Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Penge / Hvad koster det at gå på højskole?

Skrevet 25/1-2017

Hvad koster det at gå på højskole?

Det er oftest en dyr fornøjelse at tage på højskole, men du får med garanti en oplevelse for livet, som du aldrig vil glemme. Overvejer du at tage afsted, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad et ophold vil koste. Du kan derfor med fordel undersøge, hvilke former for tilskud du kan få med dig i tasken – eller lade os gøre det for dig.

Der er stor forskel på, om du tager på et kort eller et langt højskoleophold. Dertil skal du også overveje, om der er inkluderet en rejse i dit ophold, eller om du skal bruge penge på at investere i noget specifikt udstyr. Alle disse faktorer vil vi se nærmere på i denne artikel og guide dig igennem på bedste vis. Dette for til sidst at regne ud, hvad det vil koste dig at tage på dit drømme højskoleophold.

Hvor lang tid vil du gerne afsted?

Når du skal regne ud, hvor meget det vil koste dig at tage på højskole, skal du tage stilling til, hvor lang tid du gerne vil være afsted. Du kan vælge et kort ophold på 1-7 uger eller et langt ophold på 8-40 uger. Prisen for selve opholdet afhænger naturligvis af, om du vælger et kort eller et langt ophold. Opholdets længde har også indflydelse på, hvor mange lommepenge du skal sætte af. Man har en tendens til at bruge flere penge, når man er mere aktiv. Og de fleste er ret aktive på en højskole – enten socialt, fysisk eller begge dele.

Når du betaler for et ophold på en af de danske højskoler, betaler du per uge. Den vejledende ugepris for et ophold på en dansk højskole ligger på 1.450 kroner, men kan variere fra højskole til højskole. Du bør derfor undersøge den eksakte pris på den eller de højskoler, du er interesseret i at tage kurser på. Ugeprisen inkluderer kost og logi, og alle måltider er altså beregnet i prisen.

Vil du gerne på et kort ophold på cirka 7 uger, skal du regne med en pris på cirka 10.000 kroner. Hælder du mere til et længere ophold på de 40 uger, skal du forvente et beløb i størrelsesorden af 50.000 kroner.

Udover det beløb du betaler til den enkelte højskole, skal du også medregne lommepenge og andet i dit budget. Det er eksempelvis ikke uden betydning, hvor i landet din valgte højskole ligger, da det har betydning for transportudgifter. Ligeledes er det også vigtigt at tage med i dine beregninger, hvilken form for højskole du gerne vil på, og om det kræver, at du investerer i nyt udstyr.

Forskellige typer af højskoler – forskelligt udstyr

Der findes et hav af forskellige typer af højskoler i Danmark. Dette hvad enten du er kreativt anlagt, interesseret i sport, en ørn til at stå på ski, eller om du vælger et studieforberedende ophold. Uanset dine behov findes der en højskole, der tilbyder dig det, du har brug for.

Som udgangspunkt skal du ikke ud at investere i nyt udstyr for at tage på et højskoleophold, men der vil dog være nogle mere specifikke linjer, som kræver, at du har udstyret i orden. Vil du eksempelvis gerne på en skilinje på en idrætshøjskole, skal du regne med at lægge penge til side til skitøj og eventuelt udstyr, hvis ikke allerede du har det i forvejen. Overvejer du at tage en outdoor-linje, skal du også overveje køb af ordentligt tøj, der kan holde dig varm, når du er ude i naturen.

I de fleste tilfælde skal du ikke medregne penge til udstyr i dit budget for et højskoleophold. Men når du overvejer hvilken type højskole, du gerne vil på, og hvilken linje, du vil følge, er det en god ide at overveje, om det kræver ekstra omkostninger til udstyr eller tøj. På den måde undgår du, at der kommer ekstra omkostninger, som kan være med til at vælte dit budget.

Lommepenge under opholdet

Det er svært at definere, hvor meget du skal forvente at bruge i lommepenge, mens du er på højskole. Det er et meget individuelt spørgsmål, som afhænger af størrelsen på dit normale forbrug. Men det er muligt at komme med et bud på, hvad du kan forvente at bruge penge på, mens du er på højskole.

Al mad og forplejning er inkluderet i dit ophold, men der vil alligevel komme andre udgifter til mad. Det kan være, du gerne vil på café med dine højskolekammerater til en omgang brunch i weekenden, eller at I en aften hellere vil ud at spise i byen. Udover deciderede måltider vil du sikkert også gerne have lidt proviant i skabet på dit værelse, som I kan hygge jer med, mens I spiller brætspil i fællesrummet, eller mens I ser en film på computeren.

Et højskoleophold inkluderer for de fleste fest og farver. Det er derfor også en vigtig post at tage med, når du lægger et budget for dit højskoleophold. Hvis du gerne vil i byen med dine højskolevenner i weekenden eller købe alkohol til de arrangementer, der afholdes på højskolen, er det en god ide at beregne samme beløb eller mere end det, som du ellers bruger på at gå i byen. Hvem ved, om du bliver en endnu større festabe i den periode, du går på højskole? Her er du trods alt konstant omringet af unge mennesker og gode venner.

Mens du er på højskole, tager du sandsynligvis ikke hjem hver weekend. Der sker jo også mange sjove ting på skolen de to dage, som du også gerne vil være en del af. Men der kan være arrangementer derhjemme, som du gerne vil hjem til. Det er naturligt, at du trænger til at trække stikket i ny og næ for at tage hjem i vante omgivelser. Husk derfor at medregne penge i dit budget til transportudgifter, når du skal til og fra din højskole.

Dit forbrug af lommepenge, mens du er på højskole, hænger i stor stil sammen med, hvor stort et forbrug du har i forvejen. Er du typen, der køber meget nyt tøj, vil du sikkert blive ved med det, mens du går på højskole. Bruger du normalvis ikke så mange penge på “overfladisk” forbrug, skal du heller ikke forvente at komme til det under dit ophold. Det er bare vigtigt, at du sætter et realistisk beløb af til lommepenge hver måned, hvor du både husker at inddrage udgifter til at gå i byen, til transport til og fra højskolen, til cafébesøg, nyt tøj, og hvad du ellers kan finde på at bruge penge på i det daglige. En tommelfingerregel er dog, at du er mere aktiv på flere måder, og du vil derfor bruge flere penge.

Rejse under opholdet

På langt de fleste lange højskoleophold på op til 40 uger er der planlagt en rejse for alle kursister. Nogle vælger endda at køre med flere rejser, som du så kommer med på, hvis du har fag, der er relevante for turen. Går du eksempelvis på en sportshøjskole, kan det være, der er planlagt en tur for alle kursister til et sportsresort som Club La Santa. Har du valgt skilinjen, kan det være, du skal på en skitur også.

Hvad enten turen går til Norge, Spanien eller USA, er rejsen som udgangspunkt ikke inkluderet i den pris, du betaler for et højskoleophold. Rejserne er ikke obligatoriske, så du har altid mulighed for at takke nej til at komme med. Det ville dog være rigtig ærgerligt ikke at komme med på en rejse sammen med alle dine højskolevenner, som giver et rigtig godt sammenhold og en grobund for en masse fælles referencer. En rejse med dine højskolevenner vil være en fantastisk oplevelse, du sent vil glemme, og som du vil ærgre dig over ikke at få med.

Der kan være stor forskel på, hvor meget det koster at komme med på de forskellige rejser. Det er meget naturligt, at der er forskel på prisen for en tur til Zanzibar eller en tur til Norge. Når du laver research og undersøger hvilke ophold, der kunne være noget for dig, er det en god ide, at du også sætter dig ind i, hvor det er planlagt, at I skal rejse hen. Husk at forhøre dig om prisen for rejsen, så du også kan få den post med i dit budget.

Søg om tilskud til dit højskoleophold

Der er flere muligheder for at få økonomisk støtte med i tasken, når du drager afsted på højskole. Det er derfor en rigtig god ide at undersøge på forhånd, om du kan få en del af dine omkostninger til opholdet dækket. Der er mange forskellige former for tilskud, du kan søge, alt afhængigt af din situation. Dem vil vi nu se nærmere på.

Kommunal støtte

Der er enkelte kommuner, der yder økonomisk støtte til højskoleophold. Det er derfor værd at undersøge, om det også gælder i den kommune, hvori du er bosat. Beløbet varierer fra kommune til kommune, og du kan kontakte din kommune for at høre nærmere om dine muligheder for at søge tilskud. Hvis du finder frem til, at du kan søge hos din kommune, kan du få udleveret et ansøgningsskema hos den højskole, du har tilmeldt dig.

DGI-tilskud

Er du interesseret i et ophold på en idrætshøjskole, kan du søge støtte fra DGI. Det kræver, at du tager på en af de højskoler, som udbyder kurset Fremtidens Idrætslederuddannelse. Der er fire idrætshøjskoler i Danmark, som samarbejder med DGI om kurset. Det er Idrætshøjskolen i Sønderborg, Gymnastik- og Idrætshøjskolen ved Viborg, Gerlev Idrætshøjskole og Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Når du tager del i det ekstra DGI-kursus under dit højskoleophold, yder DGI et tilskud til en studietur i forbindelse med opholdet.

Tilskud til unge ledige

Er du uden arbejde og under 25 år, har du mulighed for at modtage penge fra det offentlige, mens du går på højskole. Hvis du tager på højskole inden for det første halve år, hvor du går ledig, kan du tage dine arbejdsløshedsdagpenge med dig. Er du på kontanthjælp, kan du som led i en aktiveringsplan søge om at tage på et højskoleophold og få uddannelsesgodtgørelse, mens du går der.

Er du interesseret i at søge om arbejdsløshedsdagpenge eller uddannelsesgodtgørelse under et højskoleophold, skal du tage kontakt til din sagsbehandler hos kommunen. Det er vigtigt, at du ikke melder dig ind, før støtten er bevilget.

Støtte til unge uden uddannelse

Har du ingen uddannelse, og er du under 25 år, kan du søge om tilskud til et ophold på en højskole. Det er også en mulighed for dig at søge om at få tildelt en mentor. Denne mentor kan du tage med dig på højskole.

Nedsat elevbetaling til unge under 18 år

Hvis du er under 18 år, har du mulighed for at få nedsat elevbetalingen. Dette gør sig gældende, hvis du tager på enten Egå Ungdoms-Højskole eller Ungdomshøjskolen ved Ribe.

Nedsat elevbetaling til unge mellem 17½ og 25 år

Har du ingen ungdomsuddannelse eller anden kompetencegivende uddannelse, og er du mellem 17½ og 25 år, har du også mulighed for at nedsat elevbetalingen. Du skal her kontakte den enkelte højskole for at høre nærmere om dine muligheder.

På højskole med en mentor

Er du mellem 17½ og 25 år, kan du søge om at komme på højskole med en mentor.

Højskoleophold som led i revalidering eller omskoling

Er du under revalidering eller omskoling, har du mulighed for at få støtte til et højskoleophold. Såfremt det bliver godkendt som et led i din plan. Du kan få økonomisk støtte til skolepenge, transportudgifter, bøger med videre. Er du interesseret, skal du kontakte din sagsbehandler for at høre nærmere om dine muligheder for at tage på højskole.

Støtte til Erhvervsgrunduddannelse (Egu)

Er du under 30 år, og kan du ikke gennemføre en ungdomsuddannelse, kan du tage på højskole som del af en erhvervsgrunduddannelse. Du vil under opholdet modtage skoleydelse. Ligeledes kan den enkelte kommune også vælge at dække dine udgifter til betaling af højskoleopholdet. Du skal som udgangspunkt selv betale for al kost og logi, mens du er afsted på højskole som en del af en erhvervsgrunduddannelse.

Tilskud til ansatte i Forsvaret

Er du ansat i Forsvaret, har du mulighed for at søge om økonomisk støtte til at tage på højskole. Når du har været ansat i mindst 33 måneder, optjener du ret til civiluddannelse. Denne har det formål at gøre det lettere for dig at vende tilbage til det civile erhvervsliv eller til at forbedre dine muligheder for at fortsætte i Forsvaret.

Et højskoleophold kan gælde som civiluddannelse. Antallet af uger, du kan søge om støtte til, afhænger af hvor lang tid, du har været ansat i Forsvaret. For hver måned du har været ansat ud over de første 33 måneder, optjener du ret til en uges civiluddannelse. Tal med din HR-kollega hos Forsvaret for at høre mere om dine muligheder for økonomisk støtte til et højskoleophold.

Soldaterlegatet til tidligere udsendte og pårørende

Du har mulighed for at søge om økonomisk tilskud til et højskoleophold via Soldaterlegatet. Dette kan du gøre, hvis du tidligere har været militært udsendt, eller hvis du er pårørende til en, der har været det. Soldaterlegatet er en privat fond, der uafhængigt af Forsvaret hjælper tidligere udsendte og deres pårørende eller efterladte.

Tilskud til udlændinge

Udenlandske statsborgere kan søge om et internationalt højskolestipendium, hvis de gerne vil på en dansk højskole. Alle på nær danske statsborgere og unge fra Færøerne og Grønland er berettiget til at søge. Det er et krav, at opholdet skal vare mindst 8 uger. Hver enkelt højskole har fået tildelt en kvote, som de kan tildele udenlandske elever. De interesserede skal derfor kontakte den enkelte højskole for mere information om de stipendier, den kan tilbyde.

Støtte fra legater og foreninger

Når du overvejer at tage på højskole, er der et væld af foreninger, du kan søge om støtte fra. Ligeledes er der mange legater, du kan ansøge om at komme i betragtning til. Vi vil her se nærmere på nogle af de legater, der findes, og på nogle foreninger, som du kan søge om støtte hos.

Elevforeninger

Der er flere højskoler, hvis elevforening gerne giver tilskud til et ophold på den pågældende højskole. Der vil som regel være tale om et mindre beløb, som du kan få med dig. Det er dog altid værd at undersøge muligheden nærmere ved at tage kontakt til den enkelte højskole.

Elever, der bor i Sønderjylland

Bor du i Sønderjylland, kan du søge om tilskud til et højskoleophold hos Sønderjydsk Skoleforening. Det er et krav, at du ikke modtager dagpenge under opholdet. Er du over 20 år, skal du desuden være selvstændigt medlem af foreningen. Du kan kontakte foreningen for at få mere information om dine muligheder og om, hvordan du ansøger om deres støtte.

Børnelegatet af 1974

Målet med denne fond er at yde økonomisk støtte til syge og socialt truede børn, der kommer fra hovedstadsområdet. Hvert år reserverer fonden et bestemt antal pladser på enkelte højskoler til børnefamilier, der går ind under kategorien. Kontakt fonden for at høre nærmere om dine muligheder.

Foreningen til støtte for mødre og børn

Er du enlig forælder, og vil du gerne afsted på højskole sammen med dine børn, kan det godt lade sig gøre. Også selvom du har en dårlig økonomi. Du kan søge om økonomisk støtte hos Foreningen til støtte for mødre og børn, som netop støtter aktiviteter som højskoleophold.

Tjek Legatregistret

Der findes rigtig mange forskellige legater, og det kan være svært at gennemskue hvilke, der passer bedst til ens egen situation. Der er hjælp at hente hos Legatregistret, som du kan betale for at søge legater egnet til din situation. Se mere på Legatregistrets hjemmeside.

Læg et budget for dit højskoleophold

Der er rigtig mange gode grunde til at tage på højskole. Det vigtigste er, at du er motiveret til at komme afsted og til at møde en masse nye mennesker. Finanserne skal der selvfølgelig også være styr på, og et højskoleophold kan være en dyr fornøjelse. Er det ikke realistisk for dig at skulle betale omkring de 50.000 kroner for et langt ophold på 40 uger, kan du overveje, om det er bedre for dig at vælge et kort ophold på op til 7 uger.

Når du er ved at finde ud af, hvad et højskoleophold vil koste dig, og om du har råd til at tage afsted, er det vigtigt, at du også undersøger, om der er planlagt en eller flere rejser undervejs, og hvad de i så fald vil koste dig at tage med på. Husk her, at du også vil komme til at bruge lommepenge, når I er ude at rejse.

Det kan være en rigtig god ide at lægge et budget for dit ophold. På den måde bliver du ikke overrasket over for mange uforudsete omkostninger. Du skal forvente at bruge mindst lige så mange lommepenge, som du gør derhjemme. Og oven i det skal du også beregne at bruge penge på transport, når du skal til og fra din højskole. Du skal også have in mente, om du skal ud og investere i udstyr eller andet, som du kan få brug for, mens du er på højskole.

Er du sportsinteresseret, kan du med fordel undersøge reglerne for et DGI-tilskud, som du kan søge, når du tager på idrætshøjskole. I samme ombæring er det også værd at undersøge, om din kommune er blandt de, der giver et tilskud til højskoleophold. Der er et væld af forskellige former for tilskud, som du kan søge, hvis du gerne vil på højskole. Ligeledes kan der også være penge at hente ved at se nærmere på hvilke legater, der er at søge.

Vil du hjælpe os?
Anmeld Lånekassen på Google - Vi er dybt taknemmelige for din hjælp.
Gode anmeldelser giver os motivation til at lave godt indhold og gåpåmod til at hjælpe dig og andre brugere i kommentarerne.
Anmeld Lånekassen her

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.