Lad os være ærlige og erklære med det samme, at vi ikke pt. kender til hverken gratis lån eller rentefrie lån. Begge muligheder har været en realitet tidligere, men i dag kan du ikke låne uden at skulle betale som minimum en smule.
Ønsker du et nyt forbrugslån, som gerne må være så billigt, som overhovedet muligt, så besøg her vores forbrugslånsberegner. I denne beregner har vi allerede lagt data ind fra mange billige forbrugslån. Ved at angive dit ønskede lånebeløb og ønskede løbetid, så kan beregneren udregne priserne og præsenterer mulighederne for dig, med den billigste lånemulighed øverst.
Indholdsfortegnelse
Rentefrie kviklån
Den 1/7-2020 blev der indført en ny lov som forbød markedsføring af lån med en ÅOP højere end 25%. Det betød at de dyre kviklån enten måtte lukke eller ændre deres lånetilbud. Det betyder at man i dag ikke kan blive udsat for lån med helt ublu høje renter, som man kunne tidligere. Det betød dog også at låneudbyderne nu ikke længere kan tilbyde de rentefrie lån. Da låneudbyderne havde større mulighed end i dag for at tjene penge på deres lån, så var der flere udbydere der tilbød en uforpligtende startperiode, som var rentefri. Selvom mange stoppede lånet efter den rentefrie periode, så kunne de tjene nok penge på de resterende kunder, som ønskede at låne i længere tid til efterfølgende fuld pris. Nu hvor indtjeningen pr. lån er blevet lavere, så er det blevet nødvendigt for låneudbyderne at tjene på alle lån, og dermed ikke længere give gratis lån væk.
Selvom du ikke længere kan låne rentefrit, så er det dog grundlæggende en forbedring for dig. De rentefrie lån blev finansieret af efterfølgende dyre lån. Disse dyre lån er du nu fri for, da de slet ikke eksisterer på markedet længere. I stedet bør du undersøge markedet og finde det billigste lån for dig. Det kan du gøre her.
Helt gratis lån
Det bedste rentefrie lån du kan få er et lån der er helt gratis. Ingen renter, ingen gebyrer og intet bøvl. Det lyder som for godt til at være sandt, da låneudbyderne jo ikke kan tjene penge på disse lån. Netop dette faktum betyder også at det i dag faktisk er for godt til at være sandt. De helt gratis muligheder findes ikke længere. Tidligere kunne du mange steder opnå første lån gratis. Dermed lærte du låneudbyderen at kende, og låneudbyderen håbede så på, at du efterfølgende ville låne her igen til en høj rente. Men da de dyreste kviklån ikke længere eksisterer og der i dag er lovkrav omkring maksimale renter, så kan det ikke længere betale sig for låneudbyderne at tilbyde dig det første lån gratis.
Se i stedet her, hvor du kan låne billigst
Rentefrit lån via kredit
Med et kreditkort får du kredit på dine køb i en given periode inden pengene bliver trukket på din konto. Denne periode med kredit er ofte rentefri. Eksempelvis får du op til 45 dages kredit på et AcceptCard og på et Mastercard. Ved begge disse kort får du også efterfølgende kredit på op til 50.000 kr., men denne kredit er ikke rentefri. Det er kun perioden fra du foretager dit køb, og til pengene bliver trukket på din konto, som er rentefri. Men selv 45 dages rentefri kredit er værd at tage med. Du kan her læse mere om kreditkort.
Udover betalingskort med rentefri kredit, så findes der også andre kreditmuligheder med rentefrihed. Det bedste eksempel er benzinkort, hvor dit benzinkøb ofte er rentefrit indtil næste opgørelse, hvor pengene trækkes fra din konto.
Andre muligheder for rentefrihed kan være via køb på afbetaling eller køb med børnepenge, hvor du køber dine varer nu, men betalingen bliver først trukket fra din konto ved næste dato for udbetaling af børnepenge.
Rentefrit lån med gebyrer
Nogle lån betales med gebyrer og låneomkostninger i stedet for med renter. Dermed bliver lånet rentefrit, men ikke gratis. Dette har tidligere været tilfældet for stort set alle kviklån. Kviklån er små lån med en løbetid på 15 – 45 dage. Da lånene løber over så kort tid, så bliver renterne rigtig høje, og det kan være svært at gennemskue hvor dyrt et lån bliver, hvis man kun kigger på renterne.
Derfor bliver renten rigtig høj på kviklån:
Lånefirmaet skal tjene nogle penge på hvert lån, for at betale for deres tid, og for at betale for deres risiko. Derfor giver det ikke mening med en lav rente som eksempelvis 10%. Låner du 3.000 kr. i 15 dage med en årlig rente på 10%, så bliver rentebeløbet på 12,33 kr. Et rentebeløb på bare 12 kr. kan låneudbyderen ikke leve af. Skulle et kviklån finansieres af renter alene, så ville det derfor kræve meget høje renter.
Hvorfor gebyrer i stedet for renter?
Når man låner i kort tid, så er det mest relevant at kigge på sine samlede omkostninger i stedet for at kigge på renten. Skal du eksempelvis kun låne i 15 dage, så kan det være billigere at tage et 15-dages lån med højere rente end et 30-dages lån med lavere rente. Du får ingen fordele af de resterende 15 dage, men du betaler fortsat renter i perioden. Så for at finde det bedste kviklån, så bør man kigge på de samlede omkostninger i stedet for på renten.
Fortrydelsesret på lån
Har man indgået en låneaftale, så kan man altid fortryde denne indenfor de første 14 dage. Har man fået udbetalt sine penge, så har man 30 dage til at betale disse tilbage. De 30 dage er dog ikke rentefrie, men renten bestemmes af lånets rente.
Har du taget et rentefrit lån, hvor alle omkostninger betales via gebyrer, så kan du benytte din fortrydelsesret til at få et gratis lån i op til 44 dage (14 dages fortrydelsesret + 30 dages tilbagebetalingstid).
Er lånet derimod med renter, så hjælper det ikke noget at benytte fortrydelsesretten. Du skal fortsat betale renter i perioden fra du får lånet udbetalt og til du har betalt det tilbage. Af denne grund har stort set alle udbydere ændret deres priser fra gebyrer til renter, så de ikke risikerer at blive fanget af loven til at give gratis lån. De forsøger fortsat at skilte med de samlede omkostninger, men prisen for lånet er fortrinsvis i renter fremfor i gebyrer.
Benyt ÅOP til de rentefrie lån
Tager du et lidt længere lån, så vil det i klart de fleste tilfælde bedst kunne betale sig at kigge på ÅOP. ÅOP betyder Årlige Omkostninger i Procent, og du kan her læse mere om ÅOP. Fordelen ved ÅOP er at alle udgifter tages med og gøres til en rente. Så selvom et lån er rentefrit, så opgøres der en fiktiv rente der dækker over alle udgifter. Det betyder at selv vidt forskellige lån kan sammenlignes.
Ulempen ved ÅOP er ved de helt korte lån, hvor ens lånebehov har større betydning end den faktiske renteprocent. Har du kun behov for at låne i 20 dage, så hjælper det ikke noget at du kan få et lån med kun den halve rente, hvis dette lån varer et helt år. Derfor bør man ved de små lån kigge på ens behov og derefter undersøge hvilket lån der dækker dette behov og samtidigt har de laveste samlede omkostninger.
Fordele ved rentefrie lån
Vi har allerede være lidt inde på dette tidligere i artiklen. Fordelen ved rentefrie lån er det økonomiske overblik. Selvom et lån er rentefrit, så er det ikke gratis. Men ved at opgøre et lån i gebyrer fremfor i renter, så kan du bedre overskue præcist hvor meget lånet kommer til at koste dig.
Ulemper ved rentefrie lån
Ulempen ved rentefrie lån er at de kan lyde mere attraktive end de er. Er man ikke opmærksom, så antager man måske at et rentefrit lån også er et gratis lån, og det er kun sjældent tilfældet. Der findes dog også enkelte gratis lån, som du kan læse om i starten af artiklen. Er man vågen, og ikke lader sig narre af førstehåndsindtrykket, så er der umiddelbart ingen ulemper ved rentefrie lån for dig som låntager.
For låneudbyderen er der til gengæld den ulempe at du kan fortryde lånet, og dermed ende med et gratis lån, som låneudbyderen ikke tjener nogle penge på. Det er udbyderne naturligvis ikke interesserede i. Derfor er der ikke længere mange udbydere der tilbyder rentefrie lån.
Søger du lån nu, så tjek vores oversigter over kviklån og forbrugslån.
Lån penge på den billigste måde ved at benytte vores forbrugslån beregner.
Skriv et svar