Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Pension / Pensionsselskaber i Danmark / PKA pension

PKA pension

PKA Pension er med sine 300.000 medlemmer et af Danmarks største pensionsselskaber. De forvalter medlemmernes samlede pensionsopsparing på hele 275 mia. kr. Men hvad får du med i pensionsordningen, hvis du er medlem af PKA? Og hvordan er du forsikret, hvis du mister arbejdsevnen, dør tidligt, eller mister dit job i forbindelse med en langtidssygemelding? Få det fulde overblik her.

Vi har samlet alt det, du har brug for at vide om din pensionsordning, hvis du har pension gennem PKA. PKA består af medlemmer, der er ansat inden for de sundhedsfaglige og socialpædagogiske fag, og dækker hovedsageligt offentligt ansatte.

Selskabet er en samling af Pensionskassen for Sundhedsfaglige, Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale, Pensionskassen for Farmakonomer, samt Pensionskassen for Sygeplejersker og lægesekretærer.

Hvad tilbyder PKA?

PKA er ejet af medlemmerne, og tilbyder ansatte på sygehuse, i ældreplejen, i sociale tilbud, samt andre steder i den offentlige sektor pension og forsikring.

De årlige omkostninger for din pensionsordning gennem PKA ligger på 1,1% af dine indbetalinger. I gennemsnit betyder det en årlig omkostning på 375 kr.

Over de seneste år har PKA givet medlemmerne et årligt afkast på 5%, men for nyligt er det besluttet, at hæve renten til 7% årligt.

Med pensionsordningen gennem PKA er du sikret både opsparing til pension, samt forsikring ved blandt andet død, kritisk sygdom og tab af job på grund af længerevarende sygdom.

Pension

PKAs pensionsordning er tilknyttet bestemte arbejdsgivere inden for den offentlige sektor, og er derfor tilknyttet dit ansættelsesforhold i en lang række stillinger i den offentlige sektor.

Det gælder blandt andet, hvis du er ansat som sygeplejerske, socialrådgiver, socialpædagog, lægesekretær, eller farmakonom.

Pensionsordninger

Da PKA består af flere forskellige pensionsselskaber, ser sammensætningen af pensioner lidt forskellig ud, alt efter hvilken pensionskasse, du tilhører.

Pensionskassen for Farmakonomer

I Pensionskassen for Farmakonomer består din forsikring af en livsvarig alderspension, det der også ofte kaldes en livsvarig livrente.

De øvrige tre pensionskasser

I Pensionskassen for Sundhedsfaglige, Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale, Pensionskassen for Farmakonomer, samt Pensionskassen for Sygeplejersker og lægesekretærer får du som udgangspunkt følgende pensionstyper i din faste ordning:

  • Livsvarig alderspension
  • Aldersopsparing

Tilvalg og ekstra opsparing

Desuden kan du selv vælge at indbetale mere på din pensionsordning hos PKA, hvis du ønsker at spare mere op, og du kan ændre på sammensætningen af pensionstyper. Du kan fx vælge at tilføje en ratepension og få udbetalt et højere månedligt beløb de første 10 år af din pension.

Vi gennemgår de forskellige pensionsordninger i punkt 5 om pensionsordninger.

Gennemsnitsrente eller markedsrente?

Pensionsselskaber kan vælge at beregne dit afkast enten efter markedsrenteprincippet eller gennemsnitsrenteprincippet.

Markedsrenteprincippet

Ved markedsrenteprincippet afhænger størrelsen på dit årlige afkast af, hvor godt dit pensionsselskab har klaret sig i årets løb. Det vil sige, hvor stort et afkast selskabets investeringer har givet.

Hvis det har været et godt år, får du et stort afkast på din opsparing. Det sker altså fordi dit afkast udgør den samme procentsats, som pensionsselskabet har opnået på investeringerne. Derfor er det selvfølgelig en fordel at få dit afkast beregnet efter markedsprincippet i de år, hvor investeringerne er gået godt. Så vokser din opsparing mest.

Til gengæld risikerer du samtidig at få et meget lavt afkast – endda et negativt afkast – i dårlige år. Det betyder, at hvis pensionsselskabet har valgt nogle investeringer, der viste sig at være dårlige valg, eller hvis markedet i det hele taget klarer sig dårligt, så risikerer du, at din samlede opsparing vokser meget lidt det pågældende år. Eller ligefrem at den bliver en smule mindre.

Med markedsrenten er der altså mulighed for at få et stort afkast, i de år hvor det går godt. Til gengæld er der ingen garanti for, at du får et positivt afkast hvert år.

Gennemsnitsrenteprincippet

Det modsatte gør sig gældende ved gennemsnitsrenteprincippet. Her vælger pensionsselskabet en fast rentesats, der udbetales til medlemmerne hvert år. Denne sats er baseret på, hvor godt selskabet har klaret sig i gennemsnit over de sidste år, samt hvordan de forventer at klare sig i de kommende år.

Fordelen ved gennemsnitsrenteprincippet er, at du på forhånd ved, hvor meget du får hvert år. Du er altså sikret et fast afkast på din opsparing, uanset hvordan pensionsselskabet har klaret sig i det forgangne år.

Du risikerer dermed ikke, at din opsparing ikke vokser. Det giver en stor sikkerhed omkring din pensionsopsparing.

Omvendt får du selvfølgelig heller ikke et stort afkast på din opsparing, hvis det er gået rigtigt godt for pensionsselskabet et år. Det overskud bruger selskabet i stedet til at dække tab på år, der var mindre gode.

Afkast hos PKA

Hos PKA afregnes dit årlige afkast efter gennemsnitsrenteprincippet. Indtil for nyligt, fik medlemmerne en fast årlig rente på 5% om året på deres opsparing. Men i 2017 blev denne sats ændret til 7% i årligt afkast, på grund af en række gode investeringsår for selskabet.

Det betyder, at du er sikker på, at du får et afkast på 7% af din opsparing hvert år, uanset hvordan PKAs investeringer har klaret sig.

For at sikre sig, at PKA kan bibeholde den faste rentesats på 7% i årene fremover, vælger selskabet investeringer med lav risiko. Det drejer sig hovedsageligt om investering i obligationer og lavrisiko-aktier.

Derudover bruger PKA en del af pengebeholdningen til investering i bæredygtige energikilder samt sociale projekter som mikrolån til u-lande.

Pensionsopsparinger

Pensionsopsparingerne er sammensat lidt forskelligt alt efter, hvilken faggruppe, du tilhører. Derudover kan du vælge selv at spare ekstra op til din pension, eller at fordele opsparingen på andre pensionstyper.

Livsvarig alderspension

Alle pensionsordninger hos PKA inkluderer en livsvarig alderspension – det der også ofte kaldes en livsvarig livrente.

Med en livsvarig alderspension får du en fast månedlig udbetaling hver måned, fra du går på pension. På den måde sikrer du dig, at dit rådighedsbeløb hver måned, bliver væsentligt større, end hvis du udelukkende skulle leve af din folkepension og ATP. Det giver dig en lettere overgang fra livet som lønmodtager til pensionisttilværelsen.

Forskellen på livsvarig alderspension og ratepension

Den livsvarige alderspension minder på den måde om en ratepension, der også udbetales som en månedlig udbetaling. Men i modsætning til ratepensionen, der udbetales over en på forhånd fastsat periode på mellem 10 og 30 år, så strækker den livsvarige alderspension resten af dit liv.

Det betyder, at du er sikret en fast månedlig udbetaling, uanset hvor gammel du bliver. Det giver dig tryghed for, at du ikke står med en lavere månedlig indkomst efter fx 10 eller 15 år. Det betyder samtidig, at du faktisk kan ende med at få udbetalt mere, end du har sparet op.

Til gengæld får du som tommelfingerregel udbetalt ca. 20% mindre om måneden end ved en tilsvarende opsparing på en ratepension, der udbetales over 15 år.

Udbetaling ved død

En anden forskel på en ratepension og din livsvarige alderspension ligger ved udbetalingen af den resterende opsparing ved din død. Hvis du dør, inden du har fået udbetalt hele din opsparing, vil den resterende opsparing på din ratepension blive udbetalt til dine efterladte.

Det sker ikke på din livsvarige alderspension. Den går i stedet til at dække udbetalinger til dem, der lever længere. Dog er det sådan, at hvis du dør inden 15 år efter, du har påbegyndt udbetalingen af pensionen, vil dine efterladte få udbetalt det, du skulle have haft udbetalt indtil 15 år efter din pension.

Skulle du dø inden du påbegynder udbetalingen af din pensionsordning, får dine efterladte udbetalt hele den samlede opsparing på din livsvarige alderspension.

Indbetalinger og skat

Der er ikke noget loft over, hvor meget, du kan indbetale årligt på din livsvarige alderspension. Du får fuldt fradrag for alle indbetalingerne. Til gengæld betaler du normal indkomstskat af udbetalinger fra din pension.

Du skal også være opmærksom på, at udbetalinger fra en livsvarig alderspension modregnes i andre sociale ydelser, det gælder eksempelvis folkepensionstillægget.

Alderssum

Hvis du tilhører Pensionskassen for Sundhedsfaglige, Pensionskassen for Socialrådgivere, Socialpædagoger og Kontorpersonale, Pensionskassen for Farmakonomer, eller Pensionskassen for Sygeplejersker og lægesekretærer inkluderer din pensionsordning også en alderssum.

En alderssum svarer til det, der også hedder en aldersopsparing.

Med en alderssum sparer du op til én stor udbetaling. Dermed minder alderssummen meget om det, der tidligere hed en kapitalpension, men som nu ikke findes længere. Du behøver ikke udbetale alle pengene på én gang. Du kan sagtens vælge at dele udbetalingerne op over flere udbetalinger.

Udbetaling af alderssum ved død

Hvis du dør før udbetalingen af hele eller dele af din alderssum, udbetales den resterende opsparing til dine efterladte.

Indbetalinger på alderssum

Du kan i 2018 maksimalt indbetale 5.100 kr. om året på din alderssum, hvis der er mere end 5 år til, du når pensionsalderen. Din pensionsalder afhænger af, hvilket år, du er født.

Er der mindre end 5 år til, du når pensionsalderen kan du til gengæld indbetale helt op til 46.000 kr. årligt. Det gælder også efter, du har nået pensionsalderen. Her kan du stadigvæk indbetale op til 46.000 kr. om året, såfremt du ikke har påbegyndt udbetalingen af en fradragsberettiget pensionsordning, som en ratepension eller en livsvarig alderspension.

Har du påbegyndt udbetalingen af en fradragsberettiget pensionsordning, falder loftet for den årlige indbetaling igen til 5.100 kr.

Skat og modregning

Du får ikke skattefradrag for indbetalingerne på din alderssum. Til gengæld skal du heller ikke betale skat af udbetalingerne fra opsparingen.

Samtidig har en alderssum den store fordel, at dine udbetalinger ikke modregnes i sociale ydelser som folkepensionstillægget.

Ratepension

Du har desuden mulighed for at tegne en ratepension igennem din pensionsordning hos PKA.

En ratepension udbetales i månedlige rater ligesom en livsvarig alderspension. Den store forskel på de to ordninger ligger i, hvor længe pensionen udbetales. Hvor den livsvarige alderspension udbetales hver måned resten af dit liv, fra du går på pension, udbetales ratepensionen hver måned i en periode på 10-30 år.

Du bestemmer selv på forhånd, hvor mange år udbetalingerne skal strække sig over. Udbetalingstiden påvirker, hvor meget du får udbetalt hver måned. Når perioden er ovre, stopper udbetalingerne.

Fordelen ved en ratepension er dog, at du får en højere månedlig udbetaling end ved en livsvarig alderspension.

Udbetaling ved død

Dør du inden din pension er udbetalt, tilfalder den resterende opsparing dine efterladte.

Skat og modregning ved ratepension

Der er fuldt skattefradrag på indbetalingerne til din ratepension. Du kan indbetale op til 54.700 kr. årligt (2018-tal). Skulle du indbetale mere end loftet, flytter PKA automatisk den overskydende indbetaling over på en livsvarig aldersopsparing, så du også får fradrag for disse indbetalinger.

Udbetalingerne fra din ratepension beskattes som almindelig indkomst. Du skal også være opmærksom på, at udbetalingerne kan få betydning for, hvor meget du får udbetalt i folkepension.

Forsikringer og sundhedspakker

PKAs pensionsordning indeholder ikke nogen sundhedsordning. Til gengæld indeholder den flere forsikringer. Du får dækning i følgende tilfælde:

  • Førtidspension/tabt arbejdsevne
  • Mistet job som følge af langtidssygemelding
  • Kritisk sygdom
  • Død

Førtidspension/tabt arbejdsevne

Hvis du bliver tilkendt offentlig førtidspension, giver din forsikring dig en fast månedlig udbetaling, for at give dig et større rådighedsbeløb. På den måde bliver forskellen i din indtægt, i forhold til da du arbejdede, markant mindre.

Samtidig giver forsikringen en månedlig udbetaling til dine børn indtil de bliver 21 år. Det samme gælder for stedbørn, der har samme adresse som dig.

Samtidig er dine indbetalinger til din pensionsordning dækket, så du stadig kan se frem til en god tilværelse som folkepensionist.

Langtidssygemelding

Mister du dit job på grund af en langtidssygemelding, eller kommer du på sygedagpenge eller revalideringsydelse, så dækker forsikringen også dine pensionsindbetalinger, så det ikke går ud over din pensionsopsparing.

Det giver dig mere ro til at blive rask, uden at tænke på din økonomiske fremtid.

Kritisk sygdom

Hvis du får alvorlige sygdomme som eksempelvis kræft, visse hjertekarsygdomme, multipel sklerose, AIDS, samt forskellige terminale sygdomme, har du mulighed for at få udbetalt et engangsbeløb for kritisk sygdom.

Beløbet er skattefrit, og du kan bruge det, som du vil. Det kan eksempelvis være til at give mere luft i økonomien under sygdomsforløbet, så du kan bruge dine kræfter på at blive rask igen.

Du kan også vælge at bruge pengene til at forsøde den sidste del af din tilværelse, hvis du lider af en terminal sygdom.

Død

Dør du inden pensionsalderen får dine efterladte udbetalt et engangsbeløb fra forsikringen. Du kan selv bestemme, hvor stort beløbet til dækning ved død skal være.

Adresse og kontaktinformationer

PKA pension
Tuborg Boulevard 3
2900 Hellerup

Tlf: 39 45 45 40

Både chat og telefon er åben for henvendelser mandag – torsdag fra kl. 8.30 – 20.00, samt om fredagen fra kl. 9.00 – 15.00.

Chat-funktionen finder du nederst på hjemmesiden, og du kan starte en chat med en medarbejder, ved at klikke på den hvide knap med teksten “Start chat”.

Besøg PKA Pension her

Læs mere her

Har du brug for mere information om din egen pensionsordning hos PKA, kan du finde det på deres hjemmeside her.

Besøg PKA Pension her

På hjemmesiden finder du desuden relevante nyheder for medlemmerne om selskabet og pensionsordningerne. Du kan også hente både nye og gamle medlemsblade, samt se årsberetninger og årsrapporter.

Med funktionen PKAtjek, kan du nemt tjekke dine egne pensioner og se, om du sparer nok op til den pensionisttilværelse, du drømmer om.

Har du brug for at ændre din pension, så kan du logge ind her.

Yderligere information om pension

Find her vores overordnede artikel om pension

Find her vores artikler om førtidspension, folkepension og ATP Livslang Pension. Læs desuden om livrente og ratepension.

Find her vores oversigt over pensionsselskaber

  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.