Kontanthjælp er en offentlig ydelse, der er tænkt som et sikkerhedsnet for borgere, der ellers i kortere eller længere tid ville være ude af stand til at forsøge sig selv eller familien. Med kontanthjælpsreformen, der blev indført i 2014, er der dog sket en række meget markante ændringer og det ser fortsat ud til at være et område, der har stor bevågenhed hos politikerne.
Hvor kontanthjælpssystemet tidligere var langt mere reaktivt, er det i dag blevet mere målrettet mod at få borgerne sluset videre eller tilbage til arbejdsmarkedet. I denne artikel ser vi nærmere på kontanthjælpen og hvordan kontanthjælpssystemet er skruet sammen.
Indholdsfortegnelse
- 1 Kontanthjælp i overordnet perspektiv
- 2 Kontanthjælpsreformen
- 3 Kontanthjælpsloftet
- 4 225 timers regel
- 5 Satser for kontanthjælp
- 6 Sådan søger du om kontanthjælp
- 7 Fradrag og sanktioner i kontanthjælpen
- 8 Kontanthjælp og formue
- 9 Udbetaling af kontanthjælp
- 10 Kontanthjælp og ferie
- 11 Kontanthjælp og barsel
- 12 Kontanthjælp for unge uden uddannelse (uddannelseshjælp)
- 13 Kontanthjælp for unge med uddannelse (ungesats)
- 14 Kontanthjælp, hvis du er 30 år eller derover
- 15 Snyd med kontanthjælp
- 16 Er du blevet anmeldt for snyd med kontanthjælpen?
- 17 Kontanthjælp og oplysningspligt
- 18 Gensidig forsørgelsespligt fra 2016 og frem
- 19 Dine lånemuligheder som kontanthjælpsmodtager
Kontanthjælp i overordnet perspektiv
Danmark har tradition for at tage hånd om alle borgere, herunder også de svageste og dem, der ikke selv kan bidrage. Danmark er både berømt og berygtet for dette velfærdssystem. Berømt, fordi det mange steder i verden er op til den enkelte at klare sig selv og derfor kan Danmark virke som et paradis i sammenligning. Men samtidig også berygtet, fordi den danske velfærdsmodel er meget dyr i drift og medfører et af verdens højeste skattetryk.
Kontanthjælpen er en af grundpillerne i velfærdssystemet, og er først og fremmest designet til at sikre, at ingen behøver at undvære mad eller tag over hovedet. Sådan har det været siden 1976 hvor Bistandsloven blev indført. Denne lov blev i 1998 erstattet af Lov om social service. Fra og med 2014 er der med kontanthjælpsreformen indført meget markante ændringer, som dels har til formål at nedbringe udgifterne til systemet, men samtidig også at bringe flere i arbejde.
Man regner med, at der i årene 2000-2005 var mere end 400.000 danskere på kontanthjælp i kortere eller længere tid. Heraf modtog 100.000 personer kontanthjælp i mindst 3 år, og 40.000 modtog kontanthjælp i mindst 5 år.
Kontanthjælpsreformen
Fra og med 2014, er der med kontanthjælpsreformen iværksat nogle af de hidtil mest ambitiøse tiltag med henblik på at få flere i arbejde. Udgangspunktet er, at alle skal arbejde for kontanthjælpsydelsen. Hvis man ikke umiddelbart vurderes til at være i stand til at påtage sig et arbejde, skal der i stedet iværksættes tiltag, der på sigt leder frem imod et job på arbejdsmarkedet.
Det kan eksempelvis være uddannelse eller erhvervsrettet aktivering. Hvis man har komplekse problemer af social- eller helbredsmæssig art, kan der i stedet iværksættes tiltag, som i første omgang skal tage hånd om disse problemer med henblik på at bedre muligheden for at kunne arbejde.
Der er to mål med reformen. Dels sigter den mod at forbedre samfundsøkonomien, så ingen skal kunne ”snylte” og uberettiget drage nytte af andres arbejdsindsats. Men dels vurderes det også at være i alles interesse at kunne indgå i et arbejdsfællesskab og ad den vej opnå sociale relationer og en følelse af at høre til og være en del af samfundet.
Kontanthjælpsloftet
Det meget omstridte ”kontanthjælpsloft”, der blev indført i 2016 med et snævert flertal i Folketinget, rører som sådan ikke ved de forskellige kontanthjælpssatser. Til gengæld indføres der et loft over, hvor meget man samlet set kan modtage fra det offentlige, hvis man er på kontanthjælp.
Årsagen til indførelsen af loftet er angiveligt, at der i pressen har været en række sager fremme, hvor kontanthjælpsmodtagere i specielle situationer har kunnet oppebære en meget høj samlet indtægt i kraft af de mange forskellige tilskud, der kan opnås. Det er f.eks. set i forbindelse med særligt dyre boliger, hvor det for kontanthjælpsmodtagere har været muligt at modtage både den almindelige boligsikring samt et ekstraordinært boligtilskud. Familier med mange børn har også kunnet oppebære en del ekstra tilskud – for blot at nævne et par eksempler.
Med kontanthjælpsloftet er der samtidig indført en såkaldt 225-timers regel, som betyder, at kontanthjælpsmodtageren skal kunne dokumentere, at vedkommende det seneste år har haft mindst 225 timers almindelig ustøttet beskæftigelse, hvis den fulde kontanthjælp skal kunne oppebæres.
Det er klart, at både kontanthjælpsreformen og kontanthjælpsloftet samlet set er med til at imødegå en del af de mest uhensigtsmæssige sager i forbindelse med kontanthjælpsmodtagere. Problemet er imidlertid, at stramningerne også kan ramme personer og familier, som på ingen måde hverken udnytter eller har til hensigt at snyde systemet, men som blot uforskyldt kan være havnet i specifikke situationer, som også rammes af reguleringerne.
Flere organisationer som eksempelvis Red Barnet og Rådet for Socialt udsatte advarer dog om, at stramningerne uvægerligt vil kunne give anledning til flere hjemløse og børnefamilier, som ikke vil kunne tilbyde børnene tidssvarende vilkår efter danske normer.
225 timers regel
Den 1. oktober 2016 trådte en ny regel i kraft. Denne regel går på at man skal have arbejdet i minimum 225 timer i løbet af de sidste 12 måneder for at modtage den fulde kontanthjælp. Kravet gælder almindeligt ustøttet arbejde. Løntilskud eller virksomhedspraktik tæller altså ikke med i kravet. Opfylder man ikke kravet om 225 timer, så bliver din kontanthjælpsydelse sat ned.
Hvis du ikke opfylder kravet, så bliver din kontanthjælpsydelse nedsat med enten 520 kr. eller 1.042 kr. alt efter hvor stor din kontanthjælpsydelse er.
Når du igen opfylder kravat, så kan du igen få den fulde kontanthjælpsydelse. Se mere her.
Satser for kontanthjælp
Med den nye kontanthjælpsreform er der indført en lang række satser, tillæg og sanktionssatser, som vanskeligt kan behandles kort og koncist. Overordnet set er der dog visse skillelinjer, der har stor betydning for satsen. Det handler bl.a. om, hvorvidt man er under eller over 30 år gammel, om man er gravid eller forsøger, om man bor alene eller er samboende, og om man som ung er ude- eller hjemmeboende og om man har en psykisk sygdom.
Herunder lister vi de overordnede satser for 2022: (tallene kommer fra beskæftigelsesministeriet)
- Fyldt 30 år, forsørger børn – 15.570 kr. pr. måned
- Fyldt 30 år, andre – 11.716 kr. pr. måned
- Enlige forsørgere under 30 år – 14.882 kr. pr. måned
- Forsørgere under 30 år, som ikke har erhvervet ret til ekstra børnetilskud – 10.412 kr. pr. måned
- Under 30 år, gravid (passeret 12. svangerskabsuge) – 11.716 kr. pr. måned
- Under 30 år, psykisk syg, forsørgerpligt – 15.570 kr. pr. måned
- Under 30 år, psykisk syg, udeboende – 11.716 kr. pr. måned
- 25-29 år, udeboende – 7.552 kr. pr. måned
- 25-29 år, hjemmeboende – 3.644 kr. pr. måned
- Under 25 år, udeboende – 7.552 kr. pr. måned
- Under 25 år, hjemmeboende – 3.644 kr. pr. måned
- Under 30 år, bidragspligt, maksimum hjælp inkl. tillæg – 15.570 kr. pr. måned
Foruden ovenstående satser, så er der samtidig visse tillæg, der kan tildeles alt efter situation. Der er desuden sanktionssatser og fradrag, som man skal være opmærksom på. Området er generelt så komplekst, at du i alle tilfælde bør konsultere kommunen i forhold til din specifikke situation.
Sådan søger du om kontanthjælp
For at få kontanthjælp, så skal du henvende dig hos det lokale jobcenter. Her bliver du registreret som ledig. Din første ledighedsdag er altså samme dag, som du henvender dig til jobcenteret. Jobcenteret vil herefter hjælpe dig videre i forløbet:
- Er du 30 år eller ældre, så henvises du en samtale med en beskæftigelsesrådgiver.
- Er du yngre end 30 år, så afhænger det af om du allerede har en uddannelse:
- Har du en uddannelse, så henvises du en samtale med en beskæftigelsesrådgiver.
- Har du ikke en uddannelse, så henvises du en samtale med en uddannelsesvejleder (og evt. en beskæftigelsesrådgiver efterfølgende).
Hvis du ikke kan komme i job eller på uddannelse med det samme, så henvises du til ydelseskontoret i Borgerservice. Her vil du modtage et ansøgningsskema til enten kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Din ansøgning bliver afgjort senest 14 hverdage efter, at du har ansøgt.
Fradrag og sanktioner i kontanthjælpen
I takt med opstramningerne på ydelserne og det indførte kontanthjælpsloft, er der desuden indført en række opstramninger i forhold til udbetaling af kontanthjælpen. Hvis man eksempelvis ikke møder op til de aftalte møder eller aktiveringstilbud, afviser jobtilbud eller ikke møder op til relevante erhvervsfremmende tiltag, kan kommunen inddrage en del af kontanthjælpen eller ligefrem kræve den tilbagebetalt. Det kan være ganske betydelige beløb, og derfor er det vigtigt at samarbejde.
Der kan være specielle situationer, som gør, at din udeblivelse eller afvisning af aktiviteter eller jobtilbud er rimelige. Det kan eksempelvis være i forbindelse med sygdom eller psykiske problemer. I sådanne tilfælde vil kommunen først foretage en vurdering, inden eventuelle sanktioner kommer på banen.
Kontanthjælp og formue
Kontanthjælpen er først og fremmest tiltænkt de borgere, der ikke selv har mulighed for at forsørge sig selv eller familien. Hvis du derfor har formue, vil du normalt selv skulle forsørge dig. Der er dog fastlagt et rådighedsbeløb, der tillader enkeltpersoner at have en formue på 10.000 kroner. Er du gift, så må du og din ægtefælle tilsammen have en formue på 20.000 kroner.
Formue er ikke kun kontante beløb, men også opsparinger og letomsættelige værdier som eksempelvis bil, værdipapirer og værdigenstande ud over normalen som eksempelvis sommerhus og andre luksusgoder. Er der meget stor friværdi i huset, kan kommunen også vurdere, at dette skal betragtes som formue. En bil kan dog i visse tilfælde være nødvendig af hensyn til et arbejde, og her kan der derfor i nogle situationer tages særlige hensyn.
Hvis du får udbetalt større ydelser som eksempelvis forsikringer i forbindelse med kritisk sygdom, kan de stadig blive betragtet som personlig formue, hvis de overstiger 150.000 kroner
Hvis du således enten er i besiddelse af formue eller kommer i besiddelse af en sådan, vil udbetalingen af kontanthjælpen normalt indstilles. Det forventes, at du selv skal leve af din formue i et omfang, der svarer til kontanthjælpen.
Formuen omregnes således til det månedlige beløb, du ville være berettiget til i kontanthjælp, og kontanthjælpen vil derefter ikke blive udbetalt i den beregnede periode. Undtaget herfra er dog visse former for opsparinger i forbindelse med pensioner, børneopsparinger med videre.
Udbetaling af kontanthjælp
Kontanthjælp udbetales som udgangspunkt altid bagud den sidste bankdag (hverdag) i hver måned. Hvis du har vist dig usamarbejdsvillig i forbindelse med møder, aktivering eller job, kan kontanthjælpen dog i visse tilfælde tilbageholdes og udbetales mere periodisk, afhængigt af din samarbejdsvilje og overholdelse af de indgåede aftaler. Eksempelvis kan kontanthjælp i visse tilfælde udbetales på baggrund af fremmøde på daglig basis.
Udbetaling af kontanthjælp forudsætter under alle omstændigheder, at du har en NEM-konto og et skattekort. Har du ikke en NEM-konto, skal du kontakte din bank, og mangler skattekortet, skal du kontakte SKAT.
Kontanthjælp og ferie
I modsætning til forholdene på det almindelige arbejdsmarked optjener du ikke ferie på kontanthjælp. Hvis du har modtaget kontanthjælp i 12 måneder, har du dog som udgangspunkt ret til at holde op til 4 ugers ferie, som også kan afholdes i udlandet. Ferien skal dog på forhånd aftales med kommunen. Der tages selvfølgelig hensyn til, hvornår din eventuelle øvrige familie afholder ferie, men din arbejdssituation har også stor prioritet i den forbindelse. Desuden skal det nævnes at du ikke har ret til mere end 2 ugers sammenhængende ferie. Du kan altså godt afholde 4 ugers ferie i løbet af hele året, men du kan ikke afholde alle 4 uger på én gang.
Ferie er ikke nødvendigvis mulig, hvis du er midt i et beskæftigelsesmæssigt forløb, eller hvis ferien på anden måde har en negativ effekt på dine muligheder for at komme i job. Hvis du netop er kommet i job og retten til kontanthjælp er bortfaldet, bortfalder retten til ferie automatisk i den henseende, og du vil være underlagt feriereglerne på det almindelige arbejdsmarked.
Ferie på kontanthjælp skal aftales med jobcenteret senest 14 dage før feriens afholdelse. Det er jobcenteret, der har det sidste ord, hvis der ikke er enighed om feriens afholdelse. Som udgangspunkt kan du dog selv bestemme, hvordan ferien eventuelt skal opdeles hen over året. Blot skal ferien afholdes seneste 12 måneder efter den 12-måneders periode, hvor den er ”optjent”. I modsætning til ferie på arbejdsmarkedet, får du ikke ret til ekstra ferie, selv om du bliver syg i løbet af ferien på kontanthjælp.
Hvis du har optjent ferie på arbejdsmarkedet inden du kom på kontanthjælp, skal denne ferie afholdes først, og regnes med i den samlede ferieperiode. Har du således optjent 2 ugers ferie på arbejdsmarkedet op til din ledighedsperiode, skal denne afvikles først, og du vil efterfølgende kun have ret til 2 ugers ferie på kontanthjælp.
Kontanthjælp og barsel
Hvis du er på kontanthjælp, har du ret til barselsorlov som alle andre. Som gravid har du mulighed for fire ugers barselsorlov op til fødslen og 14 uger efter fødslen. Fædre har ret til to ugers orlov efter fødslen. Derudover har I som forældre i alt 32 ugers orlov, som I frit kan fordele mellem jer.
Hvis der opstår komplikationer og barnet skal indlægges under orlovsperioden, kan der bevilges yderligere orlov, dog maksimalt 3 måneder. Hvis en af forældrene bliver syge i perioden, kan den normale orlovsret overdrages til den raske forælder.
Kontanthjælp for unge uden uddannelse (uddannelseshjælp)
Med den nye kontanthjælpsreform, er der som udgangspunkt ikke noget der hedder kontanthjælp for unge under 30 år. I stedet betegnes hjælpen som uddannelseshjælp, og den svarer til det beløb man får på Statens Uddannelsesstøtte.
Hvis man som ung ikke allerede har en uddannelse, er det helt overordnede mål at få påbegyndt en uddannelse snarest muligt, der vel at mærke er kompetencegivende til erhvervslivet. Hvis det vurderes, at en sådan uddannelse kan påbegyndes umiddelbart eller inden for en kortere periode, vil man betragtes som uddannelsesparat.
Hvis du ikke på forhånd har gennemgået en ungdomsuddannelse, skal du læse-, skrive- og regnetestes med henblik på at vurdere, om du har behov for yderligere undervisning eller eventuelt et ordblindekursus. Målet er helt entydigt, at du skal være udrustet til at kunne påbegynde en egentlig uddannelse.
Kommunen vil gøre alt for, at du hurtigst muligt kan blive parat til uddannelsesstart. Dette kan eventuelt også indebære understøttende tiltag og brobygningsforløb i samarbejde med relevante uddannelsesinstitutioner. Der kan også være tale om tilknyttede mentorordninger, som både kan forløbe før og under uddannelsen.
Du har selv mulighed for at byde ind med ønsker omkring arten af uddannelse, men ønskerne skal være realistiske og erhvervsrettede. Det er vigtigt, at du selv går aktivt ind i forløbet.
Hvis du ikke møder op eller på anden måde modarbejder processen, har kommunen forskellige sanktionsmuligheder, samt i gentagne tilfælde skærpede sanktioner, hvor uddannelseshjælpen kun udbetales i takt med dit fremmøde.
Kontanthjælp for unge med uddannelse (ungesats)
Hvis du er under 30 år, men allerede har en uddannelse, får du ikke egentlig kontanthjælp, men derimod ”ungesats”, som svarer til niveauet for Statens Uddannelsesstøtte. Her er målet først og fremmest at få dig i arbejde hurtigst muligt. Der vil være stor fokus på jobsøgning, og der vil løbende blive fulgt op på, om du søger tilstrækkeligt aktivt og bredt, og om du er til rådighed for arbejdsmarkedet.
Hvis det vurderes, at du enten ikke er jobsøgende i tilstrækkelig grad eller ikke reelt er til rådighed for arbejdsmarkedet, vil du blive mødt med krav om at arbejde for kontanthjælp. Det vil også være tilfældet, hvis din jobsøgning ikke bærer frugt efter maksimalt 3 måneder. I første omgang vil det typisk dreje som om virksomhedspraktik eller løntilskudsjob i den private sektor. Hvis det ikke er muligt at finde et job i den private sektor, kan der som alternativ oprettes et såkaldt nyttejob i den offentlige sektor, hvor du skal gå til hånde med forskelligt praktisk arbejde. Der er generelt ingen garanti for, at arbejdet vil være kompetencegivende for din videre jobsøgning eller relevant i forhold til din uddannelse.
Også i forhold til jobsøgning og deltagelse i eventuelle tildelte jobs er det vigtigt, at du overholder aftaler og møder op. Ellers kan der tildeles sanktioner, som i gentagne tilfælde kan opgraderes til skærpede sanktioner, hvor udbetalingen af din kontanthjælp vil ske på daglig basis på baggrund af, hvorvidt du møder op og overholder indgåede aftaler og pålæg.
Kontanthjælp, hvis du er 30 år eller derover
Hvis du fyldt 30 år eller derover, vil der som udgangspunkt ikke være fokus på uddannelse, hvis du søger om kontanthjælp. Du vil på mange måder indgå i systemet på lige fod med de yngre, der allerede har en uddannelse, idet begge grupper som udgangspunkt betragtes som værende jobparate. Det betyder i praksis, at du i intensiv grad skal gøre en indsats for at finde et job og i øvrigt være til rådighed for arbejdsmarkedet.
Du får ikke mulighed for at være ”kræsen” i jobsøgningen, men forventes at søge både bredt og realistisk i forhold til det aktuelle jobmarked. Dine jobsøgningsaktiviteter skal desuden registreres og dokumenteres på ”jobnet”, således at jobcentret kan se, at du yder en tilfredsstillende indsats for at komme i job.
I løbet af de 3 første måneder vil du blive indkaldt til flere møder med henblik på at hjælpe dig med jobsøgningen. Det forventes samtidig, at du i løbet af denne periode selv finder et job. Hvis det ikke lykkes, eller hvis jobcentret i øvrigt finder det formålstjenesteligt før udgangen af de 3 måneder, vil du få et beskæftigelsesrettet tilbud som for eksempel virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud i den private sektor.
Alternativt kan der blive iværksat en såkaldt nytteindsats, hvor du vil skulle yde en samfundsnyttig indsats hos en offentlig arbejdsgiver. Eksempler kan være service-arbejde på et hospital, hvor du måske skal hjælpe pårørende med at finde rundt, eller på et plejehjem, hvor du kan være behjælpelig med at bistå beboerne i forhold til ekstra udflugter og lignende.
Det forventes, at du møder op til de møder, jobs og øvrige aktiviteter, der tilrettelægges. I modsat fald vil du kunne idømmes sanktioner eller skærpede sanktioner, som blandt andet kan indebære tilbageholdelse og administration af kontanthjælpsudbetalingen.
Snyd med kontanthjælp
Som det ses af de foregående afsnit, er kravene til kontanthjælpsmodtagere og opsynet med ordningen skærpet ganske betydeligt de senere år. Årsagen er til dels, at ordningen er blevet misbrugt, og det rammer desværre alle og dermed også dem, der overholder de gældende spilleregler. Der kan være forskellige holdninger til, hvorvidt man bør ”sladre” i de situationer, hvor man får kendskab til, at ordningen misbruges. Et argument for at indberette andre kan være, at de ødelægger mulighederne for flertallet, men nogen måske vil mene, at enhver bør passe sit.
Under alle omstændigheder samarbejder kommunerne, SKAT og Udbetaling Danmark om at komme socialt bedrageri til livs, og lægger op til, at man henvender sig, hvis man har kendskab til konkrete situationer, hvor der snydes med de sociale ydelser. Det er dog vigtig at være opmærksom på, at det er både ulovligt og strafbart at indgive falske anmeldelser. Dels er det grov chikane, og dels er det spild af samfundets ressourcer.
Er du til gengæld bekendt med et oplagt tilfælde at socialt bedrageri, er det en mulighed at indberette dette. Det kan eksempelvis være tilfælde, hvor der modtages forhøjet kontanthjælp for enlige, som reelt er samboende, eller hvor unge modtager kontanthjælp som udeboende, selv om de reelt bor hos forældrene.
Ønsker du at indberette, skal du dog være opmærksom på, at myndighederne er forpligtede til at videregive alle oplysninger til den indberettede, herunder også oplysninger om den, der indberetter, såfremt disse er kendte. Du vil derfor som regel stå dig bedst med at indberette anonymt. Det kan eksempelvis gøres via en særlig anonym formular på Udbetaling Danmarks hjemmeside.
Er du blevet anmeldt for snyd med kontanthjælpen?
Hvis du selv er blevet anmeldt, er der som udgangspunkt ingen grund til panik, hvis du efter bedste evne har fulgt reglerne. Der kan sagtens være tale om en misforståelse eller i værste fald grundløs chikane. Under alle omstændigheder er myndighederne nødt til at følge sagen til dørs, hvis den ikke umiddelbart kan afvises som grundløs.
Det betyder i praksis, at du vil modtage information om anmeldelsen, samt en yderligere instruks i forhold til, hvad der ellers skal ske. Ofte vil der være behov for at indhente yderligere informationer fra dig, ligesom myndighederne selv kan foretage yderligere undersøgelser. Det kan være en ubehagelig proces, men hvis du ikke har gjort noget forkert, er der ingen grund til ligge søvnløs over det.
Som kontanthjælpsmodtager kan man uforvarende komme til at begå fejl i forhold til afgivne oplysninger, og i sådanne tilfælde vil ydelsen som regel blot reguleres i form af tilbagebetaling eller ekstra udbetaling.
Reelt socialt bedrageri er til gengæld en alvorlig sag, som i første omgang selvsagt vil medføre, at for meget udbetalt støtte kan kræves tilbagebetalt. Alt efter sagens natur kan myndighederne dog endvidere vælge at politianmelde forholdene, hvis det skønnes, at der er tale om bevidst svindel. Svigagtige forhold kan i værste fald medføre bøde- eller fængselsstraf.
Det er derfor selvsagt vigtig at være omhyggelig med at give myndighederne de korrekte oplysninger, og løbende indberette eventuelle ændringer, der kan have betydning for udbetalingen af kontanthjælpen. Reglerne er komplicerede, så det er ingen skam at kontakte kommunen i tvivlstilfælde.
Kontanthjælp og oplysningspligt
Som borger har du altid oplysningspligt, hvis du modtager offentlige ydelser, og det gælder naturligvis også i forhold til kontanthjælp. Generelt skal du altid oplyse om ændringer i dine personlige forhold, som direkte eller indirekte kan få indflydelse på din ydelse. Det er i din egen interesse at myndighederne løbende har opdaterede oplysninger, da du ellers kan risikere at skulle tilbagebetale ydelser, der er udbetalt på et forkert grundlag. Reglerne er ikke ukomplicerede, så det er bedst at kontakte myndighederne, hvis du er i tvivl om, hvorvidt en given ændring har betydning.
I forhold til kontanthjælp skal du altid oplyse, hvis der sker ændringer i husstandens indkomst eller økonomiske forhold. Et eksempel kan være hvis din samlever eller ægtefælle stiger i løn, eller hvis I kommer i besiddelse af en arv eller på anden måde øger formuen.
Det er også vigtig at indberette ændringer i husstandens sammensætning. Det kan eksempelvis være, at du bliver gift, skilt, genoptager samlivet med din separerede ægtefælle eller flytter sammen med en ny partner. Hvis du bliver gravid eller får børn, eller der i øvrigt sker ændringer i husstanden, er det også vigtige forhold at indberette.
Hvis du holder ferie eller opholder dig midlertidigt eller permanent i udlandet, er det også forhold, som myndighederne skal kende til. Hvis ferien er aftalt med jobcentret, er alt naturligvis, som det skal være, men herudover har du oplysningspligt. Som kontanthjælpsmodtager skal du jo stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og det gør du som udgangspunkt ikke, hvis du er bortrejst.
Gensidig forsørgelsespligt fra 2016 og frem
Før 2016 har det været sådan, at du som kontanthjælpsmodtager har været påvirket af størrelsen af din samlevers eller ægtefælles indkomst eller formue, og i mange tilfælde delvist har skullet leve af denne.
Denne regel gælder fortsat for gifte, men reglen er ophævet fra og med 1. januar 2016 for samlevende. Er I samlevende, men ikke gift, så har I dermed ikke længere gensidig forsørgelsespligt. Din kontanthjælp er således ikke længere afhængig af disse faktorer. Hvis din kontanthjælp før denne dato har været begrænset af samlevers indtægt eller formue, vil ydelsescentret som udgangspunkt selv regulere din kontanthjælp til maksimumsydelsen. Der er derfor heller ikke længere behov for at indsende lønsedler eller anden dokumentation på vegne af samlever.
Du bør dog under alle omstændigheder sikre dig, at din kontanthjælp er reguleret korrekt i forhold til de nye regler for afskaffelsen af gensidig forsørgerpligt.
Dine lånemuligheder som kontanthjælpsmodtager
Er du kontanthjælpsmodtager vil du som udgangspunkt godt kunne optage lån både i banken eller kviklån hos de forskellige låneudbydere. Vær dog opmærksom på at det udbetalte lånebeløb kan få indflydelse på udbetalingen af din kontanthjælp. Desuden vil de månedlige afdrag og rentebetalinger påvirke dit månedlige budget, som på kontanthjælp naturligt vil være meget stramt. Vi råder dig derfor til at overveje lån grundigt først, samt ofte at lade være med at tage lån, hvis det kan undgås.
Se også vore relaterede emner:
Hvad med hvis barnet få et fritidsjob og forældre er på kontanthjælp? Bliver barnets inkomst modregnet fra forældrenes kontanthjælp?
Hej Tulle
Jeg kan ikke forestille mig at det har betydning.
Fra den 1. januar 2016 forsvandt det der hed “Gensidig forsørgelsespligt”. Det betyder at din ægtefælles indkomst eller formue ikke længere har indflydelse på størrelsen af din kontanthjælp. Af denne grund kan jeg heller ikke tro at ens barns indkomst eller formue vil påvirke kontanthjælpen.
Vil du være helt sikker, så kontakt SKAT.
Mvh
Erik
Hej har et spørgsmål… hvis man som par er på kontanthjælp begge to med børn og bliver gift … tager de så den enes kontanthjælp??
Hej Elise
Umiddelbart lyder det ikke til at jeres kontanthjælp vil blive ændret, hvis I bliver gift. Men det kommer an på flere forhold.
Hvis I går fra at være enlige forsørgere til et par, så vil det have indflydelse på jeres udbetalinger. Men umiddelbart lyder det ikke til at være tilfældet her.
Går I fra at være samlevere til at være ægtefæller, så kan indkomst og formue have indflydelse. Men hvis I begge er på kontanthjælp, så har den del sandsynligvis heller ingen indflydelse. Det er det der hedder gensidig forsørgelsespligt:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Gensidig_forsoergelsespligt_2016
Mvh
Erik
Hej
Hvis jeg af uheldige omstændigheder er blevet syg og ikke kan arbejde, og ikke er medlem af en A-kasse. Og bor sammen med min kæreste og vi har et barn hver. Er jeg så ikke berettiget kontanthjælp, og ikke beregner udfra min kærestes indkomst ???
Mvh Stine
Hej Stine
Din kontanthjælp er ikke længere afhængig af din samlevers indkomst, hvis I ikke er gift. Det blev ændret i 2016:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Gensidig_forsoergelsespligt_2016
Mvh
Erik
Hej
Må man modtage et trænerhonoar for frivillig arbejde hvis man er på Kontant hjælp? Det handler om ca 1000kr
Hej Janni
Indtægter bliver modregnet i kontanthjælpen. Et honorar på 1.000 kr. vil resultere i 1.000 kr. mindre i kontanthjælp.
Mvh
Erik
Har en datter på 20 år og er lige flyttet hjem til mig. Hun har ingen uddannelse og ingen job i nu. Hvad har hun af muligheder og hvordan griber man det an?
Vil min indtægt berøre hendes evt. Kontanthjælp / ungeydelse ?
Hej Bianca
Som ung (under 30 år) og uden uddannelse, så kan man som udgangspunkt ikke få kontanthjælp. Men man kan i stedet få uddannelseshjælp. Man får en sats svarende til SU og målet er at komme på en uddannelse, der kan hjælpe personen ind på arbejdsmarkedet.
Læs mere her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Kontanthjaelp_for_unge_uden_uddannelse
Da uddannelseshjælpen er i samme størrelsesorden som SU, så vil jeg tro at de samme regler gælder som for SU. Dette betyder bl.a. at man får mindre i støtte, når man er hjemmeboende.
Bemærk at dette udelukkende er vejledning i forhold til de overordnede regler. For jeres og hendes specifikke situation bør I spørge kommunen.
Mvh
Erik
Hvad så hvis man er fyldt 30 hjemmeboende og har en erhvervsuddannelse ikke er psykisk syg eller har børn?
Hvad kan man så ca forvente at få?!
Hej Winnie
Du kan få 11.282 kr. pr. måned i 2018. Dette er grundbeløbet. Du bør kontakte din kommune, hvis du vil afklare om der evt. kommer tillæg eller fradrag.
Mvh
Erik
Jeg er forsørger på kontanthjælp og min kæreste får førtidspension. Hvis vi bliver gift, vil vores samlede hjælp så blive sat ned til 2 gange kontanthjælp forsørger? Og når mine børn er fyldt 18, helt ned til 2 gange ikke-forsørger?
Hej Conny
Jeg kan ikke se hvordan din kærestes førtidspension skulle blive til kontanthjælp? Som jeg ser det, så bliver der ikke ændret på førtidspensionen.
MEN din kontanthjælp kan meget vel blive formindsket eller helt bortfalde. Som samlevende, men ikke gifte, så har I ikke gensidig forsørgelsespligt. Men hvis I bliver gift, så har I gensidig forsørgelsespligt. Det betyder at din kontanthjælp kan blive påvirket af din kærestes indkomst og/eller formue, hvis I bliver gift.
Spørg din kommune, hvis I vil have beregnet den præcise økonomiske betydning for jer ved at blive gift.
Mvh
Erik
Hvis en forældre (eneforsørger) til to børn kommer på kontant hjælp, vil man så kunne forlange at penge, der er indsat på en konto til hver af børnene med bedsteforældre som givere og som fuldmagtshavere til de to konti, – at disse penge skal bruges til forsørgelse og modregnes i kontanthjælps ydelsen?
Hej Anne
Det kan jeg desværre ikke svare præcist på, så her skal du have fat i kommunen for hjælp.
Når du har børn under 18 år, og du er forsørger, så er dine børns penge reelt dine. Men får dine børn nogle mindre gaver, f.eks. en fødselsdagsgave eller julegave indenfor et normalt beløb, så tæller dette som en gave til barnet, og det har ikke indflydelse på din kontanthjælp. Det lyder dog ikke til at være situationen her. Derfor tænker jeg at kommunen kan vejlede dig på bedste vis, så I kan finde den bedste løsning for dig og dine børn.
Mvh
Erik
Hej jeg er på udd hjælp med barselstillæg og min kæreste på SU vi er sammenlevende med tre hjemmeboende børn, hvis vi vælger at blive gift vil han så få forsøgerpligt overfor mig ?
Hej Janni
Hvis I bliver gift, så får I forsøgerpligt overfor hinanden. Jeg kan dog ikke svare på om det får nogen praktisk betydning for jer, da det lyder til at jeres indtægter er små. Jeg anbefaler derfor at I spørger kommunen, som kan vejlede i jeres helt konkrete situation.
Mvh
Erik
Hey
Håber i kan hjælpe med den her sag.
Jeg er selvstændig øl-importør, fra Jylland. Min virksomhed har vokset de seneste år og der bliver mere og mere at lave. Min søn har efter universitet ikke fundet noget job og er derfor arbejdsløs og på bistand. Det var derfor ideelt at han blev oplært i min branchen med henblik på at overtage flere af mine opgaver og evt ende i et job på cirka 15 timer til vinter og når jeg selv bliver for gammel overtage helt.
Selv om vi har haft vækst i min forretning de seneste 5 år er der dog stadig ikke nok timer eller økonomi til at ansætte ham på fuldtid med det samme. Arbejdstiden er meget skiftende da øl import handler om at købe når det billigst i de forskellig lande. Et kørekort er også nødvendigt.
Efter 3 lange måneder med meget bøvl fik min søn et kørekort betalt af jobcenteret, uden at der blev lavet nogen aftaler om hvorfor. Efter min søn gentagene gange har forklaret at han ville høre om mulighederne for deltid eller løntilskud med henblik på at komme at arbejde hos mig. Kontakted jeg selv jobcenteret for at høre om mulighederne. Der var dog en utrolig stærk modvilje og intet hjælp at hente. I mellemtiden er min søn blevet færdig med kørekortet og er klar til at blive oplært hos mig.
Uden nogen varsel og lige efter han har fået kørekortet, får han at vide at han skal møde op i et nyttejob. Det skal han i de næste 4 måneder i 37 timer om ugen.
Gang på gang har vi prøvet at få det hele til at gå hurtigere så han kan komme ud af kontanthjælps systemet. Men hver gang sker der samme der intet svar om hvad vi kan gøre. I frustration over den lange proces og manglende hjælp har jeg følgende spørgsmål jeg håber i kan besvare.
1. Hvad er kravene for at han bliver ansat hos mig i 8-10 timer om ugen (fleksjob eller løntilskud?)
2. Kan de stadig tvinge ham i nyttejob selv om han arbejder hos mig i 8-10 timer om ugen?
3. Kan vi bede om en anden vejleder / sagsbehandler ?
4. Hvor skal man henvende sig hvis man føler sig forkert behandlet.
På forhånd tak og skønt at se at der er nogen der kan finde ud af at beskrive dette utrolig dårlig og kostlige system på en måde man kan forstå. Super side.
Mvh Ølmanden
Hej Ølmanden
Det er desværre ikke noget jeg kan svare præcist på. Vores viden kommer fra den research vi laver i forbindelse med at vi skriver artiklerne, og dette rammer udover hvad vi har skrevet om. Jeg vil dog gerne forsøge at svare så godt som muligt, men det er vigtigt at pointere her at det udelukkende er vejledende svar.
1. Jeg er ret sikker på at fleksjob kun er for personer med nedsat arbejdsevne, og det lyder ikke til at være tilfældet for din søn. Løntilskud kunne måske være en mulighed, men jeg kender ikke de præcise regler her. Dette må jobcentret kunne oplyse om. Hvis de ikke vil vejlede i dette / begrunde hvorfor det ikke er muligt for jer, så tænker jeg at det er fint at gå videre til “næste instans”.
2. Så længe han får offentlige ydelse i form af kontanthjælp, så tror jeg sagtens at de kan kræve dette.
3-4. Jeg tænker at I skal henvende jer til kommunen. Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er det kommunalbestyrelsen der har ansvaret for beskæftigelsesindsatsen, og jobcentrene der står for mødet med borgerne (https://star.dk/om-styrelsen/ansvar-for-beskaeftigelsesindsatsen/). “Næste instans” er derfor kommunalbestyrelsen, men jeg vil anbefale jer at starte med det lokale kommunekontor, som vil kunne vejlede jer til de næste skridt.
Mvh
Erik
Hej.
Jeg er på kontanthjælp og min mand er førtidspensionist. Vores barn er blevet 18 år og bor hos os. Til sin fødselsdag fik han børneopsparing som gave. Kan hans opsparing påvirke min kontanthjælp?
Mvh Idan
Hej Idan
Som jeg forstår reglerne, så har din søns opsparing ikke indflydelse på din kontanthjælp. Det er kun din egen og din ægtefælles formue, der har indflydelse på din kontanthjælp.
Hvis din søn på et tidspunkt ender på kontanthjælp, så har børneopsparingen til gengæld indflydelse på hans kontanthjælp, da den er en del af hans formue.
Mvh
Erik
Hej
Jeg er på kontanthjælp og har en søn på 15 som har en opsparing på ca 10.000 på en YouTube konto. Dem vil han rigtig gerne have udbetalt. Men vil de ikke blive modregnet min kontanthjælp?
Hilsen Lene
Hej Lene
Jeg beklager det sene svar. Jeg er netop tilbage fra 3 ugers ferie.
De 10.000 kr. fra YouTube skal indberettes som indkomst for din søn. De tæller dermed på samme måde som et andet fritidsjob. Umiddelbart lader det dog ikke til at børns fritidsjob får indflydelse på kontanthjælpen. Jeg har dog ikke kunnet finde det sort på hvidt. Dog kan indtægter fra børns fritidsjob have indflydelse på evt. boligstøtte.
Mvh
Erik
Hej
Jeg har et spørgsmål 🙂
Hvis jeg ikke finder et arbejde, inden min dagpengeperiode udløber, så er jeg i tvivl, om jeg kan få kontant hjælp. Jeg bor i ejerlejlighed sammen med min kæreste, vi er ikke gift. Vi sidder så billigt, at vi ikke kan bo billigere andre steder. Husleje omkring 4000 kr.
Men vi har godt nok en fri-værdi på 10-15 %, kan man tvinges til at optage lån i den? Også selvom min samlever ikke ønsker det. Og hvad nu hvis banken siger ‘nej’ til det?
Hvor står man så henne? Jeg er klar over det med at man ikke må have kontantværdi på mere end 10.000kr stående.
Mvh Jesper
Hej Jesper
Friværdi kan godt tælle som formue. Det vil være et vurderingsspørgsmål, som du skal afklare med kommunen. Hvis du ikke kan udnytte friværdien (fordi bank/realkredit ikke vil forhøje dine lån) eller hvis udgifter til at udnytte friværdien er meget høje, så vil kommunen sandsynligvis se bort fra friværdien, når din formue opgøres. Men hvis du har mulighed for at indfri store beløb via friværdien, så kan dette meget nemt være et krav, og dermed kan du ikke få kontanthjælp. Du skal derfor fremlægge din situation og dine muligheder (ift. friværdi) for kommunen, som derefter kan afklare om du kan få kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hvordan ser det ud, når min søster på 40 år er på kontanthjælp og har en pensionsopsparing på ca. 500.000, kommunen har bedt hende om at få udbetalt pensionen, og betale 60% i skat af beløbet, dvs. at hun får ca. 200.000kr. udbetalt og skal leve for dem i ca. 20 måneder, men da hun har en gæld på ca. 80.000kr. har hun så mulighed for at betale gælden og så leve af resten i ca. 1 år, og derefter modtage kontanthjælp igen, eller forlanger de at de 200.000kr. skal forvaltes over ca. 20 måneder, og er loven overhovedet sat i kraft endnu, da regeringen samtidig mener at alle skal spare op til pension også kontanthjælpsmodtagere hvilket ikke giver mening, hvilket andre partier har peget på, så derfor er jeg i tvivl om hvor vidt loven er vedtaget, har ikke kunnet finde noget konkret på nettet, håber du kan svare på spørgsmålet.
Ser frem til at høre fra dig.
Hej Peter
De første 6 måneder ser kommunen bort fra pensionsopsparinger. Efter 6 måneder er det fortsat OK at have pension op til 50.000 kr. Har man mere end dette, så kan kommunen godt kræve at man skal klare sig selv (dvs. i praksis at få sin pension udbetalt og leve af den). Så længe hun lever for egne penge, så kan kommunen ikke blande sig i hendes forbrug. Derfor tænker jeg ikke, at man kan forlange at hun skal leve for pensionen i en bestemt periode. Hvis hun brænder hele pensionen af på én måned (hvilket jeg ikke vil anbefale) så har hun pludselig ingen formue og dermed vil hun igen være berettiget til kontanthjælp.
Så opsummeret: Man kan ikke få kontanthjælp, hvis man har formue på mere end 10.000 kr. Pension kan godt tælle som formue, men ikke hvis pensionen er på mindre end 50.000 kr. Desuden er der en karensperiode på 6 måneder for pensionen.
Mvh
Erik
Hvad hvis man invisterer i eget hus, kan man så godt flytte samme med en eventuel kæreste på kontanthjælp, som så betaler for eksempel en en trediedel af huslejen, uden det får betydning for udbetalingen ( formueopsparing evt. ) eller andet ?
Hej Erik
Hvis I er gift, så er der gensidig forsørgelsespligt og din formue og indtægter har betydning for din hustrus evt. kontanthjælp.
Men hvis I ikke er gift, så har din formue og indtægter ingen betydning for din kærestes kontanthjælp. Investering i hus har derfor heller ingen betydning.
Mvh
Erik
Hej
Min søster og hendes mand skal skilles, han er på kontanthjælp og vil også være det efter skilsmissen. Han er 34 år, og børnene skal bo hos ham hveranden weekend og 1 dag om ugen. Resten af tiden skal børnene bo hos min søster.
De deler forældremyndigheden ligeligt.
Vil han få kontanthjælp som forsørger, lige som han gør i dag?
Eller bortfalder tillægget, når han ikke har bopælsretten på børnene?
Hej Charlotte
Jeg har ikke kunnet finde det sort på hvidt, men umiddelbart så vil han fortsat være i gruppen “Fyldt 30 år, forsørger børn” og dermed få samme beløb i kontanthjælp. Selvom samvær med børnene ikke deles ligeligt, så vil begge forældre fortsat have forsørgelsespligt.
Hvis I vil være helt sikre på forhånd, så kan I spørge jeres kommune. Jeres lokale kommunekontor vil kunne beregne præcist hvor meget han kan få i kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hvis man har en pensionsordning f.eks. oprettet i en bank, og så kommer på kontakt hjælp, vil denne pensionsordning så indgå i formuen, så der ikke udbetales kontakthjælp?
Hvis det er tilfældet er der så nogen pensionsopsparinger man kan oprette, så de ikke skal hæves, hvis man kommer på kontakthjælp?
Det er fordi vi gerne vil starte en lille pensionsordning til vores datter, da hun desværre pt. ikke har været så meget på arbejdsmarkedet endnu.
Hej Sonia
Pensionen tæller ikke med de første 6 måneder på kontanthjælp. Efter 6 måneder, så kigges der også på pensioner ift. formue. Man kan dog have 50.000 kr. på en kapitalpension, som ikke tæller med. Det hjælper dog ikke i dette tilfælde, da man ikke længere kan oprette nye kapitalpensioner.
Mvh
Erik
Hej
Jeg har et spørgsmål
Hvis jeg ikke finder et arbejde, inden min dagpengeperiode udløber.
Så er jeg i tvivl, om jeg kan få kontakthjælp.
Jeg bor sammen med min kæreste i hans hus, kommer der til at ske ham noget?
Kommer han til at forsørge mig?
Mvh
Majbritt
Hej Majbritt
Hvis du har en formue på mere end 10.000 kr., så kan du ikke få kontanthjælp.
Din kærestes formue og indtægter har ingen betydning for din evt. kontanthjælp, da gensidig forsørgelsespligt kun gælder for gifte og ikke for samlevende.
Mvh
Erik
Hej, Erik
Jeg er på kontanthjælp, men har lige lavet et sms-lån på 3000 kr. (julegaver) Det foregår jo over SKAT og derfor tænkte jeg, om det kan have indflydelse på min udbetaling, men samtidig er det ikke en formue på over 10.000 kr.
Hej Daniel
Lån vil aldrig forøge din formue, da du skylder pengene væk. Så uanset hvor stort et lån du tager, så er din formue fortsat den samme. Derfor har dit lån heller ikke betydning for din kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hej
Er lige nu på kontanthjælp, venter en lille til Maj. Skal flytte sammen med kæresten inden den lille kommer, men må indrømme kan ikke finde ud af hvad jeg evt vil få udbetalt under min barsel, er det samme sats som når jeg er på kontanthjælp? Eller hvad skal jeg forvente?
Vh Susanne
Hej Susanne
Du får som udgangspunkt det samme under din barsel. Dog kan du i nogle tilfælde få ekstra tillæg.
Søg efter “Aktivitetstillæg/Barselstillæg til kontanthjælp” på denne side:
Kilde ikke længere tilgængelig.
Mvh
Erik
Er der regler for hvor meget man må opholde sig hos hinanden, hvis man er kærester og den ene er på kontanthjælp?
Nej, det kan I gøre frit. Der er kun gensidig forsørgelsespligt for gifte.
Mvh
Erik
Jeg har købt en telefon på afbetaling, påvirker det min uddannelseshjælp/kontanthjælp?
Nej, det har ingen betydning.
Mvh
Erik
Hej
Er bosat i udlandet.Læser i Danmark via fjernundervisning.Hvad er reglerne hvis jeg flytter tilbage til Danmark.Hvor længe må jeg være udrejst ? Og hvis jeg stopper at læse og ikke får Su hvad kan jeg eventuelt få af kontanthjælp .Er over 30 år og forsøger.
Vh
Majbritt
Hej Majbritt
Det findes der ingen regler for. Så længe du er dansk statsborger og bor i Danmark, så har du samme forudsætninger som alle andre, uanset hvor længe du har været væk.
Der findes dog en 225 timers regel som du ikke vil kunne opfylde med det samme du kommer hjem. Reglen beskriver at du skal have arbejdet i minimum 225 timer i løbet af de sidste 12 måneder for at modtage den fulde kontanthjælp.
Hvis du ikke opfylder kravet, så bliver din kontanthjælpsydelse nedsat med enten 520 kr. eller 1.042 kr. alt efter hvor stor din kontanthjælpsydelse er.
Mit gæt er derfor at din kontanthjælpsydelse vil blive på 15.180 minus 1.042 = 14.138 kr.
Baseret på “Fyldt 30 år, forsørger børn”.
Mvh
Erik
Hej
Jeg har ikke dansk statsborger men jeg har boet i Denmark i 11 år , kan jeg får kontanthjælp ?
Hej Catherine
Ja, hvis du opholder dig lovligt i Danmark, så har du også mulighed for kontanthjælp. Der gælder dog at kontanthjælp til personer der ikke er danske statsborgere skal tildeles efter en individuel vurdering. Kontakt den kommune du bor i. Så kan de hjælpe dig videre.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Min søn har ikke et job. Han har formue og kan ikke få kh, det er jeg klar over. Men vil han få løn hvis han kommer i løntilskudsjob? Og vil han så efterfølgende få forlænget den periode hvor han ikke kan få kh?
Vh Ulla
Hej Ulla
Min første tanke var, at han naturligvis vil få løn i et løntilskudsjob. Dog kan jeg se på jobnet, at der står:
“Den ledige kan højest få løn, der svarer til pågældendes aktuelle individuelle forsørgelsesniveau (dagpenge, kontanthjælp…)”
Kilde ikke længere tilgængelig.
Det kan indikere, at man ikke kan få løn i et løntilskudsjob, når man ikke er berettiget til kontanthjælp pga. formue.
Mit forslag er derfor, at I kontakter kommune og/eller jobnet for at få det endeligt afklaret.
Mvh
Erik
jeg er på kontanthjælp som forsørger med et barn hvis mor er afgået ved døden så jeg får det særlig børntilskud.
snart flytter min kæreste hos mig og hun er på SU og hun har desuden en lille virksomhed hun tjener lidt på.
jeg modtager lidt i boligstøtte.
hvordan kommer kontanthjælpsloftet til at påvirke vores økonomi
Hej Kim
Umiddelbart kan jeg ikke se at det får betydning ift. kontanthjælpsloftet. Men vil du være helt sikker, så kontakt din kommune og få dem til at vurdere din helt konkrete situation.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg er 24 og har været omrejsende i godt 5 år siden jeg afsluttede min HHX, jeg har pt svært ved at forsørge mig selv. Hvilke skridt skal jeg tage for at få kontanthjælp og hvad kræver det af mig? Hvordan kommer jeg igang med det?
Mvh. Adam
Hej Adam
Jeg opdagede netop, at vi ikke havde beskrevet i artiklen hvordan man søger om kontanthjælp. Det er nu ændret, og du finder sektionen her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Saadan_soeger_du_om_kontanthjaelp
Mvh
Erik
Hejsa. Min kæreste og jeg overvejer at flytte sammen, men vi har tvivls spørgsmål… Jeg er på kontanthjælp og han er lønmodtager… Vil det påvirke min bistand eller skal han forsørge mig?
Hej Janni
Gensidig forsørgelsespligt er siden 2016 kun for ægtefæller. Så når I ikke er gift, så får det ikke betydning for din kontanthjælp, at I flytter sammen.
Mvh
Erik
Hej
Hvis jeg er på kontanthjælp, må jeg så tage en smut tur over grænsen?
Ikke ferie. Kan kun finde noget om ferie.
Hilsen Lene
Hej Lene
Jeg kan ikke henvise til noget sort på hvidt, men jeg er ret sikker på at det helt OK, hvis du kommer hjem igen samme dag. Du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, og må derfor ikke tage for langt væk. Du skal kunne reagere forholdsvis hurtigt, hvis der opstår muligheder for job. Men så længe det kun er “et smut”, så du hurtigt kan være hjemme igen, så burde det ikke skabe problemer.
Mvh
Erik
Hej.
Jeg står i den situation at jeg er på uddannelseshjælp som enligforsørger, jeg fødte d. 5/1-19, i den forbindelse søgte jeg diverse bidrag gennem udbetaling Danmark, herunder fødselsbidrag, barselsbidrag, bidrag til navngivning og børnebidrag fra faren.
Disse bidrag fik jeg udbetalt i midten af februar og de udgjorde i alt 9019,-.
Jobcentret har så sendt mig en parthøring i forbindelse med modregning af indtægter og de har modregnet 5196 kr i min uddannelseshjælp, det beløb dækker fødselsbidraget samt barselsbidraget.
De påstår at det er underholdning til mig. Men jeg vil jo mene at det er et bidrag til at kunne klargøre til babys ankomst.
Mit spørgsmål er om det er tilladt at de modregner barselsbidraget?
Hej Simone
Jeg tror ikke, at de betragter det som underholdning. Jeg kan ikke vide præcist hvad der er op og ned i sagen, men mit gæt er at de har henvist til underholdsbidrag: http://denstoredanske.dk/Samfund,_jura_og_politik/Samfund/Offentlig_social_forsorg/underholdsbidrag
Om det er korrekt at skære i uddannelseshjælpen kan jeg desværre ikke svare på. Men tag kontakt til kommunen igen og få dem til at forklare deres afgørelse. Er du ikke enig i afgørelsen, så kan du klage til kommunen, hvorefter de skal kigge på sagen igen. Hvis de kommer frem til samme afgørelse, og du fortsat er uenig, så vil sagen blive sendt videre til ankestyrelsen:
https://ast.dk/beskaeftigelse/hvad-handler-din-klage-om/kontanthjaelp
Mvh
Erik
Hej.
Hvis jeg ryger på kontanthjælp, og fruen stadig er i job, hvordan vil det så se ud for min evt udbetaling af kontanthjælp?
Vi er gift og har 2 hjemmeboende børn sammen.
Er 31, og udannet.
Hun tjener ca 21,500 før skat om måneden.
Mvh Stefan
Hej Stefan
Der er gensidig forsørgerpligt for ægtefæller. Det betyder at man beregner kontanthjælp for jer begge, selvom din hustru er i arbejde. Det beløb din hustru tjener mere end hun ville have fået i kontanthjælp, det fratrækkes din kontanthjælp krone for krone.
Jeres kontanthjælp vil lyde på 15.180 kr. pr. person i 2019. (Fyldt 30 år – forsørger børn). Hvis din hustru tjener 21.500 kr., så tjener hun 6.320 kr. mere end hun ville få, hvis hun var på kontanthjælp. Det beløb trækkes fra din kontanthjælp, så kontanthjælpen vil være på 8.860 kr.
Mvh
Erik
Hej.
Min kæreste er 30år er lige gået ned med stress og er derfor tvunget til at droppe ud af VUC, derfor ender hun med at skulle på kontanthjælp.
Vil høre om det kan ende ud i at jeg skal forsørge hende eller om hun er full berettiget kontanthjælp og hvor meget?
Vi har lavet os en fælles opsparing inde for det seneste år til ferie/hus er det noget de også kan kommer og røre ved eller hvordan?
Mvh Jimmy
Hej Jimmy
Hvis I ikke er gift, så skal du ikke forsørge hende.
Men hendes formue har indflydelse på om hun kan få kontanthjælp, da hun ikke må have formue på mere end 10.000 kroner.
Har I en fælles opsparing, så vil halvdelen af denne tælle med i hendes formue.
Mvh
Erik
Hej Jimmy
Vil det gå ud over min kontanthjælp hvis mit hjemmeboende barn står som ejer af en bil og jeg står som bruger og det også er mig der betaler forsikringerne?
Vh
Line
Hej Line
Det burde ikke gå ud over din kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hej Erik, jeg er på KH på 3. år. Mit spørgsmål går på om jeg har mulighed for at hæve en lille kap.pens. på under 50.000 uden at denne bliver modregnet KH.
Derudover har jeg en LD, der også kan udbetales efter det fyldte 60. år
Mvh
Joan
Hej Joan
Det kan du ikke, da du ikke må have en formue der er større end 10.000 kr.
Mvh
Erik
Hej Erik,
Jeg er 34år og gift, vi har en datter på 4år. Mine sygedagpenge er udløbet og mine dagpenge udløber d.12/5 (om lidt). Min mand tjener 38.000kr før skat og er deri og beskattet af bil, han har 20.100kr udbetalt – er jeg berettet kontanthjælp? Vi bor til leje.
Vh Camilla
Hej Camilla
Du er ikke berettiget til kontanthjælp, når din mand tjener 38.000 kr./mdr.
Der er gensidigt forsørgerpligt blandt ægtefolk. Så længe indtægten er større end hvad I samlet ville have fået, hvis I begge var på kontanthjælp, så kan du ikke modtage kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hej Erik hvis jeg er tilmeldt en a-kasse men kun har været det i 4 mdr. Så er ikke berettiget til daģpenge Og lige har mistet mit job kan jeg så få kontanthjækp
Ja, hvis du ellers opfylder kriterierne for kontanthjælp, så kan du fint få kontanthjælp.
Det springende punkt er sandsynligvis om du har en formue på mere end 10.000 kr.
Mvh
Erik
Hvilke kriterier har 2 børn på deltid og bør alene alene
Hvis du ikke har formue over 10.000 kr., så tænker jeg at du kan få kontanthjælp efter disse satser:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Satser_for_kontanthjaelp
Mvh
Erik
Hej Erik (1000 tak for at du svarer folk herinde uden at tage penge for det)
Jeg kom fra SU og på kontanthjælp 1. februar. Dvs. jeg fik en engangsydelse. Jeg har kun ret til kontanthjælp i 6 mdr. fordi jeg derefter skal hæve min sidste pension. Mit 1. spm. er tæller éngangsydelsen med i de 6 gange?
Mit andet spm. Jeg fandt et småjob med rigtig løn efter kun 2 mdr.
Kommunen trækker selvfølgelig min løn fra kontanthjælpen, men de kr. 27,32 pr. arbejdstime jeg arbejder, forsvinder også i regnskabet. Resultat jeg har ikke 1 krone mere udbetalt end før jeg fik jobbet. Er det ikke en fejl?
Hej Susanne
Jeg kan desværre ikke svare på spørgsmålet om engangsydelse, så her må du spørge kommunen eller Udbetaling Danmark.
Mht. løn, så fratrækkes den kontanthjælpen 1 til 1. Så ja, du får først mere udbetalt, når du begynder at tjene mere end kontanthjælpen og dermed slet ikke får kontanthjælp.
Mvh
Erik
Hej Erik
Jeg er 30 år og alene
Har fået min første kontanthjælp i maj. Jeg fik udover kontanthjælp udbetalt særlig støtte efter paragraf 34. Men kan ikke finde ud af, om jeg får denne støtte fremadrettet eller om det er en engangsydelse. Og om jeg kan søge om boligstøtte oveni?
Hej Charlotte
Jeg ved desværre ikke så meget om paragraf 34. Jeg har dog søgt lidt informationer, og mit indtryk er, at det er en engangsydelse, samt at du godt kan søge boligstøtte samtidigt. Så vidt jeg kan se, så søger man om den særlige støtte (i henhold til socialpolitik § 34) hos kommunen. Hvis du har søgt om støtten hos kommunen, så tænker jeg, at det er kommunen der bedst kan rådgive her.
Mvh
Erik
Hej Erik min kæreste skal på barsel om 1 måneD ca. Hun er på kontanthjælp nu og skal også være det i sin barsels periode vi er samlevende og jeg er i fast arbejde som tømrer. Mit spørgsmål er om hun vil forblive på almindelig kontant hjælp eller om hun så vil få forsøger kontanthjælp? Og kan vi få boligstøtte selvom jeg er i arbejde? Og er der evt noget andet særlig støtte hun burde kunne søge?
Hun vil fortsat være berettiget til kontanthjælp.
Læs om kontanthjælp og barsel her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Kontanthjaelp_og_barsel
Satserne for kontanthjælp kan du se her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Satser_for_kontanthjaelp
Boligstøtte vil sandsynligvis afhænge af din løn. Du kan beregne boligstøtte her:
https://www.boligstoette.dk/bos-selvbetjening/beregner/basisoplysninger
Mvh
Erik
Tak for svar men hun er over 30 og skal have et barn nu betyder det så ikke hun går over på forsøger selvom hun bor sammen med mig?
Jo, når hun får barn, så vil hun være i kategorien:
“Fyldt 30 år, forsørger børn – 15.180 kr. pr. måned”
Hej Erik
Hvis ens forældre ejer et hus, de ikke selv bor i, kan man så få udeboende kontanthjælp, hvis man lejer værelser der eller har forældrene forsørgerpligt, selv om man ikke bor sammen?
Hilsen Kirsten
Hej Kirsten
Du vil blive betragtet som udeboende, når I ikke bor sammen og I ikke har samme folkeregisteradresse.
Mvh
Erik
hej jeg vil høre jeg har ferie penge til gode fra tidligere job og landet så på kh…. nu er jeg ikke interesseret i at de trækker mine ferie penge kan jeg melde mig ud som ledige og stoppe min kh også melde mig ind igen efter en ferie på 20 dage eller ???
Hej Matina
Du skal leve af dine feriepenge i den periode du holder ferie. Har du feriepenge til 20 dage, så meddeler du dit jobcenter eller beskæftigelsescenter hvornår du holder disse 20 dage. Der vil ske fradrag i din uddannelses- eller kontanthjælp svarende til det antal dage, dine feriepenge er beregnet til at dække. Så i eksemplet med 20 dage, så vil der være fradrag i din kontanthjælp svarende til 20 dage.
Mvh
Erik
Jeg er droppet ud af en videregående uddannelse. Jeg søger ind på en ny nu her. Kan jeg få uddannelseshjælp hvis jeg ikke bliver optaget eller hvis jeg får en standbyplads, men ikke bliver tilbudt en plads i år ? Har læst noget med karensperiode.
Hej Mariann
Det kan du, hvis du ellers opfylder kriterierne.
Karensperioden er ift. din pension. Du kan ikke få Kontanthjælp eller uddannelseshjælp, hvis du har formue. De første 6 måneder (karensperioden) tæller din pension ikke med i opgørelsen af din formue.
Mvh
Erik
Hej
Jeg har denne sommer færdiggjort en gymnasiel uddannelse (HHX) og har ikke intentioner om at påbegynde videreuddannelse før januar eller august næste år. Derudover arbejder jeg også som livredder. Dog har jeg ikke mere end ca. 6-8 timer om ugen, hvorfor min månedlige indkomst er lettere begrænset. Derudover bor jeg stadig hjemme. Har jeg ret til kontanthjælp?
Hej Michel
Hvis du ellers opfylder betingelserne, så vil du have ret til kontanthjælp. Men din løn vil blive trukket fra ydelsen.
Du kan se satserne her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Satser_for_kontanthjaelp
Jeg tænker at du sandsynligvis hører i denne gruppe:
Under 25 år, hjemmeboende – 3.553 kr. pr. måned
Så hvis du tjener mere end 3.553 kr. pr. måned, så vil du ikke kunne få kontanthjælp. Tjener du mindre, så vil du kunne få (3.553 kr. minus din løn) pr. måned.
Mvh
Erik
Hvis begge forældre er på kontanthjælp og skal have et barn er det så begge forældre der har ret til at få som forsørgere?
Hej Christian
Ja, det er det 🙂
Mvh
Erik
Hej Erik.
Min svigerdatter har været på du, men kunne ikke gennemføre uddannelsen og skal nu søge kontanthjælp el uddannelseshjælp. Hun er 20år og forsørger til 2 børn på 1 og 3 år. Min søn er i lære som møbelsnedker og ikke far til børnene. Vi har siddet og kigget regler men kan ikke finde ud af hvor meget hun er berettiget til. De er samboende. Kan du hitte ud af det? Vh Linda Lund
Hej Linda
Jeg tænker at det er denne der gælder:
Forsørgere under 30 år, som ikke har erhvervet ret til ekstra børnetilskud – 10.151 kr. pr. måned
Du finder satserne her:
https://www.laanekassen.dk/kontanthjaelp/#Satser_for_kontanthjaelp
Mvh
Erik
Hej Erik.
Tusind tak for al din hjælp og tid. 🙂
Jeg står desværre og skal modtage kontanthjælp her fra 1/5, som over-30 og uden forsørgerpligt.
Jeg bor sammen med min kæreste (vi er ikke gift), og derfor har vi forskellige udgifter/konti, vi er fælles om. Jeg her derfor 3 spm:
1) De penge, der står på disse fælles konti (1 står i vores begges navn, 1 står kun i mit navn), vil kun halvdelen af disse betragtes som værende min formue, på begge konti?
2) En af disse konti er en budget konto, der er lavet over et årligt forbrug. Det vil sige nogle måneder står der mere end andre. Vil dette ligeledes blive betragtet som en del af den formue på de max 10.000, selvom udgiften kommer senere på året?
3) Vi har en leasing bil, som vi betaler på hver måned, og uden mulighed for at kunne “sælge” før til efteråret, hvor kontrakten udløber og vi kan levere den tilbage. Dette kan vel ikke blive betragtet som en “friværdi” og en del af min formue?
På forhånd mange tak!
Hilsen, Tanja.
Hej Tanja
Jeg kan ikke svare præcist på disse spørgsmål. Jeg har kun den viden jeg har opnået igennem research til artikel og research til svar på spørgsmålene her. Jeg vil alligevel komme med mit besyv herunder, men kontakt Borgerservice eller beskæftigelsesrådgiver/uddannelsesvejleder for mere præcise svar.
1) Mit gæt er at de tæller med 50%, da I er fælles om kontiene. Men de tæller sandsynligvis med 100% indtil du gør opmærksom på, at det er fælleskonti.
2) Ja, en budgetkonto vil også tælle med i opgørelsen.
3) Hvis I kan få en større “gevinst” ved salg i efteråret, så vil jeg tro, at det tæller med i din formue. Men hvordan den præcise værdi beregnes, det ved jeg ikke.
Mvh
Erik
Hej Erik og på forhånd tak for hjælpen
Vedr. kontanthjælp:
Vil en udbetaling fra en ulykkesforsikring blive betragtet som formue?
Vil en erstatning for indbo i forbindelse med en brand blive betragtet som formue (jeg er samboende – ikke gift -og forsikringen er i vores begges navn)
Hej Michael
Jeg har ikke det fulde overblik over hvilke forsikringsudbetalinger der tæller med og hvilke der ikke gør. De fleste vil tælle med, men der er også tilfælde ved arbejdsskade og kritisk sygdom, hvor beløbet enten ikke tæller med eller (for kritisk sygdom) hvor det først tæller med hvis beløbet er over 150.000 kr.
En erstatning for indbo vil helt sikkert tælle med. Dit indbo vil altid tælle med, uanset om det er intakt eller bliver beskadiget og erstattet af forsikringen. Formue er ikke kun penge i banken, men også eksempelvis kontanter, friværdi, biler, værdipapirer og pension.
Mvh
Erik