I Danmark har vi skattepligt. Dette betyder, at du ved arbejde i Danmark skal betale dansk skat af din lønindkomst. Arbejder du selvstændigt med dit eget firma med et fast driftssted i Danmark, vil du både skulle betale personlig dansk skat, moms, AM-bidrag og B-skat.
Alle disse betalingsoplysninger modtager du sammen med din forskudsopgørelse. Din skat er nemlig personlig og er tilrettelagt efter lige præcis dit job samt omstændigheder.
I forbindelse med skatten findes årsopgørelsen. Denne opgørelse er en beregning af året, der er gået. Her beregnes, hvor meget skat du skal betale i løbet af det forgangne år. Har du betalt for meget i skat, vil du modtage pengene igen samt dertilhørende renter.
Har du derimod betalt for lidt i skat, skal du betale restskat og renter dertil. Her skylder nu nemlig penge til SKAT, som selvfølgelig skal tilbagebetales. Ved årsopgørelse 2023 vil du altså finde ud af, om du skal have penge tilbage eller skal betale retur til SKAT.
Du kan efterse din årsopgørelse på skat.dk gennem TastSelv. Herigennem kan du ligeledes rette din årsopgørelse, hvis der er sket markante ændringer i din økonomi. Dette kan være i forbindelse med nyt arbejde, ændring af løn, køb og salg af bolig, skilsmisse eller indgåelse af ægteskab, opstart af virksomhed og meget andet.
En årsopgørelse indebærer altså kort:
- En beregning af det forgangne år
- Besked om for meget eller for lidt betalt skat
- Modtage penge ved for meget betalt skat
- Tilbagebetaling ved for lidt betalt skat
Læs med her på siden, hvor vi gennemgår alt det, du bør vide om årsopgørelsen.
Se din årsopgørelse på SKATs hjemmeside
Hvad er en årsopgørelse?
Som nævnt tidligere viser en årsopgørelse det beløb, som du skal have tilbage i skat eller skal betale i skat. Dette afhænger af, hvorvidt du har betalt for meget eller for lidt skat i løbet af det forgangne år. Derudover viser årsopgørelsen bagvedliggende beregninger for din opgørelse af skatten.
Selve årsopgørelsen foretages på baggrund af din forskudsopgørelse og din selvangivelse.
Forskudsopgørelsen viser, hvad der forventes af din økonomi i løbet af året. Her tæller aspekter såsom indtjening, renter og meget mere. Det er altså en slags budget på forskud af det år, der kommer.
Skattestyrelsen udregner automatisk din forskudsopgørelse baseret på det forgangne år. Dette gøres på baggrund af oplysninger fra blandt andet bank, A-kasse og fagforening. Er der sket store ændringer i din økonomi i form af skilsmisse, ægteskab, nyt job, køb eller salg af bolig og lignende, skal du dog selv rette din forskudsopgørelse.
Hvor forskudsopgørelsen er et gæt på årets kommende økonomi, er selvangivelsen de nøjagtige oplysninger. Her angives de oplysninger, SKAT skal anvende til at danne din årsopgørelse eller forskudsopgørelse.
Det hele foregår elektronisk, og langt de fleste oplysninger dannes automatisk. Dette gør det relativt nemt at generere din årsopgørelse. Derfor vil du opleve, at de fleste rubrikker i selvangivelsen er låst. Her kan du ikke ændre i oplysningerne selv, da de kommer fra banker, fagforeninger eller arbejdsgivere.
Finder du det nødvendigt at foretage ændringer i disse rubrikker, skal du tage kontakt til de dem, der har sendt oplysningerne.
Årsopgørelse indebærer dermed følgende elementer:
- En opgørelse af modtagelse eller tilbagebetaling af restskat
- Foretages på baggrund af selvangivelse og forskudsopgørelse
Læs mere om forskellen på årsopgørelse og forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside
Årsopgørelsen – hvornår kommer den?
Årsopgørelsen kommer helt automatisk, når året er ved vejs ende. Da årsopgørelsen fungerer som et regnskab for sidste år, vil du have adgang til den hvert år i marts. For at få adgang dertil, skal du anvende TastSelv på SKATs hjemmeside. Dette finder du via skat.dk/tastselv. Årsopgørelse for 2022 vil du få adgang til i marts 2023.
Er du fritaget digital post, vil du få tilsendt årsopgørelsen på papir i løbet af april måned.
Når du modtager din årsopgørelse, er det vigtigt, at du tjekker og kontrollerer den. Herved kan du efterse, om noget er forkert eller mangler. Det er nemlig dit ansvar at oplyse om eventuelle manglende fradrag eller indkomst.
Er der sket ændringer i din økonomi, skal du altså rette den. Så snart du har foretaget ændringer, vil en ny årsopgørelse dannes. Her er de nye oplysninger regnet med, således at den svarer til din nye situation.
Har du ingen ændringer i forbindelse med din årsopgørelse, vil du ikke skulle foretage dig noget. Her skal du blot se, om du skal betale restskat eller have penge tilbage i skat. Beløbet vil stå i årsopgørelsen, uanset om du skal betale eller modtage penge. Skal du betale restskat, vil det være angivet, hvordan du tilbagebetaler pengene.
Over fire millioner borgere får adgang til deres årsopgørelse samme dag. Det betyder, at der hvert år et massivt pres på deres hjemmeside. Effektive tilføjelser er blevet udarbejdet, hvor borgerne sættes i et køsystem. Dette sikrer, at hjemmesiden kan følge med.
Tidligere har SKATs selvbetjening oplevet så stort et pres, at hjemmesiden gik ned. Med det nye køsystem har hver borger en tidsbegrænsning på hjemmesiden, således flest mulige kan komme igennem på selve dagen af offentliggørelsen. Dette betyder, at systemet ikke overbelastes.
Dog betyder det også, at mange oplever at sidde i kø i flere timer. Har du hverken tid eller lyst til at sidde i kø så længe, kan du vælge at tjekke din årsopgørelse et par dage efter offentliggørelsen. På denne måde undgår du ventetid. Dog er det vigtigt, at du husker at få tjekket din årsopgørelse og ikke glemmer det.
I forbindelse med adgangen til offentliggørelsen skal du altså være opmærksom på:
- At du får adgang til den i marts året efter
- Årsopgørelsen gælder fra sidste år
- Adgangen sker gennem SKATs TastSelv
- Er du fritaget digital post, vil du få tilsendt brev i april
- At eftertjekke og eventuelt rette årsopgørelsen
- Kødannelser
- Eventuelt tilgå den et par dage efter offentliggørelsen
Tjek årsopgørelsen midt på ugen eller sidst på ugen, når den bliver tilgængelig. På denne måde er der størst sandsynlighed for at undgå alt for lange køer og ventetid.
Skal jeg betale restskat eller have skat retur?
En tommelfingerregel siger, at omtrent tre ud af fire danskere får penge retur. Den sidste fjerdedel af danskerne skal derimod betale restskat tilbage eller går i nul. Der er derfor stor sandsynlighed for, at du er blandt de danskere, der får penge retur.
Skal du betale restskat, betyder det, at du har betalt for lidt i skat i løbet af året. Skal du derimod have skat retur, betyder det, at du har betalt for meget skat i løbet af året.
Det kan være en god idé at lægge penge til side i forbindelse med årsopgørelser. Hvis du ender med at befinde dig i den gruppe, der skal tilbagebetale penge, kan det sætte økonomien under pres.
Nogen vil blot skulle betale et småbeløb under 1.000 kroner. Men du kan også komme ud for, at du skal betale store beløb tilbage såsom 15.000 kroner. Dette kan være pressende for økonomier, der ikke har et stort rådighedsbeløb tilgængeligt.
For at være på den sikre side, er det altså en god idé at lægge penge til side i forbindelse med årsopgørelser. På denne måde er du helt klar til at betale restskat, hvis det kræves af dig.
At sætte penge til side giver dig ligeledes mulighed for at tilbagebetale pengene hurtigt. Dette er klart en fordel. Betales restskatten retur inden 1. juli 2023, vil du blot skulle betale en rente på 2,2 procent modsat 4,2 procent.
Skal du ikke betale restskat alligevel, vil du have mulighed for at sætte de tilsidesatte penge ind på en opsparing i stedet. Dette må siges at være en behagelig situation uanset hvad.
På TastSelv kan du se, om du har betalt for lidt i skat eller skal have penge retur. Det kan du se, når årsopgørelsen bliver tilgængelig i marts.
Hvornår udbetales restskat?
Har du betalt for mange penge i skat, skal du selvfølgelig have det overskydende udbetalt igen. Disse penge får du udbetalt fra den 10. april. Pengene vil automatisk blive udbetalt på din Nem Konto, og du skal derfor ikke foretage dig noget.
En god idé i forbindelse med udbetaling af restskat er at overveje, hvorvidt du skal rette din forskudsopgørelse. Du får pengene udbetalt, fordi du har betalt for mange penge i skat i løbet af det forgangne år. Ønsker du i stedet at have disse penge spredt udover hele året, kan du gøre det ved at rette din forskudsopgørelse. Her skal du sørge for, at alle oplysningerne stemmer overens med din nuværende og fremtidige økonomi.
Er du blandt de danskere, der ser overskydende restskat som en form for opsparing, behøver du ikke at rette din forskudsopgørelse. På denne måde vil du fortsætte med at betale for meget i skat og dermed også modtage restskat næste år med stor sandsynlighed. Dog anbefaler vi, at du tilpasser forskudsopgørelsen din nuværende økonomi. Herved vil din skatteprocent passe til din reelle situation.
Hvornår skal restskat indbetales?
Skal du tilbagebetale restskat, er fristen 1. juli 2023. Betaler du pengene tilbage inden dette tidspunkt, vil du blot skulle betale en rente på 2,2 procent. Betaler du restskatten tilbage efter den 1. juli 2023, vil du få et procenttillæg på 4,2 procent.
Det lyder måske ikke som den store forskel, men det løber hurtigt op. Betaler du nemlig ikke restskatten inden den 1. juli 2022, bliver restskatten indregnet i din skat for 2023 – og dette er inklusiv procenttillægget.
Restskat med procenttillæg og renter kan se således ud:
- Du skylder 1.000 kroner i restskat for 2022 og tilbagebetaler midt i marts 2023. Her vil renten være omkring 5 kroner.
- Skylder du derimod 1.000 kroner og betaler først efter juli måned, bliver din rente 42 kroner.
- Du skylder 5.000 kroner i restskat for 2022 og tilbagebetaler midt i marts 2023. Her vil renten være omkring 23 kroner.
- Skylder du derimod 5.000 kr. og betaler først efter juli måned, bliver din rente 210 kroner.
- Du skylder 15.000 kroner i restskat for 2022 og tilbagebetaler midt i marts 2023. Her vil renten være omkring 68 kroner.
- Skylder du derimod 15.000 kroner og betaler først efter juli måned, bliver din rente 630 kroner.
Skal du betale en restskat over 20.944 kroner, bliver den opkrævet i tre rater. Disse rater vil blive opkrævet i august, september og oktober 2023. Du vil få besked i din digitale postkasse, så snart det er tid til tilbagebetaling af første rate.
Du indbetaler din restskat ved at anvende din netbank eller dit dankort. Dette vælger du blot ud fra, hvad der passer dig bedst. Skal du betale restskat over flere rater, kan du med fordel tilmelde restskatten til Betalingsservice. Herved betales det automatisk.
Jo hurtigere, du betaler din restskat tilbage, jo mindre vil du skulle betale i procenttillæg og renter. Der bliver nemlig pålagt procenttillæg og renter i forbindelse med din gæld til SKAT.
Som nævnt tidligere skal du betale restskat, hvis du har betalt for lidt i skat i løbet af det forgangne år. Dette kan skyldes typiske grunde såsom:
- Lavere beskæftigelsesfradrag på din årsopgørelse end din forskudsopgørelse (for eksempel fordi du har haft lavere indtægt eller er stoppet med at arbejde)
- Lavere renteudgifter på din årsopgørelse end din forskudsopgørelse (for eksempel grundet salg af bolig eller omlagt boliglån)
- Køb af ejerbolig i løbet af året, hvor ejendomsværdiskatten ikke står på din forskudsopgørelse
- Lavere kørselsfradrag på din årsopgørelse end din forskudsopgørelse (for eksempel fordi din afstand til arbejdet er blevet kortere)
- Avancer på værdipapir
- Betalt mindre til privat pension, end forskudsopgørelsen anslår
- Brugt hovedkortet dobbelt i en periode i løbet af året med indtægter fra to steder. Tjek dine lønsedler for dette
- Du har fået feriepenge grundet skift af dit arbejde (feriepenge beskattes det år, du har optjent dem)
- Mangel på fradrag på din årsopgørelse, som du selv skal tilføje (for eksempel rejseudgifter eller kørselsfradrag)
Har du ikke mulighed for at betale din restskat til Skattestyrelsen, kan du indgå en betalingsaftale med SKAT. Her skal du kontakte SKAT direkte på 72 22 28 21.
Få gode råd til vigtige fradrag her
Skattekalender 2023 – hold øje med datoerne
Det kan være svært at holde styr på de mange datoer, der er forbundet med årsopgørelse, forskudsopgørelse, selvangivelse og lignende. Heldigvis får du besked i din digital post, når tingene er tilgængelige. Er du frataget digital post, vil i stedet modtage et brev omkring det.
Vil du alligevel gerne have styr på datoerne for 2023, kan du her se skattekalenderen for året.
1. januar til medio marts
I denne periode vil SKAT indsamle oplysninger omkring dig fra dine arbejdsgivere, pengeinstitutter og lignende. SKAT vil løbende opdatere dine skatteoplysninger i TastSelv under din personlige skattemappe.
Allerede nu kan du indberette eventuelle håndværkerfradrag. Dette vil blive regnet med i årsopgørelsen for 2022. Årsopgørelsen for 2022 vil blive dannet medio marts 2023.
Din restskat vil tilskrives dag-til-dag-rente, der lyder på 2,4 procent fra den 1. januar til den 1. juli. Anvender du betalingssystemet via SKATs hjemmeside, vil renten automatisk blive beregnet.
Medio marts
Medio marts vil din årsopgørelse for 2022 ligge klar på skat.dk i din skattemappe. Her kan du se din årsopgørelse, indtaste oplysninger samt ændre den, hvis det er nødvendigt. Du kan straks se resultater, hvis du ændrer årsopgørelsen i TastSelv. Herefter kan du se, om du skal betale restskat eller få udbetalt overskydende skat.
Står du i en situation, hvor du har udvidet selvangivelse for 2022, vil du få besked herom medio marts. Så snart du har indtastet din selvangivelse, vil du få adgang til din årsopgørelse.
Medio april og frem
Har du overskydende skat på op til 100.000 kroner, vil SKAT sætte dette ind på din NemKonto omkring medio april 2023. Har du derimod overskydende skat på mere end 100.000 kroner, vil dette tage længere tid. Dog vil pengene automatisk blive sat ind på din NemKonto også.
Skylder du eller din ægtefælle penge til det offentlige, vil SKAT bruge din overskydende skat til at afbetale gælden. Har du penge til gode efterfølgende, vil udbetaling af pengene tage længere tid end ellers. Dog vil det ikke ske senere end udgangen af august 2023.
Medio april
Er du ikke omfattet digital post eller fritaget heraf, vil du få tilsendt din årsopgørelse medio april.
1. maj
Skal du indsende en almindelig selvangivelse, vil fristen være 1. maj. Indtil her kan du indtaste tilføjelser eller rettelser til din årsopgørelse for 2018. Skal du indberette en udvidet selvangivelse, se 1. juli.
1. juli
- juli er sidste frist for indtastning og indsendelse af udvidet selvangivelse, selvangivelse for udenlandsk indkomst, selvangivelse for begrænset skattepligt samt selvangivelse for udenlandsk virksomhedsindkomst.
Derudover er 1. juli ligeledes sidste frist for ægtefæller af personer, der har én af ovenstående selvangivelser.
1. september
Har du et ønske om at modtage din forskudsopgørelse for 2023 på papir, vil 1. september være seneste frist for at bestille den. Du ansøger om dette på telefon 72 22 18 18 eller gennem den slip, som du modtog med din forskudsopgørelse for 2022.
20. august, 20. september samt 20. oktober
Restskatten skal som nævnt tidligere indbetales inden den 1. juli 2022. Indbetaler du ikke din restskat frivilligt inden denne dato, vil du opkræves ratebetaling nu.
Du vil blive opkrævet ratebetaling af den skat, som overstiger 20.100 kroner plus procenttillæg på 4,4 procent. Betalingen opkræves nu i tre rater, hvor indbetalingsdatoerne er 20. august, 20. september og 20. oktober.
Medio november
Når vi når midten af november, vil forskudsopgørelsen for år 2023 dannes. Du kan se den på TastSelv i din skattemappe omkring midt november 2023.
Har du inden den 1. september 2023 valgt denne forskudsopgørelse på papir, vil du modtage den i løbet af november med posten.
Oplysninger om trækprocent og fradrag fremgår af din forskudsopgørelse. Din arbejdsgiver vil automatisk få alle dine oplysninger digitalt.
December
Den 31. december 2023 er den sidste frivillige indbetalingsfrist af forventet restskat for 2023. Her beregnes ingen former for tillæg eller renter.
Derudover er den 31. december 2023 også den sidste frist for indbetaling til pension, hvis du ønsker at kunne få fradrag af det i indkomståret 2023. Du skal have en kvittering på, at indbetalingen senest er sket den 31. december, hvis du foretager indbetalingen selv.
De vigtigste datoer er altså:
- Januar: SKAT modtager oplysninger fra banker, arbejdsgivere og lignende
- Februar: SKAT samler oplysningerne samt laver skatteberegninger
- marts. 2023: Årsopgørelsen kan ses i TastSelv
- Senest 5. april 2023: Årsopgørelsen udsendes på papir til borgere, som ikke er omfattet digital post eller er fritaget herfra
- april 2023: Første udbetaling af overskydende skat under 100.00 kroner
- maj 2023: Deadline for rettelser i årsopgørelsen
- juli 2023: Deadline for udfyldelse af selvangivelsen (også kaldt oplysningsskemaet)
- juli 2023: Også frist for at indbetale restskat uden procenttillæg
Glem ikke disse vigtige fradrag
Som nævnt tidligere er langt de fleste oplysninger i forskudsopgørelsen og årsopgørelsen digitale samt sker helt automatisk. Alligevel bør du eftertjekke oplysningerne for at sikre, at du ikke snyder dig selv i skat.
Der er nemlig en del fradrag, du kan nyde godt af. Det kan være uoverskueligt at have styr på dem alle sammen, men i dette afsnit vil vi komme nærmere ind på de vigtigste af dem.
Pendlerfradrag
Du kan trække dele af udgifter til ture over betalingsbroer fra, hvis du krydser dem til og fra arbejde. Skal du over Øresund i tog eller anden offentlig transport, kan du få 8 kroner i brofradrag per tur over Øresund. Dette svarer til en skattebesparelse på 2,29 kroner per tur.
Skal du over Øresund med motorcykel eller bil, lyder fradraget på 50 kroner. Her vil skattebesparelsen svare til 14,3 kroner per tur.
Er din tur til og fra arbejde i stedet over Storebælt, kan du få 15 kroner i fradrag med tog eller anden offentlig transport. Dette svarer til en skattebesparelse på 4,29 kroner per tur.
Skal du over Storebælt med motorcykel eller bil, lyder fradraget på 110 kroner. Her vil skattebesparelsen svare til 31,46 kroner per tur.
Betaler din arbejdsgiver for broomkostningerne, vil du ikke kunne trække det fra i skat.
Brofradrag indtastes i rubrik 51 på årsopgørelsen.
Kørselsfradrag
Selvom du ikke krydser en betalingsbro på vej til dit arbejde, kan du alligevel være heldig at kunne få fradrag. Overstiger din kørsel mellem dit arbejde og hjem mere end 24 kilometer om dagen, kan du få kørselsfradrag, også kaldet befordringsfradrag.
Du kan med fordel tjekke dit samlede kilometertal til og fra arbejde ved at holde øje med bilens kilometertæller. Dette giver en mere præcis udregning af kilometerne for dig. Anvender du online værktøjer såsom Krak eller en GPS, vil de typisk udregne den hurtige rute. Det er nødvendigvis ikke denne rute, du kører på arbejde. Derfor bør du uden tvivl udregne distancen med bilens kilometerantal.
Befordringsfradraget/kørselsfradraget skal du indtaste i rubrik 51 i årsopgørelsen.
Læs mere om kørselsfradrag her
Fradrag for velgørenhedsdonationer
Donerer du penge til velgørenhedsorganisationer, kan du få fradrag. Her skal du eftertjekke, om beløbene bliver indberettet til SKAT af organisationerne. Højeste fradrag er 15.200 kroner i alt.
Du kan for eksempel få fradrag ved velgørenhedsorganisationer som Børnefonden, Amnesty International, Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse.
Betaler du 100 kroner om måneden, kan du få en skatterabat på 343 kroner. Anvender du det fradrag maksimalt, kan du få skatterabat på 4.347 kroner om året. Dette betyder, at du kan donere 15.200 kroner, hvor din egen udgift vil være 10.853 efter skat.
Du kan ikke selv indtaste fradraget på din årsopgørelse. I stedet er det velgørenhedsorganisationen, der gør dette. Fremgår dine donationer ikke i din årsopgørelse, skal du tage kontakt til velgørenhedsorganisationen. Sørg derfor for at gemme en bekræftelse på betalingen – eventuelt via et giroindbetalingskort.
Donationer fremgår af rubrik 55 i årsopgørelsen.
Låneomkostninger
Hvis du optager et lån i fremmed valuta, vil du kunne få fradrag heraf. Dette gælder eksempelvis lån optaget i euro. Tales der om et realkreditlån, skal du indskrive fradraget i rubrik 41.
Dette er blot et udpluk af alle de fradrag, du kan trække fra i skat. Der findes mange andre områder, hvor du ligeledes kan spare penge. De mest gængse fradragsmuligheder er:
- Pendlerfradrag
- Kørselsfradrag
- Fradrag for velgørenhedsdonationer
- Servicefradrag
- Låneomkostninger
- Tab på investeringsforeningsbeviser og aktier
- Boligsalg og -køb
- Børne- og underholdningsbidrag
- Stiftelsesprovision på korte lån
- Differencerenter
- Renter på fælleslån
- Renteudgifter på private pantebreve
- Kost og logi samt småfornødenheder som udsendt
- Renter på bank- eller boliglån
Pensionister i udlandet skal ikke betale skat i Danmark
Er du pensionist og bor i udlandet, skal du ikke betale skat i Danmark. Dog kan du alligevel komme ud for, at du bliver opkrævet en restskat på fejlagtig vis.
Fejlen kan ske, hvis SKAT har beregnet skat af din udbetalte pension. For at rette op på dette, skal du foretage rettelser i din årsopgørelse.
For at rette dette, skal du logge på SKATs hjemmeside i TastSelv og indtaste oplysningerne. Du indtaster blot din pension, som er fritaget for den danske skat. Oplysningerne indtaster du i rubrik 28 i årsopgørelsen.
Har du ikke mulighed for at logge på TastSelv, kan du indsende en udfyldt blanket til SKAT. Blanketten er 04.009 og dækker over selvangivelse for begrænset skattepligt.
Det er vigtigt, at du får udfyldt og sendt blanketten inden d. 1. maj. Dette er nemlig deadlinen for selvangivelsen.
Du kan indsende blanketten på to måder. Enten kan du udfylde blanketten ved at logge ind på skat.dk. Her skal du vælge ”Kontakt,” ”Skriv til os” og dernæst ”Indsend/indberet til os (fx blanket)”.
En anden måde at indsende blanketten på er ved at vedhæfte det i en mail. Herefter indsender du mailen til Skattestyrelsen.
I forbindelse med at være pensionist i udlandet skal du altså være opmærksom på:
- Tjekke, om du er blevet opkrævet fejlagtigt
- Rette det i årsopgørelsen, rubrik 28
- Kan også udfylde blanket 04.009
- Blanketten skal modtages inden d. 1. maj
- Indsend gennem SKATs hjemmeside eller på mail
Læs mere om selvangivelse for begrænset skattepligtige på SKATs hjemmeside.
På SKATs hjemmeside kan du udover at læse mere om selvangivelsen ligeledes hente blanketten. Husk at vælge den blanket, der er gældende for det ønskede år.
Hvad sker der, hvis jeg ikke betaler restskatten?
Restskat kan ses som en form for lån. Det er penge, du skylder staten. Derfor skal pengene selvfølgelig betales tilbage, ligesom ethvert andet lån skal.
En kreditor som SKAT har flere rettigheder end andre kreditorer såsom finansieringsselskaber og banker. Derfor vil eventuel gæld til det offentlige automatisk blive modregnet, hvis du har overskydende skat for det forgangne år. På denne måde er SKAT helt sikker på, at du får afbetalt de penge, du skylder.
Gæld til det offentlige findes i mange former. Det kan eksempelvis være licens, parkeringsbøder, underholdningsbidrag, fartbøder, boligstøtte, restskat, børnepenge, gæld til kommunen og meget andet.
Skylder du penge i ét af disse områder, vil det altså automatisk blive fratrukket overskydende skat. Har du ikke nogen restgæld, vil du få det overskydende skat udbetalt i stedet for.
Betaler du ikke restskat til tiden, vil du først og fremmest modtage en rykker. Dette fungerer som en reminder for dig om, at du skal sørge for at betale pengene snart.
Betaler du heller ikke af på gælden efter rykkeren, bliver gælden indberettet til Gældsstyrelsen. Her skal du kontakte Gældsstyrelsen, hvis du ønsker at indbetale gælden frivilligt. Du kontakter dem på 70 15 73 04.
Når du ringer til Gældsstyrelsen, vil du få en betalingslinje oplyst. Det er herpå, du kan indbetale gælden. Indbetalingen vil enten fungere som et engangsbeløb eller blive delt op i flere rater. Her kan du vælge det, der bedst passer dig og din økonomi.
Du skal kontakte dem, som du skylder penge til, hvis du er uenig i gælden. Dette kan for eksempel være, hvis du er uenig i størrelsen af beløbet. Det kan også være, hvis du slet ikke mener, at du skylder penge.
De typiske kontaktsteder er:
- Boligsikring: Tag kontakt til Udbetaling Danmark
- Restskat og B-skat: Tag kontakt til Skattestyrelsen, 72 22 28 28
- Togbøder: Tag kontakt til DSB
- Studiegæld: Tag kontakt til Uddannelsesstyrelsen (SU)
- Daginstitution: Tag kontakt til din kommune
Får du ikke betalt din gæld, kan det få fatale konsekvenser. SKAT kan nemlig tage udlæg i dine aktiver, hvis du ikke betaler gælden. Det betyder, at SKAT kan sælge dine private ejendele såsom maskiner, hus eller andet. Herefter vil de blive solgt på tvangsauktion, og pengene vil blive brugt til at betale din gæld.
Får du tilsendt en rykker af SKAT eller bliver indkaldt til et møde med pantefogeden, koster det gebyrer. Det koster 140 kroner i gebyr for en rykker og 450 kroner i gebyr for en tilsigelse.
Har du brug for at få et overblik over den gæld, som er blevet sendt til inddrivelse, kan du sagtens det. Det gør du ved at kontakte SKAT på 70 15 72 04. Herefter vil SKAT hjælpe dig med at få et overblik over det, du skylder. Dette vil du få ved at få tilsendt en gældsoversigt.
Det anbefales på det kraftigste, at du får indbetalt din restskat til tiden. Inddrivelsesrenten er nemlig høj, og herved vil din gæld blot blive dyrere og dyrere.
I år 2018 var inddrivelsesgælden på 8,05 procent. Du kan se dine tilskrevne renter ved at logge på TastSelv Borger. Det gør du på skat.dk/tastselv. Her logger du ind med en TastSelv-kode eller dit NemID.
Har du gæld som erhvervsdrivende, skal du logge på TastSelv Erhverv. Det gør du på skat.dk/skattekontoen. Enkeltmandsvirksomheder skal dog fortsat logge ind med sit private NemID, hvorimod større virksomheder skal anvende TastSelv-kode eller NemID medarbejdersignatur.
Husk, at du kan få fradrag på inddrivelsesrenterne i det indkomstår, hvor gælden er opstået. Renteudgifterne indberettes automatisk til Skattestyrelsen.
Beregn din egen skat for året
Som nævnt tidligere foregår stort set alt indberetning til SKAT helt automatisk. Oplysningerne får Skattestyrelsen fra banker, arbejdsgivere, fagforeninger og lignende. Af den grund plejer de fleste at betale den korrekte skat i løbet af året, medmindre store ændringer er sket såsom lønforhøjelse, køb eller salg af bolig og så videre.
Ønsker du alligevel at få et overblik over, hvad din skat for 2022 eller 2023 er, kan du bruge en beregner dertil. Her kræver det, at du har et godt overblik over din økonomi for at få så nøjagtigt et tal som muligt.
Dog er det vigtigt at påpege, at beregneren blot er vejledende. Du kan altså ikke stole 100 procent på resultaterne, men det kan give en god indikation for din skat i 2022 og 2023.
For at beregne skatten skal du indtaste specifikke oplysninger. Det gælder eksempelvis oplysninger om civilstand, selvstændig erhvervsdrivende, eje af ejerlejlighed, parcelhus, sommerhus, medlem af folkekirken, antal børn, beskæftigelsesfradrag, fødselsdato, efterlønsmodtager, førtidspensionist samt bopælskommune.
Hertil skal du udfylde en mere omfattende del af skemaet. Det kan være disse informationer, der er svære at kende selv. Her skal du nemlig indtaste betalt skat, AM-bidrag, pensionsindskud, personlig indkomst, underholdningsbidrag, fradrag i personlig indkomst, kapitalindkomst, fradrag i kapitalindkomst, aktieindkomst, aktietab og meget mere.
Du skal altså have styr på en hel række af informationer for at få et nogenlunde passende overblik – og selv her vil det blot være vejledende. Derfor er det nemmest blot at vente på, at årsopgørelsen bliver generet automatisk.
Det kan dog alligevel være umagen værd at beregne sin skat, hvis du har anelse om et større skattesmæk. Herved kan du være forberedt på det beløb, du skal tilbagebetale. Efterfølgende får du mulighed for at sætte penge til side, således du kan få betalt pengene tilbage rettidigt.
Årsopgørelse 2022 tilgængelig 11. marts 2023
Hvis du har interesse i at vide, hvornår du får din årsopgørelse for 2022, er det forståeligt. Det er ikke blot spændende at se, om du får penge tilbage eller ej – det kan også have en afgørende betydning for din økonomi.
Modtager du overskydende skat i form af penge, fungerer det for mange som en slags ekstra opsparing. Disse penge kan enten bruges til sjov og hygge, eller de kan tilsidesættes på opsparingskontoen.
Skal du derimod betale restskat, kan det sætte pres på økonomien. Især store beløb kan presse økonomien, hvis du ikke er forberedt på det store beløb.
Du får udløst spændingen den 11. marts 2023. Her åbner Skattestyrelsen nemlig for adgangen til din årsopgørelse for sidste år.
Husk dog, at du med fordel kan vente med at tjekke årsopgørelsen til et par dage efter. Hele 4,6 millioner borgere får nemlig adgang til årsopgørelsen samtidig, og dette danner lange køer. Du kan undgå de lange ventetider ved at tjekke din årsopgørelse et par dage efter den 11. marts 2023. Nogle gange åbnes der i al hemmelighed op et par dage før den officielle dato. Så du kan evt. tjekke her, hvis du vil have chancen. På den måde letter de også lidt af trykket på den officielle dato, hvor køsystemerne skal stå deres prøve.
Læs mere om skatter, fradrag og afgifter i vores sektion om skat.