For mange unge er tiden, hvor man begynder på et studie også lig med tiden, hvor man flytter hjemmefra og skal begynde at klare sig selv økonomisk. Det er ofte en blanding af, at man har nået en alder, hvor man gerne vil løsrive sig fra sine forældre, og at mange er nødt til at flytte til en anden eller en større by for at komme på den ønskede uddannelsesinstitution. Der er med andre ord mange nye ting, man pludselig skal forholde sig til og have overblik over. Én af de største er økonomien.
Læs herunder videre om studielån, og tag også et kig på vores omfattende guide til SU.
Det er almindelig kendt, at studerende som regel ikke har det store økonomiske overskud. En almindelig karikatur af en studerende, er én der lever af spaghetti med ketchup. Men det er faktisk ikke skudt helt ved siden af. Når man går på en videregående uddannelse er det ofte en fuldtidsbeskæftigelse, hvor man ikke har tid til at arbejde nok til at kunne betale alle sine udgifter.
Heldigvis får man i Danmark som studerende en ydelse fra staten kaldet Statens Uddannelsesstøtte eller SU i daglig tale.Det er ikke kæmpe beløb man får, men det er en rigtig god hjælp til studerende. Find her vores SU beregner her og beregn selv hvor meget du kan få i SU.
Med de boligpriser vi har i uddannelsesbyer som København og Aarhus, så skal der ikke den store matematiske eksamen til at regne ud, at de penge ikke rækker ret langt. Derfor tilbyder staten endvidere, at man kan låne penge på særligt gunstige vilkår. Dette lån kaldes SU-lån, og er ikke noget der skal betales skat af.
Indholdsfortegnelse
Hvem kan få SU-lån?
For at være berettiget til at modtage SU-lån, skal du være under uddannelse og modtage SU. Det vil sige, at du også mister retten til SU-lån, hvis du f.eks. holder orlov fra dit studie eller på anden måde ikke modtager SU i en periode.
Man søger SU-lån for et år af gangen, men fik du SU-lån sidste år, får du automatisk tilbudt SU-lån næste år, såfremt du stadig er under uddannelse.
Du kan søge om SU-lån på minSU.
3 typer af SU-lån
Der findes grundlæggende tre typer af SU-lån, man kan søge.
1. Det første er det normale SU-lån der i 2023 er på 3.371 kr. pr. måned
2. Det andet er et supplerende SU-lån for forsørgere på 1.686 kr. pr. måned (ekstra udover det normale SU-lån)
3. Det tredje er det såkaldte slutlån på 8.697 kr. pr. måned.
Man er forsørger, hvis man er forældre til et barn under 18 år, som har folkeregisteradresse samme sted som dig.
SU-lån satser – ændringer igennem årene
Her kan du se hvordan satserne for SU-lån har ændret sig igennem årene siden 2013:
- 2013: SU-lån (2.943 kr.), ekstra for forsørgere (1.473 kr.), slutlån (7.592 kr.)
- 2014: SU-lån (2.987 kr.), ekstra for forsørgere (1.495 kr.), slutlån (7.706 kr.)
- 2015: SU-lån (3.020 kr.), ekstra for forsørgere (1.511 kr.), slutlån (7.791 kr.)
- 2016: SU-lån (3.040 kr.), ekstra for forsørgere (1.521 kr.), slutlån (7.842 kr.)
- 2017: SU-lån (3.078 kr.), ekstra for forsørgere (1.540 kr.), slutlån (7.940 kr.)
- 2018: SU-lån (3.116 kr.), ekstra for forsørgere (1.559 kr.), slutlån (8.039 kr.)
- 2019: SU-lån (3.155 kr.), ekstra for forsørgere (1.578 kr.), slutlån (8.139 kr.)
- 2020: SU-lån (3.194 kr.), ekstra for forsørgere (1.598 kr.), slutlån (8.241 kr.)
- 2021: SU-lån (3.234 kr.), ekstra for forsørgere (1.618 kr.), slutlån (8.344 kr.)
- 2022: SU-lån (3.273 kr.), ekstra for forsørgere (1.637 kr.), slutlån (8.444 kr.)
- 2023: SU-lån (3.371 kr.), ekstra for forsørgere (1.686 kr.), slutlån (8.697 kr.)
Hvad er et slutlån?
Slutlån er for dig der er på det sidste år af en videregående uddannelse, men som ikke har mere SU tilbage. Dette kan være på grund af studieskift eller af andre årsager, der gør at studiet har taget længere tid end beregnet.
Slutlånet er på hele 8.344 kr. om måneden, men du skal så også medregne at du ikke samtidig får SU. Du skal desuden huske at slutlånet skal tilbagebetales efter endt uddannelse. Kravene for at få slutlån er følgende:
- Du skal være indskrevet på en videregående uddannelse
- Du må ikke have mere SU tilbage
- Du må ikke have mere end 12 måneder tilbage af studiet
I særlige tilfælde som sygdom, hvor du ikke er aktiv på dit studie, kan du søge om forlængelse af slutlånet.
Forhøjet SU-lån
Der findes nogle situationer, hvor du kan søge om og få forhøjet studielån. Dette gælder f.eks. hvis du er under 20 år og indskrevet på en ungdomsuddannelse, men ikke får fuld SU på grund af dine forældres indkomst. Du kan her forhøje dit studielån med differencen mellem din SU og den maksimale SU.
Tilbagebetaling af SU-lån
Noget af det der er attraktivt ved et SU-lån er, at du ikke skal betale afdrag mens du er under uddannelse, men kan vente til du er færdiguddannet og dermed enten er i job eller på dagpenge og dermed er meget bedre økonomisk stillet end når du kun er på SU.
Faktisk er det ikke engang lige efter dimissionen at du skal begynde tilbagebetalingen men først et år efter uddannelsen er færdiggjort plus tiden frem til den 1. januar. Hvis du f.eks. er færdiguddannet 30. juni 2023, skal du først begynde at afdrage på dit studielån pr. 1. januar 2025.
Hvad koster et SU-lån?
Et meget relevant spørgsmål er hvad det koster at tage et SU-lån. Modsat mange andre lånetyper, så er den eneste udgift ved et studielån af denne slags renten. Der er ingen gebyrer pålagt et SU-lån.
Så længe du er studerende og ikke betaler af på lånet er renten kun 4 procent om året, hvilket er uhørt lavt for et lån.
Når du har afsluttet din uddannelse, så skal du afbetale lånet. Desuden ændres renten på dette tidspunkt. Pt. bliver renten endnu lavere efter endt uddannelse. Den nye rente bestemmes af diskontoen, som fastsættes af Nationalbanken. Diskontoen har siden 2012 ligget på 0 procent. Politikkerne kan dog vælge at lade SU-renten afvige med op til 1% ift. diskontoen. Dette afgøres på finansloven. I år med særligt lav diskonto kan politikkerne vælge at tillægge 1%, og i år med særligt høj diskonto kan politikkerne vælge at trække 1% fra. Da diskontoen i 2023 er på 1,75%, og dermed ultra lav, så er der indført i finansloven, at der skal lægges 1% til.
Ovenstående betyder at renten på et SU-lån, når du ikke længere er studerende, er på sølle 2,75%.
Studielån med tilbagevirkende kraft
I 2010 blev det besluttet at man kan søge om SU-lån med tilbagevirkende kraft. Dette gælder dog kun indenfor samme år. Hvis du i et år ikke har modtaget studielån, kan du f.eks. i december søge om studielån med tilbagevirkende kraft fra januar samme år. Dette er kun gældende, hvis du tager den samme uddannelse på samme uddannelsesinstitution indenfor dette år.
SU-gæld
Studiegæld er i dag blevet en normalitet blandt unge, da det er svært udelukkende at klare sig på den udbetalte SU. En studiegæld kan opstå gennem optagelse af et SU-lån, eller hvis du har fået udbetalt for meget i SU.
Førstnævnte er den hyppigste grund til SU-gæld. Når du skal betale din studiegæld tilbage, skal du selv gøre det via Borger.dk. Spørgsmålet om, hvornår du skal betale din studiegæld tilbage, er entydigt. Som nævnt skal du først afbetale din studiegæld, når du er færdig med din uddannelse. Dette gælder også, hvis du er under et ulønnet Ph.d.-studium.
Når du har modtaget dit lån, bliver din gæld automatisk overført til Udbetaling Danmark, Studiegæld. Udbetaling Danmark, Studiegæld står nu for alt vedrørende renter og tilbagebetaling.
Tilbagebetaling af studiegæld
Når du skal betale din studiegæld tilbage, skal du som udgangspunkt afdrage med lige store ydelser. Du kan selv bestemme, om du vil afbetale hver måned, hvert kvartal eller hvert halve eller hele år. Dette kan du ændre i selvbetjeningen på ”Din SU-gæld”.
Hvor meget du skal afbetale, afhænger af størrelsen på den samlede gæld. Dog er der et minimumskrav svarende til 200 kr. om måneden pr. afdrag, som du skal opfylde.
Tilbagebetalingsperioden ligger som udgangspunkt mellem syv og 15 år. Dog er det muligt at forkorte perioden, hvis du kan betale et højere månedligt afdrag. Det kan du enten gøre i en begrænset periode eller for resten af din afbetaling. Hvis du i en periode ønsker at nedsætte din ydelse, skal du anmode om denne ændring på selvbetjeningen.
Reglerne vedrørende studiegæld i 2023 er, at du har mulighed for at udsætte din betaling i maksimalt to år.
Uanset om du ønsker at nedsætte eller udsætte din betaling, betyder det, at du på et senere tidspunkt skal betale et højere beløb. Dette skyldes, at din gæld skal være tilbagebetalt indenfor en bestemt periode.
Efter udsættelsen eller nedsættelsen af din ydelse må din månedlige afbetaling ikke overstige 6.000 kr. hver anden måned.
Betalingsmuligheder ved tilbagebetaling af SU-gæld
Når du skal tilbagebetale din SU-gæld, har du forskellige betalingsmuligheder. Når du ved, hvor meget du skal betale i SU-gæld, kan du begynde din tilbagebetaling.
Du har mulighed for at betale med:
- Betalingsservice
- Indbetalingskort
- Betalingskort og Mobilepay
- Andre betalingsmuligheder.
Du kan selv være med til at bestemme, hvordan du vil afdrage på din studiegæld. Du skal vælge den betalingsmåde, der giver mening for dig.
Hvis du eksempelvis har svært ved at huske at indbetale den månedlige afbetaling, kan automatisk betalingsservice være en mulighed. Fordelen er, at du er sikker på, at du får betalt rettidigt – samt det rette beløb.
Hvis du er i tvivl om, om din betaling er registreret, kan du se din betaling efter fem hverdage. Derfor er det en god ide at holde øje, hvis du har mistanke om, at din betaling ikke er modtaget.
Indbetalingskort
Enhver henvendelse vedrørende studiegæld bliver pr. 16. oktober 2017 sendt ud af Udbetaling Danmark, Studiegæld. Her vil du modtage et indbetalingskort, som du skal overføre beløbet til.
Hvis du ønsker at betale mere end det, der er angivet på indbetalingskortet, kan det lade sig gøre. Her har du to muligheder. Du kan renten rette beløbet til på indbetalingskortet. Eller du kan indtaste et større beløb gennem din netbank.
Hvis du ønsker at betale mindre end angivet på indbetalingskortet, kan det ligeledes lade sig gøre. I dette tilfælde skal du logge ind på ”Din SU-gæld” og vælge ”Se og ret i betaling af din studiegæld”.
Betalingskort og Mobilepay
Hvis du ønsker at betale med betalingskort eller Mobilepay, skal du logge på ”Din SU-gæld”. Her bliver du guidet til, hvordan du kan betale med dit betalingskort eller med Mobilepay.
Når du betaler med denne betalingsmåde, kan du vælge at:
- Betale enkelte afdrag
- Betale et valgfrit beløb
- Indfri hele din studiegæld.
Afhængig af din økonomi på det givne tidspunkt kan du have mulighed for at betale mere eller mindre i afbetaling. Når du betaler med dit betalingskort, er det nemt for dig at styre, hvor meget du vil betale. Og særligt hvis du ønsker at betale mere end det, der er angivet.
Hvis du har adresse i udlandet, kan der være andre betalingsmuligheder. Den anbefalede betalingsløsning med en udenlandsk adresse er betalingsservice. Når du bor i udlandet, modtager du ikke et indbetalingskort. Og du skal desuden sikre dig, at du betaler din gæld i danske kroner.
Rentefradrag i forbindelse med studiegæld
Når du begynder at afdrage på din studiegæld, vil du automatisk få et rentefradrag. Et rentefradrag er et fradrag, som tillader, at du kan betale mindre i skat, hvis du betaler renter.
Idet du får rentefradrag, skal det indberettes til din årsopgørelse. Det har nemlig betydning for, hvor meget du skal betale i skat. I dag er det Udbetaling Danmark, som indberetter oplysningerne om din gæld og renter til din årsopgørelse. Du skal derfor ikke selv foretage dig noget.
Dine renter vil fremgå af rubrik 43, hvis du har et SU-lån.
Hvor meget der tilskrives i renter, afhænger af din lånetype. Det vil sige, hvornår du skal afdrage på dit lån. Renterne tilskrives på din afbetaling hver måned, og forrentningen af renterne starter måneden efter låneudbetalingen.
Hvis renten løbende ændrer sig, har det ikke betydning for dit afdrag. En ændring i renter kan i stedet påvirke tilbagebetalingsperioden af studiegælden.
Sådan får du et overblik over din studiegæld
Når du betaler din SU-gæld tilbage, betaler du til Udbetaling Danmark, Studiegæld. Derfor kan du logge på Borger.dk og administrere alt vedrørende din studiegæld.
På ”Din SU-gæld” kan du få et overblik over hele din gældssituation, og hvor langt du er i din tilbagebetalingsperiode.
Hvis du er førstegangsbetaler, kan det være en god ide at få dig et overblik med det samme. Og på ”Din SU-gæld” bliver det nemt for dig. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte Udbetaling Danmark, som kan hjælpe dig i den rigtige retning.
Hvis du ikke betaler din studiegæld
Hvis du ikke betaler din studiegæld tilbage, vil det blive anset som misligholdt gæld. Du vil modtage to rykkere af Udbetaling Danmark. Hvis du ikke betaler efter disse rykkere, bliver din gæld sendt videre til Gældsstyrelsen. Hvis du oplever tvivl omkring tilbagebetalingen, er det altid en god ide at holde sig ajour på selvbetjeningen.
Måske du tidligere har hørt om forældelse af gæld? Dette er ofte ikke tilfældet i forbindelse med studielån, og derfor bør du ikke undgå tilbagebetaling i håbet om, at din gæld bliver forældet.
Det samme gør sig gældende i forbindelse med eftergivelse af studiegæld. Det er udelukkende i særlige tilfælde, at din SU-gæld kan blive eftergivet. Du skal sende en ansøgning om eftergivelse af studiegæld, hvis du mener, at du har ret til dette. Herefter er det Gældsstyrelsen, som vurderer din individuelle situation.
Hvilke andre muligheder er der for at låne til studiet?
Du kan ende med at stå i en situation, hvor din økonomi ikke kan hænge sammen med SU og studielån alene, eller hvor du har overskredet muligheden for at få det ene eller det andet. Hvis du af den ene eller anden årsag står og mangler penge er der naturligvis andre muligheder for at komme til penge.
Den første er at tage en form for studiejob, hvilket en del studerende er nødsaget til at gøre. Det kan enten være decideret studierelevante jobs, eller mere generelle jobs, som f.eks. at stå i en kiosk eller gøre rent om aftenen. Udfordringen ved denne løsning er at der ofte ikke er nok timer i døgnet til både at arbejde og studere, og at arbejdet nemt kommer til at tage for meget fokus fra studiet.
En anden mulighed er at låne penge andre steder end hos staten. Fordelen ved de statslige studielån er dels at man først skal betale afdrag når man er færdig med studiet og dels at det er meget billige lån. Låner du penge i banken, eller tager du et forbrugslån på nettet, så skal du have godt styr på din økonomi og tage beslutningen på baggrund af et seriøst lagt budget.
Hvis du beslutter dig for at tage et online forbrugslån og har vurderet at din økonomi godt kan bære at betale de månedlige afdrag, så er det vigtigt at du vælger det lån der er billigst for dig. Dette kan være svært at vurdere, men vi anbefaler, at du gennemgår vores sammenligning af forbrugslån og sammenligner de enkelte lånetilbuds ÅOP. ÅOP er en måleenhed, der står fra Årlige Omkostninger i Procent, og er en lovmæssig krævet angivelse for alle lån, der udbydes i Danmark. Måleenheden medtager samtlige udgifter der er i forbindelse med et lån, og gør det dermed muligt meget præcist at sammenligne flere lån med hinanden, og finde det, der er billigst. Du kan også tjekke vores liste med de billigste forbrugslån. Her har vi taget udgangspunkt i et 5-årigt lån på 50.000 kr. I listen kan du præcist se hvor meget du skal betale pr. måned i lånets løbetid. Der er pt. 16 forskellige udbydere på listen, og der er næsten 500 kr. at spare pr. måned ved at vælge det billigste lån frem for det dyreste lån.