Realkredit Danmark er et af landets tre største realkreditinstitutter, og målt på udlån er de faktisk det største herhjemme. Realkredit Danmark driver en traditionel realkreditvirksomhed med obligationslån, men tilbyder også andre finansieringsformer i samarbejde med Danske Bank-koncernen, som Realkredit Danmark har været en del af siden 2001.
Realkredit Danmark har en meget skarp opdeling mellem traditionelle obligationslån og bankfinansierede prioritetslån. Det skyldes naturligvis deres engagement i Danske Bank-koncernen, der aktivt sælger deres ydelser til bankens kunder. Realkredit Danmark står for alle obligationsbaserede lån og Danske Bank for prioritets- og andre kontantlån, der ikke er obligationsbaserede.
Indholdsfortegnelse
- 1 Historien bag Realkredit Danmark
- 2 Realkredit Danmark i dag
- 3 Realkredit Danmarks produktportefølje
- 4 Fastforrentet obligationslån
- 5 Fastforrentet kontantlån baseret på obligationer
- 6 FlexLån – rentetilpasningslån
- 7 FlexKort – obligationslån med halvårlig rentetilpasning
- 8 FlexGaranti
- 9 Realkredit Danmark låneberegner
- 10 Bidragssatser og gebyrer
- 11 Her finder du Realkredit Danmark
Historien bag Realkredit Danmark
Realkredit Danmark har meget, meget gamle rødder, der kan spores tilbage til årene efter den frygtelige storbrand i København i 1795. Her skulle omkring en fjerdedel af hele byen genopbygges og til det formål, skulle der skaffes en hel del kapital.
Omkring halvtreds år senere i 1851 blev Østifternes Kreditforening grundlagt og denne udgjorde i 1972 sammen med Grundejernes Hypotekforening, Provinshypotekforeningen for Danmark og Ny jyske Kjøbstad-Creditforening de fire søjler i en ny fusion, der kom til at gå under navnet Kreditforeningen Danmark.
Realkredit Danmark i dag
Kreditforeningen Danmark blev til Realkredit Danmark i 1993 og efter en flirt med BG Bank, blev Realkredit Danmark i 2001 en del af den Danske Bank-koncern, som BG Bank i mellemtiden var blevet fusioneret ind i. Derfor er det Danske Bank der naturligt samarbejder med Realkredit Danmark og som inden for ejendomssegmentet derudover også ejer ejendomsmæglerkæden home.
Danske Bank-koncernen kan derved optræde som totalleverandør i forbindelse med boligkøb og -finansiering på samme måde som de andre finanskonglomerater herhjemme.
Realkredit Danmarks produktportefølje
Realkredit Danmarks produktportefølje er udelukkende fokuseret på obligationsbaseret finansiering af boligkøb. Instituttet udbyder dog også prioritetslån som en del af deres – eller rettere Danske Banks låneportefølje til boligejere. For lån der ikke er baseret på obligationer, ligger samlet i Danske Bank, der også er den største sælger af Realkredit Danmarks produkter – sammen med ejendomsmæglerkæden home, der som allerede nævnt også indgår i koncernen.
Derfor udbyder Realkredit Danmark udelukkende fastforrentede obligationslån og variable Flexlån i forskellige afskygninger. Disse gennemgås i det følgende, hvorimod prioritets- og andre bankbaserede lånetyper ikke gennemgås her. Du kan i stedet læse mere generelt om prioritetslån.
Fastforrentet obligationslån
Det klassiske obligationslån er en af hjørnestenene i Realkredit Danmarks produktportefølje. Her får du et obligationslån med en fast rente i hele lånets løbetid og både renten og størrelsen på samtlige afdrag i lånets løbetid er kendt fra lånetilbuddet er givet.
Men hvor mange penge du reelt set får i hånden, når obligationerne sælges (provenuet), kendes dog først, når lånet udbetales eller kurssikres, da det afhænger af obligationskursen på dagen. Et eventuelt kurstab i forbindelse med udbetalingen er ikke fradragsberettiget.
Den eneste variable parameter i forbindelse med et fastforrentet obligationslån er bidragssatsen. Den kan ændres af Realkredit Danmark til enhver tid med behørig varsel.
Læs her mere om fastforrentede obligationslån
Læs her mere om at undgå de høje bidragssatser
Det fastforrentede obligationslån er det sikre valg for dig, der vil kende dine boligudgifter i hele lånets løbetid. Samtidig har du altid mulighed for at indfri lånet til maksimalt kurs 100 – altså til den pålydende værdi af obligationerne – og hverken kursgevinst eller -tab i den forbindelse er skattepligtig eller fradragsberettiget.
Til gengæld for den høje sikkerhed betaler du typisk en lidt højere rente og dermed ydelse end på lån, der er baseret på kortfristede obligationer og dermed variabel rente – som f.eks. Flexlån.
Hos Realkredit Danmark kan du optage fastforrentede obligationslån med en løbetid på op til 30 år i spring på 5, 10, 15, 20 og 30 år. Du har mulighed for at få afdragsfrihed i op til 10 år, hvis du har valgt et obligationslån med en løbetid på 15 år eller derover. Afdragsfriheden aftales i hele kvartaler og du betaler en forhøjet bidragssats i de afdragsfri perioder.
En anden fordel ved det fastforrentede obligationslån er, at kursen på de bagvedliggende obligationer typisk falder, når renten stiger. Derfor kan du oftest indfri lånet billigere end på udbetalingstidspunktet i en periode med rentestigninger på det finansielle marked.
Samtidig får du mulighed for at nedbringe restgælden ved at omlægge lånet. Det er dog kun en god ide at omlægge sit lån ved rentestigninger, hvis du har en begrundet forventning om, at renten senere falder igen. Samtidig bør du have et lån af en vis størrelse og tilbageværende løbetid, for at det kan betale sig at omlægge. Har du ikke det, ædes gevinsten ved omlægningen nemlig hurtigt af udgifterne til låneomlægningen.
Omvendt stiger de bagvedliggende obligationer, når renten falder. Her har du den fordel, at du altid kan indfri obligationerne til kurs 100, selv om kursen på dem er højere. Derved får du mulighed for at omlægge lånet til obligationer med en lavere rente og derved få en lavere månedlig ydelse på dit lån.
Fastforrentet kontantlån baseret på obligationer
Et kontantlån hos Realkredit Danmark er ligesom et obligationslån fastforrentet og baseret på salg af obligationer og kan ligesom disse indfries til enhver tid ved at betale kursværdien på de bagvedliggende obligationer – dog højst kurs 100.
Kontantlånet er det billigste fastforrentede lån, fordi et eventuelt kurstab bliver indregnet i renten og derfor kan trækkes fra i skat. Til gengæld skal du så betale skat af en eventuelt kursgevinst, hvis du indfrier lånet til en bedre kurs på et senere tidspunkt.
I modsætning til obligationslånet er provenuet (altså hvor mange penge du får i hænderne) kendt, så snart lånetilbuddet er givet. Den endelige ydelse kendes dog først, når lånet udbetales eller kurssikres. Det skyldes, at kurstabet ved udbetalingen af lånet konverteres til en rente, der er fradragsberettiget over hele lånets løbetid. Det er dog altid obligationsrestgælden, der er det egentlige beløb, der skyldes, ligesom bidragssatsen kan variere – ganske som for det fastforrentede obligationslån.
Lige som med det fastforrentede obligationslån, falder kursen på de bagvedliggende obligationer, når renten stiger. Her kan kursgevinstbeskatningen dog æde en god del af gevinsten ved at omlægge lånet.
Til gengæld kan det godt betale sig, at omlægge lånet, hvis renten falder. Dels for at undgå en voldsom stigning i restgælden (kursen på obligationerne stiger nemlig, når renten falder) og dels for at nedbringe ydelsen, ved at omlægge til et lån med en lavere rente. I forbindelse med omlægningen, kan obligationerne nemlig indfris til kurs 100 ganske som det almindelige obligationslån.
Det er ikke muligt at få afdragsfrihed på denne type lån hos Realkredit Danmark.
FlexLån – rentetilpasningslån
FlexLån er for dig, der kan leve med en vis usikkerhed omkring størrelsen på dine afdrag og har luft i økonomien til en eventuelt stigning i ydelsen på lånet i løbet af dets løbetid. Til gengæld får du en lavere rente og deraf også lavere ydelse end ved fastforrentede lån.
FlexLånet udbetales som et kontantlån og renten tilpasses markedsrenten med et interval på mellem 1 og 10 år. Lånet kan optages i både danske kroner og euro og findes i to forskellige typer:
- F – der angiver hvor ofte hele lånet skal rentetilpasses
- P – angiver hvor store en procentdel af lånet, der refinansieres hvert år.
Så F-typen opbygges af obligationer med samme løbetid, mens P-typen kan består af et miks af obligationer med forskellig løbetid – dog mikset således, at det kun er en vis procentdel af de bagvedliggende obligationer, der skal refinansieres hvert år.
Hver af de to lånetyper kan fås i to forskellige varianter, nemlig:
- K – der står for fast løbetid og variabel ydelse
- T – der står for fast ydelse og variabel løbetid
Det er kun muligt at få afdragsfrihed på lån, hvor hele lånet rentetilpasses med faste intervaller og hvor løbetiden er fast og ydelsen variabel – altså type F, variant K. Afdragsfrihed på denne type lån kan dog kun opnås, hvis lånet løber i 30 år og der kan maksimalt gives 10 års afdragsfrihed i hele løbetiden. Du betaler forhøjet bidrag i afdragsfrie perioder.
Lånet kan altid indfris til markedskursen, dog kan lånet indfriet til kurs 100 ved hver rentetilpasning. En eventuelt kursgevinst er skattepligtig, men et kurstab er ikke fradragsberettiget.
Stiger renten vil renten på lånet også stige ved førstkommende rentetilpasning. Dermed bliver ydelsen større på variant K og løbetiden længere på variant T lån. I sidstnævnte tilfælde stiger ydelsen dog også, hvis den samlede løbetid som følge af kursstigningen kommer til at overstige 30 år.
Har du valgt et flexlån med en meget kort rentetilpasningsperiode, vil kursen på de bagvedliggende obligationer ved rentestigninger sjældent falde så langt under kurs 100, at det kan betale sig at omlægge lånet og dermed nedbringe restgælden. Derfor er det ikke muligt at omlægge disse lån ved rentestigninger.
Hvis renten omvendt falder, falder renten på lånet også ved førstkommende rentetilpasning. Derved falder ydelsen på Flexlån af variant K, mens løbetiden afkortes på T-varianten. Samtidig vil kursen på de bagvedliggende obligationer stige, men da de altid kan indfris til kurs 100 ved rentetilpasninger, betyder det ikke noget. Værre er det, hvis du ønsker at indfri lånet på andre tidspunkter end på rentetilpasningstidspunktet. Her kan indfrielsen nemlig kun ske til kursværdien på obligationerne.
FlexKort – obligationslån med halvårlig rentetilpasning
Flexkort er et obligationslån med variabel forrentning. Renten tilpasses halvårligt (1. januar og 1. juli) efter den såkaldte CITA 6 måneders rente, der er baseret på rente-handler mellem bankerne. Læs her mere om CITA renten. Denne rente er typisk lavere end hvis du vælger fastforrentede lån. Derved kan du i starten afdrage mere på restgælden sammenlignet med det fastforrentede lån med højere rente.
Flexkort er et godt valg, hvis du vil have et konkurrencedygtigt alternativ til de ultrakorte flexlån med et eller to års løbetid. Til gengæld må du leve med, at renten og dermed ydelsen ændres hvert halve år – og til gengæld kan du høste gevinsten af et eventuelt rentefald hurtigere end ved de traditionelle flexlån. Og omvendt få den finansielle øretæve hurtigere, hvis CITA-renten stiger.
Stiger renten, stiger ydelsen og falder renten, falder ydelsen. Derfor er det vigtigt, at du har et vist økonomiske råderum – altså luft i økonomien – hvis du vælger denne lånetype.
Lånet er baseret på obligationer med mellem 1 og 10 års løbetid og skal derfor refinansieres, hvis lånets løbetid er længere end de bagvedliggende obligationer. Denne refinansiering sker altid til kurs 100, mens lånet på alle andre tidspunkter kan indfris til obligationernes markedskurs.
Du kan opnå op til 10 års afdragsfrihed på denne lånetype, når bare løbetiden på lånet er på minimum 15 år. Afdragsfriheden aftales altid i hele kvartaler og du betaler et højere bidrag i den afdragsfri periode.
FlexGaranti
FlexGaranti er et variabelt forrentet obligationslån med renteloft, der rentetilpasses halvårligt (1. januar og 1. juli) efter CIBOR-6 renten. Lånet kan løbe i op til 20 år, men renteloftet gælder kun indtil de bagvedliggende obligationer skal genfinansieres, hvilket vil sige at renteloftet gælder for op til 10 år af gangen. Ved genfinansieringen fastsættes der så et nyt renteloft, der både kan være højere eller lavere end det eksisterende.
Så længe renten ligger under det fastsatte renteloft, kan renten stige eller falde halvårligt.
Lånet refinansieres altid til kurs 100, når de bagvedliggende obligationer udløber og kan altid indfris til makimalt kurs 105.
Stiger renten, vil kursen på de bagvedliggende obligationer oftest falde. Derved kan du omlægge lånet og dermed nedbringe restgælden. Omvendt stiger kursen på obligationerne, når renten falder. Her vil du dog stadig kunne indfri lånet til kurs 100 ved en refinansiering til en anden lånetype.
Realkredit Danmark udbyder kun FlexGaranti, når obligationskursen på den bagvedliggende obligation er under kurs 100. Det er pt. (april 2016) ikke tilfældet, hvorfor du ikke kan optage FlexGaranti-lån for tiden.
Realkredit Danmark låneberegner
På Realkredit Danmarks hjemmeside kan du finde en række guider og vejledninger omkring de forskellige lånemuligheder, ligesom du finder en række praktiske beregningsværktøjer til realkreditlån, boliglån, friværdisberegning og boligkøb, samt en beregner der fortæller dig, om du kan accepteres som kunde i Realkredit Danmark.
Find RD låneberegner her.
Ønsker du en generel beregning af realkreditlån, så benyt vores realkredit beregner. Her beregner du et realkreditlån ud fra dine egne data om lånet. Den er derfor ikke specifik målrettet mod hverken Nordea eller andre selskaber.
Hvis du kun ønsker prisen på realkreditlånet, men i stedet ønsker den samlede pris for lån til bolig, så kan du i stedet besøge vores boliglån beregner. Her gennemgår vi boliglånets opbygning, og der er låneberegnere til de forskellige typer af lån, så du nemt selv kan beregne de samlede lån, som du skal benytte for at finansiere din bolig.
Du kan her få et samlet overblik over vores låneberegnere. Desuden kan du med fordel benytte vores forbrugslån beregner. I denne beregner er alle låneudbyderne allerede indtastet, så du kan beregne dit eget lån baseret på de tilgængelige lån på markedet.
Bidragssatser og gebyrer
Du skal være opmærksom på, at der kan være forskel på bidragssatser og gebyrer, alt efter hvor du befinder dig i Danske Banks kundeprogram.
Du skal også være opmærksom på, at du kan opnå andre finansieringsmuligheder af dit boligkøb end de her gennemgåede ved at mikse obligationslån fra Realkredit Danmark med prioritets- og kontantlån fra Danske Bank.
Her finder du Realkredit Danmark
Realkredit Danmark har hovedkontor på Østerbro i København og har derudover 12 kontorer fordelt rundt omkring i hele landet.
Hovedkontorets adresse:
Realkredit Danmark A/S
Strødamvej 46
2100 København Ø
CVR-nr. 13 39 91 74
Kundeservice:
Mandag til torsdag kl. 9.00 – 21.00
Fredag kl. 9.00 – 18.00
Lørdag og søndag kl. 10.00 – 18.00
Tlf.: 70 15 15 16
email: [email protected]
Læs også om andre realkreditinstitutter:
Se også vore relaterede emner:
Oversigt over realkreditinstitutter
Renter og kurser på realkreditobligationer