Her kan du omregne fra én valuta til en anden valuta. Skal du f.eks. ud at rejse, så kan du hurtigt udregne hvor mange penge du ca. bør få, når du veksler dine penge.
Hvis du snart skal ud at rejse, er en valutaomregner rar at have ved hånden. Mange glemmer at tænke over, hvor mange penge de får brug for på rejsen. Selvom utallige forretninger tilbyder betaling med kreditkort, findes der ligeledes masser af små forretninger i udlandet, der ikke ønsker at bruge denne betalingsform. Derfor er det vældig godt at have både sedler og småpenge på hånden, når de små souvenirs skal købes. Det er desuden altid rart at have mønter i lommen på ferien på rastepladser, på campingpladser og diverse andre steder, hvor der ikke kan betales med betalingskort. Hvis du vælger at hæve penge nede på feriestedet, er det desuden relevant at have valutaomregneren til rådighed der. Hermed kan du hurtigt tjekke, hvor mange penge det danske beløb, du har in mente, svarer til i den udenlandske valuta. I det følgende præsenteres valutaomregneren, dens fordele samt en række forskellige valutakurser.
Hvad er en valutaomregner?
Du kan bruge vores valutaomregner til at omregne fra én valuta til en anden valuta. Hermed er der mulighed for at vide, hvor mange penge du cirka vil få udbetalt ved vekslingen af de danske kroner i banken. Valutaomregneren er udstyret med en lang række af forskellige udenlandske valuta, så du hurtigt kan få omregnet det ønskede beløb. Står du for eksempel og skal vide, hvad 250 danske kroner svarer til i amerikanske dollars, kan du hurtigt kende til svaret. Du kan læse, hvordan vores valutaomregner betjenes senere i guiden.
Hvordan virker valutaomregneren?
Det er ganske simpelt at betjene vores valutaomregner. Det første, du skal gøre, er at vælge, hvilken valuta du gerne vil omregne fra. Dette gør du ved at vælge imellem forskellige valutaer under overskriften ”Omregn fra”. Herefter vælger du, hvilken valuta du gerne vil omregne til. Dette gør du ved at vælge den ønskede valuta under overskriften ”Omregn til”. Til sidst skal du indtaste det beløb, som du ønsker at omregne til. Du skriver beløbet i det felt, som står under valutaen, som du ønsker at omregne fra. Har du lyst til at bytte om på valutaerne for for eksempel at undersøge, hvor meget 30 amerikanske dollars svarer til i danske kroner, kan du bytte om på valutaerne ved at trykke på den blå skrift ”Byt om på valutaer”.
Du kan anvende vores valutaomregner helt gratis. Dermed kan du nemt sidde og undersøge diverse valutaer, så du har styr på pengene, inden rejsen begynder. Det kan nemt være uoverskueligt at finde ud af, hvor mange penge du bør tage med i kontanter til udenlandsopholdet. Dog kan du med den gratis valutaomregner sagtens få styr på, hvor mange penge du cirka kan forvente at medbringe i den udenlandske valuta. Hvis du desuden er i tvivl om, hvor mange penge, du skal tage med, kan du tænke over forrige rejsers forskellige udgifter. Husk endvidere på, at der kan opstå pludselige udgifter, hvor det ikke er muligt at anvende betalingskort. Dermed skal du også indberegne dette under brugen af valutaomregneren.
Hvad er valuta?
Valuta defineres som et lands officielle møntenhed og ses ligeledes som en fælles betegnelse for alle landes penge. Et land har ofte sin egen valuta, hvilket vi for eksempel ser i Danmark med den danske krone. Dog har mange små lande ofte knyttet deres valuta til et større land. For eksempel er den amerikanske valuta den officielle valuta i landene Ecuador, Mikronesien, El Salvador og Panama.
Derudover finder man ligeledes en række lande, som har fælles valuta. Her er det mest kendte eksempel euroen i EU. Denne fælles valuta sikrer blandt andet en forholdsvis fri bevægelighed for varer, folk inden for eurozonen samt finansielle aktiver. Samtidig har den fælles valuta en virkning på renten, idet denne bliver lavere, så virksomheder har lettere ved at få adgang til kapital.
Valutakurser
Valutakurser viser forholdene mellem forskellige valutaers værdier. Valutaens kurs viser samtidig antallet af enheder, som skal til af én valuta for at købe én enhed af en anden valuta. Kursen vises som regel som det antal danske kroner, som du skal betale for 100 enheder af en anden valuta.
Der findes i dag over 180 forskellige valutakurser, som alle repræsenterer unikke værdier. Hermed er det oplagt at anvende valutaomregneren, inden den næste rejse påbegyndes.
Faste og flydende kurser
Valutakurser skifter ofte løbende. Dette betyder også, at en valuta kan ændre sig i løbet af et enkelt døgn. Valutakurserne afspejler hver især deres lands økonomiske situation. Når et lands kurs kan være flydende, kaldes kursen for en flydende valutakurs. Dette betyder, at kursen ikke styres af internationale aftaler, men af udbud og efterspørgslen på det pågældende marked.
Dog vil du også kunne finde valutaer, der er fastlåst til en stor og stærk valuta. Hermed kan der være tale om en international aftale, som bestemmer, at valutakursen skal holdes inden for en angivet grænse. Studerer du for eksempel den danske krone, vil du hurtigt finde ud af, at denne krone er låst fast til euroen. Dette betyder, at den danske krones valutakurs altid skal forsøges at blive fastholdt på 7,45 kroner pr. 1 euro. Denne information er garanteret ikke ny, idet du formentlig mange gange har anvendt euro i mange europæiske lande. Idet denne kurs er fastlåst, er det også forholdsvis nemt at omregne små danske beløb til eurovalutaen. Dog vil det hurtigt knibe, når de større beløb skal omregnes, og derfor kan du let anvende valutaomregneren til dette formål.
Den svenske krone – en flydende valutakurs
Idet der desuden kan være tale om de flydende valutakurser, kan du, hvis du ikke har bestemt feriedestinationen endnu, tage et kig på lande med flydende valutakurser. Et relevant eksempel er blandt andet Sverige. Sveriges valutakurs er nemlig ganske lav og lavere, end den har været i mange år. Dermed kan der være mange penge at spare for en dansker boende på eksempelvis Sjælland. Den ekstraordinære svage svenske krone vil ligeledes betyde, at du kan få omkring 30% rabat på varer købt i Sverige, hvis handlen foregår med danske kroner. Faktisk skal man tilbage til 2010 for at finde en svensk krone, der er lige så billig som den nuværende.
Grunden til den svage valutakurs kan endvidere findes i den svenske centralbanks lempelige pengepolitik. Pengepolitikken indebærer lave renter, som medvirker til en spredning af penge ud i den svenske økonomi. Hermed er den svenske krone blevet presset ned. Der har ligeledes samtidig være nogle store prisfald på boligmarkedet i Sverige. Disse prisfald har skabt usikkerhed for den svenske økonomi, hvilket har fået nogle investorer til at gå på kompromis med den svenske krone.
Populære valutakurser
Angående de forskellige valutakurser er de mest populære kurser følgende:
Disse kurser bliver ofte behandlet i mange sammenhænge, og du vil garanteret ligeledes få brug for dem under planlægningen af din næste ferie. I de næste afsnit vil du derfor få en kort præsentation af hver valuta.
Euro
I 1999 blev euroen indført i 11 EU-lande. Denne valuta opstod ved, at kursen på de 11 EU-landes nationale valutaer blev låst fast over for euroen. I de første tre år af euroens eksistens blev den kun anvendt som elektroniske penge, hvor de nationale valutaer samtidig eksisterede som sedler og mønter. Hermed var det ligeledes først tre år efter, i 2002, at eurosedler og euromønter blev sat i omløb. Venteperioden skyldtes, at alle dele af samfundet, inklusiv detailhandelen og den finansielle sektor, skulle være helt klar til overgangen til euroen. Euroen forkortes desuden EUR.
I dag anvendes euroen i hele 19 EU-lande. Euroen bliver brug af omkring 324 millioner borgere i de pågældende lande. Hvis andre EU-lande har lyst til at tilslutte sig euroen, er der en række af bestemte kriterier, der skal opfyldes. Danmark har eksempelvis opfyldt disse kriterier i en lang periode, men et flertal af befolkningen ønsker ikke at byde valutaen velkommen. Dette blev for eksempel bekræftet ved folkeafstemningen i 2000, hvor 53,2% stemte nej til dansk deltagelse i euroen.
Den norske krone blev indført helt tilbage i 1875, hvor den erstattede den såkaldte speciedaler. Norge blev hermed bragt ind i Den skandinaviske møntunion ved indførslen af den norske krone. Denne union var blevet etableret i 1873, og selvom unionen blev opløst i 1914, valgte Norge, Sverige og Danmark at beholde navnene på de enkelte valutaer. Den norske krone forkortes ligeledes NOK.
I 1931 blev den norske krone knyttet til det britiske pund med en rate på 19,9 kroner pr. pund. Dog valgte man i 1931 at knytte den amerikanske dollar til den norske krone med en rate på 4,4 kroner pr. dollar. Under 2. verdenskrig blev valutaen knyttet til den tyske rigsmark med en rate på 1 krone pr. 0,6 rigsmark, men efter krigens afslutning blev valutaen tilknyttet det britiske pund igen for herefter at blive tilknyttet den amerikanske dollar. Det var først i 1992, at Norges Bank overgik fra faste vekselkurser til markedsregulerede kurser.
Den svenske krone blev introduceret tilbage i 1873 i forbindelse med skabelsen af Den skandinaviske møntunion. Sverige bevarede desuden, som nævnt i ovenstående afsnit, navnet på sin valuta efter unionens opløsning i 1914. Den svenske krone forkortes desuden SEK.
Sverige valgte ligeledes at takke nej til svensk deltagelse i euroen. Dette skete ved en folkeafstemning i 2003. En svensk krone deles i 100 ører, men siden 2010 har man ikke kunnet bruge ører som fysiske valuta.
Den amerikanske dollar blev indført i 1792. Valutakoden for de amerikanske dollars er USD og har desuden symbolet $. I 1995 var der omkring 380 milliarder amerikanske dollars i omløb, mens beløbet i 2004 lød på næsten 700 milliarder. Den amerikanske dollar anvendes ligesom som alternativ valuta i en lang række af andre lande. Dette gælder især for lande, hvor den lokale valuta er ustabil grundet en høj inflation. Desuden er op mod to tredjedele af de amerikanske dollars i cirkulation uden for USA.
En dollar er opdelt i 100 cent. I 1946 stoppede man endvidere med at trykke sedler af en værdi på mere end 100 dollar. Der har ellers igennem tiden været sedler med værdier på helt op til 100.000 dollars. Disse store værdier blev for det meste anvendt i transaktioner mellem banker samt i organiseret kriminalitet. Den organiserede kriminalitet blev også grundet til, hvorfor præsident Richard Nixon besluttede sig for at tilbagekalde alle sedler med en værdi på mere end 100 dollars.
Det britiske pund er verdens ældste møntenhed og kan dateres helt tilbage til 760. Valutaen forkortes GBP, og som symbol for det britiske pund anvendes £. Dette symbol er en forkortelse af det latinske ord Libra, som betyder pund. De britiske pund bruges ikke blot i Storbritannien, men også på flere oversøiske territorier såsom Gibraltar og Falklandsøerne.
Et pund består ligeledes af 100 pence. Angående pengesedler findes der flere forskellige regionale pengesedler rundt omkring i Storbritannien samt i andre steder, der er i møntunion med landet. I England og Wales bliver de engelske pengesedler udstedt, som også er lovlige betalingsmidler i hele Storbritannien samt i andre områder, der er i møntunion med Storbritannien. I Skotland har tre banker dog ret til at udstede specielle pengesedler, der er gyldige som betalingsmiddel i Skotland. Disse pengesedler bør som udgangspunkt kunne anvendes i resten af Storbritannien, men flere råder folk til at veksle, hvis rejsen skulle gå til England eller Wales. Dette skyldes, at alle ikke kender til de skotske pengesedler. Dog modtager alle betalingsmaskiner i England og Wales skotske pengesedler.
Går turen ikke til de ovenstående destinationer, vil du naturligvis få brug for en række andre valutakurser. Derfor har vi i alt samlet 33 forskellige valutakurser, som du kan omregne fra og til i vores valutaomregner. Du kan ligeledes holde dig ajour med alle valutakurserne på denne side, idet de løbende bliver opdateret, så du kan få de mest nøjagtige informationer til din kommende rejse. Hermed undgår du at hæve enten for lidt eller for mange penge til rejsen, og du vil få god ro og orden på ture i lokale, små supermarkeder uden mulighed for brug af betalingskort.