de tæller ikke som erhvervskørsel.
Mvh
Erik
Hej.
Jeg har et spørgsmål vedr. befordringsfradrag og betaling af kørsel fra arbejdsgiver. Jeg bor i Odense og har arbejdsplads i København. Jeg er dog kun i København 1-2 gange om ugen. De andre dage kører jeg ud hjemmefra eller arbejder hjemme. Hvordan skal jeg indberette dette og hvad skal indberettes som fradrag og hvad skal min arbejdsgiver betale? Et eksempel kunne være at jeg en dag kører fra Odense til Hobro, videre til Silkeborg og derefter Århus og så retur til Odense. Et andet eksempel kan være at jeg en dag kører fra Odense til Kolding og så retur til Odense. Mvh. Linda
Hej Linda
Når du kører fra dit hjem og til din arbejdsplads, så kan du indberette det som befordringsfradrag/kørselsfradrag. De andre dage, hvor du kører rundt til kunder, så kan din arbejdsgiver udbetale skattefri befordringsgodtgørelse/kørselsgodtgørelse til dig. Det skal du aftale med din arbejdsgiver, men de har mulighed for skattefrit at udbetale 3,54 kr. pr. kilometer, hvis du kører under 20.000 kilometer årligt og 1,94 kr. pr. kilometer, for det antal kilometer, du kører over 20.000 kilometer om året.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg begyndte at arbejde i Sverige september 2017 og betaler SINK skat, jeg har hørt at man kan få kørselsfradrag fra Danmark indtil årsskiftet (2018), ved du om det er sandt?
Mvh
Peter L
Hej Peter
Der står på SKATs hjemmeside at man også kan få kørselsfradrag, hvis man bor i fx Sverige eller Tyskland.
https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2234761
Derfor formoder jeg at det også gælder hvis du bor i Danmark og kører til en arbejdsplads i Sverige. Husk desuden at du kan få et ekstra kørselsfradrag for hver passage af Øresundsbroen. Tillægget er på 50 kroner ved hver passage i bil i 2018.
Mvh
Erik
Beregningen som er lavet ovenover er vel kun for Storebælt? Øresundsbroen er væsentligt dyrere at passere og er lidt nysgerrig på hvad en månedlig udgift vil være her.
Hvis man f.eks. kører fra Malmø C til Ballerup på arbejde, så vil det årlige befordringsfradrag være ca. 72.000 kr. (regnet ud på skats hjemmeside) men reelt er det jo kun ca. 27% af fradraget der “tæller”. Hvad vil en Brobizz aftale løbe op i månedligt i sådan et tilfælde og hvornår ville det kunne betale sig at køre denne tur, hvis det overhovedet ville kunne betale sig?
Hej Michael
Fradraget er lavere for Øresundsbroen. På Storebælt kan du trække 110 kroner fra hver vej. Over Øresund kan du trække 50 kroner fra ved hver passage i bil.
Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål omkring hvornår det kan betale sig? Kørselsfradraget er en hjælp (social ydelse) til de personer der har langt på arbejde. Du har udgiften til at komme frem og tilbage fra arbejde uanset om du får fradrag i skatten eller ej. Fradraget skal ikke betale hele din rejse, men udelukkende en hjælp til udgifterne for de personer der har langt til arbejde.
Mvh
Erik
Hej igen Erik.
Mit spørsmål gik mest ud på hvad sådan en månedlig udgift ville løbe op i men jeg har nu set at andre pendlere online, skriver at en BroBizz aftale over Øresund inkl fradrag koster ca. 4000 dkk om måneden. Dette er hvis man arbejder og krydser broen 5 dage om ugen og kører ca 120 km totalt.
Hej,
Jeg får kørselsgodtgørelse fra min arbejdsplads når jeg skal på skole. Dvs. de betaler 1,94 pr kilometer fra mit hjem og til skolens adressen. Skal jeg betale skat af dette?
Jeg har en kollega med, kan hun ligesom jeg søge om kørselsgodtgørelse, selvom hun reelt ingen udgifter har til transport?
Hej Kristina
Reglerne for kørselsgodtgørelse er lidt anderledes end reglerne for kørselsfradrag. Ved kørselsfradrag er transportform underordnet, og her kan man godt få fradrag, selvom man kører med en ven og ingen udgifter har til transport. Det er dog ikke tilfældet ved kørselsgodtgørelse. Derfor kan din kollega ikke få kørselsgodtgørelse.
Hvis din kørsel er arbejdsrelateret, så har din arbejdsplads mulighed for at udbetale kørselsgodtgørelse. Normalt kan man hverken få kørselsfradrag eller kørselsgodtgørelse for at køre i skole. Men hvis skolegangen er en nødvendighed for dit arbejde, så er det muligt at kørslen er arbejdsrelateret, og de derfor kan udbetale kørselsgodtgørelse. Om de må det i dette tilfælde kan jeg ikke vurdere her.
Men hvis de udbetaler dig kørselsgodtgørelse, så er det skattefrit.
Mvh
Erik
Hey,
Jeg har et spg. Jeg køre som taksator i et forsikringsselskab og køre derfor ca. 30.000 km om året. I min kontrakt med firmaet står der, at såremt man køre over 20.000 km må jeg selv afholde disse udgifter. Altså firmaet betaler ikke “kørepenge” efter km. 20.000.
Jeg mener at der er tale om flere arbejdssteder for samme virksomhed i så fald vil jeg så kunne få kørefradrag for de resterende KM af skat…. Hvis ja,, er taksten så kr. 1.90 (2018) eller blot et fradrag.. skal der blot laves en kørebog for jeg køre jo mange steder i løbet af en uge.
Håber du kan hjælpe med svaret.
Hej Michael
Som jeg forstår reglerne, så er al din kørsel som taksator kunderelateret og derfor “kørsel i forbindelse med dit arbejde.”. Derfor kan du kørselsgodtgørelse af din arbejdsplads, hvis de tilbyder det. Det tilbyder de i dit tilfælde for de første 20.000 km. Resten kan du ikke få noget for, når din arbejdsplads ikke tilbyder det.
Kørselsfradrag er kørsel til din arbejdsplads. Din kørsel som taksator er til kunder og derfor ikke til din arbejdsplads. Derfor kan du ikke få kørselsfradrag for denne kørsel.
Bemærk at min rådgivning her er vejledende. Vil du være sikker, så spørg SKAT.
Mvh
Erik
Hej Erik
tak for en super og nyttig hjemmeside! Jeg har et opklarende spørgsmål vedr. kørsel fra hjem til kunde nogle dage samt kørsel fra hjem til kontoret andre dage.
Du har d. 04/01-2017 svaret Flemming med svar fra SKAT, at konklusionen må være at kunden er dit arbejdssted denne dag. Dvs. at du kan få fradrag for afstanden fra dit hjem og ud til kunden. Det, der forvirrer mig er, at du skriver fradrag og ikke godtgørelse. I svaret fra SKAT står der, at det er fradrag for den reelle afstand, som arbejdsgiver ikke godtgør. Så hvis arbejdsgiver godtgør kørsel fra hjemmet til kunden, så kan medarbejderen ikke får fradrag ?
I dit svar til Linda d. 06/08/2018 skriver du, at det er fradrag de dage, hvor Linda kører fra hjemmet til arbejdspladsen og godtgørelse de dage, hvor Linda kører fra hjemmet til kunden.
Altså skal Linda både benytte fradrag og godtgørelse.
Umiddelbart vil jeg mene, at dit svar til Linda d. 06/08/2018 er korrekt, altså en kombination af fradrag og godtgørelse, men jeg vil gerne lige dobbelttjekke med dig.
På forhånd tak for din hjælp
Mvh
Mia
Hej Mia
Du kan aldrig få både fradrag og godtgørelse på samme tur. Jeg er heller ikke sikker på, at det er det du skriver, men det er vigtigt at afklare, så der ikke er tvivl om den del.
Hvis man kører rundt til forskellige kunder, så kan man ikke få fradrag. Men man kan få godtgørelse, hvis arbejdspladsen tilbyder det.
Tvivlsspørgsmålet er omkring den første tur fra hjemmet og til kunde eller andet sted, som ikke er ens normale arbejdsplads. Man kan få fradrag for kørslen fra hjem til arbejdsplads. Men når man kører fra hjem og til et andet sted, så skal det afklares om dette andet sted kan betragtes som ens arbejdsplads. Det var det SKAT afklarede i den tidligere kommentar.
Opsummering:
– Man kan få fradrag for sin tur fra hjem til arbejdsplads.
– Hvis det ikke er turen til/fra hjem og arbejdsplads, så kan man få skattefri godtgørelse, såfremt turen er relateret til arbejdet og arbejdsgiver tilbyder denne godtgørelse.
Mvh
Erik
Tak Erik ! Jeg er helt indforstået med, at man ikke kan få både fradrag og godtgørelse for samme tur.
Det er, som du skriver, turen fra hjemmet til kunden, der er ‘udfordringen’. Når man kører fra hjemmet til sin arbejdsplads (den som står i ens ansættelseskontrakt), så gælder fradrag via SKAT. Men tvivlen opstår, når man kører fra hjemmet til en kunde – er det så et nyt arbejdssted (altså fradrag) eller skattefri godtgørelse fra arbejdsgiver ? Hvordan afklarer SKAT, om kunden kan betragtes som arbejdsplads ? Min arbejdsgiver tilbyder skattefri godtgørelse.
Igen tak for din hjælp !
Ifølge svaret fra SKAT til Flemming, som du selv refererer til (https://www.laanekassen.dk/koerselsfradrag/#comment-1125) så tænker jeg, at du fint kan angive fradrag for turen fra hjem til kunde.
Kørselsgodtgørelse kan udbetales for befordring i op til 60 dage mellem egen bopæl og en ny arbejdsplads.
De første 60 dage, hvor du kører fra hjem og til denne specifikke kunde, så er det min overbevisning, at du selv kan vælge mellem kørselsgodtgørelse og fradrag, hvis din arbejdsgiver er med på det. Du får mere ud af kørselsgodtgørelsen, men den er også dyrere for din arbejdsgiver.
Kører du til samme kunde fra dit hjem i mere end 60 dage, så er kørselsgodtgørelse ikke længere en mulighed, og du har kun mulighed for fradrag.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Tak for rigtig god side!
Jeg er netop blevet ansat i et firma, som ikke har et hovedkontor som sådan (alle arbejder hjemmefra). Mit første spørgsmål er, om jeg kan få fradrag for de dage, hvor jeg kører i egen bil til min chefs hjemmekontor (ca 45km hver vej) – og anfører jeg blot de reelle dage, hvor jeg foretager denne tur på min forskuds-/årsopgørelse? Mit andet spørgsmål er, om jeg kan få fradrag for de gange, hvor jeg arbejder fra mit sommerhus (som dermed bliver min arbejdsplads) – hvilket er et par dage om ugen (men kun kørsel frem og tilbage een gang om ugen)? Min arbejdsgiver tilbyder ikke godtgørelse, så det er rent fradrag ift SKAT, jeg er interesseret i.
På forhånd tak for hjælpen!
Venligst Heidi
Hej Heidi
Det bliver et ja til spg1 og nej til spg2.
Du kan få fradrag for de dage, hvor du skal køre til din chef.
Du kan ikke få fradrag for kørsel til dit sommerhus.
Mvh
Erik
Tusinde tak for svar! Blot et lille tillægsspørgsmål til 1’eren: ud over at jeg selv holder styr på det, er der så andre krav ift dokumentation for, hvor mange gange jeg arbejder fra min chefs hjemmekontor? Lige nu har jeg blot sat 80 dage på forskudsopgørelsen og tænker, at jeg så retter til ved årets udgang.
Kh og glædelig jul,
Heidi
Heidi
Det er helt korrekt at angive et omtrentligt tal på forskudsopgørelsen og skrive det nøjagtige tal på den efterfølgende selvangivelse.
Du bør lave et kørselsregnskab. Dvs. skrive ned hvilke dage du har kørt til hvilken destination. Det er ikke noget du som udgangspunkt skal vise nogle steder. Men hvis SKAT spørger ind til dit indberettede kørselsfradrag, så er det vigtigt at kunne fortælle præcis hvilke datoer der er tale om. Der er ingen krav til udformning eller andet, så du kan bare skrive det i et tekstdokument på din computer. Det er udelukkende for at kunne redegøre overfor SKAT hvilken præcis kørsel du har haft, hvis de en dag skulle spørge.
Mvh
Erik
Hej jeg havde et par spørgsmål
I mit gammel arbejd plads kørt jeg 105 par vej i alt 210 om dagen. Jeg fik kun 60 km om dagen det . Det vores virksomhed havde sagt resten får vi fra skat. Det var også besværligt det vi kørt forskelligt steder så vi skue mødes hver dag. På kontoret derfra tager til min arbejdsplads. Og derfor kue slippe for at skriver hvor mange km der er fra vores virskomheder til arbejds plads. Jeg kørt med min egen bil hver dag mvh
Hej Fanar
Din kørsel fra dit hjem og til din arbejdsplads (til virksomheden, hvor du var ansat) skal du selv indberette som kørselsfradrag. Det skal indberettes på din årsopgørelse hos SKAT, og du kan gøre det ved at logge ind på skat.dk
Den arbejdsrelaterede kørsel lyder det til, at du allerede har fået udbetalt som skattefri kørselsgodtgørelse fra din arbejdsplads.
Mvh
Erik
Okay så det skal jeg huske og skrive til skat det. Skat troede at jeg havde fået fra begge steder fra 2015-2016 altså fra hjem fra til arbejdeplads. Men jeg fik kun fra firma kontoret og til mit arbejds plads. Udover boede jeg i Slagelse og min løn var under det 150000. Har jeg så ret til at får et tillæg og er jeg for udkanstkommune
Ja, Slagelse er en udkantskommune.
Mvh
Erik
Og kan også får et tillæg når min indkomst unde 150000 om året
Og mange tak for hjælpen på forhånede .
God mandag til dig. 🙂
Mvh
Ja, du burde kunne få tillæg.
Mvh
Erik
Hejsa
Jeg har ét måske meget enkelt spørgsmål.
Jeg har i et par måneder, arbejdet et stykke væk fra min bopæl og regner derfor med kørselsfradrag, men da jeg ikke har fået indberettet dette til skat endnu, skal jeg dermed gøre det på min årsopgørelse. Spørgsmålet er således om hvor meget jeg kan regne med at få tilbage i skat, er det det fulde beregnede beløb eller er det blot de 27% af dette beløb?
Mvh
Hej Andreas
Kørselsfradraget er et beløb du kan tjene uden at betale skat. Du får altså det beløb tilbage som du har betalt i skat af det beregnede beløb. Hvis din skatteprocent eksempelvis er 45%, så får du ca. 45% af det beregnede kørselsfradrag tilbage i skat.
Mvh
Erik
Jeg har et fuldtidsjob hvor jeg har fri firmabil.
Derudover har jeg 2 deltidsjob hvor jeg ikke får noget for kørsel, kan jeg indberette kørsel for disse 2 job selvom jeg har fri firmabil ved mit fuldtidsarbejde?
Hej Christina
Du kan desværre ikke få kørselsfradrag, hvis du har fri bil. Heller ikke på andre jobs.
Mvh
Erik
Hej,
Når man arbejder som selvstændig, enkeltmandsvirksomhed og kører i sin privat bil, kan man få kørselsfradrag?
På forhånd tak
Mvh Lina
Hej Lina
Ja, der gælder samme regler for selvstændige, som for andre. Hvis du ellers opfylder kriterierne, så kan du godt få kørselsfradrag.
Mvh
Erik
Hej
Hvis jeg bliver tilkaldt til opgave på min arbejdsplads udenfor normal arbejdstid, skal jeg så ha’ kørselsgodtgørelse af min arbejdsgiver (i givet fald er det så skattefrit?) eller skal jeg selv fratrække kørsel på min årsopgørelse?
Eks.: Arbejder normalt fra kl. 7-15, hvor jeg fratrækker min befordring via årsopørelsen. Bliver tilkaldt til opgave på arbejdsplads kl. 19 og kører derind – kan kørslen her udbetales som skattefrit km-godtgørelse? Jeg har ikke ku’ finde noget på SKAT’s hjemmeside om det?
Hej Marianne
Tidspunktet har ikke betydning for dit kørselsfradrag. Det betyder altså ikke noget om det er normal arbejdstid eller uden for normal arbejdstid.
Det betyder, at du kan få kørselsfradrag som normalt. Det skal du selv angive på årsopgørelsen.
Du kan ikke få kørselsgodtgørelse af din arbejdsgiver, da det ikke er arbejdsrelateret kørsel.
Mvh
Erik
Hej.
Jeg er blevet tilbudt, af min arbejdsgiver, om at indgå i en tilkaldevagt ordning hvor jeg bruger min egen bil.
Min arbejdsgiver og jeg er uenig om hvilket kørselsfradrag man skal benytte. Jeg tænker her på at man kan få skattefri kørselsfradrag eller om man skal bruge kørselsfradraget for provat personer.
Jeg mener at hvis man bliver tilkaldt på arbejde af sin arbejdsgiver kan man betragte dette som erhvervsmæssig kørsel, og derfor berettiget til at få skattefri kørselsfradrag.
Min arbejdsgiver mener at tilkald er at betragte som privat kørsel og derfor skal benytte kørselsfradraget for privat personer.
Jeg kan ikke finde noget entydige oplysninger på SKAT’s hjemmeside.
Kan Du hjælpe med at finde ud af hvilke regler der gælder for på dette område.
Hilsen Henning Andersen
Hej Henning
Hvis det er kørsel fra dit hjem og til din arbejdsplads, så kan du få kørselsfradrag. Din arbejdsgiver må ikke udbetale kørselsgodtgørelse for dette. Det har ingen betydning om det er normal arbejdstid eller om det er tilkaldevagt.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Endnu et spørgsmål.
Jeg har 97 km fra mit hjem til min arbejdsplads. På almindelige hverdage bruger jeg mit kørselsfradrag via skat.
Jeg rejser en del, og bruger til tider min egen bil til at køre fra hjem til arbejdssted i f.eks. Holland. Indtil for nyligt , har min arbejdsgiver afregnet med statens takst på 3.56 kr fra første kørte km til mit arbejdsted i udlandet.
Nu har min arbejdsgiver valgt, at de første 97 km fra hjemmet til det udenlandske arbejdssted afregner de med 1 kr pr km og derefter får jeg 3.56 kr pr km, med den begrundelse, at jeg alligevel ville have kørt den afstand til kontoret hvis jeg ikke skulle ud og rejse.
..og så kommer spørgsmålet.
Hvis jeg kører afsted en søndag fra hjemme til mit udenlandske arbejdssted, kan mit firma så stadig “nøjes” med at udbetale 1 kr pr kørt km de første 97 km? Mit argument er, at jeg ikke skal på kontoret en søndag og mener derfor at jeg skal have den høje takst.
I tilfælde af at det er rigtigt, hvordan kan jeg godtgøre og kræve befordringsfradrag overfor SKAT, at jeg har været på arbejde en søndag, når jeg ikke har stemplet ind i virksomheden?
Mvh
Roland Pedersen
Hej Roland
Du har aldrig krav på kørselsgodtgørelse. Det er noget din arbejdsgiver kan udtale skattefrit til dig op til 3,56 kr. pr. kilometer. Men hvis din arbejdsgiver ikke ønsker at gøre dette eller hvis de tilbyder en lavere sats, så er de i deres ret til at gøre dette.
Det er udelukkende et spørgsmål om skat. SKAT tillader at du kan få udbetalt op til 3,56 kr. pr. kilometer skattefrit for kørsel der vedrører din arbejdsplads. Men det er ikke et krav, at din arbejdsplads skal udbetale kørselsgodtgørelse.
Mvh
Erik
Hej Erik.
Jeg er meget i tvivl om følgende:
1) Normalt arbejder jeg på vores kontor i Ballerup, men 4-5 gange om året er jeg i Jylland på kundebesøg. Jeg bliver samlet op derhjemme, af en kollega, som har egen bil, og sammen kører vi ud til kunden. Anses kundens adresse som mit arbejdssted den pågældende dag, dvs. har jeg krav på befordring fra mit hjem til kundens adresse ?
2) Andre dage, er jeg på kundebesøg, hvor jeg også kører med en kollega som modtager kilometerpenge, men denne gang kører vi fra vores arbejdsplads ud til kunden? Er jeg berettiget til befordring fra den kørsel vi har fra kontoret til kundens adresse ?
Vh Rune
Hej Rune
1) Ja, her kan du få befordringsfradrag.
2) Nej, her kan du ikke få befordringsfradrag. Men du kan få kørselsgodtgørelse fra din arbejdsplads, hvis de tilbyder det.
Mvh
Erik
Hej Erik
Tak for svar.
Til info har jeg netop fået svar fra Skat og de oplyser, at jeg kan få befordring i begge scenarier, så længe samkørslen planlægges frivilligt, og ikke er beordret af arbejdsgiver.
OK, tak for opfølgning
Jeg formoder at det i scenarie2 fortsat er befordringsfradrag fra hjem til kunde, selvom I mødes på arbejdspladsen. Fik du svar på det fra SKAT?
Hvis du kan få befordringsfradrag i scenarie2, så må det være fordi kunden fortsat betragtes som dagens arbejdsplads. I så fald er det ligegyldigt hvor I mødes og hvilke evt. omveje I tager. Men befordringsfradraget er fra hjem til arbejdsplads (som i dette tilfælde er kunden).
Mvh
Erik
Ja..kunden anses for min arbejdsplads den pågældende dag. De beskriver ikke hvorfra kørslen skal udregnes.
Hej Erik
Min datter er blevet fleksjobber med en arbejdstid på 4 timer ugentlig fordelt på 2 dage hun få dog kun løn for 2 timer ugentlig der det skønnes at hun har en arbejds effektivitet på 50%
hun har fået fleksjob pga et slemt piskesmæld
ud over det har hun en kronisk tarmsygdom Morbus Crohm som i perioder kræver et MEGET hurtig toiletbesøg.
Hun er meget afhængig af kunne transporter sig i egen bil på arbejde
der transporten sådan kun tager 20 mim med bus vil det tage 70 min og skift.
Hun har af flere fået at vide at hun burde kunne søge forhøjet kørsels fradrag
rubrik 54
hun har 38 km kørsel til arbejdspladsen langt ud på landet
det siger sig selv at med det lave timeantal ligger hendes løn netto på 700kr ca fra arbejdsstedet
tænker du at det er mulig at hun vil kunne få den høje sats
og hvad kræver det.
Mvh Brita
Hej Britta
Jeg tænker absolut at det bør være muligt. Men det beror på en konkret vurdering fra Skattestyrelsen.
Læs mere her: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2242324
Her finder du også telefonnummer, som I kan ringe til for at få afklaret jeres sag.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg arbejder som vikar, tit med 1 times varsel og forskellige steder hver dag.
Firmaet betaler Kørselsgodtgørelse (skattefri) hver dag.
firmaet betaler kun Kørselsgodtgørelse (skattefri) for nogle af kilometerne kan jeg trække der resterne kilometer 6 km fra .
F.Eks:
Hjem til arbejde (retur) 44 km
Skat 0 – 24 km
Firma 14 km Kørselsgodtgørelse (skattefri)
Rest 6 km befordringsfradrag
Hej Jan
Det kan du ikke. Man kan aldrig blande kørselsgodtgørelse og befordringsfradrag på samme tur.
Mvh
Erik
Hej!
Jeg skal starte i skole i Herning efter sommer, men bor i Århus. Jeg har derfor 81 km til uddannelsesstedet. Det tager lige omkring en lille time. Hvis jeg skal med tog vil det tage lige omkring de 3 timer. Har jeg mulighed for at få kørselsfradrag hvis jeg selv kører frem og tilbage?
Med venlig hilsen
Pernille
Hej Pernille
Du kan ikke få kørselsfradrag, da det ikke gælder for studerende. Men det tyder på, at du opfylder kravene for at få kilometerpenge på SU. Det kan du læse mere om her: https://www.laanekassen.dk/kilometerpenge/#Kilometerpenge_SU
Mvh
Erik
Hej.
Jeg er håndværker og har i en måned arbejdet i Holstebro som ligger 125 km fra firmaet.
Jeg har fået kilometerpenge da jeg har kørt i egen bil. Kal jeg alligevel gå ind og få et befordringsfradrag for den periode jeg har kørt i egen bil til og fra arbejde?
Vh jakob
Hej Jakob
Du kan ikke få kilometerpenge (kørselsgodtgørelse) og befordringsfradrag for samme tur. Men hvis du har kørt på arbejde hver dag og derfra kørt videre til Holstebro, så kan du godt få befordringsfradrag for turen fra dit hjem og til den normale arbejdsplads, og yderligere kørselsgodtgørelse for turen fra arbejdspladsen til Holstebro.
Mvh
Erik
Hej Erik.
Et lidt kringlet spørgsmål:
Jeg er almindelig funktionæransat som hovederhverv og modtager kørselsgodtgørelse (ca. 40.000km/år og privat kørsel max 10.000km/år).
Ved siden af (i fritiden) har jeg 2 ejendomme der udlejes under VSO.
Kan jeg lease en bil under VSO som firmabil, stille fri bil til rådighed for mig selv ifm. VSO, betale skat af fri bil (der jo stilles til rådighed af mit VSO) og fortsat modtage kørselsgodtgørelse fra mit hovederhverv som funktionær?
Der er et overskud på ca. 100.000 før skat på udlejning under VSO, som jeg ikke umiddelbart ønsker at udbetale til mig selv.
Vedr. erhvervsmæssig kørsel for mit VSO andrager det maks 1000km/år (begge ejendomme ligger tæt på min egen bopæl)
På forhånd tak,
Christian.
Hej Christian
Jeg kan ikke svare 100% sikkert. Men med med 99% sandsynlighed så kan du ikke både have fri bil og modtage kørselsgodtgørelse, selvom det er to forskellige firmaer. Hvis du vil være helt sikker, så bør du spørge SKAT.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg har et spørgsmål som jeg håber at du kan hjælpe med. Jeg er bosat i KBH men har fået arbejde i Aalborg men der kommer til at gå 5 måneder inden vores bopæl flyttes til Jylland. Jeg vil i denne periode bo indlogere mig i Aalborg hos familie i hverdagene og rejse tilbage til KBH i weekenden. Jeg har vel ret til befordringsfradrag for den ugentlige rejse mellem KBH og Aalborg, men går det ligeledes ind under kategorien rejsefradrag de dage jeg opholder mig i Aalborg?
På forhånd tak
Martin
Hej Martin
Du kan kun få kørselsfradrag for de faktiske dage, at du tager turen. Det er ligegyldigt om du rejser i weekenden eller på selve arbejdsdagen, men du kan ikke få kørselsfradrag for flere ture end du faktisk tager. Så I dit tilfælde bliver det kørselsfradrag for 1 tur pr. uge.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg har tit kundemøder midt på dagen og tager derfor min bil med på kontoret om morgenen (ca. 12 km). Arbejdsgiveren giver kørselsgodtgørelse for KM fra mit arbejde og ud til kunderne.
Kan jeg også få kørselsgodgørelse for de km. jeg har fra privatadresse og til mit arbejde? Tit tager jeg også direkte hjem fra kundemøderne – er jeg berettiget til kørselsgodtgørelse her?
På forhånd tak.
Mvh.
Mira
Hej Mira
Du kan kun få kørselsgodtgørelse for selve arbejdskørslen i egen bil (som du gør nu).
Du kan i stedet få kørselsfradrag/befordringsfradrag for kørslen fra hjem til arbejde. Men de første 12 km pr. vej trækkes fra. Så hvis du har ca. 12 km til arbejde, så er det ikke relevant for dig.
Mvh
Erik
har man pligt til at gemme kvitteringer som privat person
Hej Per
Kvitteringer for hvad?
Kørselsfradrag beregnes pr. kilometer, så du skal ikke gemme kvitteringer for køb af brændstof og lignende. Men hvis du eksempelvis har bropassager, så bør du gemme dokumentation.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg håber du stadig besvarer spørgsmål i forbindelse med denne artikel.
Jeg starter nyt job i januar 2020, hvor jeg bliver berettiget til kørselsfradrag. Jeg er dog blevet lidt forvirret ift. hvilken årsopgørelse det skal skrives på. Er det den fra 2019 eller 2020? Og hvis det er 2020, hvornår bliver denne tilgængelig?
Vh Kamma
Hej Kamma
Det skal angives på årsopgørelsen for 2020, som bliver tilgængelig engang i 2021. Men du bør også angive det på forskudsopgørelsen for 2020, så din skat beregnes korrekt fra starten.
Forskudsopgørelsen for 2020 er klar torsdag den 21. november 2019.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg er ved at starte selvstændig virksomhed, hvor jeg kører ud til mine kunder. Her ser jeg 2 muligheder: 1. Taksere mine kunder for transporten (bruger statens takst) eller 2. indberette kørselsfradraget til skat. Og her kommer spørgsmålet så – hvad er den gode grund for at lade kunderne betale for min transport, hvis jeg kan få kørselsfradrag? Eller kan jeg slet ikke få kørselsfradrag, da det ikke er en fast arbejdsplads (og dermed skal kunderne betale for min transport!)?
Hej Charlotte
Du kan ikke få kørselsfradrag for disse ture til kunder. Men det er virksomhedsrelateret kørsel, så hvis du bruger din egen egen private bil, så kan du udbetale skattefri kørselsgodtgørelse fra din virksomhed til dig selv.
Mvh
Erik
hej min søn er ejendomsmægler og anvender sin egen bil til at kører rundt mellem kunder og husene. det får han kørsel godtgørelse for, statens takster.
men når han så skal have dem udbetalt bliver de fratrukket hans bruttolån.
mit spørgsmål er så. er det lovligt?
Hej Karsten
Ja, det er lovligt. Men det er naturligt at sætte spørgsmålstegn ved om det er fair. Det kunne nemt være et gyldigt punkt til en ny lønforhandling.
Taksterne for befordringsgodtgørelse er dog en øvre grænse for meget man må udbetale skattefrit til dækning af kørsel. Men det er ikke et krav. Man må gerne udbetale mindre end dette, eller slet ikke.
Mvh
Erik
Hej
Jeg bor i Aarhus og er ansat i Kolding, men har nogle gange kundemøder i Aalborg. Jeg har fået at vide at jeg skal trække afstanden mellem Aarhus og Kolding fra når jeg skal søge om kørselsgodtgørelse. Er det rigtigt, selvom der er kortere til Aalborg fra Aarhus end fra Kolding?
På forhånd tak for hjælpen
Hej Troels
Du kan aldrig få kørselsgodtgørelse for mere end den faktiske tur.
Så hvis du kører hjemmefra og til kundemøde, så kan du ikke få kørselsgodtgørelse for mere end turen fra Aarhus til Aalborg.
Men hvis du er på arbejde først, og kører fra arbejdet i Kolding til Aalborg, så er det den tur du kan få kørselsgodtgørelse for.
Mvh
Erik
Hej.
Jeg har et spørgsmål. Jeg arbejder som tegnsprogstolk. Dvs at jeg kører ud til døve hvor de måtte have brug for det. Typisk på deres arbejdspladser men også til lægebesøg og alle andre situationer.
Min arbejdsgiver betaler kørselsgodtgørelse for korteste afstand til opgaven. Kan han det?
Eksempel: Jeg bor i Greve, men kører ofte ud og tolker i Farum. Vores faste kontor (arbejdspladsen på min lønseddel) ligger i København. Jeg får kilometerpenge for turen fra København til Farum.
Næste dag skal jeg til Næstved – nu er turen fra mit hjem den korteste afstand – så jeg får kilometer penge fra Greve til Næstved.
Min kollega som jeg skal tolke sammen med bor på Frederiksberg, lige ved siden af vores kontor. Hendes korteste afstand hedder så Frederiksberg til Næstved. Hun vil derfor få flere penge udbetalt end mig fordi min korteste afstand rykker sig.
Men må den det? Som jeg har forstået så kan jeg få befordingsfradrag fra hjem til kontoret i København, men burde jeg så ikke få kilometer penge fra kontoret og ud til der hvor jeg reelt udfører arbejdet. Altså hver dag fra kontoret.
Så spørgsmålet er må min arbejdsgiver bede mig registrere korteste afstand uafhængigt om den afstand er fra mit hjem eller fra vores kontor? Det er giver i hvert fald ikke lige forhold for de ansatte, da dem som bor tættest på kontoret altid vil få betalt de fulde antal kilometer, mens os der bor længere væk mister kilometer, når en opgave er tættere på vores hjem.
Hilsen Maiken
Hej Maiken
Det korte svar på det er: Ja, det må han godt.
Det lidt længere svar: Kørselsgodtgørelse er ikke et krav, men en skattefri mulighed. Din arbejdsgiver har altså mulighed for at udbetale kørselsgodtgørelse til dig skattefrit, hvis arbejdsgiveren ønsker det. Reglerne for kørselsgodtgørelse er et maksimum. Arbejdsgiveren kan altså aldrig udbetale mere end reglerne dikterer. Så bliver det skattepligtigt. Men det er helt OK for arbejdsgiver at udbetale mindre eller slet ikke.
Mvh
Erik