Hos Lånekassen skriver vi om privatøkonomi. Vi har et særligt fokus på lån for private. Dette dækker både banklån og realkreditlån, samt forbrugslån og kviklån. Men vi dækker også alt andet der har indflydelse på danskernes økonomi.
Her finder du en oversigt over mange af de emner vi dækker. Du finder endnu flere informationer om privatøkonomi i vores sektion med nyheder.
Indholdsfortegnelse
Pension
Pension er vigtigt for næsten alle danskeres økonomi. Har du kort tid til pension, så har du sikkert ingen tvivl om dette. Har du lang tid til din pension, så tænker du måske at det ikke haster. Det er dog vigtigt at få styr på din pension så tidligt som overhovedet muligt, da de fleste personer indbetaler til deres pension gennem hele livet. En forkert eller en rigtig beslutning nu kan betyde meget for din pension, når du når pensionsalderen.
- Find her vores overordnede side om pension
- Læs her om ATP Livslang Pension
- Læs her om førtidspension
- Læs her om folkepension
- Læs her om livrente
- Læs her om ratepension
Valutakurser
Skal du ud at rejse eller evt. købe en vare i udlandet, så kan det være relevant at kende valutakurserne. I vores oversigt over valutakurser finder du i bunden en valutaomregner, så du nemt kan omregne fra en valuta til en anden. Du kan desuden klikke dig på den enkelte valuta og her finde mange flere informationer. Du finder en kursgraf over historiske kurser, omregnere fra valutaen til danske kroner, informationer om hvor valutaen kan benyttes, og meget mere.
Betalingskort
De fleste danskere har et Dankort, samt et VISA kort eller et MasterCard. Men hvad er forskellen på de forskellige kort? Hvorfor vælge det ene kort frem for det andet? Det og meget mere kan du læse om i vores guides til betalingskort.
- Læs her overordnet om betalingskort
- Læs her om kreditkort
- Læs her om debetkort
Budgetskemaer
Det er vigtigt at kunne holde styr på sine indtægter og udgifter, så man ikke forbruger mere end man tjener. Til dette formål kan det være nyttigt med et budgetskema. Derfor har vi lavet en kæmpe guide til budgetskemaer. Udover viden og gode råd, så har vi også fremstillet en række standard budgetskemaer. Disse kan du frit downloade og tilpasse til dine behov. Dermed kan du nemt lave dit eget budgetskema.
Find her gratis budgetskemaer til download.
For at kunne lægge et godt budget, så kræver det at du kender dine udgifter. Hvis der er tale om eksisterende udgifter, så er det nemt at finde disse på dine kontoudtog fra banken. Er der i stedet tale om kommende udgifter, som du ikke har haft før, så kan det kræve lidt research. Til dette kan du kigge på vores artikel der hedder: Hvad koster det? I denne artikel svarer vi på hvad mange ting koster i Danmark.
Find her vores guide til budgetskemaer
I forhold til budgetter og planlægning af sin fremtidige økonomi, så er det også relevant at overveje en børneopsparing.
Sociale ydelser
Der findes mange typer af sociale ydelser i Danmark. Måske tænker du hovedsageligt på kontanthjælp, når du hører om sociale ydelser, men der findes rigtig mange andre typer af sociale ydelser.
- Læs her overordnet om sociale ydelser
- Læs her om Kontanthjælp
- Læs her om Dagpenge
- Læs her om Førtidspension
- Læs her om Folkepension
- Læs her om Boligstøtte
- Læs her om Børnepenge
- Læs her om SU
- Læs her om Uddannelseshjælp
Læs desuden om Udbetaling Danmark, som står for udbetalingerne af forskellige offentlige ydelser.
Gæld
Har du en stor og uoverskuelig gæld, som du ikke kan se dig ud af? Så kan du i nogle tilfælde opnå gældssanering. Dette betyder at dele af din gæld bliver slettet. Det er dog ikke altid, at det kan lade sig gøre. Men står du med gæld og overvejer en gældssanering, så læs vores guide og find ud af om du skal søge gældssanering, samt hvordan du gør.
Læs vores guide til gældssanering her
Skat
Vi betaler alle mange penge i skat i Danmark. Dette er med til at finansiere sundhedsvæsenet, ældreplejen og uddannelsesområdet mv. Dette er ikke noget vi tænker over i hverdagen, da indkomstskatten automatisk trækkes over lønsedlen og momsen lægges automatisk på alle varer når vi handler ind. Men i nogle situationer kan det være godt for privatøkonomien at holde tungen lige i munden, når det kommer til skat. Herunder finder du en liste over nogle af de emner vi har berørt ift. skat.
- Kørselsfradrag og kilometerpenge
- Pengegaver
- Skattekort
- A-indkomst og B-indkomst
- Forskudsopgørelse
- Årsopgørelse
- Topskat
- Pensionsafkastskat
- Registreringsafgift
- Fri telefon
- Børneopsparing
- BoligJobordningen / håndværkerfradrag
- beskæftigelsesfradrag
- Arbejdsmarkedspensioner
Kom her til vores sektion omkring skat
Biler
For mange mennesker er bilen en stor del af deres privatøkonomi. Derfor har vi skrevet flere artikler der relaterer sig til bilen.
Læs bl.a. om:
- Billån
- Registreringsafgift
- Grøn ejerafgift og vægtafgift
- Vejhjælp
- Herunder Falck vejhjælp, FDM vejhjælp og Dansk autohjælp.
- Hvad det koster at have bil
- Kørselsfradrag og kilometerpenge
Bolig
Stort set alle mennesker har udgifter til bolig i en aller anden grad. Derfor finder du også mange artikler på Lånekassen om boligen.
Læs bl.a. om:
Andet privatøkonomi
Læs om konjunkturerne i økonomien. Læs om højkonjunktur, om lavkonjunktur, samt om inflation.