Lånekassen

Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt

  • Nyheder
  • Lånetyper
    • Banklån
    • Billån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
    • Samlelån
    • Kviklån
    • Studielån
  • Låneberegnere
    • Boliglån
    • Banklån
    • Realkreditlån
    • Forbrugslån
  • Udbydere
    • Banker
    • Realkredit
    • Pension
    • Forsikring
    • Forbrugslån
    • Kviklån
  • Privatøkonomi
    • Abonnementer
    • A-kasse
    • Betalingskort
    • Budgetskemaer
    • Forsikring
    • Pension
    • Skat
    • Valutakurser
Sti til denne side: Lånekassen / Penge / Husk dine skattefradrag

Opdateret 8/11-2019

Husk dine skattefradrag

Når du får din årsopgørelse fra SKAT, så er det vigtigt at tjekke denne igennem. For det første er det lovpligtigt at du tjekker om alt er korrekt. For det andet vil det være surt at gå glip af skattefradrag pga. forglemmelser eller andre fejl der gør at fradragene ikke allerede er med i årsopgørelsen.

 

Har du uudnyttede skattefradrag, så skal du derfor selvangive disse via SKATs hjemmeside. Det er også her du laver ændringer, hvis der er andre fejl i din årsopgørelse.

Husk dine skattefradrag
Husk dine skattefradrag

Indholdsfortegnelse

  • 1 Hvad er et skattefradrag?
  • 2 Befordringsfradrag
  • 3 Donationer
  • 4 Håndværkerfradrag
  • 5 Kontingent til fagforening og A-kasse
  • 6 Renteudgifter

Hvad er et skattefradrag?

Et skattefradrag er et beløb som du kan tjene uden at skulle betale skat af beløbet. For hver krone vi tjener, så skal vi betale skat. Denne skat går til de fælles udgifter vi har i landet som skoler, børnehaver, hospitaler, politi, brandvæsen og meget mere. Dog er der visse udgifter der kan udløse et skattefradrag, hvor man kan få sin løn udbetalt, uden at betale skat. Et skattefradrag er altså en skatteundtagelse, hvor man kan få udbetalt løn skattefrit for at kunne betale den udgift, som udløser skattefradraget. Dette kan f.eks. være hjælp til dine kørselsudgifter, når du kører på arbejde, eller hvis du donerer penge til velgørende formål.

Personfradrag

Yderligere har alle danskere en skattefri bundgrænse, kaldet et personfradrag. Som ung under 18 år er personfradraget i 2018 på 34.500 kr., mens det for voksne der er fyldt 18 år er på 46.000 kr. Det betyder at du som 18 årig kan tjene op til 46.000 kr. uden at betale skat. Du betaler kun skat af de penge du tjener mere end 46.000 kr. i 2018.

Foruden personfradraget har du også et beskæftigelsesfradrag, hvis du er i arbejde. Beskæftigelsesfradraget er i 2018 på 9,5 % af din løn, dog maks. 33.300 kr. i fradrag i alt. Beskæftigelsesfradraget trækkes automatisk fra på din årsopgørelse, og det er derfor ikke noget du selv behøver at tænke på.

Læs her mere om beskæftigelsesfradraget.

I afsnittene herunder kommer vi ind på populære skattefradrag. Disse kan i nogle tilfælde være indberettet automatisk, f.eks. af den velgørende organisation, som du har støttet. Men ofte skal du selv indberette tallene. I alle tilfælde er det værd at undersøge om du har skattefradrag der endnu ikke er angivet på din årsopgørelse.

 

Befordringsfradrag

Befordringsfradrag eller kørselsfradrag, som det ofte kaldes er et fradrag for din transport til og fra arbejde. Du skal have mere end 12 km til din arbejdsplads for at kunne få befordringsfradrag. Størrelsen på befordringsfradrag afhænger af din samlede kørselsafstand, samt om du bor i udkantskommune. Desuden har det betydning hvis du skal over betalingsbroer, eller hvis du skal benytte færge eller fly for at komme på arbejde. Læs meget mere om reglerne for befordringsfradrag via linket herunder.

Du kan her læse mere om befordringsfradrag.

Du kan beregne dit befordringsfradrag for 2017 her, og for 2018 her.

Donationer

Du kan få fradrag for gaver til velgørende foreninger m.m. op til 15.600 kr. i 2017 og 15.900 kr. i 2018. Har du oplyst dit cpr-nr. til foreningen, så vil foreningen automatisk indberette dit fradrag. Har du ikke det, så må du selv indberette via selvangivelsen.

Håndværkerfradrag

Har du benyttet håndværkere i løbet af de seneste år, så kan du sandsynligvis få skattefradrag for lønudgiften. Frem til 2015 kunne du trække lønudgifter for 15.000 kr. fra pr. myndig person.

Fra 2016 og frem er fradraget ændret til et grønt fradrag med med op til 12.000 kr. i fradrag pr. myndig person for håndværkerudgifter, og 6.000 kr. i fradrag for serviceydelser som rengøring.

I den nyeste finanslov for 2018 er håndværkerfradraget gjort permanent. Håndværkerfradraget betegnes også som BoligJobordningen.

Læs mere om håndværkerfradraget i vores artikel om byggeprojekter.

Læs desuden vores opdaterede guide om håndværkerfradrag med nyeste regler fra 2019 og frem.

Kontingent til fagforening og A-kasse

Er du medlem af en fagforening og/eller en A-kasse, så kan du trække kontingentet fra. Udover skattefradraget, så er det desuden staten der betaler 75% af dine dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse. Læs mere om det her.

Så er du ikke allerede medlem af en a-kasse, så er det måske værd at overveje nu. Se her en oversigt over a-kasser.

Renteudgifter

Har du lån, så betaler du med al sandsynlighed også renter. Disse kan du trække fra i skat. Ofte vil låneudbyderen, banken eller realkreditinstituttet automatisk indberette tallene, men det er værd at tjekke, så du ikke snyder dig selv for fradrag.

 

Læs mere om skatter, fradrag og afgifter i vores sektion om skat.

Kommentarer til dette indlæg

  1. Cathrine skriver

    04/10-2017 at 22:34

    Jeg har regnet ud at jeg ville få et befordringsfradrag på 152.571,68 om året (12,714 pr. måned) det sammenlagt med mit skattefradrag på 5.003 er det 17.717,- om måneden.
    Jeg har en gennemsnits månedsløn på 15.000,- før skat – vil det så sige at jeg slet ikke skal betale skat?!
    Ligger man virkelig de 12.714,- oven i skattefradraget på 5.003,-?!

    Jeg har aldrig haft befordringsfradrag før, men jeg overvejer at flytte til Slagelse selvom jeg arbejder i Valby. Det er der der er råd til at bo med så lille en indkomst 😛

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      05/10-2017 at 8:44

      Hej Cathrine

      Er det i vores kørselsfradragsberegner for 2017 at du har beregnet de 152.571,68 om året?
      https://www.laanekassen.dk/beregn-koerselsfradrag-2017/

      Ifølge Google Maps er der ca. 92 km fra Slagelse til Valby.
      Lad os antage at du arbejder 252 dage om året (hvilket er alle normale arbejdsdage i 2017), samt at du har lav indkomst, så vil fradraget være på 62.334,72 kr. i direkte kørselsfradrag og 12.500,00 kr. i tillæg pga. lav indkomst. Det reelle kørselsfradrag vil dog sandsynligvis være lavere, da du sikkert har dage, hvor du ikke arbejder f.eks. pga. sygdom eller andet. Men arbejder du alle dagene, så er det ovenstående resultat du kan regne med.

      Der er derfor et stykke vej op til de 152.571,68 kr. som du skriver. Jeg tror derfor at du har lavet en fejl i din beregning.

      Mvh
      Erik

      Svar
  2. Katarina skriver

    03/11-2017 at 21:27

    Jeg har siden Januar 2017 arbejdet som medhjælper i en børnehave ( jeg er 20 år gammel). Jeg har haft en gennemsnits løn på 8.500kr om måneden før skat. Det er først nu gået op for mig at jeg ikke har fået mit personfradrag. Ingen steder på min lønseddel står der noget om skattefradragelse. Jeg betaler A-skat på 38% og ATP-bidrag og AM-bidrag. Har jeg ret til de 44.000 skattefrie kroner, når jeg har sat min forskudsopgøresle for 2017 på 100.000 kr. Hvem skal jeg kontakte? Min arbejdsgiver eller skat?

    Håber du kan hjælpe mig 🙂
    ps. Jeg får timeløn, ikke månedsløn.

    MVH. Katarina

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      06/11-2017 at 10:06

      Hej Katarina

      Det er sket automatisk. Du skal ikke gøre noget.
      Via forskudsopgørelsen udregnes det hvor meget du omtrentligt skal betale i skat. Ud fra dette beregnes din skatteprocent. Du har dermed en lavere skatteprocent end den reelle skatteprocent af den sidst tjente krone. Det udlignes over hele året.

      Forskudsopgørelsen bruges udelukkende til at beregne hvor meget du ca. skal betale i skat i løbet af året. Forskudsopgørelsen har dermed ingen indvirkning på hvor meget du kommer til at betale i sidste ende. Dette opgøres på selvangivelsen.

      Hvis Forskudsopgørelsen ikke har været 100% korrekt (hvilket den aldrig er), så bliver din skat korrigeret på selvangivelsen. Det er derfor man nogle gange skal betale ekstra skat, når selvangivelsen kommer, og i andre tilfælde får penge tilbage i skat.

      Mvh
      Erik

      Svar
  3. Ellen Fjordgaard Kristensen skriver

    29/01-2019 at 18:28

    Min mand blev studerende i aug. I år og kom derved på SU.
    Derved må han have et uudnyttet skattefradrag som bliver oveført til mig… Men hvordan bliver det gjort op. Får vi det tilbage i skat i forbindelse med årsopgørelsen eller bliver mit fradrag højere til næste år eller er det en helt 3. Måde?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      30/01-2019 at 10:32

      Hej Ellen

      Det bliver automatisk opgjort på årsopgørelsen.

      Mvh
      Erik

      Svar
  4. Jens skriver

    14/02-2019 at 13:48

    Jeg er i arbejde, mens min kæreste er på SU
    Vi udnytter begge vores personfradrag fuldt ud, jeg får selvfølgelig dertil beskæftigelsesfradrag.
    Vil man kunne overføre hendes potentielle beskæftigelsesfradrag til mig hvis vi blev gift? eller er der andre fordele ved at være gift fremfor samlevende?
    Jeg er klar over at man kan få nogle skattemæssige fordele mht. rentefradrag & kapital gevinst.

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      15/02-2019 at 10:00

      Hej Jens

      Ja, ægtefæller kan overføre uudnyttede personfradrag til hinanden. Se mere her:
      https://tax.dk/jv/cf/C_F_1_6_5.htm

      Mvh
      Erik

      Svar
  5. Tina Laursen skriver

    02/03-2019 at 9:47

    Hej Jens

    Hvis jeg fra nu skal have eller gøre brug min mands personfradrag, sker det så også automatisk, eller skal jeg selv ind og opgøre det? i så fald hvilket felt skal dette påføres

    Mvh Tina

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      02/03-2019 at 9:58

      Det sker automatisk.

      Kilde:
      https://familieadvokaten.dk/emner/512.html
      Citat: “Hvis I er gift ved indkomstårets udgang sker der automatisk overførsel af din ægtefælles eventuelle uudnyttede personfradrag”

      Mvh
      Erik

      Svar
  6. Yasmin skriver

    09/03-2019 at 10:19

    Jeg har været i arbejde i hele 2018, men har så fundet ud af at mit personlige fradrag var beregnet forkert, og jer dermed har fået forkert beregnet personlige fradrag i 10 ud af 12 måneder af året. Bør jeg så få pengene fra det forkert beregnet personlige fradrag tilbage i form af årsopgørelsen??

    Svar
  7. Lasse skriver

    10/03-2019 at 11:01

    Hej,
    Jeg har ikke fået indberettet børnebidrag for 2017 på min årsopgørelse. Det har jeg så lige været inde og gøre, hvor jeg nu kan se jeg skal have haft yderlige 4.000 kr for 2017! Er det så nogle jeg får i år eller er de gået tabt ?

    På forhånd tak.
    Lasse

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      11/03-2019 at 10:48

      Hej Lasse

      Dem får du udbetalt. Du kan rette dine årsopgørelser i op til 3 år og 4 måneder efter at året er afsluttet. Dvs. frem til den 1. maj 2019 kan du rette din årsopgørelse for 2015. Årsopgørelsen for 2018 kan rettes frem til 1. maj 2022. Når du retter i en årsopgørelse, så vil skatten altid blive justeret efterfølgende, så du enten skal betale yderligere eller have penge retur.

      Mvh
      Erik

      Svar
  8. Erik Pilgaard Hejlskov skriver

    11/03-2019 at 10:18

    Ja, det bliver justeret på årsopgørelsen.

    Mvh
    Erik

    Svar
  9. Per sohl skriver

    18/03-2019 at 12:04

    Hej. Jeg arbejder for et vikarbureau og har flere arbejdssteder i løbet af året. Kan jeg få kørselsfradrag for mine kørte kilometer udover de 24 dagligt eller er det vikarbureauets adresse der er gældende ?
    Mvh. Per

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      19/03-2019 at 15:14

      Hej Per

      Du kan sagtens få kørselsfradrag til de forskellige arbejdssteder.

      Mvh
      Erik

      Svar
  10. Trine skriver

    23/04-2019 at 22:16

    Hej. Jeg har pt et personfradrag på ca 3500kr om måneden. Ifølge udregneren vil jeg have et kørselsfradrag på ca 3500kr om måneden. Vil dette fradrag blive lagt sammen med personfradraget, så jeg har er samlet fradrag på 7000kr om måneden?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      24/04-2019 at 14:58

      Ja. Kørselsfradraget er et ekstra fradrag.

      Mvh
      Erik

      Svar
  11. Mads K skriver

    21/06-2019 at 11:06

    Hej

    Jeg har et fradrag 6000 kroner/mnd, men jeg har i de sidste par måneder tjent under dette beløb, og har dermed fradrag “til gode” – jeg vil dog i de næste par måneder komme til at bruge mit fradrag fuldt ud. Bliver fradraget fra de måneder jeg ikke har brugt det fuldt ud, videreført til de næste måneder?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      21/06-2019 at 11:36

      Hej Mads

      Du får det korrekte fradrag i sidste ende, så der er ikke noget der går tabt. Men din skat udregnes ved hver lønudbetaling ud fra dit frikort. Du får dermed ikke større fradrag i de efterfølgende måneder. Men på din årsopgørelse er hele fradraget med. Har du betalt for megen skat, så vil du få skat retur, når årsopgørelsen opgøres.

      Læs evt. mere om skattekort/frikort/bikort her:
      https://www.laanekassen.dk/skat/skattekort/

      Mvh
      Erik

      Svar
  12. Maria skriver

    28/06-2019 at 21:04

    Hej. Kan man se på sin lønseddel, at man har rente fradrag?
    Før vi købte hus, fik jeg 16000 udbetalt, banken har selvfølgelig indberettet vores rente udgifter.
    Men jeg får stadig det samme udbetalt?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      01/07-2019 at 9:59

      Hej Maria

      Din lønudbetaling ændrer sig kun, hvis dit skattekort ændrer sig:
      https://www.laanekassen.dk/skat/skattekort/

      Det vil det kun gøre, hvis du ændrer din forskudsopgørelse:
      https://www.laanekassen.dk/skat/forskudsopgoerelse/

      Banken indberetter renter, så din årsopgørelse bliver korrekt, og du kommer til at betale den korrekte skat i sidste ende. Men du skal selv ændre forskudsopgørelsen, når der sker nye ting i dit liv, som kan ændre din skat.

      Mvh
      Erik

      Svar
  13. Thue Sølvrose skriver

    10/09-2019 at 13:22

    Hej Jeg er selvstændig og betaler normalt B-skat, men sidste år tog jeg også et lønmodtager småjob hvor jeg tjener 1000-3000 pr måned hvor der bliver trukket fuldt AM og skat fra. Det må vel være A skat jeg betaler af løn, men mine fradrag overgår jo langt den løn jeg får der. Så skal fradragene fortsat bruges i firmaet og ingen fradrag som lønmodtager, selvom det er B indkomst? Er fradragene ens uanset om det er A eller B indkomst ?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      10/09-2019 at 13:39

      Hej Thue

      Fradragene er ens uanset om det er A eller B indkomst. Begge dele tæller med i din samlede indkomst for hele året. Både skat og fradrag bliver det samme uanset hvor meget af din indtægt der tæller som A-indkomst og hvor meget der tæller som B-indkomst.

      Mvh
      Erik

      Svar
  14. Henriette Jørgensen skriver

    26/09-2019 at 23:25

    Hej
    Nu har jeg googlet hele aftenen, men kan simpelthen ikke finde noget svar, så jeg håber du kan hjælpe.
    Jeg startede på nyt arbejde dec sidste år, deltid – 8 timer om ugen, fik suppleret resten fra min a kasse, så kørte på bikort hos min arbejdsgiver.
    Jeg har dog været på næsten fuldtid siden februar, men vidste ikke at jeg selv skulle kontakte dem og lave det om til hovedkort. Jeg har faktisk først lige fundet ud af, at jeg stadig kører på bikort.
    Jeg er jo så gået glip af lidt penge, da jeg ikke har brugt mit personfradrag.
    Er det bare surt for mig, eller kan jeg forvente og få lidt af dem tilbage til næste år ?
    Mvh Henriette

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      27/09-2019 at 12:22

      Hej Henriette

      Det har ingen betydning for din skat og dine personfradrag i sidste ende. Hovedkortet og bikortet angiver hvilken skat du skal betale her og nu af din løn. Jo mere korrekte disse tal er, jo mindre udsving vil der være på din årsopgørelse. Men uanset hvor meget skat du har betalt i løbet af året, så opgøres din endelige skat på årsopgørelsen. Har du betalt for meget i skat i løbet af året, så får du penge tilbage. Har du betalt for lidt i skat i løbet af året, så skal du betale penge. I sidste ende giver det det samme.

      Mvh
      Erik

      Svar
  15. Sara skriver

    20/12-2019 at 10:02

    Hej,
    Jeg har stort set hele året ikke fået brugt mit personlige fradrag pga. min arbejdsgiver blev ved med at glemme det og brugte min bi-kort i stedet – også selvom det er mit eneste arbejde. Dette er jo så ens betydende med, at jeg har betalt fuld skat i dette år, og er gået glip af 4400kr (mit fradrag pr. måned) hver måned.. Vil jeg så få alle disse penge tilbage? Altså 4400×12 = 52.800kr, som er de penge jeg har mistet?
    Håber du kan svare på dette.
    Mvh.

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      20/12-2019 at 12:52

      Hej Sara

      Ja, det opgøres med din selvangivelse og du får penge retur fra Skat. Du får dog ikke 52.800 kr. retur, hvis du har haft et uudnyttet fradrag på det beløb. Et fradrag er et beløb du kan tjene uden at betale skat. Så det beløb du får retur er skatten af de 52.800 kr.

      Mvh
      Erik

      Svar
  16. Emilie skriver

    13/01-2020 at 15:51

    Da jeg får SU på hovedkortet kører min studielån på bi-kortet. Jeg frameldt SU i november og december måned, fordi jeg vidste at jeg ville gå over det tilladte beløb man må tjene ved siden af sin SU. Jeg glemte at tilmelde min løn de to måneder på hovedkortet og har derfor et uudnyttet fradrag. Får jeg så penge tilbage i skat, eller er det bare tabt?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      15/01-2020 at 8:38

      Hej Emilie

      Det har ingen betydning i sidste ende. Det hele opgøres korrekt på årsopgørelsen, hvor du (i hvert fald for denne del) vil få penge tilbage i skat. Det er dog en rigtig god ide at fravælge SU, som du har gjort, hvis du tjener for meget. For hver måned du har fravalgt SU, så kan du få dobbelt klip i dit sidste år af din uddannelse, og dermed samlet set modtage det samme i SU, samtidigt med at din indtægtsgrænse forøges.
      Læs mere om SU: https://www.laanekassen.dk/su/
      Læs mere om årsopgørelsen: https://www.laanekassen.dk/skat/aarsopgoerelse/

      Mvh
      Erik

      Svar
  17. Morten skriver

    12/05-2020 at 19:24

    Hej.

    Jeg er netop blevet færdiguddannet og begynder nu fuldtidsjob. Jeg kan ikke rigtig finde ud, hvad mit fradrag er pr. måned. Min startløn er 38.000 pr. måned før skat – har jeg både et personfradrag OG et beskæftigelsesfradrag? Og ender mit månedliger fradrag herefter med at være på i alt 6.660 kr.?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      13/05-2020 at 11:05

      Hej Morten

      Både personfradrag og beskæftigelsesfradrag sker helt automatisk. Men jeg vil anbefale dig at logge ind hos SKAT og ændre din forskudsopgørelse, så dit nye job/løn er registreret her. Så vil der blive dannet et nyt skattekort som din arbejdsgiver automatisk modtager i lønsystemet, og så får du med det samme det korrekte fradrag på dine lønudbetalinger. Hvis du ikke ændrer forskudsopgørelsen, så bliver det hele alligevel justeret på årsopgørelsen. Men ved at ændre din forskudsopgørelse, så kan skatten beregnes nogenlunde præcist fra starten i stedet for først at blive justeret på årsopgørelsen næste år.

      Mvh
      Erik

      Svar
  18. Anders skriver

    17/11-2020 at 23:18

    Hej
    Da jeg for første gang i flere år ikke har haft et job ved siden af studiet, har jeg glemt at udnytte mit personfradrag på min SU-indkomst. Er dette tabte penge, eller får jeg nogle af dem tilbage?

    Svar
    • Erik Pilgaard Hejlskov skriver

      18/11-2020 at 7:44

      Hej Anders

      Det har ingen betydning for den samlede skat du kommer til at betale. Så, nej, det er ikke tabte penge.
      Har du betalt for megen skat af din SU, så får du skat tilbage, når din årsopgørelse er færdig.

      Mvh
      Erik

      Svar
Vil du hjælpe os?
Anmeld Lånekassen på Google - Vi er dybt taknemmelige for din hjælp.
Gode anmeldelser giver os motivation til at lave godt indhold og gåpåmod til at hjælpe dig og andre brugere i kommentarerne.
Anmeld Lånekassen her

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Begrebsforklaringer
  • Sociale ydelser
  • Om Lånekassen
  • CSR
  • Presse
  • Finanstilsynet

Copyright © · Lånekassen, Østre Alle 6, Business Park Nord, 9530 Støvring     -     YouTube, LinkedIN, Facebook, Twitter        Lånekassen er et CO2 neutralt website
CVR: 29 53 76 66     Tlf.: 78 76 26 28    [email protected]    Kontakt    Cookiepolitik    Persondatapolitik    Betingelser
Lånekassen er et kommercielt site. Vi kan modtage provision ved henvisning til eksterne udbydere.