Hvad er et skattekort? Det kan være rimelig forvirrende at forstå, hvad det egentligt er. Er det et fysisk kort, som du får tilsendt med posten og selv skal aflevere på skattekontoret? Eller foregår det hele digitalt, hvor din arbejdsplads henter alle de nødvendige oplysninger? Det er to af de mest gængse spørgsmål, som ofte sværmer rundt på nettet. For at besvare ovenstående spørgsmål, skal du ikke bekymre dig om at skulle fysisk ned på skattekontoret med dit skattekort længere. Dette var noget, der blev gjort i gamle dage, hvor du ville få tilsendt dit skattekort. I dag foregår det hele digitalt. Du tjekker dit skattekort på SKATs hjemmeside under din forskudsopgørelse. Der kan du danne dig et overblik over, hvordan dit skattekort ser ud. Dit skattekort er nemlig en del af din forskudsopgørelse, som viser din trækprocent.
Dit skattekort er en fællesbetegnelse for dit frikort, hovedkort og bikort. Nu tænker du måske, hvorfor der er tre forskellige kort i ét? Det kan også virke forvirrende. Hvad de forskellige kort betyder, og hvordan du kan få det bedste ud af dem, vil du blive guidet til i denne artikel. Så læn du dig blot tilbage, og bliv ekspert i dit skattekort.
Læs mere omkring, hvad et skattekort er, på SKATs hjemmeside
Indholdsfortegnelse
- 1 Hvad er et frikort?
- 2 Hvor meget må du tjene på et frikort?
- 3 Hvad skal du være opmærksom på i forhold til dit frikort?
- 4 Frikort over 18 år
- 5 Frikort under 18 år
- 6 Frikort under 16 år
- 7 Opret frikort
- 8 Nyt frikort hvert år
- 9 Hold øje med indtjeningsbegrænsningerne
- 10 Hvad er et hovedkort?
- 11 Hvordan finder du dit hovedkort?
- 12 Hvordan finder din arbejdsgiver dit hovedkort?
- 13 Hovedkort med to arbejdsgivere
- 14 Hvad er et bikort?
- 15 Har du et bikort?
- 16 Hvordan får du et bikort?
- 17 Hvordan benytter du dit bikort?
- 18 Hvor mange arbejdsgivere må bruge dit bikort?
- 19 Er det dit ansvar at give bikortet til din arbejdsgiver?
- 20 Hvordan får du et overblik over, hvem der benytter dine skattekort?
- 21 Hvad nu hvis, din arbejdsgiver bruger det forkerte skattekort?
Hvad er et frikort?
Du vil i første omgang blive introduceret til frikortet. Det er måske et kort, du har hørt lidt om, hvis du har arbejdet som ungarbejder, eller hvis du stadig gør. Frikortet fungerer ved, at SKAT fritager dig fra at betale skat af din indtjening. Det er derfor et kort, der er tiltænkt unge med fritidsjob, der kan beholde mere af deres løn uden at skulle betale skat af den. Er du ungarbejder, så er det frikortet, du skal benytte. Dette er muligt, indtil du tjener mere end det fastsatte personfradrag. Personfradraget er det beløb, som du har mulighed for at tjene, uden du behøver at betale skat af det. I Danmark er vi faktisk meget heldige at have et fribeløb, hvilket er det, vi omtaler som personfradraget. Det er ikke reglen i andre lande. Frikort 2023 er anderledes end frikort 2022, du bør derfor altid holde øje med SKATs hjemmeside for, hvor meget du må tjene for at kunne benytte dit frikort i det pågældende år.
Hvor meget må du tjene på et frikort?
Det er muligt for alle at tjene et bestemt beløb på et år, hvor der kun skal betales otte procent i AM-bidrag. Dette kaldes for et frikort. Det er dog vigtigt at huske, at SU, pension og dagpenge er undtaget for AM-bidraget. Der er ikke noget fast beløb på, hvor stort ens frikort er. Dette er typisk forskelligt fra person til person. Det afhænger af dine fradrag, hvor meget du må tjene uden at betale skat, hvilket også afhænger af flere forskellige personlige forhold. Et frikort viser det beløb, du kan tjene uden at betale skat. Du skal bruge dit frikort, hvis du har en lille indtægt. Arbejder du og får løn, vil du få et beskæftigelsesfradrag, der stiger i takt med din løn. Du vil derfor skulle opdatere din forskudsopgørelse, så den passer med det, du forventer at tjene. Ønsker du at få et beløb, som giver et udgangspunkt, i forhold til hvor meget du må tjene på dit frikort i 2023? Så kan du læse videre i artiklen, hvor du bliver guidet, alt efter om du er over 18 år, under 18 år eller under 16 år.
Hvad skal du være opmærksom på i forhold til dit frikort?
Der er flere forskellige faktorer, der spiller ind, når det kommer til dit frikort. De kan alle have indflydelse på, hvordan du kan bruge det. Lad os sige, at du har en bil, og du har et kørselsfradrag. Dette vil også påvirke dit frikort, da det vil blive større. Du kan dog sagtens bruge dit frikort til mere end én udbetaler. Har du derfor flere fritidsjobs, eller du skifter arbejde, skal du ikke være bekymret. Frikortet gælder, indtil du har brugt beløbet på dit kort. Herefter vil din arbejdsgiver trække skat af din løn fremover. Det antal procent i skat, som bliver trukket fra din løn efterfølgende, vil være baseret på din forskudsopgørelse.
Læs mere omkring, hvad et frikort er på SKATs hjemmeside
Frikort over 18 år
Får du hjemmeboende SU som 18-årig, så kan det i flere tilfælde sagtens betale sig, at du bruger dit frikort. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du er over 18 år, må du som udgangspunkt tjene op til 46.200 i 2019. Det vil sige, at hvis du har et fritidsjob ved siden af, skal du være opmærksom på, at det ikke overskrider dette beløb. Skulle det gå så godt på dit fritidsjob, så bør du overveje at skifte til at bruge hovedkortet. Det er vigtigt, at du husker, at du altid skal bruge dit skattekort, hvis du er ansat i en virksomhed.
Frikort under 18 år
Er du under 18 år, så har du formentligt allerede fået et frikort. Dette får du nemlig allerede, når du fylder 15 år. Tjener du ikke mere end frikortet på et år, så bliver frikortetautomatisk anvendt. Som ungarbejder under 18 år, må du som udgangspunkt tjene op til 35.300 kroner i 2019. Det kan derfor næsten altid betale sig at benytte frikortet, hvis du er under 18 år. På den måde formår du også at gemme flere af dine hårdtjente penge til dig selv. Du skal dog være opmærksom på, at du stadig kommer til at betale 8 procent i AM-bidrag, medmindre der er tale om din SU.
Frikort under 16 år
Er du under 16 år og hjælper din mor og far med huslige pligter? Så skal du ikke bekymre dig om at betale skat. Her behøver du endda heller ikke noget frikort. Du kan derfor roligt arbejde for naboen eller hjælpe til i hjemmet, uden at det skal indberettes til SKAT. Arbejder du derimod for en virksomhed, skal du betale skat ligegyldigt hvad. Dette betyder så også, at hvis du er under 16 år og har et job, så skal du selv gå ind på SKATs hjemmeside og oprette et frikort.
Læs mere omkring, hvor meget du må tjene på dit frikort på SKATs hjemmeside
Opret frikort
Er du i tvivl om, hvordan du opretter et frikort? Det kan være, at du står i den situation, at du selv skal oprette et frikort, og du ikke lige umiddelbart ved, hvordan det skal gøres. Så kan vi berolige dig med, at det gøres ganske nemt. Det kan også være, du bare vil tjekke, om du har fået et. Dette gør du ved at gå ind på SKATs TastSelv-side. Er du under 15 år, skal du selv bestille en TastSelv-kode for at kunne komme ind på siden. Er du derimod over 15 år, bruger du blot dit NemID. Ifølge SKATs hjemmeside er det ganske nemt at oprette dit eget frikort, og du kan gøre det ved at følge seks simple punkter.
- Få adgang til TastSelv-siden, hvilket du gør ved at bestille en TastSelv-kode eller ved at bruge dit NemID.
- Du vil nu være inde på din side, hvor du kan få et overblik. Her vil du hurtigt kunne se, om der står et frikortsbeløb på din forskudsopgørelse. Står der et beløb, så er dit frikort allerede aktivt, og du behøver derfor ikke at gøre yderligere.
- Skulle der ikke stå et frikortsbeløb, så skal du notere i felt 201, hvad du forventer at tjene i år. Kan du ikke umiddelbart få øje på feltet, så kan du trykke på ’’Nyt job’’ under ’’Oftest tilføjede felter’’, og derefter skal du vælge ’’Lønindkomst’’.
- Når du har skrevet, hvad du regner med at tjene, skal du notere din første arbejdsdag i felt 366.
- Herefter trykker du på ’’Beregn’’ i bunden af siden. Husk at tjekke, om du har skrevet alt rigtigt.
- Afslutningsvis godkender du beregningerne, og dit frikort vil blive aktiveret. Du vil derefter kunne se det øverst i din forskudsopgørelse.
Læs mere omkring, hvordan du opretter et frikort på SKATs hjemmeside
Nyt frikort hvert år
Du har hvert år mulighed for at tjene et bestemt beløb uden at skulle betale skat. Du får derfor et nyt frikort hvert år. Du behøver på den måde ikke at være bekymret for, om det er muligt at benytte det igen i det nye år, så længe du tjener under det maksimale beløb. Du bør dog altid være opmærksom på at tjekke din forskudsopgørelse løbende. Der kan nemlig ske fejl, og dette kan få betydning for din økonomi. Det ville være en rigtig ærgerlig situation, hvis du opdagede, at der ikke var det beløb til rådighed, som du ellers havde håbet.
Hold øje med indtjeningsbegrænsningerne
Hvert år ændrer begrænsningerne sig typisk, i forhold til hvor meget du må tjene på dit frikort. Det gælder både, hvis du er fyldt 18 år, eller du er under 18 år. Du er i denne artikel blevet præsenteret for tallene fra 2023. De er anderledes end tallene fra 2022 og årene før dette.
Det er derfor en rigtigt god idé, at du altid er opdateret på, om der skulle ske ændringer i forhold til indtjeningsbegrænsningerne. Det kan have stor betydning for din økonomi. Hvis du i forvejen befinder dig på grænsen af, hvad du må tjene på dit frikort, så er det i særdeleshed vigtigt, at du er opdateret. Du kan nemlig ende med at komme i den situation, hvor du har en forventning om, at du kan benytte dit frikort, og du har lagt budget ud fra dette. Der er dog i det nye år lavet ændringer, i forhold til hvor meget du må tjene på dit frikort, og du har nu overskredet beløbet. Du skal derfor betale skat af din løn, og du vil få et væsentligt mindre beløb udbetalt, end du havde forventet.
Hvad er et hovedkort?
Hvis du er i den økonomiske situation, at du tjener mere end dit frikortsbeløb, så benytter du dit hovedkort. Dit hovedkort er det kort, som du skal bruge der, hvor du tjener mest. Dette kan eksempelvis være din SU eller dit job. Det, der kendetegner hovedkortet, er, at det skal bruges på din hovedindtægt. Hvis du kun har én indtægt, så behøver du ikke gøre noget selv for at aktivere det. Har du derimod flere, så er det vigtigt, at du kontakter den arbejdsgiver, som skal bruge dit hovedkort. Din arbejdsgiver skal kunne få oplysninger i forhold til din lønseddel, og disse oplysninger er mulige at se på hovedkortet. Dette drejer sig eksempelvis omkring dit skattefradrag og din trækprocent.
Dit skattefradrag udgør summen af dit personfradrag inklusiv andre fradrag, som du eventuelt kan have. Dette kan eksempelvis være kørselsfradrag, renteudgifter eller beskæftigelsesfradrag. Du kan formentligt have yderligere fradrag, da der findes utroligt mange forskellige. Du skal være opmærksom på, at trækprocenten er den procent af skat, der trækkes, efter alle fradragene er trukket. Størrelsen på dette kan variere alt efter din indkomst, og hvor du bor i landet. Dette kan nemlig variere fra kommune til kommune. Det er vigtigt, at du tager dig tid til at tjekke, om dine fradrag står rigtigt. Hvis de ikke gør det, så kan du stå i en rigtig ærgerlig situation, hvor du kan blive nødsaget til at betale for meget eller for lidt i skat. Betaler du for lidt i skat, vil du skulle betale det tilbage på et andet tidspunkt.
Hvordan finder du dit hovedkort?
Det er selvfølgelig smart at vide, hvordan du overhovedet finder frem til dit hovedkort. Det er meget nemt, for det hele foregår på SKATs hjemmeside. Her kan du logge ind med dit NemID og danne dig et overblik over din situation og dine skatteforhold. Når du først er inde på din side, vil du kunne se, hvad din trækprocent er, og hvad dit fradrag er.
Hvordan finder din arbejdsgiver dit hovedkort?
Skulle du stå i den lykkelige situation, at du har fået nyt job, så er der ingen grund til at bekymre sig, om din nye arbejdsgiver kan finde frem til det. Du skal sørge for, at det er den arbejdsgiver, der udbetaler dig mest i løn, som kan bruge dit hovedkort. Dette er kun tilfældet, hvis du har flere arbejdsgivere. Har du som de fleste kun en enkelt arbejdsgiver, så skal du ikke gøre noget selv. Dette kan din nye arbejdsplads automatisk trække fra SKAT.
Hovedkort med to arbejdsgivere
De fleste har kun et enkelt arbejde og dermed kun enkelt arbejdsgiver. Skulle du derimod stå i den situation, at du har to arbejdsgivere, så skal du være opmærksom på, at det er kun én af dem, der kan bruge dit hovedkort. Dette gælder også, hvis du er studerende og modtager SU, men du har også et fritidsjob. Hvis du ender med at gøre dette, så kan du stå i den ærgerlige situation, hvor du har betalt for lidt i skat. Dette sker ved, at du bruger dit fradrag to steder, og det må du ikke.
Det bedste, du kan gøre for dig selv og din økonomi, det er at anvende dit hovedkort hos den arbejdsgiver, der udbetaler den højeste løn. Du kan anvende bikortet hos din anden arbejdsgiver, som er det tredjekort blandt dine skattekort. Dette vil du blive introduceret for senere i artiklen. Det smart med bikortet er, at der ingen begrænsninger er, i forhold til hvor mange arbejdsgivere, der må benytte det.
Læs mere omkring, hvad et hovedkort er på SKATs hjemmeside
Hvad er et bikort?
Har du flere arbejdsgivere som eksempelvis SU og et normalt job, så skal du benytte dit bikort. Her er forskellen på bikortet og hovedkortet, at bikortet skal bruges af alle andre end den arbejdsgiver, der bruger dit hovedkort. Bikortet benyttes normalt ikke til din hovedindtægt, da du betaler skat af hele din indkomst. Her er det vigtigt, at du oplyser din arbejdsgiver, at de skal benytte dit bikort, hvis dit hovedkort benyttes af en anden. Din trækprocent vil fremgå på dit bikort, så du altid har et overblik over, hvad du kan forvente at få udbetalt.
Har du et bikort?
Som vi konstaterede tidligere i artiklen, så må du og alle andre danskere tjene et bestemt beløb uden at skulle betale skat af det. Det må du hvert år, så det er ikke kun i perioder i løbet af året, det er muligt. Hvis du tjener mere end det beløb, du kan tjene uden at betale skat, så får du et hovedkort og et bikort. Hvornår kommer dit bikort så i brug? Det gør det, når du har flere arbejdsgivere. Det er meget vigtigt, at du bruger dit bikort, hvis du har flere udbetalere. Hvis du bruger dit hovedkort i stedet for dit bikort til flere arbejdsgivere, så får du et problem hos de gode folk hos SKAT. Dit samlede skattefradrag vil ende med at blive alt for højt, og du vil pludselig stå i en situation, hvor du vil blive opkrævet en restskat. Derfor er det en god regel, at hvis du har flere arbejdsgivere, så brug hovedkortet ved den, der udbetaler højest løn. Brug bikortet til de andre.
Hvordan får du et bikort?
Ligesom dit frikort og hovedkort kan du også finde dit bikort inde på SKATs hjemmeside. Det er meget simpelt og smart, at det hele er at finde på samme hjemmeside. Du kan derfor med fordel tjekke op på dine andre skattekort, når du er i gang med at tjekke dit bikort. Du skal logge ind på TastSelv, og her skal du blot følge anvisningerne. Skal du oprette dit skattekort for første gang, så kan dette også gøres på SKATs hjemmeside i TastSelv. Er du over 15 år gammel, så er skal du have dit NemID klar, da det skal bruges til at komme ind på siden. Er du under 15 år gammel, så skal du have en TastSelv-kode fra SKAT, før du kan oprette dit skattekort. Når du har lavet dit bikort, skal du egentligt ikke gøre mere selv for at aktivere det. Du vil ikke modtage det fysisk med posten, da det hele foregår digitalt. Du vil kunne se dit bikort i din forskudsopgørelse, hvor du også vil kunne holde øje med dit hovedkort.
Hvordan benytter du dit bikort?
Det specielle ved et bikort er, at du kun kan bruge det, hvis du har flere udbetalere. Har du kun én udbetaler, så benytter du dit hovedkort. Dette er også gældende, hvis du eksempelvis er studerende og har et studiejob. Det er ofte her, flere studerende misforstår, hvornår et bikort benyttes. Du får nemlig løn for at studere, og derfor har du allerede der en udbetaler. Har du så derudover også et studiejob, så har du allerede to udbetalere. Så er det vigtigt, at du benytter dit bikort. Du bruger dit bikort ved at oplyse din arbejdsgiver, at de ikke skal bruge hovedkortet, men derimod bikortet.
Hvor mange arbejdsgivere må bruge dit bikort?
Det må alle de udbetalere, som du ikke bruger til dit hovedkort. Har du flere arbejdsgivere, så skal de bruge et af dine skattekort. Det er vigtigt, at du din primære indtægtskilde benytter dit hovedkort, mens alle andre indkomststeder skal anvende dit bikort. Et eksempel på dette kunne være, hvis du har indkomster fra Løn, SU og pension. Hvis du får den største udbetaling fra din SU, så skal den bruge din hovedkort. Herefter skal din løn og pension benyttes på dit bikort. Det er derfor alle dine sekundære indtægtskilder, som skal benytte dit bikort. Dette skal du altid huske at melde til dem, så de ikke anvender dit hovedkort.
Er det dit ansvar at give bikortet til din arbejdsgiver?
Kort sagt, så er det ikke dit ansvar. Det er dit ansvar at meddele til din arbejdsgiver om at benytte bikortet, men det er ikke dit ansvar at give det til dem. Dette er noget, som din arbejdsgiver selv skal stå for, og det er er ganske nemt. De kan hente dit bikort fra SKAT, hvorefter de er informeret.
Læs mere omkring, hvad et bikort er på SKATs hjemmeside
Hvordan får du et overblik over, hvem der benytter dine skattekort?
Er du nysgerrig omkring, hvem der benytter dine skattekort? Så kan du finde ud af det ganske nemt. Du kan hele tiden orientere dig om, hvem der benytter dit hovedkort eller dit bikort inde på SKATs hjemmeside. Her logger du blot ind med dit NemID, og derefter vil du meget nemt kunne finde frem til, hvor dine forskellige skattekort er henne.
Hvad nu hvis, din arbejdsgiver bruger det forkerte skattekort?
Det kan være, at du kommer i den ærgerlige situation, hvor din arbejdsgiver benytter et forkert skattekort. Dette er noget, der godt kan ske, og du bør derfor altid være opmærksom på at rette op på det. Det kan nemlig få betydning for din økonomi, hvis skattekortene ikke er fordelt til de rigtige udbetalere. Hvis det skulle ske for dig, skal du selv tage initiativet til at gøre noget ved problemet. Det er ikke arbejdsgiverne eller SKATs arbejde at holde øje med dette, det er dit ansvar. Derfor skal du hurtigst muligt gøre dine udbetalere opmærksomme på fejlen.
Herefter kan de nemlig hente det nyeste skattekort, som så er det rigtige, de bruger. Det gør de via SKAT, så du er sikker på, at de får den rigtige information. Når din arbejdsgiver har fået dit bikort, har du selv mulighed for at gå ind og rette i dit skattetræk. Hvis du skal have rettet din udbetaling, så er det din arbejdsgiver, du skal have fat i. Dette gør de dog typisk selv, når de har fået dine nye informationer. Du bør dog altid holde øje med din økonomi og sikre, at du får den løn udbetalt, som du skal. På den måde kan du få genskabt balancen i din økonomi.
Læs mere om skatter, fradrag og afgifter i vores sektion om skat.