Lån penge nu. Få et kviklån eller forbrugslån nemt og hurtigt
Sti til denne side: Lånekassen / Bolig / 4 steder hvor du kan spare på boligkøbet
Opdateret
4 steder hvor du kan spare på boligkøbet
Har du fundet drømmeboligen, og er du parat til boligkøb?
Måske er du stadig på udkig. I løbet af livet kommer alle til de stadier, hvor drømmen om et boligkøb fylder mere end normalt. Det kan være på grund af pladsmangel, familieudvidelse, at du flytter hjemmefra eller af mere ærgerlige grunde som eksempelvis skilsmisse.
Fælles for alle situationerne er, at du nu står over for en masse beslutninger. Beslutninger, der har stor betydning for den samlede pris for dit boligkøb. Har du ikke prøvet det før, er det let at blive overrasket over alle de ting, du skal have styr på, når du køber ny bolig. Er det tilfældet, kan det ofte betale sig at vælge den sikre løsning.
Er du derimod en erfaren boligkøber, er der flere parametre, du kan skrue på for at sænke den samlede pris. Nedenfor kan du læse mere om fire af de ting, som du skal have styr på, inden du kan slæbe sofaen og køkkengrejet ind af døren i dit nye hjem.
Har du endnu ikke fundet drømmeboligen, så er der i dag ingen undskyldning for ikke at lede. Hos alle mæglere kan du på deres hjemmeside se, hvilke boliger de har til salg. Du skal blot gå på jagt på internettet indtil, du finder boligen, der slår benene væk under dig. Desuden er det altid en god ide at holde øjne og ører åbne i hverdagen. Hvem ved? Måske står drømmehuset lige ved siden af der, hvor du har møde på torsdag. Eller måske kender dine venner nogle, der kender nogle med et lækkert hus til salg.
Sådan kan du sælge din nuværende bolig
Med mindre du flytter hjemmefra eller fra en lejebolig, står du højst sandsynligt med en nuværende bolig, der skal sælges, før et nyt boligkøb kan foretages. Her er den traditionelle løsning, at du kontakter en mægler, og så står han/hun for resten. Det er især en god løsning for dig, der er ikke selv har tid og overskud til at stå for processen. Det giver altid en vis tryghed at kontakte en professionel.
Professionelle koster dog – som bekendt – penge, og derfor kan de, der har tiden og viden inden for boligsalg drage fordel af at vælge alternative løsninger. En af dem er at vælge en mægler, der tilbyder, at du står for nogle af detaljerne selv. Det betyder, at du får trygheden ved at være tilknyttet en mægler, mens salæret bliver mindre. Eksempler på denne type af aftaler er dem, hvor du selv viser din bolig frem. Det tilbyder flere mæglere i dag, mens især kæden BoligOne er kendt for deres fleksibilitet med aftalerne.
Du kan også vælge at sælge din bolig helt uden mægler. Det kan spare dig for tusindvis af kroner. Det er dog en proces, der kræver meget af dig, så det skal du naturligvis være afklaret med fra starten. Selvom du vælger at tackle denne opgave selv, bør du få hjælp til det juridiske. Flere advokatfirmaer markedsfører sig med, at de hjælper dem, der ønsker selv at stå for salget af deres bolig. Ved sådan en aftale står advokaterne for udformningen af de juridiske dokumenter – eksempelvis selve købsaftalen. Du skal selv finde en køber til din bolig, selv vise frem og selv holde kontakten med de potentielle købere.
Imens du er ved at få alt det praktiske ved boligsalget på plads, vil du formentlig allerede være i fuld gang med at søge nye potentielle boliger. Det er let at blive for ivrig, når du finder det hus, som opfylder alle de behov og ønsker, du går rundt med. Der er dog altid god grund til at tage sig den nødvendige tid til at overveje alle aspekter. Du bør altid sørge for at sætte dig grundigt ind i:
Tilstandsrapport
Det er via tilstandsrapporten, at du, som navnet antyder, får et indblik i boligens egentlige tilstand. I rapporten vil du finde betegnelser som K0, K1, K2, K3 og UN. Mange ved dog ikke, hvad disse betyder. Kort sagt er betegnelserne en del af et karaktersystem, der beskriver, hvor alvorlige skader boligen har.
K0: Denne vil beskrive de mindst alvorlige skader– primært skader med kosmetisk betydning.
K1: Her er der tale om mere alvorlige skader end K0, men stadig ikke skader, der har betydning for boligens funktion.
K2: Dette er udtryk for en alvorlig skade, som i fremtiden vil hæmme bygningens funktion og dermed skade andre dele af boligen.
K3: Meget alvorlige skader som eksempelvis et hul i taget.
UN: Denne karakter bliver givet, hvis skaden ikke umiddelbart kan afklares. Det er dermed et udtryk for, at bygningsdelen bør undersøges nærmere.
Men er K3’ere så meget dyrere end K1’ere at få ordnet? Svaret er: ikke nødvendigvis. En enkelt revnet tagsten på en flot nyt tag kan eksempelvis være et udtryk for en K3’er, da der med tiden vil trænge vand ind og skabe langt større skader. Denne type skade er dog typisk rigtig billig at fikse. K1-skader kan være langt dyrere, så det er under et potentielt boligkøb vigtigt, at du vurderer skaderne enkeltvis og ikke blot ud fra karaktersystemet.
Energimærke
Et boligkøb drejer sig ikke blot om selve købsprisen. Energimærket giver dig et overblik over, hvor dyr boligen er at leve i. hvilket er essentielt, når du skal vurdere, om du har råd til bo i boligen. Her kan du læse om, hvor meget du skal betale i el og varme, men også hvilke løsninger der vil være energimæssigt gavnlige at få lavet. Dermed får du informationer om, hvilke renoveringer der vil være hensigtsmæssige at lave på boligen, og det er yderst relevant information for det samlede billede af prisen.
Dit netværk
Venner, familie, bekendte. Alt tæller. Tænk dit netværk igennem. Måske er der en erfaren håndværker, der kan hjælpe dig med et gør-det-selv projekt, hvis tilstandsrapporten og/eller energimærket antyder, at der er brug for det. Det giver sig selv, at du kan spare ufatteligt mange penge, hvis du får hjælp fra en ven eller et familiemedlem, og ikke nok med det hæver du samtidig boligens værdi mærkbart, når du renoverer. Har du ikke selv evnerne og ej heller erfaren hjælp i dit netværk, skal du gøre op med dig selv, hvad du har råd til at få en professionel håndværker til at hjælpe med i forhold til dit boligkøb.
Finansiering – sådan betaler du din bolig
Boliger koster mange penge, og det er absolut de færreste, der har råd til at købe en kontant. Har du heller ikke det, skal du lave en finansieringsaftale, og her kan du vælge mellem flere muligheder. Den typiske finansieringsmodel er en kombination af et realkreditlån og et banklån, hvor størstedelen af finansieringen kommer fra realkreditlånet. Sådan er mange aftaler skruet sammen, fordi renten ved et realkreditlån ofte vil være markant billigere end den, du kan få i banken.
Hvorfor så ikke låne alle pengene ved et realkreditselskab, tænker du måske. Grunden til dette står skrevet i realkreditlovgivningen. Her står der, at du højest må låne op til 80 procent af boligens værdi. Derfor er du nødt til at låne de sidste 20 procent i banken.
I 2015 blev der dog indført en ny regel, der vedrører din egen udbetaling i forbindelse med boligkøb. Det er nu lovpligtigt, at du selv skal lægge fem procent af boligens værdi i udbetaling. Førhen var bankerne ofte tilfredse med en mindre udbetaling eller sikring, men nu står det altså skrevet sort på hvidt, hvor mange penge du som minimum skal have op af lommen. Du skal med andre ord kunne foretage en udbetaling på 50.000 kroner, hvis husets værdi er en million.
Hvad er et realkreditlån?
Kort fortalt er et realkreditlån en låneløsning, hvor du låner penge til fast ejendom, som realkreditinstituttet så får pant i. Låneformen udbydes som nævnt af realkreditinstitutter – Nordea og Totalkredit er eksempler her på. Det helt specielle ved denne lånetype er, at du konkret stiller boligen som sikkerhed for dit køb. Det betyder med andre ord, at realkreditlånet hænger tæt sammen med obligationer, hvis pris afgøres af markedets udbud og efterspørgsel. Dermed afhænger din endelige pris på lånet også af realkreditkurserne, og derfor kan du ikke på forhånd vide præcist, hvor mange penge lånet kommer til at koste dig.
Lad banken finansiere din bolig
Markedet for boligfinansiering er i disse dage i udvikling. Du behøver ikke vælge den klassiske model, som jeg før har omtalt. For tiden reklamerer flere banker med lån, som kan overflødiggøre realkreditlån – nogle banker tilbyder nye lånetyper, der dækker 100 procent af boligens værdi, mens andre tilbyder at dække op til 80 procent. Banklån er typisk meget dyrere i renteudgifter, end dem du kan få hos realkreditinstitutterne, men her er der sket en stor udvikling. Bankens lån er faktisk nu så attraktive, at de næsten matcher realkreditterne på renteudgifterne, mens du så samtidig kan nyde godt af de praktiske fordele af at tage lånet i en bank. Her har du eksempelvis en rådgiver, som du kan involvere efter behov.
Hvordan kan bankerne pludselig konkurrere med realkreditinstitutterne?
Det skyldes nogle soleklare økonomiske tendenser i samfundet.
For det første sparer vi danskere mere op, end vi tidligere har gjort. Finanskrisens store økonomiske storm ser for alvor ud til at have gjort noget ved os. Tal fra nationalbanken viste i september, at hver dansker næsten har 141.000 kroner til at stå i banken. Vi bruger faktisk generelt færre penge, end vi tjener, hvilket må ses som et udtryk for en mere fornuftig tilgang til privatøkonomien, end den vi så i perioder af nullerne. En anden grund til at tallene ser således ud er, at vi sparer tidligere op til pension end før set. De mange reformer inden for de senere år har fået de unge til at frygte for deres pension. Derfor sparer de mere op, så de selv har indflydelse på deres pension, og hvornår de kan gå på den.
For det andet er renterne historisk lave i denne periode. Du får næsten ingenting ud af at have penge til at stå i banken lige nu. Det samme gør sig gældende for bankerne. Det betyder, at bankerne faktisk taber milliarder på, at vi danskere sparer mere op end tidligere. Bankerne kommer nemlig til at sidde med et stort indlånsoverskud, som de ikke har gavn af. Derfor vil de gerne aktivere dem.
Og en måde at gøre det på er ved at tilbyde en ny type boligfinansiering. Tal med din bank om muligheden for dette for udover de allerede nævnte fordele, kan du måske se frem til en bonus ved at vælge denne ordning. Med til denne type boligfinansiering følger nemlig ofte en ny indlånskonto med en højere rente. Den kan du bruge til din opsparing og dermed igen få penge ud af at stå i banken. Hvilken type opsparing, du vælger at lave på den nye indlånskonto, er valgfrit.
Den store flyttedag
Den store flyttedag er ofte det sidste, du tænker på under et boligkøb. Måske du endda fortrænger den med vilje. En flytning kan nemlig være yderst omfattende og udmattende. Det ikke desto mindre vigtigt, at du overvejer grundigt, hvordan du ønsker at gribe din flytning an. Der er nemlig penge af spare ved at planlægge.
Hvad koster flyttemænd?
Har du også hørt historierne om den dyre flyttemand? Du ved ham, der udover at være dyr også gjorde skade på flere ejendele? Gennem tiden har rigtig mange oplevet dette, men heldigvis har mange flyttemænd taget kampen op med det image og leverer nu en rigtig god service. Prisen er dog stadig høj – ofte koster en flyttemand omkring 1.000 kr. i timen eller over. Den store fordel er, at du sparer både tid og kræfter, og at de ofte kan klare specielle behov. For at få prisen ned kan du spørge flere flyttemænd, og lade dem vide at de skal give et godt tilbud for at få ordren.
Lej en flyttetrailer
Hvis du gerne vil spare penge, bør du klare flytningen selv. Her er det vigtigt, at du allierer dig med nogle gode venner eller familien. Betalingen her er dog ikke 1000 kroner i timen, men nok nærmere en kasse øl og en indflytterfest.
Bor du i nærheden af en Ikea, er det oplagt at leje en af deres flyttetrailere.
Den alternative løsning – flytteboksen
Virksomheder som BOXIT tilbyder flytteboksløsninger til flytninger. En flytteboks er en stor container, som kan rumme alle dine ejendele, og denne container flyttes derefter til din nye adresse. Denne type flytning er utrolig praktisk. Flytteboksen bliver nemlig leveret til din gamle adresse, og du vil ofte have flere uger til at pakke den med dine ejendele. Når flyttedatoen så kommer, bliver boksen flyttet til den nye adresse, og heller ikke her behøver du at få flyttestress. Du kan beholde boksen i flere uger og dermed pakke ud i det tempo, der passer dig. Hos BOXIT kan du leje en flytteboks fra cirka 5.500 kroner – og endnu billigere hvis det blot drejer sig om en flytning fra en lejlighed.
Sammenfatning
Afslutningsvis kan det siges, at det i hvert fald kræver disse tre ting, hvis du ønsker at spare penge på dit boligkøb.
Masser af planlægning
Tid og overskud
Gode og hjælpsomme bekendtskaber
Mangler disse punkter kan det ofte godt betale sig at betale for den ekstra hjælp. Det vil give dig plads og tid til andre ting, og det er rart, hvis hverdagen er travl.
Vil du hjælpe os? Anmeld Lånekassen på Google - Vi er dybt taknemmelige for din hjælp. Gode anmeldelser giver os motivation til at lave godt indhold og gåpåmod til at hjælpe dig og andre brugere i kommentarerne. Anmeld Lånekassen her
Skriv et svar